Коледна добрина

• 4 329
  • 84
  •   1
Отговори
# 30
Ние имаме приятелка - психолог в детски дом и за различни празници купуваме и й даваме храна за децата или други дребни неща, но не маловажни неща. За началото на учебната година купихме 2 стека с тетрадки и количество химикалки и моливи + пасти за зъби и сапуни(просто децата имаха нужда и от такива неща). Сега за Коледа обмисляме какво да влезе в пакетите за подаръци и с какво бихме могли ние да се включим.

Peace

# 31
Според мен тези, които даряват инцидентно и по повод - Коледа и Великден, нямат пряко наблюдение върху дарителството у нас. Затова и битува подобно мнение, че по-заможните не хаят, а не е така.
Мога да кажа, че СМС-ите не са най-работещият вариант, а просто най-масов такъв. Много пъти единични дарения по банков път надхвърлят няколко пъти сумата, събрана от смс-и. Разбира се, не това е най-важното, но е добре да бъдем обективни.

# 32
 Sophiemmaspencer, може ли повече информация за автоматичното отделяне на средтсва от заплатата?
  Tinkonito, да, много бях изненадана като разглеждах списък на домове за деца лишени от родителски грижи и разбрах, че повече имат нужда от препарати за почистване, отколкото от дрешки.

# 33
  • София
Може би объркването идва от самата фраза "хора с възможности". За мен тя не означава, че хората са богати, а че имат възможност да отделят по нещо - малка сума пари, дрехи, абе каквото там се сетите, и да дарят на нямащите. Но не го правят.

Познавам такива хора - те са на принципа ''важното е аз да съм добре, другите да се оправят". Не са богати, не са и бедни. Но за тях милосърдието наистина се изчерпва с смс-а по Коледа.

Аз самата идвам от сравнително заможно семейство, и идеята, че щом някой има пари това автоматично го прави 'гадно копеле' ми е смешна. Бабите и дядовците ми, баща ми (лека им пръст на всичките), винаги са помагали с каквото могат на хора в нужда  Peace

# 34
Аз пък определено смятам, че около Коледа повече хора имат възможност да помогнат.
Най- малкото , защото по това време се организират разни благотворителни мероприятия, било чрез сми, било базари, въобще по- достъпни начини.
Може 2-3 смс от по 1 лв да не са кой знае какво, но има хора, които не могат да си позволят да отидат и да внесат по- голям сума, а реално имат желание да помогнат.

# 35
Sophiemmaspencer, може ли повече информация за автоматичното отделяне на средтсва от заплатата?
  Tinkonito, да, много бях изненадана като разглеждах списък на домове за деца лишени от родителски грижи и разбрах, че повече имат нужда от препарати за почистване, отколкото от дрешки.

Чудо, това се нарича директен дебит. Не всички каузи, обаче, дават тази възможност. Единият вариант е да активираш тази услуга с посещение в банката, която те обслужва, а другият като сключиш договор с конкретна организация и връчиш копие от него на работодателя ти.

# 36
Не бъркайте успелия месар с "човек с възможности".

# 37
Не бъркайте успелия месар с "човек с възможности".
Мда...Точно го каза. Ама гледам никой не се е похвалил, че ще коли прасето, така че да приемем, че доброто управлява света...

# 38
  • Бургас

Много е вероятно въпросните препарати да се озоват в чантата на някоя служителка на дома, която е решила да "напазарува безплатно" за в къщи. Аз съм чувала, че масово служителите крадат даренията и за децата почти нищо не остава. Лично аз с удоволствие бих купила няколко кашончета с препарати и тоалетни принадлежности, но съм 99% сигурна, че ще бъдат откраднати.

П.П. Преди време на едно благотворително събитие един познат, който е "човек с бая възможности" стоеше и гледаше равнодушно и отстрани как хора със скромни доходи събираха пари за едно болно дете. Като свърши "мероприятието" се врътна и си замина. Половин час по-късно хвърли 50лв, за да се наяде обилно в Хепи.

Мисля, че спорът за "хората с възможности" е безсмислен. Парите могат да обусловят само по-високия размер на дарението, но не и самия акт на даряване, защото той се влияе от други фактори, нямащи нищо общо с финансовото състояние на човек.

# 39
  • Burgas, Bulgaria
Всеки ден правя по нещо ,не обичам да казвам какви съм ги свършила, дори мъжа ми не знае  ,важното е, че се чувствам човек .

# 40
Не мога да кажа, че богатите не помагат, само защото не съм видяла.
По-голяма част от дарителите, вероятно държат на анонимността си.
Твоят познат, Miss july, едва ли е попаднал случайно на благотворително събитие.

И да си кажем истината - в България, на хората, които са обезпечени с всичко, вероятно се падат поне по 5 безработни в родата, на които съвсем естествено е да предпочитат да помогнат.

# 41
Никой не се е похвалил, че е заклал прасето, но забележете около празниците какви опашки има по месарските магазини и 10 дена след НГ се почва оплакване кой колко кг. качил. То това консуматорство е същото като гоненето на прасето с ножа.

# 42
И до какъв извод е редно да стигнем, Мис?

Ето, аз се хваля, колим прасето, от него се облажват и други.

А, сетила съм се, за всякакви събития, свързани с кучета, пари и с бой не може да ми бъдат изтръгнати.

Последна редакция: пн, 09 дек 2013, 15:36 от Касита

# 43
  • Бургас
Не мога да кажа, че богатите не помагат, само защото не съм видяла.
По-голяма част от дарителите, вероятно държат на анонимността си.
Твоят познат, Miss july, едва ли е попаднал случайно на благотворително събитие.

И да си кажем истината - в България, на хората, които са обезпечени с всичко, вероятно се падат поне по 5 безработни в родата, на които съвсем естествено е да предпочитат да помогнат.

Случайно попадна. Аз бях на събитието и имахме уговорка по-късно да се видим и той дойде директно на събитието и просто ме изчака докато приключи, като през цялото време стоеше и гледаше. Не пожела да даде пари. Иначе не е лош човек.

# 44
и да ще има урожай за котките пред блока.

Покрай празниците за котките пред блока така или иначе ще има урожай - колкото се яде, толкова се и хвърля. Но ползата не е кой знае каква, като повечето от тях са бъкани с вътрешни паразити които изяждат храната вместо тях. Хапчетата против паразити не са скъпи, уличните котки са и дребни и едно хапче ще стигне за няколко, бутнато в парче крем(?)вирш. Ако благотворителния дух държи и  повторите след нова година пак, още по-добре. Хем котките са по-здрави и имат по-голям шанс да преживеят зимата, хем разнасят по-малко зарази, хем по-малко вмирисана храна ще хвърчи от терасите.
Ако благотворителния дух е особено силен и е склонен да отдели малко лично време, вместо хранителни отпадъци, може и да хванете някоя женска и да се възползвате от кампаниите за безплатни кастрации, дали сега, дали напролет, и 4-5 по=малко котки ще се редят следващаата Коледа.

Благотворителността е хубаво нещо, благотворителността с умисъл - още по.  Извинявайте за практичното включване.

Общи условия

Активация на акаунт