Жената ,,Домакиня,, или как се отразява стоенето вкъщи

• 45 339
  • 788
  •   1
Отговори
# 180
хм, на мен стоенето вкъщи ми се отразява идеално Simple Smile Разбира се, ако не е постоянно, а се разнообразява и оползоотворява.
Домакиня е силно определение за моята особа, нооо предвид, че нямам работа към момента, явно се водя такава Simple Smile
Уча отново и отвреме навреме работя по някой проект от вкъщи...
"Стоенето вкъщи" е време, в което се развивам, обогатявам определени познания, домакинствам или просто си почивам... всяка минутка ми е ценна и не е загубена, дори и прекарана в абсолютно нищоправене, щом съм имала нужда именно от това в момента.
Относно ограничаването на социалните контакти, това не е следствие на домакинството,стоенето вкъщи... нали??? Всичко си е до човека... до моментното състояние... субективно е

# 181
  • Ямбол
Последното не го разбирам....кое от заниманията на майката на Катрала е по-добре да не се споменава пред хора.... или всички? Rolling Eyes
Езотериката, чакрите и религията не са признаци на развиване на даден човек, а на нещо друго. Не че не е за пред хората, просто не искам да го коментирам.

# 182
  • London
Лиляна и кой определя кое е признак на развиване? Всеки чете каквато литература му е интересна, майка ми е чела романчета като е била на 20, после се отплеснала по фантастиката и към 40 започнала да се интересува от окултизъм, Дънов, Ошо, Пако Рабан и др. вид литература Peace За мен развиването спира ако стоиш цял живот на Мадам Бовари и не прекрачваш прага към по-сериозна литература peace: Написаното от мен беше по отношение най-вече времето което има за четене, буквално цялото време е нейно, нещо което аз докато работех нямах като време. Peace

# 183
  • Ямбол
ОК, съгласна съм с теб.

# 184
  • София
Всичко живо е откачило на тема езотерика, окултизъм, източни гурута, западни гурута и пр.! Явно кризата се отразява сериозно на населението. Мадам Бовари е за предпочитане. Или Престъпление и наказание.

# 185
  • Ямбол
Всичко живо е откачило на тема езотерика, окултизъм, източни гурута, западни гурута и пр.! ...
И после търчи в църквата да сподели с попа наученото.

# 186
  • Варна
Не си домакиня, ако в момента нямаш работа или ако няма кой да ти гледа децата. А може да искаш да си домакиня, но да не можеш да си го позволиш финансово. Това не е избор, а съобразяване с обстоятелствата. Аз съм домакиня, защото искам да бъда такава. Имам приятелки, които никога не са работили. Имам и позната, която работи като учителка в едно село и не си взема заплатата, защото няма нужда от нея. Хубаво е ако може човек да има избор как да живее и този му избор да го прави щастлив.

# 187
  • В тъмната гора.
Не си домакиня, ако в момента нямаш работа или ако няма кой да ти гледа децата. А може да искаш да си домакиня, но да не можеш да си го позволиш финансово. Това не е избор, а съобразяване с обстоятелствата. Аз съм домакиня, защото искам да бъда такава. Имам приятелки, които никога не са работили. Имам и позната, която работи като учителка в едно село и не си взема заплатата, защото няма нужда от нея. Хубаво е ако може човек да има избор как да живее и този му избор да го прави щастлив.

Направо ви завидях .. на теб и групичката около ти. Дай боже на всекиму такова положение.

# 188
Всъщност изолорането е много полезно за интелекта. Можеш да
чуеш собствения си глас. А ако не го чуваш, значи го нямаш, и си
само резоньор на социални приказки. Без другите си като без ум-
защото не си изградил собствен ум.

Човек със собствен ум никога не е изолиран или самотен.

Аз станах по-умна и проницателна, след като се откъснах от
обичайния диалог на средата си. Иначе бях само копие, някакъв клонинг
на социалния консенсус.

Абсолютно съм съгласна. Понеже съм интроверт, ще погледна нещата от друг ъгъл - оставането вкъщи (независимо като майка, домакиня или фрийлансър) не те изолира, то ти спестява един куп ненужни контакти и общуване по задължение, но пък ти дава възможност да си подбереш хора, с които наистина да ти е интересно, без да си принуден да общуваш с тях целодневно. Елиминирането на фоновия шум изостря много интуицията, способността да се погледне дадена ситуация отстрани, да се реагира адекватно. Все неща, които са много далеч от затъпяването. Дори не споменавам четене на книги, самообучение и т.н., говоря за чистите способности на ума. Всъщност, това си е за другата тема - как развивате ума си - стоя на тихо  Simple Smile  Социалните контакти на всяка цена са силно надценявани, да не кажа вредни. Да не говорим пък за включения непрекъснато за фон телевизор.

И аз.
Откакто съм фрилансер - определено смятам, че няма нищо по-ценно от тишината..И се чувствам много израстнала..( та и до езотериката стигнах)..

По темата - ако "домакинята" я кефи - ок. И ако мъжът й я уважава и боготвори в това й амплоа..и не я лишава или ограничава от нищо..(психически най-вече)..
Иначе - неминуемо ще доведе до сериозни, че и здравословни проблеми..

# 189
И аз съм фрийлансър и чета езотерика. Въх! Laughing Crazy

# 190
Не бих се определила като домакиня ,въпреки че пиша в едноименната ни темичка и съм съм си у дома над 4 години от последните 6.
По принцип съм интроверт , натоварвам се с много контакти, обожавам да си стоя у дома и мога с дни и седмици да не си подам носа навън ,ако имам възможност. Такава съм от малка и не го намирам за странно, защото откакто се помня все съм си такава. Никога не съм харесвала особено да работя, каквото и да е , и когато имах почивен ден или свободна седмица летях от щастие, че ще мога да пиша и чета по цял ден и да не се занимавам с други хора.
Когато планувахме кога да имаме дете работех доста и единодушно решихме ,че и аз и мм искам да съм си у дома поне до 3 годишнината на детето ни .Толкова ми хареса,  че продължих и до 4 годишнината на детето си бях у дома ,след което започнах да поработвам по 2-3 дни и в останалото време да съм си у дома с детето. Учех, завърших, учавствах като доброволка в организации и в училищния родителски  комитет, четях книги, ходехме всеки ден по кръжоци, библиотеки, курсове, езици и театри с детето, гледах филмите ,които винаги съм искала да гледам и отгоре, попътувахме , поддържах си дома както ми харесваше ,  впуснах се в кулинарии и хобита, пишех отново след години през тишината на  вечерите , прекарвах спокойна вечерите с половинката и имахме време един за друг и за детето ни.
Нямам по хубави спомени в живота от това ни време и мисълта да започна да ходя пак по графици, смени, общувания с хора, пътуване и никакво време за детето, мъжа и дома ни ме поболява от месеци. Сега обаче ми се налага да работя на пълен работен ден  ,защото сменихме държавата и нямаме тази стабилност както в България и Англия  преди това. Не винаги нещат са така черно-бели...

Последна редакция: пн, 09 дек 2013, 22:38 от Анонимен

# 191
  • София
Започнах да работя в момента, в който навърших 18 и не бях спирала докато не дойде време да раждам на 26. Определено първите две години седене вкъщи ми се отразиха чудесно - гушках си бебенцето, създадох много нови приятелства из паркове и градинки, купих си Киндъл и започнах отново да чета много.
На третата година обаче нещата доста се промениха. Започна да ми омръзва седенето вкъщи, да се чувствам наистина затъпяваща и зацикляща и реших, че е време да си намеря работа, защото нямаше да издържа дълго така, особено като тръгне детето на градина (Аз много държах на това, независимо дали работя или не. За мен градината е нещо много полезно, въпреки всичките си минуси).

Та, амплоато на домакиня изобщо не е за мен, но пък и знам колко може да е сладко да си такава, тъй че изобщо не мога да кажа, че не разбирам и тези, които са го избрали. Светът е шарен - хора всякакви. Изобщо не опира до това какъв ти е интелектуалния багаж и колко може да се развиваш у дома и извън. По-скоро е въпрос на темперамент и собствени нужди и приоритети  Peace

# 192
  • Tам през Атлантическия океан
Започнах да работя в момента, в който навърших 18 и не бях спирала докато не дойде време да раждам на 26. Определено първите две години седене вкъщи ми се отразиха чудесно - гушках си бебенцето, създадох много нови приятелства из паркове и градинки, купих си Киндъл и започнах отново да чета много.
На третата година обаче нещата доста се промениха. Започна да ми омръзва седенето вкъщи, да се чувствам наистина затъпяваща и зацикляща и реших, че е време да си намеря работа, защото нямаше да издържа дълго така, особено като тръгне детето на градина (Аз много държах на това, независимо дали работя или не. За мен градината е нещо много полезно, въпреки всичките си минуси).

Та, амплоато на домакиня изобщо не е за мен, но пък и знам колко може да е сладко да си такава, тъй че изобщо не мога да кажа, че не разбирам и тези, които са го избрали. Светът е шарен - хора всякакви. Изобщо не опира до това какъв ти е интелектуалния багаж и колко може да се развиваш у дома и извън. По-скоро е въпрос на темперамент и собствени нужди и приоритети  Peace

Abсолютно споделм  Peace

Хубаво е да имаш избор все пак  Peace
а не да е по 'принуда'  Sunglasses т.е. да си 'избрал' да не си домакиня  Sunglasses

# 193
  • вятър в маслините, вятър над хребета
А каква, моля, е интелектуалната активност на жените по принцип?
Зависи кои жени. Някои пресмятат сметките за вода спрямо броя къпания за ден, други търсят мустаци с лупа... свят шарен Laughing.

# 194
  • Tам през Атлантическия океан

Зависи кои жени. Някои пресмятат сметките за вода спрямо броя къпания за ден, други търсят мустаци с лупа... свят шарен Laughing.

Laughing joy_r  Hug Laughing стига  Joy

Виж сега много зависи къде гледаш  Wink има и други подфоруми хоби , литететурна тема , счетоводство  и т.д. 

Недай така , не всички висят в клюто  Wink Laughing

Общи условия

Активация на акаунт