БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 39 024
  • 747
  •   1
Отговори
# 435
  • Мнения: 1 244
Имам гъска предвидена за Коледа, обаче не съм готвила никога такова пернато...
Дали е мазно като патица или е по-сухо...нямам представа...та ако някой знае подходяща рецепта, ще съм много благодарна... Simple Smile (иска ми се да я направя цяла, печена, но ако е много мазно, може би ще е по-добре с кисело зеле...)

# 436
  • Мнения: 3 020
Здравейте, не знам дали въпросът ми е за тук, но понеже смятам да включа в Коледното меню пиле с кестени в глинен съд, а не мога да намеря никъде готови кестени - моля да ме упътите откъде мога да ги купя... благодаря предварително  Hug

*няма да имам време да варя, после да ги беля и т.н.

# 437
  • софия
  • Мнения: 30 264
Мисля, че съм виждала в буркан в Карфур. Дано мине някой и каже със сигурност.

# 438
  • DE
  • Мнения: 971
Имам гъска предвидена за Коледа, обаче не съм готвила никога такова пернато...
Дали е мазно като патица или е по-сухо...нямам представа...та ако някой знае подходяща рецепта, ще съм много благодарна... Simple Smile (иска ми се да я направя цяла, печена, но ако е много мазно, може би ще е по-добре с кисело зеле...)
Гъската е по-мазна от патицата!

Аз приготвям за коледа винаги гъска и сега пак дремуца една в хладилника.
Измиваш и подсушаваш добре птицата. Вътре наръсваш сол и черен пипер.
Два лука, 2-3 ябълки или портокали нарязваш на кубчета, пълниш и зашиваш отвора.
(има една суха подправка която слагам, но не и знам името на български Embarassed
преводача ми я пусна като "див пелин")

Аз набождам няколко клечки за зъби, премятам и стягам с конец.
Според зависи колко кг. е птицата, 4-5 часа на слаба фурна.

Първо я слагам на скарата, под която има тава с вода- да окапе първата мазнина.
После прехвърлям в тава с капак, пак с малко вода... и така на 160* няколко часа.
Обръщам я няколко пъти и поливам от време на време с течноста от тавата.
След като е готова, вадя, намазвам я със студена вода и малко сол, слагам на скарата и пека на 250 градуса за няколко минути да направи коричка.

Соса прецеждам, отделям мазнината и сгъстявам.

Последна редакция: пн, 23 дек 2013, 16:11 от matze

# 439
  • Мнения: 311
Здравейте, не знам дали въпросът ми е за тук, но понеже смятам да включа в Коледното меню пиле с кестени в глинен съд, а не мога да намеря никъде готови кестени - моля да ме упътите откъде мога да ги купя... благодаря предварително  Hug

*няма да имам време да варя, после да ги беля и т.н.

Айде и тук. Може ли рецептата?

# 440
  • Мнения: 160
Да питам нещо. Сего прочетох една рецепта за коледни сладки с фастъчено масло , приотвят се с бяла и кафява захара , но на мен ми се намира само бяла , дали ще е проблем , ако сложа цялото количество бяла захар?

Няма да е проблем,вкуса няма да е същия Wink Кафявата захар придава леко карамелен вкус,но и без нея може да мине щом нямаш в момента.

# 441
  • Варна
  • Мнения: 2 026
Имам няколко глави червено цвекло, трябва да го сваря за салата ( сурово, настъргано моите мъже не го ядат).
Обелено ли се вари? Колко време се вари?

# 442
  • под тепетата
  • Мнения: 11 137
Варя го обелено, на кубчета, на пара. Време не съм засичала, а и зависи как го обичате - меко или по-хрупкаво. Веднъж пекох цяла необелена глава, наръсена с малко олио, завита във фолио. Може би беше час  newsm78
  Някой питаше за питка ? Правя по тази рецепта и си я оформям както ми дойде на акъла
   http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=119848

# 443
  • Мнения: 1 265
здравейте, може ли някой да ми каже дали при печенето на пълнена тиква с плодове... след като се увие с алуминиевото фолио и се сложи в тавата.... се сипва и малко вода в самата тава.
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА СЪВЕТА И ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ

# 444
  • Мнения: 3 450
здравейте, може ли някой да ми каже дали при печенето на пълнена тиква с плодове... след като се увие с алуминиевото фолио и се сложи в тавата.... се сипва и малко вода в самата тава.
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА СЪВЕТА И ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
Аз не слагам вода.

# 445
  • Варна
  • Мнения: 2 026
Благодаря! Цвеклото е готово. Сварих целите глави, защото ще се приготвя утре.

Сега да помоля за рецепта за соленки. Тук (във форума) съм виждала едни много бързи и лесни, но си изгубих линковете.
Относно питката - утре ще правя първата си и се чудя содена или с мая. С мая не е ли постна? Как е по традиция?

# 446
  • Мнения: 4 864
На кое се казва хлебна сода? На амонячната или на бикарбоната?

# 447
  • София
  • Мнения: 12 217
На кое се казва хлебна сода? На амонячната или на бикарбоната?
Бикарбонат!!

# 448
  • Мнения: 5 159
Бикарбонатната е хлебна сода.
Аз имам един въпрос. Някой пробвал ли е да смеси домашен крем с маскарпоне като крем за торта, блатовете са на френската селска торта.

# 449
  • UK
  • Мнения: 3 281
Благодаря! Цвеклото е готово. Сварих целите глави, защото ще се приготвя утре.

Сега да помоля за рецепта за соленки. Тук (във форума) съм виждала едни много бързи и лесни, но си изгубих линковете.
Относно питката - утре ще правя първата си и се чудя содена или с мая. С мая не е ли постна? Как е по традиция?

Преди няколко дни правих , за пръв път през живота ми , по рецепта на Йоли
http://yoli-www.blogspot.co.uk/2009/03/blog-post_07.html
Много лесни и ужасно вкусни.

И пак въпрос. Правих сладки , но ми останаха два жълтъка , мога ли да ги сложа до утре в хладилника .

Последна редакция: пн, 23 дек 2013, 18:35 от GreenP

Общи условия

Активация на акаунт