Гимназиалния курс на ПЧМГ и математическите гимназии в София

• 10 205
  • 64
  •   1
Отговори
# 15
Има логика в написаното.
И въпреки това, това е топ 25 на България не заради немския, а заради математиката, комбинирана с немски. Така че за мен е редно и приема да е свързан с математика, а не с общоприетите матури.

# 16
Именно - комбинацията математика+немски.  Но ти започна със състезанията и нивото по състезателна математика и как те били ощетени от формата на изпита. Но за да влезеш в СМГ и да поддържаш високо ниво на състезателна математика не ти трябва много БЕЛ. А ако искаш да влезеш в СМГ с немски значи имаш житейски планове, най-вероятно малко по-различни от това да бъдеш супер състезател. А за тези различни планове добрата писмена култура си е нужно нещо.

# 17
  • София
Може ли да ми кажете защо комбинацията от математика и немски е толкова търсена?

# 18
1. Основно, защото много деца са научили в една или друга степен вече английския и имат нулева година в 8-ми клас при комбинация математика и английски
2. Не е ясно дали е много търсена, просто е рядко срещана
3. Защото няма например математика и френски

# 19
  • София
1. Основно, защото много деца са научили в една или друга степен вече английския и имат нулева година в 8-ми клас при комбинация математика и английски
2. Не е ясно дали е много търсена, просто е рядко срещана
3. Защото няма например математика и френски
Благодаря ти за мнението.
Питам, защото хлапето е в немско училище засега. Вярно е, че е само четвърти клас, но се чудя в неговия вариант не е ли по-добре да се стремим към мат+английски, живот и здраве,  и немския да се продължи другаде. Имаме още време, де.

# 20
Питам, защото хлапето е в немско училище засега. Вярно е, че е само четвърти клас, но се чудя в неговия вариант не е ли по-добре да се стремим към мат+английски, живот и здраве,  и немския да се продължи другаде. Имаме още време, де.

Ама то целта не е точно и непременно немски. Целта е два езика. Което означава, че във вашия случай математика + английски ще е по-добрият вариант.

# 21
.... Да не говорим, че за да влезе дете в СМГ ИЗОБЩО не му е нужна оценка от 5,70 по БЕЛ. За миналата година 4,50 беше предостатъчно, а когато кандидатства дъщеря ми и изпитът по МАТ беше малко по-труден и 3,50 стигаше.  Е 4,50 се изкарва без никакви уроци от всяко будно дете. ...

Тази година близко дете не успя да влезе в СМГ с 5,60 по МАТ и 5,50 по БЕЛ.

# 22
  • Варна
.... Да не говорим, че за да влезе дете в СМГ ИЗОБЩО не му е нужна оценка от 5,70 по БЕЛ. За миналата година 4,50 беше предостатъчно, а когато кандидатства дъщеря ми и изпитът по МАТ беше малко по-труден и 3,50 стигаше.  Е 4,50 се изкарва без никакви уроци от всяко будно дете. ...

Може би за паралелката с Немски.За Английските  си е влизал. Wink

# 23

Нещо не си разбрала. С тези оценки се влиза с развети знамена. Може би детето се е целело само и единствено в немската паралелка, както ти казаха по-горе. Но то е друга бира.

А може и да е имало петици в дипломата, което сваля бала.

# 24
Може би за паралелката с Немски.За Английските  си е влизал. Wink
За миналата учебна година минималният бал на първо класиране за СМГ с английски е бил: 33.929.
СМГ с немски език: 35.285

Всеки може да сметне/ориентировъчно/ какви оценки са необходими.

Последна редакция: пн, 09 дек 2013, 11:51 от Фран Джонсън

# 25
За миналата учебна година минималният бал на първо класиране за СМГ с английски е бил: 33.929.

Абе че може, може ама ми е по-лесно тук да питам и да оспамя Simple Smile
Кои 6 оценки образуват бала за СМГ?
3 пъти матура м-ка, 1 път БЕЛ, обща диплома?
И - кои за ЕГ?

# 26
  • Варна

3 пъти матура м-ка, 1 път БЕЛ, обща диплома?
И - кои за ЕГ?

Няма обща диплома.Оценките от дипломата по мат. и БЕЛ по веднъж.
За ег удвоена матура БЕЛ,удвоена Мат. и оценките съответните от дипломата.Макс бал. 36.

# 27

СМГ- Балът се образува от утроената оценка от НВО по математика, оценката от НВО по български език и литература и оценките по математика и БЕЛ от удостоверението за завършен 7-ми клас.

ЕГ- Балът се образува от удвоената оценка от НВО по математика, удвоената оценка от НВО по български език и литература и оценките по математика и БЕЛ от удостоверението за завършен 7-ми клас.

НПМГ си има вътрешен изпит и там балообразуването е различно.
За ПЧМГ не съм се интересувала.

# 28
Значи аз вярно съм в грешка.  Embarassed
(явно е ставало въпрос за СМГ - немска паралелка)

# 29
Ако родителите лееекинко са позакръглили оценките е твърде вероятно балът за първо класиране да не му е стигнал.
Например: МАТ: 5.500 и БЕЛ 5.400 . С тези оценки не влиза на първо класиране в английската паралелка.

Общи условия

Активация на акаунт