Математически турнири - 25

• 76 938
  • 702
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Здравейте, прегледах задачите за 2 клас.На мен ли ми се струва, че са един и същи тип всяка година? newsm78 Почти съм убедена, че 7, 9 и 15 задачи са си директно от сборника на Ивайло Кортезов, макар и на "първо четене" да не ги намерих.

# 61
  • София

Йованке, това е задача с неизвестни величини, в случая 3 на брой, такива задачи обикновено се решават чрез система от уравнения...
Общо взето е така.
Но няма ли да е по-просто първото уравнение да умножим по пет и да го извадим от второто? Така веднага ще отпаднат две от неизвестните и решението ще се сведе до няколко реда. Не е за подценяване  и това, че четвъртокласниците обикновено така решават задачите от типа " на пазар", тъй като системи уравнения се учат доста по-късно.

Детето каза, че не са учили такива уравнения и не можа да разбере решението. С татко й ще се борим днес. Mr. Green

# 62
Детето каза, че не са учили такива уравнения и не можа да разбере решението. С татко й ще се борим днес. Mr. Green
Задачата би трябвало да е от материала за СИП - математика, а не във всяко училище има такава. Иначе за състезателите подобна задача не е проблем.

# 63
  • София
Здравейте, прегледах задачите за 2 клас.На мен ли ми се струва, че са един и същи тип всяка година? newsm78 Почти съм убедена, че 7, 9 и 15 задачи са си директно от сборника на Ивайло Кортезов, макар и на "първо четене" да не ги намерих.

Е, те типовете задачи за 2 клас не са кой-знае колко много. Пък и до 4 клас поне са почти едни и същи.

# 64
  • София
Задачата би трябвало да е от материала за СИП - математика, а не във всяко училище има такава. Иначе за състезателите подобна задача не е проблем.

Ясно, нямаме такъв СИП. Благодаря!

# 65
Записвам се да следя темата:)

# 66
И при нас ужасен резултат - 13 грешна и 12 - не може да я реши, което не се е случвало доста отдавна да не може да измисли начин на решение та дори и грешен.

Мисля че това е основната причина и за нашето представяне. Тя има навика са минава напред-назад по задачите и самият факт че е срещнала задачи, за които не се е сетила начин да бъдат решени, я довел до мисълта че няма смисъл да решава въобще. Почнало се от 6-та, на която за мен условието не е правилно - как така фермера изминал половината от оставащия път (който трябва да завърши в точка А) и спрял на дървото според картата? За мен картата и условието имат несъответствие, сигурно аз не разбирам

От там минала към последните 5 и там станало каквото станало, след 12-та задача. А на 11-та е получила 5 вместо 6..

Вие ако сте само с грешни сте направо върхът.

# 67
Здравейте, а някой знае ли къде ще публикуват резултатите за Русе?

Благодаря предварително!

# 68
И при нас ужасен резултат - 13 грешна и 12 - не може да я реши, което не се е случвало доста отдавна да не може да измисли начин на решение та дори и грешен.

Мисля че това е основната причина и за нашето представяне. Тя има навика са минава напред-назад по задачите и самият факт че е срещнала задачи, за които не се е сетила начин да бъдат решени, я довел до мисълта че няма смисъл да решава въобще. Почнало се от 6-та, на която за мен условието не е правилно - как така фермера изминал половината от оставащия път (който трябва да завърши в точка А) и спрял на дървото според картата? За мен картата и условието имат несъответствие, сигурно аз не разбирам

От там минала към последните 5 и там станало каквото станало, след 12-та задача. А на 11-та е получила 5 вместо 6..

Вие ако сте само с грешни сте направо върхът.

EliG, исках да напиша, че ако  сте само с 2 грешни сте направо върхът Simple Smile

# 69
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Чалгата и в математиката ли навлиза?? Мислех, че това състезание се води авторитетно? И в задачите за третокласниците ги има тези кебапчета. Или съвсем целенасочено учат децата какво е митинг според управляващите?!
[/quote]
Не съм адвокат на съставителя на задачите, но ако това е Ивайло Кортезов искам да кажа,че е човек с изключително тънко чувство за хумор, обичащ малките математици, благодарение на него и още няколко други  преподаватели събира децата от цяла България на математически лагери. Трябва да ви кажа ,че децата го боготворят. Голяма работа-кебапчета, протести, това е математика: дали ще са пиленца или патенца каква разлика има.  Тук става въпрос за изчисления , а не за литературно съдържание. Например моят син така се развесели на задачата, че с кеф я реши, може би това е целял и авторът, да разпусне напрежението. Знам ,че много няма да се съгласят с мен, това е само моята гледна точка.....

# 70
  • София
В 125то са дали 11 задача с грешни цифри за пети клас. Някаква жена е влязла по време на състезанието и им казала да си поправят верните цифри. Но все пак не им е продиктувала всички верни. Синът ми си е решавал задачата с 9 сини топки, не с 7 както е условието. Просто нямам думи - един файл не може да се разпространи както трябва.

# 71
Pomakova , аз съм на твоето мнение относно задачата с кебапчетата. Та нали децата ни живеят в тази действителност  Sad

# 72
В 125то са дали 11 задача с грешни цифри за пети клас. Някаква жена е влязла по време на състезанието и им казала да си поправят верните цифри. Но все пак не им е продиктувала всички верни. Синът ми си е решавал задачата с 9 сини топки, не с 7 както е условието. Просто нямам думи - един файл не може да се разпространи както трябва.
Много неприятно  Confused Трябва да потърсите отговорност по някакъв начин.

# 73
  • Пловдив
Има ли някъде качени предварителни резултати от Пловдив

# 74
Много неприятно  Confused Трябва да потърсите отговорност по някакъв начин.

Би трябвало да се направи проверка и на децата решавали с 9 ,и дали верен отговор да се зачете задачата като решена.
Моя син има 3 грешни отговора. Каза, че задачите били трудни.

Общи условия

Активация на акаунт