Жената ,,Домакиня,, или как се отразява стоенето вкъщи

• 45 847
  • 788
  •   1
Отговори
# 495
  • Sofia
...от 3 мес.,,бездействам,, у дома  Tired не се чувствам пълноценна
Какво си работила преди това?
....гледах малки деца  newsm63 и ми доставяше невероятно удовлетворение

# 496
Дали само тук, в България, на домакинята се гледа като на някакво  тъпо и нереализирано в професия същество?? Защо звучи като мръсна и гадна дума?  И, какво лошо и неестествено нещо има в това да си домакиня? Медали никой и за нищо не гони, нито почетни звания, за това коя е по- добра с метлата, или пред печката, но пък дали трябва да уточнявам, че домакинството и децата нямат работно време, а е 24/7? Аз съм жена, която не работи, но това не ме прави по- различен човек от работещите. Нито пък съм в позицията на жертва. И съм доволна. Имам време за децата, имам време за себе си, ако ми се прииска ще седна да изгледам някой филм, ако ли не- ще прочета книга. Не търча по цял ден с парцал и метла в ръка, защото видите ли, като съм в къщи, то това и само това трябва да правя.  Нямам за какво да се отбранявам, нито съм " изпаднала в това положение" Та, за да съм по темата- чудесно ми се отразява стоенето в къщи. Много даже. Даже тайно се надявам това да продължи колкото се може по- дълго. Grinning

И аз искам така. Ако имаше кой да ме издържа или пък ако имах няколко милиона, щях да си стоя в къщи с най-голямо удоволствие. Т.е. нямаше да си стоя в къщи, ама нямаше да ходя на работа. Да се ходи всеки ден на работа е изключителна гадост, това си е робство, и е тъпо, и е скучно и изобщо не ми се бачка.
И това, че ако си обичаш работата и ти е интересна, нямало да работиш и един ден в живота си, са тъпи смотани американски фрази. Вярно е наистина, но само за определен период от време. ОК, години е, но свършва. Аз много си харесвам професията, сам си я избрах и години наред наистина ходех с удоволствие на работа, постоянно се интересувах от новостите и не ми тежеше да ходя на работа. Даже през отпуските ми се искаше да свършват по-бързо. Ама това не може да бъде цял живот, около 10-12 години бях така, даже дълго продължи. Ама имам 20 години стаж.
В момента ми е писнало вече от всичко. Не ми е интересно, не ми се бачка, до гуша ми дойде. Не ми се става сутрин и не ми се ходи на работа, не ми се четат новостите, тотално ми писна. Не вярвам да има човек, дето цял живот да си е обичал работата.

На домакините дето ги обсъждате, само им завиждам, че могат да си го позволят.

# 497
Аз все още силно се притеснявам, Андариел, че смяташ да работиш с деца- и то на база "неврология".

След като нещата са много по-богати и детайлни.

А мен изобщо не ме притесняват родители като теб, защото съм подготвена, че и такива случаи ще имам. В крайна сметка, ако на родителя нещо не му допада базата "неврология", да си търси друг специалист или сам да се справя с проблемите, от висотата на своите убеждения относно неврологията и богатите детайли! Може и към изотериката да се обърне, и към Бягащата с вълци, и към извънземните.

Когато бях "домакиня", така и така имах свободно време и от четене на алтернативни
писания попаднах на...внимавайте, ЕБХ, разбира се.

Сега, неврологията казва, че това е невъзможно, мозъкът и не знам какви центрове
били незрели.

Но въпреки това практиката е успешна, със зрял или зелен детски мозък.

Никаква неврология не може да ме убеди, че е нормално да сменям пълни памперси
на дете над 1.5 г., и то инцидентно. Камо ли на 2 и 3 и да чакам мозъчно развитие.

Стоенето у дома наистина води до странни девиации. Да спомена ли, че кърмих
по-дълго от 99% от женското население в България?

# 498
....гледах малки деца  newsm63
Е, това наистина е пълноценно, поне за мен.   bouquet  bouquet Дано да имаш възможност пак да го правиш!

# 499

Е, да, не говорим за сглобяване на химикалки надомно  Simple Smile Ако превеждат, редактират, пишат, чертаят, но го правят по пижама - жени с кариера ли са, или са по-домакини от тетките на гишета?

Защо, с какво сглобяването на химикалки е по-различно от превеждането на текст? Нали все носи доходи, работа от вкъщи е, труд? От сглобяване в къщи като нищо можеш да станеш мениджър в Паркер, а някои цял живот си превеждат текстове....относително е това, и  зависи от доста обстоятелства.

Ха, ами разбира се, че е по-различно  Laughing
Точно ще станеш мениджър в Практикер със сглобяване на химикалки  Stop

# 500
  • Другата България
Мамасита, имах предвид за правене на кариера, не за механичен или умствен или какъвто и да е труд. Кариера се прави понякога като се започне от нулата, и не винаги е нужно да се съчетае с ум като твоя.А и говорим за това дали получаваш доходи, седейки в къщи. И Пена с химикалките ги има, и ти с преводите също.
Ама какво разбирам аз....

Цитат
Точно ще станеш мениджър в Практикер със сглобяване на химикалки  Stop
Laughing е това беше шеговито естествено  Peace
Когато не можеш да превеждаш, лепиш пликчета-и в двата случая получаваш доходи. Домакиня ли си или не си?

# 501
"Кариера се прави понякога като се започне от нулата"

Тук говорим за корпоративна кариера. От модерния, механичен вид.

"Кариерата" на един писател е друга.

Тазгодишната нобелова лауреатка за литература е била домакиня
с три деца. И просто десетилетия наред е писала, вкл. години наред без
да е издавана.

# 502

На домакините дето ги обсъждате, само им завиждам, че могат да си го позволят.

Ами, там е работата, че повечето не могат.
Във всички теми за оплаквания и депресариуми, горе-долу, все същата песен се пее: "ПМС, ПМС, нямам пари, нямам зъби, (тук таме - нямам мъж) и пак: "тия пусти пари", ПМС, ПМС.
Има жени дето не могат да си сменят пломбите, ама тука: "Аууу, идеално ми е просто, излегнала съм се на диванчето, чета си книжки, гледам си сериалчета, магистратури на килограм (нали са на промоция), да му мислят овците из офисите."
Как пък никоя не се сбърка тука да си каже как живеят 5 човека на една българска заплата, това и магистрите в школата на Питагорейците не могат го изчисли.

# 503
  • Другата България
Абе не знам за корпоративна или друга кариера говори...Ш, но аз съм от простолюдието, мога да дам пример с една съседка, дето сглобяваше дървени играчки в къщи докато си гледаше детето и учеше задочно.Предприятието е в близък град и тя за да не пътува го правеше от дома си.Това година време някъде, детето порасна, тръгна на градина, хората там я харесали като работник и я поканиха за началник смяна най-напред.После началник цеха напусна, тя стана началник цех и сега е зам.директор по производствената част. Е верно, не е кой знае каква кариера, но заплатата е прилична, работата не е много и сега жената записа задочно и магистратура, свързана с бизнес и управление. Та нещо такова имах предвид. Тя и докато си беше в къщи не се считаше за домакиня.

# 504
Леле, какви сте ги писали Joy Joy
Хора, тук е България, бе! Какви ги приказвате? Crazy кариера от вкъщи и т.н.
Може, ама в изключително редки случаи, иначе......
В обичайния случай работиш от вкъщи нещо или 2 неща, за да докараш цифровата стойност на една заплата. И това често е прибавено към нещо друго-пенсия, наем от наследствен апартамент или подобно. При мен е така- от три места доходи, та да наредя някак месеца. Нито съм безценен специалист в някоя област, нито сглобявам химикалки, тоест не върша нещо, дето може всеки да го върши и пак не става това с многото пари. Отделно се опрях на 20-годишния си опит, за да се занимавам със странични дейности. Иначе някак.....не са склонни да ти се доверяват много, на голи приказки... Wink Изскачаш от нищото и вече си адски търсен, тц.
Изключение от разказаното правят случаите на мастити реститути, или супер специалисти, които не са чак толкова много.
Та приказките за лелеяна кариера от вкъщи, с която да издържаш дома и трупаш за старини, са бош лаф, ако зад гърба си нямаш тлъста банкова сметка, без значение от къде дошла. bowuu

# 505
Да, малко е тъпо да мизерстваш вкъщи като домакиня, щото "мъжО не дава да работя", обаче и не носи достатъчно пари, за да може нормално да живее семейството, без жената да работи. Все ми се струва, че такива хора си търсят оправдание за мързела, но все пак това са една малка част от българките. Още по-малка част пък живеят охолно като домакини, без собствени доходи. По-голямата част си работим, дори и с известни периоди на принудителна безработица и/или период на майчинство, защото такива са условията на живот в България за повечето хора и една заплата трудно стига за цяло семейство.

# 506
Тук сме страната на частните уроци.

Домакиня с виШу не би трябвало да има проблем ако поиска,
да си завъди няколко ученика, поне за един английски. Ей така,
за джобни пари.

Познавам жена, която изгледа 3 поколения с такси от уроци по математика.
Подготвяше за гимназисти и студенти, сама се научила на математическа техника.

# 507
Аз все още силно се притеснявам, Андариел, че смяташ да работиш с деца- и то на база "неврология".

След като нещата са много по-богати и детайлни.

А родителите, особено домакините, не знаят какво искат. Лесно се пунтират
резултати с децата и родителите се лъжат от лъскавкото. Спомени "мозък" и
може да ги спечелиш, дори да нямаш истински основания.

Бих си оставила децата на А. без да се замисля. На теб - никога. Притеснявам се.

# 508
Била съм вкъщи само докато съм гледала децата до първата им годинка. Нищо привлекателно не виждам в това да си домакиня, наистина нищо... колкото и да се опитвам.

# 509
Покрай снимката на булката от Рибново в една друга тема се сетих едно предаване с двама американци в България и за техните преживявания в Рибново, по-точно за живота на домакините там:
"Работният ден на домакинята им Нели започва още по тъмно в обора с риене на тор. Анна и Кори с готовност се включват, но миризмата е непреодолимо препятствие... Двамата отиват да берат тютюн, което се оказва освен трудна и лепкава работа. Кори, който е пушач е много благодарен и признателен на тези хора, заради които има цигари.

За разлика от останалата част на България, в село Рибново няма мъжка и женска работа. Тук всичката работа е женска. Затова докато Анна приготвя обяд с домакинята и се учи как се прави качамак, Кори лежи и си почива."
https://www.facebook.com/video/video.php?v=293896783967901

Общи условия

Активация на акаунт