За кучетата и хората

• 65 580
  • 2 194
  •   1
Отговори
# 345
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Къде за последен път видя хиляди бродещи кучета?
В София.

# 346
  • На земята, която е всъщност звезда.
В София.

Това е било или в крайните квартали, или преди няколко години. Залагам на второто, защото си спомням, че нещо подобно беше писала в темата за парковете. В София последните две години в идеален и широк център има само единични кучета, за разлика от все повечето котки. Всички си спомняме какви глутници имаше по 20-30 кучета и ако някой ми каже сега, че около НДК и Попа ги вижда и сега, значи чисто и просто лъже. И това се случи по няколко причини. Изчезнаха строежите, кастрираха се /но наистина/ уличните животни, вкл. в циганските махали, построи се големия общински приют, заработи и Анимал Рескю. Които пък направиха доста кампании относно осиновяванията на животни. Знаете големите постери с известни хора по улиците, правят купони, доброволци ходят, пускат се снимки в нета и т.н. Всеки може да ги види на страницата им. И това се случи през последните години, когато законът без евтаназия е в сила. Което значи, че може и по този начин. Така че, ако някъде някой вижда хиляди кучета по улиците на града или квартала си, да се обърне към кмета и общината и да попита има ли приют, как работи този приют, има ли кастрации на домашни животни, как се водят кампаниите за осиновяване на животни от този приют. Но, ако нищо не се прави в конкретното място, то проблемът не е в това, че животните не се евтанизират.  Stop

# 347
В "Дървеница", това лято. И една вечер ми стигна, за да видя три глутници от по десетина песа. Едната и ме наръмжа подобаващо- нали все пак трябва да имам приятен спомен от родната столица Sick.
Пълни глупости си писала- само в идеален и широк център ли живеят хора, че да отчитаме единствено тяхното състояние? Или ако не си софиянка от "Витошка", нека те ръфа озверял пес, какво толкова Tired ooooh!...

# 348
  • София
В София.

Това е било или в крайните квартали, или преди няколко години. Залагам на второто, защото си спомням, че нещо подобно беше писала в темата за парковете. В София последните две години в идеален и широк център има само единични кучета, за разлика от все повечето котки.

отново има групи бездомни кучета, вкл. пред президентството съм ги виждала.

# 349
Не съм съгласна да се евтанизират не агресивни животни само защото са брздомни и няма кой да ги осинови . Обществото да мъкне товара от безотговорността на двукраките си събратя .
От къде на къде ще се посяга на живота на животинката ?

То е ясно, че проблемът е в хората. Но тези кучета, които бродят с хиляди в момента... тях какво ги правим?
Кастрация и приюти . Ако е толкова грандиозен проблем ( какъвто е ) държавата да излезне с държавна политика за осиновяване . Но сякаш " България " звучи достатъчно да се знае ,че си говорим празни приказки . Къде ти някой да се занимае .
Хиляди са защото 15 кучета да се кастрират , 2 да не се - могат да създадат грандиозна популация .
И всички усилия хвърлени по кастрация  и осиновяване за тези 15 много бързо могат да бъдат обезсмислени .  

# 350
Не са само в крайните квартали Stop В Лозенец около Японския отново се появи глутница. Казвам отново, защото нямаше от доста време. Глутница има и около американското посолство. Бяха нападнали баба ми там, раздрали якето й и съответно и бяха изкарали акъла. На сигналите ни тогава никой не реагира. Имала съм кучета и имам такива и в момента, но това на нищо не прилича.

# 351
Аз се страхувам дори от домашни кучета, които са безнадзорно пуснати без повод  Peace
Камо ли от глутници .
Пиша го за протокола .

# 352
И аз. Тук бездомни няма, но като видя питбул, волно подскачащ на 3 метра от мен, изтръпвам. Питам- защо аз трябва да треперя, щом си плащам данъците и допринасям за общественото благо?

# 353
Моите са винаги на повод, защото са "опасни".
Въпросът е, че колкото и да е неприятно, няма кой да осинови всички бездомни и приютите нямат капацитет да ги приютят. Всички други приказки са излишни.

# 354
  • София
Прочетох за циганина и кучето, думи нямам. Петицията подписах..дано не намалят наказанието за такива изверги.

Джой, къде е това 'тук'? В Чирпан, Швейцария или на Марс?

Пътувала съм доста, най-много бездомни кучета съм виждала в Сърбия и Гърция. И в БГ, разбира се. В Лихтенщайн например, не съм виждала нито едно шляещо се куче..  Wink

# 355
И аз. Тук бездомни няма, но като видя питбул, волно подскачащ на 3 метра от мен, изтръпвам. Питам- защо аз трябва да треперя, щом си плащам данъците и допринасям за общественото благо?
Защото някой друг ,който си плаща данъците , има объркани представи за отговорностите му .

Точно вчера имах среща с 2 питбула . Единия беше налаган от стопанина си . Явно беше сгафил . Беше много кофти гледка . А другия , с който се разминах ме заръмжа мн. гадно . Но хубавото е ,че всички кучета бяха на повод ,поне ...

Въпросът е, че колкото и да е неприятно, няма кой да осинови всички бездомни и приютите нямат капацитет да ги приютят. Всички други приказки са излишни.
Да се строят нови . Ако трябва само т'ва ще правиме ,когато като общество не може да се стегнем да спазваме правила . Единственото излишно е животните да си го отнасят заради хората и това,че не могат да се справят поради собствената си безотговорност .

# 356
  • На земята, която е всъщност звезда.
Пълни глупости си писала- само в идеален и широк център ли живеят хора, че да отчитаме единствено тяхното състояние? Или ако не си софиянка от "Витошка", нека те ръфа озверял пес, какво толкова Tired ooooh!...

Ох, добре, че си ти, да ми обясниш къде живея.  Laughing

Аз не живея и никога не съм живяла на Витошка, но, откакто сме се изнесли с мъжът ми преди 15 години, в търсене на най- доброто място за нас сме сменили много квартали, от идеален център до Княжево. И имам впечатления как изглежда и как се решава проблемът в различните райони. Впечатления, които ти няма как да имаш за престой от няколко дни. Нито имаш представа какво е да има НАИСТИНА хиляди кучета по улиците. Аз обаче имам и "чудесни" спомени от края на 90-те, ерата на Софиянски и заместникът му Спиров, когато кучетата  бяха поне 10 пъти повече от сега, когато се създаде фирмата "Екоравновесие" точно с цел усвояването на милиони за "кастрации" и "евтанизации", но кучетата бяха тровени и убивани пред вратите ни, за да се приберат парите за това. Приятелка на майка ми тогава беше общински съветник и когато ни казваше за какво става дума ние просто не можехме да повярваме. Мислехме, че се пражи на интересна. След ншколко години истината лъсна. Е, кучетата не намаляха, въпреки "евтанизирането" и 15 години по- късно проблемът все още съществува. Едва сега,  лека-полека, с помощта на фондации и млади и умни хора, ентусиасти, започна решението му.  

Човек, който не е наясно с проблема на София, който не го е следил през годините, да ми говори, че пиша пълни глупости е просто НАГЛО. Но не съм учудена. Ти винаги и във всички теми си безкрайно компетентна , с един поглед и си наясно с нещата.   Laughing

# 357
Вземи си припомни какво си писала в предишния си пост. В центъра нямало глутници- е, да, но в кварталите изобилства. И то не само в крайните. Пак питам- аз ако живея в "Младост" и треперя всяка вечер, прибирайки се от работа, какво ме грее, че на Попа нямало глутници? Вместо да ми говориш за наглост, по-добре поспри с гръмките изявления- живяла съм в София по времето на Софиянски, и след това. Това, че в момента не живея там, не означава, че ми е забранено да имам мнение за великия "прогрес" в справянето с проблема. Понеже ми стига и една вечер престой, за да се натъкна на "несъществуващите" глутници и да ме разкъсат.

# 358
  • out of space
И, между другото, това изобщо не са най- фрапантните случаи на жестокост. Има такива гаври, че това изглежда само като малко по- хард изпълнение, но не ми се навлиза в подробности. Законът не само не бива да се смакчава, а да се прилага с най- голямата си тежест.

Да, така е, неразбираемо и потресаващо е за мен. Жената, от която взех малката си котка е интелигентна, с хубава професия- не някоя изкукала бабичка, от чийто апартамент се носи животинска смрад и неописуем лай.

Та, чух се преди няколко дни с нея, тамън беше успяла да раздаде около 5 вече поотгледани котенца и куче и айде пак от начало. Довели й 4 малки котенца, майка им била залята с бензин и запалена. Също така и куче, душено със сезал- по чудо оцеляло.

Възхищавам се на хора като нея, защото нейното е денонощна грижа от години към какви ли не ранени и полу умряли животни, някои са умирали в ръцете й- това е страхотна травма и за нея. Да не говорим колко средства е отделила от собствените си за операции, антибиотици, ваксини, храна, тоалетна и т.н.

Cry

# 359
Аз не бих казала, че следя отблизо проблема с бездомните кучета, но и моите наблюдения са, че са драстично намалели, и това е последната година, както и не съм виждала скоро новородени кученца.
Пълно е с котки, което за мен е показател, че наистина няма много кучета.

Ако наистина кастрират по 6 000 кучета годишно - има надежда.

Последна редакция: чт, 09 яну 2014, 20:13 от нова

Общи условия

Активация на акаунт