Математически турнири - 25

• 76 916
  • 702
  •   1
Отговори
# 45
  • Варна
Я ми помогнете с отговора за втори клас с буквите. Аз не схващам идеята.

Не се обзалагам, че съм 100% права, но предполагам, че ако преформулираш заповедта си в молба, може и някой да се отзове.  Peace

Аз не виждам никаква заповед в думите ми, напротив една голяма молба! Обсъждах с приятелки и не мога да я обясня на дъщеря си. А и освен всичко съм разпратила задачите на всеки който ги поиска. Не мисля че съм се изказала неуважително. Но ако все пак смятате така....
Моля ви, как да я обясня задачката. Или по точно: от къде да тръгнем? Защо 11 и 21. Благодаря предварително!

Обясниха ми я! Много благодаря!

Последна редакция: сб, 07 дек 2013, 21:43 от kami2004

# 46
Ние си сметнахме  1 сгрешена задача.Чакаме резултатите и на другите. Grinning

Последна редакция: сб, 07 дек 2013, 22:00 от dalco

# 47
  • Бургас
Я ми помогнете с отговора за втори клас с буквите. Аз не схващам идеята.

Не се обзалагам, че съм 100% права, но предполагам, че ако преформулираш заповедта си в молба, може и някой да се отзове.  Peace

Аз не виждам никаква заповед в думите ми, напротив една голяма молба! Обсъждах с приятелки и не мога да я обясня на дъщеря си. А и освен всичко съм разпратила задачите на всеки който ги поиска. Не мисля че съм се изказала неуважително. Но ако все пак смятате така....
Моля ви, как да я обясня задачката. Или по точно: от къде да тръгнем? Защо 11 и 21. Благодаря предварително!

Б+В+Г= АЕ
Б+В-Г = ЕЕ
От тези изрази можем да направим извода, че А и Е са различни от 0 и А>Е
Максималния сбор Б+В+Г е 7+8+9 = 24
Следователно А= 2
Следователно Е=1

Б+В+Г = 21
Б+В- Г = 11
Изваждаме от първото второто уравнение и получаваме:
Г+Г = 10 = 5+5 Следователно
Б+В = 16
Б+В = 9+7

# 48
  • Варна
Задачите за 2клас от днешното състезание.

# 49
  • Пловдив
Момичета ,някой има ли задачите от 3 клас?

# 50
  • ride my bike...
http://petel.bg/Zadacha-za-vtoroklasnitsi--Kolko-kebapcheta-sa-r … irashhite-__57834

И в petel.bg обсъждат задачите от състезанието.

# 51
Сега видях задачите за 7-ми клас във вестника на 104 СОУ:  
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=662210797164788&set= … ype=3&theater

Адмирации за подбора на задачите. За мен лично 9, 13, 14, 15 са попадения. Трудни последни задачи, с една типична „загуби-време” задача (9-та).

Задачите изискват както „мисъл”, така и „подготовка”. Например, на 13-та, ако знаеш, че изпъкнал многоъгълник има най-много 3 остри ъгъла, задачата се решава за секунди, ако не знаеш . . . , sorry.

Има и типична „азиатска” задача (10-та) където нещата излизат за секунди, ако тръгнеш по усет и с „нагласяне”, но ако тръгнеш със сложни схеми . . . , sorry.

Браво!!!

Според мен, именно така би трябвало да се позиционира това състезание. В крайна сметка от него не печелиш нищо, но поне да се види дали има деца, които имат потенциал за международно ниво.

# 52

Йованке, това е задача с неизвестни величини, в случая 3 на брой, такива задачи обикновено се решават чрез система от уравнения...
Общо взето е така.
Но няма ли да е по-просто първото уравнение да умножим по пет и да го извадим от второто? Така веднага ще отпаднат две от неизвестните и решението ще се сведе до няколко реда. Не е за подценяване  и това, че четвъртокласниците обикновено така решават задачите от типа " на пазар", тъй като системи уравнения се учат доста по-късно.

# 53
Цитат
Задачата не е спорна, отговорът просто е грешен Smile

Иван е x пъти по-малък от брат си, а преди една година е бил x + 1 пъти по-малък от него.
Ако сборът на годините на Иван и брат му е 30, на колко години е Иван:

В - 5
Г - 6

Това защо е задача за 6-ти клас, а не за втори? newsm78 Не ми казвайте, че на 6-токласниците може подобна задача да им е трудна. Можеха да дадат по-големи числа, за да избегнат това, че отговорът е прекалено очевиден и без много смятане.

# 54
  • Варна

Чалгата и в математиката ли навлиза?? Мислех, че това състезание се води авторитетно? И в задачите за третокласниците ги има тези кебапчета. Или съвсем целенасочено учат децата какво е митинг според управляващите?!

# 55
# 56
  • София
Благодаря и аз.  Hug
Радвам се, че са си написали кои отговори са били грешни, защото по едно време се притесних за адекватността си, честно.

# 57

Чалгата и в математиката ли навлиза?? Мислех, че това състезание се води авторитетно? И в задачите за третокласниците ги има тези кебапчета. Или съвсем целенасочено учат децата какво е митинг според управляващите?!
.                                                                  Тази снимка е НАША!!!!! Сигнализирах им да не си я присвояват ако обичат!!                 Пуснахме сигнали до повечето национални медии, какви махали, какви кебапчета? Проста държава и това си е...Само вметката за чалгата не ми стана ясна  Crazy

# 58
  • София
Много хубаво състезание! Трудни задачи, но решими. Много добър подбор. Според мен състезанията трябва да са такива, дори да няма максимални резултати.  Peace

# 59
  • София
Дано се усетят да си оправят отговорите и за 8-9 клас.
На първа задача (като за петокласници  Confused) и на десета посочените числови отговори са верни, но буквичките им не са! И добре, че се усетиха, че на трета задача се търсят отрицателните цели числа и да не броят и нулата. Иначе наистина подборът тази година е по-добър.

Общи условия

Активация на акаунт