ЯНУАРЧЕТАТА ни със зъбки, правят първите си стъпки

• 71 451
  • 445
  •   1
Отговори
# 180
Привет на всички мами и дечица  Hug Hug Hug Hug

Отдавна не съм писала, но просто не остава време. Дари е много, много любознателен и енергичен  Laughing

И аз въведох килото мляко към 11 м. Купувах Верея 0,1% масленост, така поне каза докторката - да не е много маслено. От не "детските" храни съм предложила само кашкавал, но ние колбаси не ядем, сладки работи също, така, че няма как да се изкушава, поне за момента  Wink

Ох, момичета, аз имам страхотен проблем с бабите - от март се връщам на работа и се разбрахме с двете баби да го гледат докато тръгне на ясла - дай боже да ни приемат. Те много се "пъчеха", че какво толкова е сложното да гледаш едно дете и от началото на януари ми късат нервите буквално. Все още го държат за ръка когато не съм наоколо - да не падне - той вече тича свободно, крие се из стаите, тропка с крачета, в смисъл, че е абсолютно стабилен отдавна. Единствено, когато снега не е утъпкан, позалита, днес дори падна, но изобщо не плаче. Бабите все още не могат да сменят памперси или когато го правят, винаги е намокрен - тоест не добре сложен. Не могат да сгъват и разгъват количката - не знам как смятат да го водят навън. Навън почти не го оставят сам  - плътно до него. А аз колкото и да говоря - абсолютно никакъв резултат. Постоянно се карам с тях. Днес дори майка ми заяви - няма да мога да го гледам и се фръцна и си тръгна, а аз имах час за доктор, добре, че мъжа ми се върна. Изобщо  ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! Whistling Whistling Whistling Whistling Whistling Whistling

Моля ви, споделете, тези, които имат баби - как е положението при вас.

А също и имате ли наблюдения за частни ясли или кооперативи в Надежда или Лозенец в София.

В кооператива не участваш с гледане на децата, нали  newsm78

Много благодаря предварително   bouquet  bouquet  bouquet Hug Hug Hug Hug Hug

Аз съм просто пред нервен срив. Виждам, че бабите няма да се справят и трябва бързо да намеря друг вариант.

Иначе Дари расте прекрасно дете - както написах в началото - много енергичен, любопитен, но и подреден - прибира си играчките, както и всичко останало, което не е на място  Laughing, научил се е жестове да показва много неща и чудесно му се разбира какво иска да "каже", много е забавен, от няколко дни най-новото му е да се крие по стаите. Имаме 8 зъба, 82 см, 11 кг.

Мием зъбите всяка вечер, отначало не искаше, но сега го прави с удоволствие, дори иска да държи сам четката.
На всички много  Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug

# 181
Здравейте мами, от вчера съм много притеснена. На Ицито вчера му изби единия кътник ,но сега видях, че от другата страна на същото място му е адски надут венеца и вътре има черна точка. Няма температура , спокоен е ,но мен гледката направо ме ужасява! Моля ви ако някои от вас се е сблъсквал с подобен проблем да ми пише Cry

# 182
Здравейте,

Ето две частни ясли в София.

Дядовата ръкавичка - www. dyadovatarakavichka.alle.bg
Мишлета и мечета - https://www.facebook.com/groups/241296492678036

От понеделник Калоян ще ходи в Дядовата ръкавичка. Там собственичката е много разбрана и ми разреши да плащам на части. А и е много приятно там. Ще споделя впечатления по-късно.

# 183
  • Варна
luce, за първи път чувам да се дава нискомаслено кисело мляко на дете. Точно обратното е - трябва да е по-пълномаслено. Не случайно казват да е от домашно мляко и заквасено в къщи ( та нищо да не си му извлякъл). Тази ваша докторка да не я тресат някакви мании за отслабване? Аз лично купувам 3,6 %, но като нямам давам и 2% ( предимно Верея по БДС ).
А доколкото до съвет за бабите - трябва да не ги пришпорваш. Даваш няколко твърди правила, които трябва да се спазват... и ги оставяш намира. Моят голям син е вече на 6 и половина и още го гледат като бебе понякога, ама като почне да се лигави - защо се държал толкова бебешки. А да питам кой е виновен?
Аз паста за зъби още не съм взела на Сиси. Ами то 5 зъба на кръст какво да им мажем? Иначе имаме нещо като четка за зъби и я давам понякога да си почеше венците. По-важно е като пораснат да си създаде навика редовно да ги мие, но за това по-нататък. Сега чакаме още зъби да излязат - време е! Много я тормозят! Цяла вечер скача и вика насън.  nuts

# 184
  • София
Да, и на мен ми бяха казали в никакъв случай нискомаслено кисело мляко - само с висока масленост Thinking

Сутринта бяхме на контролния преглед + ваксина, нали януарския го изпуснахме. Орева милото орталъка - явно се е травмирала от последния преглед при очната лекарка, когато и обръщаха клепача и сега като види лекар и.... Sad Представям си сега щом така реагира, какво ще бъде, ако ни пратят, както ни гласят, за операция на очето заради този халацион - въобще не искам и да си го помислям дори, дано не стигнем до там Praynig

Тони, ти като ни каза вчера за случая с бебето в Стара Загора, за който признавам си не бях чула, защото много много рядко гледам новини и ми настръхнаха косите, а казват че ваксината следващия месец, която ни е предпоследна, имала най-тежки странични ефекти за децата, при все че при всяко е индивидуално. Но какво може да направим?!

# 185
Въведохте ли вече киселото мляко ? Каква марка и % масленост давате?
Колко от вас продължават да кърмят?
Останалите как отбихте?
Минахте ли на 2-ра група на детската кухня?
Давате ли на дребните да опитват от "недетски" храни , например: шоколад, кюфте, сандвич, овкусена салата ,кашкавал и т.н.

Браво, Тони, за анкетата  Grinning пораздвижи темичката  Simple Smile

- Кисело мляко давам Опицвет или Бор-Чвор, винаги над 3 %.
- Аз продължавам да кърмя (преди заспиване през деня и вечер и през нощта доста пъти).
- Какво значи 2-ра група на детската кухня? Ние сме на Хер бебе за деца от 1 до 3 г., може би е това? Ама ние от самото начало сме на това, не сме били на бебешка храна. Тя била същата, но пасирана. Десертите почти никога не ги ядем.
- Даваме "недетски" храни, но само за опитване, не за наяждане. То не че искаме, ама мойта ламя много вика като види някой да яде и докато не й дадем да опита не спира. Та е опитвала пържени картофи, сърмички, сьомга на фурна и салата и най-любимото - ХЛЯБ Simple Smile
Та мама вече стана спец по месенето на хляб, като не искам да й давам купен кво да правя...

Хубав ден на всички и целувки за мъниците!

# 186
Здравейте!
Да се включа и аз за храненето. Ние отдавна ядем кисело мляко и даваме домашно пълномаслено, защото така се усвоява по-добре калция от организма. За ниско масленото казват, че не е препоръчително. Иначе хапваме вече всичко. Каквото готвя за нас, това яде и Мими. Но трябва да уточня, че аз не пържа нищо и готвя по-безсолно и без много подправки. Вече отдавна не й пасирам яденето, само го мачкам с вилица. Разбира се правя и крем супи, но не всеки ден.
Нашите зъби растат много интересно. Имаме 4 отгоре, 4 отдолу. И отдолу допълнително имаме 2 кътника, но те са на разстояние от другите, т.е. между тях и предните 4 имам много място, някога да порастнат и другите долни зъбчета.
Аз вече трета седмица съм на работа. Ами леко по леко се адаптирам. Отначало ми беше криво, ама няма как.
Лек ден от нас!

# 187
  • София
      Тонии благодаря ,за просветлението  за стария изглед  Hug даже и не съм забелязала че има такава опция ,а  с новия вид е ужасно.
     За кърменето ,почти съм го спряла - разредихме постепенно с цокането ,аз усещам че почти нямам кърма и мисля скоро окончателно да спрем .
    Кисело мляко по полвин кофичка си хпава (на верея 3,6 ).А иначе давам да опитва всякакви неща,стига да може да ги сдъвче, но с 6 зъба му е трудно на моя с по-твърдите храни.
    За ваксините и мен малко ме хваща страх,ама според мен е по-добре да се правят дано Господ да ни пази ,и да не случват лоши неща.
   Ако може да ми дадете някоя идея за закуска и за следобедно десертче,ще съм много благодарна,ние за закуска хапваме попарка със сухари,домашна юфка,овесени ядки с мляко сварени и това е Simple Smileне се сещам за други вариянти просто, а веднъж му дадох и пържена филиика(знам че не е препоръчително ама пък с такъв апетит я хапна).

# 188
Здравейте, да се похваля, Калоян вече ходи. Първите стъпки направи в събота, а в яслата проходи напълно„ Блазя на всички, чиито деца имат зъбчета. Ние нямаме още.

# 189
 Искам също да похваля яслата на Калоян. Учителката е много усмихната и внимателна към децата. Препоръчвам  Дядовата ръкавичка. Много съм доволна.

# 190
Мамчета, подкрепете единственото дърво от България, което участва в конкурса Европейско дърво на 2014 г. - Стария бряст в Сливен! Надпреварата стана ожесточена - унгарците се активизираха и първоначалната ни преднина се топи бързо, а до края на гласуването има цели 18 дни! Гласувайте и споделяйте с приятели. Нека покажем, че съединението прави силата! Това е директният линк към гласуването, а на електронната си поща ще получите линк за потвърждение на гласа ви! Споделете конкурса и с вашите приятели, нека всеки бъде съпричастен към каузата!
http://www.treeoftheyear.org/index/vote/?act=form&tree_id=15 … g=bg&iframe=1

# 191
  • София
ForgetMeNotBg, включваме се в гласуването тутакси!

Кажи вие как сте - честита годинка на патерица на малката Йоанка...то вече станало годинка и един месец Hug Детенце как е, сподели новини Simple Smile

# 192
ForgetMeNotBg, включваме се в гласуването тутакси!

Кажи вие как сте - честита годинка на патерица на малката Йоанка...то вече станало годинка и един месец Hug Детенце как е, сподели новини Simple Smile

Всички вкъщи изкарахме гадния вирус, даже не сме се оправили напълно. Йоана чак до АБ стигна, след който има значително подобрение, но остана една гадна хрема, която от нищо не минава просто. От сополите пък се дави и има къртеща кашлица...  Sad Преди малко точно споделих във ФБ-групата, че днес кашля повече от предходните дни и изпадам в паника - след малко мисля да я водя за пореден път при педи да я преслуша, че с тези новини из медиите за усложнения от грипа, какво ли не ми минава през главата...  ooooh!

# 193
  • София

Всички вкъщи изкарахме гадния вирус, даже не сме се оправили напълно. Йоана чак до АБ стигна, след който има значително подобрение, но остана една гадна хрема, която от нищо не минава просто. От сополите пък се дави и има къртеща кашлица...  Sad Преди малко точно споделих във ФБ-групата, че днес кашля повече от предходните дни и изпадам в паника - след малко мисля да я водя за пореден път при педи да я преслуша, че с тези новини из медиите за усложнения от грипа, какво ли не ми минава през главата...  ooooh!

Eeee, ама наистина този вирус е....милото детенце, дано всичко е наред и гърдичките са чисти. Верно, разкарване си е - по сто пъти до педиатъра и обратно, но щом трябва. А вашия педиатър препоръчал ли ви е да си купите нубилайзер/инхалатор - спомням си, че на нас много ни беше помогнал преди месеци, като малкото беше болно.

Купихме паста за зъбки и от вчера започнахме - тати е главно действащо лице, защото на мен не ми дава да и бъркам в устата, а той има успех. Иначе досега с един напръстник карахме, но загуби интерес към него - сега пастичката и е интересна.

Започнахме да правим самостоятелни крачки и е много упорита - тупва по дупе, веднага става и започва да ходи - интересното е, че като се изправи сама и тръгне, е много стабилна, но държим ли я ние и битер манекенка - пъчи коремчето сладкото и се лигави по-скоро. За обувчиците, пробвахме на няколко пъти да и слагаме както ни е казал ортопедът, но те са като танкове - все едно я спират, а имаме уж няколко чифта - все различни - не са и удобни явно нито едните, нито другите или просто е въпрос на свикване.

Относно гърнето - в опознавателен етап сме и засега си играем с него като посядаме от време на време, но я хваща несвъртък и мине не мине минута и вече е станала от него. Честно казано, не ми го побира главата как ще свикне, но с времето всичко ще стане Grinning

Аз един въпрос на непросветена по темата - днес се запознах с една баба, чиято внучка е малко по-голяма от нас с няколко месеца и още са на кърма - ама не кърма и друг вид храна, а само на кърма newsm78 Малко съм озадачена, това ок ли е за едно дете над 1 годинка - достатъчно хранителна ли е?

# 194
Велинка , по принцип не е ОК да е само на кърма не защото не е хранителна , а защото дребните вече имат нужда и от други вещества които кърмата не успява да достави. Знам че при деца които са само на кърма до такава голяма възраст има опасност да развият анемии. Не бързай обаче да съдиш майка му , защото не се знае до колко това е неин избор. Косето до скоро почти не ядеше друга храна и карахме горе-долу само на кърма.Наддаваше си чудесно и се бях настроила ,че така ще си се храним дълго време.Разбира се не съм спирала да предлагам и друго и ето ,че вече мога да се похваля с голям успех - яде си и манджата и супата от детската кухня , както и плодови , млечни или пълно зърнести пюренца и кашички (десерта от ДК още не съм го давала). Все още имаме лек проблем с по едрите парченца в храната ,затова първо пробвам лекичко и ако не му се пригади не го пасирам , но в повечето случаи играе пасатора. Давам му вече и бебешки бисквитки именно с цел да свиква с гризкането и с по едрите парченца. Така или иначе обаче не знам как ще се отбиваме - той кърменето си го търси въпреки другата храна.

А за гърнето - не бързам. Смятам, че трябва да започна да го слагам когато имаме що -годе някаква комуникация. Към този момент не мисля ,че може да ме разбере като му обясня какво се прави в него , а и все още той няма как да ми каже ,че нещо му се прави Laughing

Общи условия

Активация на акаунт