СЕДМИ КЛАС - ще бъдем ли през зимната ваканция пас? - тема № 40

• 51 018
  • 745
  •   1
Отговори
# 645
  • Пловдив
На 15.02 е извънредното състезание Иван Рилски.Кога започва записването ?

# 646
  • Дива Индия
На контролното по биология детето има единствената шестица в класа. Е, много съм доволна  Grinning. Няма точица червена. Той се радва, че били свършили с бонатиката.
Форумът готин, а?

hahaha бонатиката е много интересна нова думичка... newsm78 ...

Последна редакция: вт, 21 яну 2014, 16:50 от Инди

# 647
  • Варна
При нас днес е въпросното контролно, а иначе вчера върнаха класното по математика. Доволна съм.

# 648
  • Варна
Браво на децата, Инди, Маями. А при нас масово мероприятие ще е участието на Европейско кенгуру в началото на февруари. Дори и само заради тренировката, подкрепям.

# 649
Мога ли да помоля, ако някой има отговорите на ПИ по БЕЛ на междучасие да ги качи, или да ми ги пусне на лс. Моя момък беше на курс в неделя, проверявали са тестовете, но....той не си го носил и блял вместо да си ги пише на лист..

# 650
  • Дива Индия
Започнахте ли с "Ооооооооо... Щиииипкаааа..." ?

# 651
  • Варна
Започнахте ли с "Ооооооооо... Щиииипкаааа..." ?

Да. Трябва да го учат наизуст, но кога ще започне да изпитва госпожата, моят синковец не е чул ooooh!.

# 652

от 03 ,02 започва записването, но е до изчерпване на местата, така че трябва да побързаме

# 653
  • sofia
Ние още се борим с Една българка
По български обаче взеха вид на глагола и ми причиниха тотален дистрес. Нищо не разбирам и не мога да го схвана. Как един път погледна е свършен вид, а друг път е несвършен? Ако някой знае просто разбираемо правило за определяне вида на гл. и има благородството да го сподели с мен, ще съм му вечно благодарна!  Laughing

# 654

от 03 ,02 започва записването, но е до изчерпване на местата, така че трябва да побързаме

Само кажете, веднага ви записва моята госпожица  Peace

# 655
  • Пловдив
По български обаче взеха вид на глагола и ми причиниха тотален дистрес. Нищо не разбирам и не мога да го схвана. Как един път погледна е свършен вид, а друг път е несвършен? Ако някой знае просто разбираемо правило за определяне вида на гл. и има благородството да го сподели с мен, ще съм му вечно благодарна!  Laughing

Няма такъв филм веднъж свършен, веднъж несвършен. Има два глагола - погледна и поглеждам, т.е. имат еднакво значение, но се различават по вид и по спрежение. 

# 656
По български обаче взеха вид на глагола и ми причиниха тотален дистрес. Нищо не разбирам и не мога да го схвана. Как един път погледна е свършен вид, а друг път е несвършен? Ако някой знае просто разбираемо правило за определяне вида на гл. и има благородството да го сподели с мен, ще съм му вечно благодарна!  Laughing

Няма такъв филм веднъж свършен, веднъж несвършен. Има два глагола - погледна и поглеждам, т.е. имат еднакво значение, но се различават по вид и по спрежение.  

Това са два различни вида глаголи-погледна и поглеждам. Различават се като се спрегнат. например- поглеждам
1. Аз поглеждам
2. Ти поглеждаш
 и т.н.
Обаче ако вземем другия гл- погледна и го спрягаме, не може да бъде аз погледна, ти погледнеш, защото е безсмислено. За да бъде правилен изказът, ще бъде
1. Аз да погледна
2. Ти да погледнеш.
Ето ти двата различни вида-св и несв.

# 657
  • София

Много лесно се разпознават двата вида. Спрягаш ги в 1 лице , единствено число, тоест с местоимението АЗ. Ако получилото се има смисъл,  глаголът е от несвършен вид. Ако ли не - от свършен. Ще ползвам за пример  погледна и поглеждам.
Аз поглеждам - съвсем смислено е такова изречение , затова и глаголът е от НЕсвършен вид.
Аз  погледна... Тук обаче  се вижда, че изречението е неправилно в този вид. За да стане смислено ни трябва  помощ  от частичка като "да" или "ще", тоест да стане  "аз да погледна, аз ще погледна".  Затова и тук глаголът е от свършен вид.

Още примери:
дам - давам,  простя - прощавам, видя-виждам..
Има и друг начин за разпознаването им.  С помощен глагол за проверка - започвам, преставам, продължавам...
Започнах да давам, започнах да прощавам, започнах да виждам..Такива глаголи са от несвършен вид. Такава комбинация обаче е невъзможна с глагол от свършен вид. Няма вариант "започнах  да простя, започнах да видя" и т.н.

# 658
  • дядовата ръкавичка
Русалке, много благодаря   bouquet. Изключително полезно.

# 659
Момичета, от утре обявават грипната епидемия в София-инфо БТВ. Споменават и за спиране на занятията.
То у нас епидемията започна още от неделя де...

Общи условия

Активация на акаунт