БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 38 810
  • 747
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 2 359
Благодаря   bouquet

# 646
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
Измива се спанака много добре. В тенджера се слага мазнина ...
Точно тъй и при мен, само без целина и магданоз, вместо последния - джоджен. Simple Smile

# 647
  • Мнения: 2 815
...от 10 дни съм с една NEmox и въпреки, че не обичам сладолед,  ядох и сорбе и сладолед.

Пепчо, може ли линк или цена на  въпросната машинка, намирам само с цена 1,190 лв  Crazy.

# 648
  • Мнения: 19
Здравейте !Аз  за пореден път се пробвам да направя блат за торта ,ама ....пак неуспешен. Sad
Та сложих аз -5 яйца,10 суп.лъжици захар,10 суп.лъжици брашно+1 бакпулвер и 2 суп.лъжици какао.
Пекох в загрята фурна на 170 градуса-отдолу и на вентилатор.
Блата ми се наду....всичко вървеше добре,после взе да спада.......не съм отваряла фурната.Пекох 35 мин..Сега е на решетката,ама  ...вече е 2 пръста дебел. Crossing Arms
Къде бъркам -идея си нямам . newsm78
Искам да направя бухнал и въздушен блат.Моля,споделете ми някоя рецепта за блат.
Благодаря предварително.
Лек и усмихнат ден . Hug

# 649
  • Мнения: 2 815
Бакпулвер не слагам.
3 яйца разбивам с 1ч захар (яйцата топли- най често ги слагам в купа с гореща вода за 10 мин преди разбиване) , като стане гъста смес добавям чаша брашно. Брашното  бъркам с телена бъркалка, пека на 180гр....Ако искам по дебел блат разбивам 5 яйца с 1,5 чаши захар и 1,5 ч брашно.
Меря с мерителни чаши от този тип
Скрит текст:

Защо само отдолу печеш  newsm78
Печи така като си печеш кекс, моята фурна няма опция с или без вентилатор, но пече по бавно съм забелязала......кекс, мъфини , баница, всичко пека на 180 със вентилатор.

# 650
  • Мнения: 160
Здравейте !Аз  за пореден път се пробвам да направя блат за торта ,ама ....пак неуспешен. Sad
Та сложих аз -5 яйца,10 суп.лъжици захар,10 суп.лъжици брашно+1 бакпулвер и 2 суп.лъжици какао.
Пекох в загрята фурна на 170 градуса-отдолу и на вентилатор.
Блата ми се наду....всичко вървеше добре,после взе да спада.......не съм отваряла фурната.Пекох 35 мин..Сега е на решетката,ама  ...вече е 2 пръста дебел. Crossing Arms
Къде бъркам -идея си нямам . newsm78
Искам да направя бухнал и въздушен блат.Моля,споделете ми някоя рецепта за блат.
Благодаря предварително.
Лек и усмихнат ден . Hug
[/quote/]


За пандишпана не слагам бакпулвер,брашното е пресято и добавям  с въртеливи движения,като бъркам с дървена бъркалка или силиконова шпатула.Белтъците разбити на твърд сняг ги слагам по същия начин най-накрая.

# 651
  • Мнения: 1 884
Лесен пандишпанов блат: 4 яйца се разибиват до побеляване с 1 ч.ч захар. Добавя се , при много внимателно разбъркване, брашно 1 ч.ч. и 1/2 ч.ч олио. Може да сложиш и по- малко мазнина / щом ще е за торта ,може и без/, 1 течна ванилия. Пече се  в предварително загрята фурна на 170 гр. около 10-12 мин. върху намазнена и набрашнена тава. / няма набухвател/ Тестото се надува и бухва много хубаво.

 От такъв изпечен блат / с олио/ ,след като изстине изрязвам различни фигурки и поръсвам с пудра захар. Стават много мекички и пухкави сладки. Всеки път като има тържество в училището правя такива и децата ги унищожават за нула време. Голям хит са.
  

Може ли рецепта за класическа баклава. Не че не знам ,но все пак да попрочета нещо. Че все на око я правя.

Последна редакция: нд, 29 дек 2013, 15:08 от vela

# 652
  • Мнения: 4 560
Morena, marchеva14, още веднъж мерси за разясненията. В скоро време (до седмица - две) ще пробвам пак и ще пиша какъв е бил резултата. А до тогава можете ли да ми дадете линк (или пък рецепта направо) за леснички (най-вече от гледна точка на тесто - омесване, опичане и т.н.) лепени сладки с конфитюр (мармалад, сладко), че за новогодишната нощ съм решил такъв тип сладки да забъркам, ама от многото рецепти в нета, не знам за кулинарен лаик като мен, коя ще е подходяща.
И аз щях да ти предложа тези, които пепчо ти е показала. Спазвай рецептата точно /яйцата едно по едно, тестото се чупи с лъжица .../ Пиши после дали са станали.  Peace
Ако имаш форми за мъфини, опитай Шоколадовия сладкиш с майонеза http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=588509.0
А за питката - много рядко на някой първия опит по дадена рецепта да му се получи. Опит и търпение му е майката!
П.П. Най-добре е каквото и да печеш да ползваш хартия за печене. Около 3 лв е и я има в големите супермаркети. С нея всичко се отлепва и не стържеш тави като идиот!
Едни курабийки, двойна доза правих. Толкова много тави изтърках, че от зор открих хартията за печене /опищях света и ми казаха/.



Сега и аз да питам къде сбърках:
Баница с яйца и сирене и с готови кори, между тях разтопено масло. Отгоре са запече, отвътре остана сурова. Защо?
Бяха навивани 3-4 листа за едно руло защото иначе течеше отвсякъде и не можех да я вдигна да я пренеса в тавата.


И да се похваля - толумбички правих по рецептата на пепчо http://pep-4o.blogspot.com/2011/12/blog-post_18.html Много вкусни станаха. И много грозни - с прост пластмасов шприц от магазин за левче.
Къде и на каква цена в София шприц /по-скоро пош (торба да е)/ с накрайници, които да му стават?

# 653
  • Мнения: 2 359
Измива се спанака много добре. В тенджера се слага мазнина ...
Точно тъй и при мен, само без целина и магданоз, вместо последния - джоджен. Simple Smile
А спанака трябва ли да го попарвам предварително, за да омекне и да хвърля водата?

# 654
  • Мнения: 7 849
Привет кулинарки! Hug

 За НГ на мен се падна да правя телешко - шол и пържоли. Помагайте, да не поднеса на гостите гуменки, моля ви  Praynig
за да е крехко май трябва да се маринова, но в какво?

ПП аз съм съм спец на тел. варено, но в миналото имам един горчив опит с пържоли и се шашкам smile3518

# 655
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
А спанака трябва ли да го попарвам предварително, за да омекне и да хвърля водата?
Аха.  Simple Smile Пресен спанак - почиствам от дръжките и слагам във вряща вода, за кратко - да омекне. После отцеждам, изстива и нарязвам. Така го ползвам после.

# 656
  • Мнения: 8 394
Аз не попарвам спанака.  Peace Правя по подобна рецепта на Марчето.
vela, аз правя баклава така : 400гр кори за баница, 125гр. разтопено краве масло, орехи - едро смлени (едно бурканче от бебешки храни от 220гр), канела; за сиропа: 3ч.ч. захар, 4ч.ч. вода (чашата ми е с вместивост 180мл). Мажа с масло след всеки лист кори, плънка слагам на едно място. Режа на триъгълници, пека, оставям да изстине, студена заливам с горещ сироп. Правя я в тава 29/19см.

# 657
  • Мнения: 2 359
В едно ресторантче ядох уникални пилешки филенца със сос Рокфор (от синьо сирене). Как се прави този сос, някой зне ли? ФГъст е, леко жълъ, отива си много и със здушени зеленчуци, особено броколи.

# 658
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
В едно ресторантче ядох уникални пилешки филенца със сос Рокфор (от синьо сирене). Как се прави този сос, някой зне ли?
Гугъл, както обичайно.  Simple Smile

# 659
  • Мнения: 1 884
Аз не попарвам спанака.  Peace Правя по подобна рецепта на Марчето.
vela, аз правя баклава така : 400гр кори за баница, 125гр. разтопено краве масло, орехи - едро смлени (едно бурканче от бебешки храни от 220гр), канела; за сиропа: 3ч.ч. захар, 4ч.ч. вода (чашата ми е с вместивост 180мл). Мажа с масло след всеки лист кори, плънка слагам на едно място. Режа на триъгълници, пека, оставям да изстине, студена заливам с горещ сироп. Правя я в тава 29/19см.

Мерси! Тъкмо говорих с една приятелка и тя ми каза същото. Благодаря! Hug

Общи условия

Активация на акаунт