Жената ,,Домакиня,, или как се отразява стоенето вкъщи

• 45 362
  • 788
  •   1
Отговори
# 165
Не е нужно да си реститутка, за да не ходиш на работа, а пък и да не си домакиня Simple Smile.

баси, не можах да вържа трите части на това изречение - само две по две. Явно съм тотално затъпяла. Ще се запиша на курс train your brain  Shocked

# 166
Всъщност изолорането е много полезно за интелекта. Можеш да
чуеш собствения си глас. А ако не го чуваш, значи го нямаш, и си
само резоньор на социални приказки. Без другите си като без ум-
защото не си изградил собствен ум.

Човек със собствен ум никога не е изолиран или самотен.

Аз станах по-умна и проницателна, след като се откъснах от
обичайния диалог на средата си. Иначе бях само копие, някакъв клонинг
на социалния консенсус.

Абсолютно съм съгласна. Понеже съм интроверт, ще погледна нещата от друг ъгъл - оставането вкъщи (независимо като майка, домакиня или фрийлансър) не те изолира, то ти спестява един куп ненужни контакти и общуване по задължение, но пък ти дава възможност да си подбереш хора, с които наистина да ти е интересно, без да си принуден да общуваш с тях целодневно. Елиминирането на фоновия шум изостря много интуицията, способността да се погледне дадена ситуация отстрани, да се реагира адекватно. Все неща, които са много далеч от затъпяването. Дори не споменавам четене на книги, самообучение и т.н., говоря за чистите способности на ума. Всъщност, това си е за другата тема - как развивате ума си - стоя на тихо  Simple Smile  Социалните контакти на всяка цена са силно надценявани, да не кажа вредни. Да не говорим пък за включения непрекъснато за фон телевизор.

# 167
  • London
Майка ми откакто бях на 10 някъде все е ''уж'' домакиня. newsm78 Тоест не работи, защото няма финансовата нужда от това, а и желание няма. Но пък иначе изобщо не се вписва в графата домакиня, разходки с приятелки, рисуване на поредната картина за нейно удоволствие, която после ще подари на някой познат, художник е, но не го обръща на печалба макар да й е професия. Разходки с кучето, билкарство, четене на езотерика и лечителски книги от Малахов до чакрите и обратно. Joy Неделна служба, традиционното събиране с приятелките от църковната общност. Joy Йога, джогинг, зумба. Колко приятелки и завиждат на рахата, грижи няма, че да се сбръчква, живот си живее. Та има разлика и във вида домакини, едно е да летиш по-малки деца по цял ден и кибичиш вкъщи, съвсем друго да си пей сърце без финансови проблеми макар и без работа. Mr. Green

А на мен ми е период да не работя и да мързелувам, ами радвам му се, хич не ми пречи и чакам майчинството с голям ентусиазъм.  Mr. Green

# 168
  • София
"Но от първи клас пиша домашни с детето, защото те са необятни като зададена информация,писала съм във второкласната тема, мисля.Възрастен човек има опасност да пропусне, какво остава дете.Изискват се понякога знания и умения, които не са по силите на дете от І или ІІ клас."

И к'во, пак си мълчим и пишем домашни, след като явно системата е кофти.

Ако детето не разбира задачата, ами няма да я напише. Докато не се усетят.

Писането на букви е едно, на домашно след това- съвсем друго.

Да, бе, да, ще ти се!  Peace Никой няма да се усети, а ако ти не се усетиш навреме, че трябва да се занимаваш с детето (или да му наемеш учител, или да го пратиш в добра занималня), детето ще закъса много бързо. Учителката няма да седне да обяснява отделно на неразбралите, защото учебното разписание си върви, и после ще я нагазят от инспектората защо изостава с материала. На всичко отгоре така са измислени нещата, че се работи със сто помагала, матерриалът става някак разпокъсан и тежък, децата не могат да осмислят (тук не говоря за писането), нито да го автоматизират. И всички тези недостатъци ги има, при положение, че началното ни образование все още държи фронта, но с цената на много работа и от страна на родителите. Ако искаш детето ти да е без пропуски, също и да е усвоило материала както трябва, не можеш да го пуснеш на самоуправление и да разчитташ да е разбрало всичко в клас. Покрай децата успях не само да опресня, но и да разширя доста от знанията си. Например, учат някакво стихотворение на Ботев или Вазов за борбата. Ми, сори, ама детето няма как да вдене точно за какво и как става въпрос, ако не му разясня малко какви са били политическите, икономическите, че и културните особености. Миналатаа година обяснявах как лирическият герой  на Ботев е млад, с буйна кръв, да се опита да си се представи той самият как е малко по-голям и грабва оръжието да се бие. Просто иначе не може да сглоби цялостната картинка, защото не е въпросът да зазубри написаното в учебника, а да разбере кое защо е така.

# 169
  • В Космоса
Сега си спомних как татко една вечер се опитваше да ми помогне да науча някакво стихотворение за другия ден и аз упорито вместо "комунисти" изричах "космонавти". Joy Така и не осъзнах тогава къде греша... Embarassed

По темата - стоенето вкъщи се отразява по различни начини не само на различните типажи и характери. Може да се отрази различно и на една и съща жена в различни периоди от време.

# 170
Не ме сдържа вече, ще пиша и аз Hug. Преди бях на работа, семейство, деца, домакинство - всичко накуп, така 20 год. Нерви, напрежение, ядове и косила. Сега вече втора година не съм на работа /по мое желание/, ами няма място за сравнение. Както казваше баща ми - друго си е когато не те буди часовник. А за домакинството - върша си го и сега, вършех го и преди плюс всичко останало. Аз мисля, че много е грешно мнението, че домакините си стоят само вкъщи. Освен това да си домакиня не значи цял да държиш тенджерите и парцала.
Стига само бюджета да го позволява....

Последна редакция: вт, 10 дек 2013, 00:43 от vion

# 171
Да де,само бюджета да го позволява,тука е ключа за палатката Mr. Green

# 172
Аз също съм домакиня в момента, а и плановете ми са да си остана такава. Не се чувствам по-никакъв начин затъпяла или изолирана. Мисля си, че повечето жени, ако имат възможност, биха предпочели ролята на домакиня, пред тази на уморена, работеща и изнервена жена. Това да си домакиня или не по никакъв начин не влияе на броя и на вида на социалните ти контакти. А и никога не съм имала претенцията да съм интелектуалка. Аз съм една обикновенна жена, която си мисли, че няма нищо лошо в това да си говориш с приятелките си за рецепти, вместо за глобалните проблеми на света. Всичко е въпрос на нагласа. Аз и като работеща и сега, не съм била много контактна личност. Просто нямам такава нужда. Пък и както обича да казва баща ми: "Умният човек си е самодостатъчен." (шегичка).
newsm10

# 173
Била съм домакиня, но не по собствено желание.
Не ми се отразява добре - ужасно се депресирам и се чувствам непълноценна.

# 174
  • Варна
 Избрах сама да съм домакиня през зимата! Иначе трябваше да оставим детето без родител за няколко месеца.
Много ми е приятно в момента, а и събирам сили за лятото. Laughing
Дано не е проблем, че първо писах, а после ще чета!

# 175
"Стоенето в къщи" ми се отразява чудесно. Във всички аспекти.
Не мога да не се съглася с Дона, допълваща пък Мамасита.

# 176
  • Ямбол
Майка ми откакто бях на 10 някъде все е ''уж'' домакиня. newsm78 Тоест не работи, защото няма финансовата нужда от това, а и желание няма. Но пък иначе изобщо не се вписва в графата домакиня, разходки с приятелки, рисуване на поредната картина за нейно удоволствие, която после ще подари на някой познат, художник е, но не го обръща на печалба макар да й е професия. Разходки с кучето, билкарство, четене на езотерика и лечителски книги от Малахов до чакрите и обратно. Joy Неделна служба, традиционното събиране с приятелките от църковната общност. Joy Йога, джогинг, зумба. ...
До болднатото трябваше да спреш, ако искаш да си докажеш тезата с пример отново от личните ти хора. Няма да коментирам какво що, от уважение към майка ти.

# 177
Последното не го разбирам....кое от заниманията на майката на Катрала е по-добре да не се споменава пред хора.... или всички? Rolling Eyes

# 178
Аз като съм се раждала майчинството е било 10 месеца и майка ми след него си е ползвала отпуска, така че преди да навърша 1 г. ме е пратила на ясла и тръгнала на работа. Разправя, че направо е нямала търпение да тръгне на работа, побърквала се е вкъщи. Аз лично хич не съм добра в домакинстването, но много ми се иска да си извършвам някакви дейности само за удоволствие, без да се налага да мисля за сметки и да планирам някакви неща, които се случва и да се провалят, да нося отговорности и т.н. Май искам да съм дете всъщност, не домакиня  Laughing

# 179
"Стоенето в къщи" ми се отразява чудесно. Във всички аспекти.
Не мога да не се съглася с Дона, допълваща пък Мамасита.

На теория. На практика хората не са само екстроверти или интроверти и това са крайните състояния в една широка скала ,  идеята за това колко е хубаво да изолираш излишния шум ми е малко нереална. Има периоди, в които искаш да си сред повече хора, и други в които искаш да си на самотен остров и тн.  Препоръчвам Сюзън Кейн, "Quiet".

Последна редакция: пн, 09 дек 2013, 22:09 от 10 cent

Общи условия

Активация на акаунт