Коледна добрина

• 4 330
  • 84
  •   1
Отговори
# 15
  • Бургас
Аз дарих малка сума за лечението на едно детенце.
Стана ми много грозно, защото някои хора дариха пари едва ли не от неудобство и когато ми даваха парите, за да ги преведа по дарителската сметка заедно с моите пари, направиха такива физиономии - все едно изтръгвам най-милото им от тях. След това с ехидна усмивка обясняваха "За тази година приключих с благотворителността" /то голямата благотворителност/. И това от хора с деца и не лоши финансови възможности. На всичкото отгоре излезе така все едно ги изнудвам. Прибрах се в къщи и си поплаках малко.  Пази Боже никога на никой да не се налага да проси пари, за да спаси живота на детето си. Някои хора не се замислят над това, докато гризат пържолите по Коледа.

Дори и да нямаш много пари, лиши се от нещо, за да дадеш. Например ходиш всяка седмица/месец на вечеря и кино. Ами едната седмица/месец пропусни. Нищо няма да ти стане, а така ще помогнеш на някой, който има повече нужда от твоята нужда да гледаш поредния нов филм. Човек, стига да не си брои стотинките, винаги има начин да помогне.

П.П. Иначе през годината редовно пускам СМС-и в подкрепа на различни каузи. Бях купувала и кучешка храна за един приют за кучета и котки.

# 16
Чакай, поне да си заслужа желанието ти да се случи коледно чудо и да ме няма, Таис.
Благотворителност, богати, капсуловани в себе си, гледат близките си. Така де, прави са. Те, близките редно е, трябва, задължително е да бъдат на първо място. Заможните хора не могат да бъдат винаги в ролята на държавата, която няма възможност да лекува болните си деца, да облече бедните, да нахрани старците си.

# 17
Освен с пари, човек може да помогне и с труд като доброволец  Peace
Не малко млади хора го правят.

# 18
Въпреки че даряваме редовно (от заплатата ми автоматично се заделя сума веднъж в месеца), за Коледа даряваме допълнително, защото има хора, които не могат да си позволят да празнуват. Купуваме подарък на дете, даряваме храна за т.нар. Food bank; от училището на децата, всеки клас се е организирал да приготви кошница с храни за Коледната вечеря на едно семейство. За нашето семейство Коледа е празник, затова ми е приятно да споделя празника с други.

# 19
Всеки месец дарявам определена сума.Може да звучи егоистично, но си мисля, че ако пропусна и месец ще ме сполети нещо лошо. Избирам произволно - или  тук от клюкарника, или от някой репортаж по тв. Ако прочета някъде за благотворителен базар - пазарувам задължително.

# 20
  • София
Касита, мери си приказките, ако обичаш. Това, че някъде съм казала, че ако теб и още няколко особи ви нямаше в бгмамма, форумът щеше да е по-спокоен и по-приятен, не означава, че аз стоя и пиша писма до дядо Коледа за да ти изтрие профила. И че това ми е най-съкровеното Коледно желание.

Стоя си зад думите - постовете ти винаги са злобни и арогантни. Последният го доказа за n-ти път.
Изживяваш се като някакъв смешен тартор и авторитет, но всичко дрънка на тенекия.

За нападката ти по отношение на моята критика към хора, които живеят единствено и само за себе си и за семействата си, въпреки възможностите: всички се грижим за семействата си. Това, че някои хора даряват пари, труд, книжки, дрехи и т.н. не означава, че нехаят за близките си. Все си мисля, че нещата могат да се съчетават, а не да си купуваме индулгенция с два смс-а.

# 21
Мери си ти приказките, Таис, защото добрите хора не държат език на каруцарска булка и не си изпускат нервите.   bouquet

Хората с възможности не е задължително да искат, да имат желание и нужда да даряват. Това че някой има повече пари от друг, не го прави автоматично нито добър, нито длъжен да дарява/дава/прави добро.

# 22
Не се карайте предколедно. Това би била една огромна добрина за форума и за вас, самите!  Heart Eyes

# 23
  • София
Не чакам Коледа, за да направя нещо добро/хубаво за някого.

# 24
Вярно е това. Даже забелязвам, че хората с големи възможности масово не помагат. Помагат по-бедните хора. Това е защото когато човек е страдал, подава ръка, тъй като го е изпитвал на гърба си. Има хора, на които нещата по отношение на парите са им наред и те не знаят какво е да нямат. Аз също съм имала дълъг безпаричен период в живота си, след 89г, кризата удари силно семейството ми. Затова сега давам. Но има хора, които си живеят добре и не дават, не само защото не знаят какво е да си беден, но и защото смятам, че ако дадат, няма да има за тях и така лишават себе си.

# 25
Добре, как решихте, че хората с възможности не помагат  newsm78
Това, че не бият тъпана не означава, че бездействат. Някои от тях не го правят хаотично, а от години имат кауза, която подкрепят - дали ще бъде конкретно защитено жилище, дали ще бъде конкретен дом за деца, лишени от родителска грижа, дали ще е конкретен случай на нуждаещ се...

В допълнение много от големите фирми имат вътрешни програми, които подпомагат различни инициативи, в които служителите се включват активно и според собствената си вътрешна настройка

# 26
  • София
 Judy,  Hug  Simple Smile

А някой знае ли за предстоящи Коледни благотворителни базари..аз освен за благотворителния за недоносените деца, за друг не се сещам  Thinking  За Сф става дума.

# 27
  • Бургас
Не е до пари, а до манталитет и добрина.

# 28
Цитат
Добре, как решихте, че хората с възможности не помагат

Този, който има, по дифолт е гадно копеле, придобил имането си по нечестен път.  Flutter
На мен най- не ми допадат баш тъпанджиите- независимо дали са богати или не чак толкоз. Тези, дето правят от принципно добрите практики селски сватби от вида, дето се "вика".  Sunglasses

# 29
Добре, как решихте, че хората с възможности не помагат 

Така им се иска на хората. Смятат, че щом Х има повече възможности тях, той е длъжен на всяка цена да помогне.
И именно, защото липсва хаотичност в благотворенето при доста от заможните, останалите остават с убеждението, че "гадните колепета" по Джуди, нищо не дават.
Аз не съм богата, но не помагам нито с покупки от коледни базари, нито с хаотично даряване , нито с смс-си. Имам си своя кауза, поддържам я целогодищно и не чакам да ми кажат, къде се продават коледни играчки и картички, за да дам два лева.

Общи условия

Активация на акаунт