Майчинството счетоводно-58

• 43 089
  • 754
  •   1
Отговори
# 360
  • В полите на Пирин планина
Привет. Много се радвам, че има добри и отзивчиви хора като вас. Рових в разни наредби по моя казус, но изобщо не можах да се ориентирам  Embarassed
Та въпроса ми е следния: работя като учител на постоянен договор. От 29.12.2013 излязох болничен (45 дневния преди раждане). Този месец предстоят да се изплащат т.нар. суми за представително облекло за 2014 г. Според нашата счетоводителка аз нямам право на такава за тази година, но колегите ми твърдят обратното, тъй като според някаква си наредба правата не ми се губели щом ми тече стаж и не съм неплатен отпуск. Така ли е? Още повече съм склонна да им вярвам, защото нашата счетоводителка обича да прави номера,особено ако не си знаеш правата. Ще съм благодарна ако ми цитирате и наредба (да имам доказателства)

Тъй като въпросът е специфичен, ето ти самата наредба, за да откриеш отговора:
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&fr … 7HN4t3nbOcYXkznAw

Lady Brinne , огромно благодаря   bouquet

Моля  Peace

# 361
Точно тази ми излезе първа и я прочетох три пъти. Никъде не пише ако си в болничен... Четох още три. И там пише кой има право, ако напусне служителя и ако е назначен от средата на годината. Пак нямаше отговор ако си в отпуск или болничен.  Confused

# 362
Здравейте!В момента съм в отпуск по майчинство който изтича началото на март.Чакам второто си дете през месец септември.Въпросът ми е след като използвам отпуската си за двете години как е редно да постъпя да си пусна неплатен отпуск по майчинство или да изляза болничен за три месеца докато ми започне новия 45 дневен болничен.Тъй като нямам намерение да се връщам на работа за три месеца,а не искам да си прекъсвам стажа. 

# 363
а някой да има инфо дали изплащат майчинството за януари,миналия месец бяха ми привели на 19,а сега вече 2 дни нищо  Sad аз все ще си вадя ПИК амааа newsm78

Най-рано на 04.02.2014г.-вторник. За съжаление така се получи със всички майки.
Дните за заверка на личните банкови сметки са само вторник и четвъртък и най-първата дата след изтичане на календарния месец 01.2014г. е вторник-04.02.2014г.
Има искрица надежда и за по-прежния четвъртък, но няма да е...  Simple Smile
аз не разбирам от счетоводни работи,какви са тези заверки на банкови сметки Embarassedзначи недоволството е масово Mr. Green
Благодаря за отговора  bouquet

# 364
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!В момента съм в отпуск по майчинство който изтича началото на март.Чакам второто си дете през месец септември.Въпросът ми е след като използвам отпуската си за двете години как е редно да постъпя да си пусна неплатен отпуск по майчинство - такъв отпуск няма; може би визираш отпускът за гледане на дете до 8 годишна възраст, също неплатен - можеш да ползваш такъв, но тогава в бъдещата база за новото обезщетение тези месеци ще са на МРЗ или да изляза болничен за три месеца докато ми започне новия 45 дневен болничен.Тъй като нямам намерение да се връщам на работа за три месеца,а не искам да си прекъсвам стажа. - по мое мнение, ако гинекологът е склонен да ти дава болнични е по-добре още сега да прекратиш отпускът за гледане на първото дете и да излезеш в болничен; ще имаш право на 1/2 от обезщетението за гледане на първото дете, което ще ти се изплаща, докато то стане на 2 години

# 365
valya_and много благодаря за отговора.

# 366
Привет!
Не съм много сигурна,че въпросът ми е за тук,но ще пробвам...
Искат да ме освободят от работа,дадоха ми предизвестие и декларация,в която да пиша че не съм защитена от закона,но аз отказах и ги върнах и двете.Работодателя е питал счетоводителката кога навършва детето 3 години и нещата дотам се стопираха.Според мен изчаква да направи малката 3 и да ме освободи,при все че и човек вече се обучава за моята позиция.По време на болничен за детето може ли да ми връчи предизвестие?

# 367
Привет!
Искат да ме освободят от работа,дадоха ми предизвестие и декларация,в която да пиша че не съм защитена от закона,но аз отказах и ги върнах и двете.Работодателя е питал счетоводителката кога навършва детето 3 години и нещата дотам се стопираха.Според мен изчаква да направи малката 3 и да ме освободи,при все че и човек вече се обучава за моята позиция.По време на болничен за детето може ли да ми връчи предизвестие?

Привет, сама си се осведомила, че си защитена от съкращение като майка на дете до 3-г.възраст, доколкото за такова се иска предварително писмено разрешение от Инспекцията на труда. Както виждам по лентичката ти скоро ви предстои хубав празник (да сте живи и здрави   bouquet), но след него ще си на тръни за евентуално предизвестие от страна на работодателя ти.
При подобно предизвестие съвет можем да ти дадем в зависимост от основанието, на което ще искат да те освободят, т.е. конкретният член от КТ. Например ако членът е поради съкращаване на щата, а на същата длъжност има и други хора, то по КТ е необходимо работодателят ти да направи подбор. Възможно е при завеждане на съдебно дело от твоя страна, съдът да не признае доводите на работодателя ти при подбора, но това са само хипотези.
Затова е необходимо да се знае точното основание, за да получиш и конкретен правен съвет. Добре е да обмислиш вариант за консултация и с адвокат по трудово право.
Успех!

# 368
  • София
Здравейте. Водя се в болничен до 21-ви включително. Ще си пускам неплатен по чл.167а. Въпросът ми е мога ли да го пусна директно от 22-ри или трябва да имам 1-2 дни, в които да се водя на работа?

Не е нужно да ходиш на работа. Обаче си длъжна да подадеш заявление за този отпуск поне 10 дни предварително.

Много благодаря! Знам за 10-те дни, но се водя само на работа при приятелка, така че предполагам няма проблем. Хубав ден  Hug

# 369
Привет!

Привет, сама си се осведомила, че си защитена от съкращение като майка на дете до 3-г.възраст, доколкото за такова се иска предварително писмено разрешение от Инспекцията на труда. Както виждам по лентичката ти скоро ви предстои хубав празник (да сте живи и здрави   bouquet), но след него ще си на тръни за евентуално предизвестие от страна на работодателя ти.
При подобно предизвестие съвет можем да ти дадем в зависимост от основанието, на което ще искат да те освободят, т.е. конкретният член от КТ. Например ако членът е поради съкращаване на щата, а на същата длъжност има и други хора, то по КТ е необходимо работодателят ти да направи подбор. Възможно е при завеждане на съдебно дело от твоя страна, съдът да не признае доводите на работодателя ти при подбора, но това са само хипотези.
Затова е необходимо да се знае точното основание, за да получиш и конкретен правен съвет. Добре е да обмислиш вариант за консултация и с адвокат по трудово право.
Успех!
Ми беше казал че ще е поради липса на качества за заеманата позиция.Нищо че нямам качества,обаче не накара да обучавам новото лице Wink

# 370
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Привет!

Успех!
Ми беше казал че ще е поради липса на качества за заеманата позиция.Нищо че нямам качества,обаче не накара да обучавам новото лице Wink

Значи ще изчака детето да навърши 3 години и пак ще ти връчи предизвестието.

# 371
Привет. Много се радвам, че има добри и отзивчиви хора като вас. Рових в разни наредби по моя казус, но изобщо не можах да се ориентирам  Embarassed
Та въпроса ми е следния: работя като учител на постоянен договор. От 29.12.2013 излязох болничен (45 дневния преди раждане). Този месец предстоят да се изплащат т.нар. суми за представително облекло за 2014 г. Според нашата счетоводителка аз нямам право на такава за тази година, но колегите ми твърдят обратното, тъй като според някаква си наредба правата не ми се губели щом ми тече стаж и не съм неплатен отпуск. Така ли е? Още повече съм склонна да им вярвам, защото нашата счетоводителка обича да прави номера,особено ако не си знаеш правата. Ще съм благодарна ако ми цитирате и наредба (да имам доказателства)

http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135788630

Чл. 2. (1) Лицата от педагогическия персонал в детските градини, училищата и обслужващите звена имат право на представително облекло за всяка календарна година при изпълнение на служебните си задължения.

мисля, че е това, което търсиш, макар че не е в твоя полза.

# 372
  • Враца
Здравейте! Аз имам въпрос ,който не е свързан с майчинство,но е счетоводен.Просто няма кой да попитам.Ще съм много благодарна ако някой ми отговори.
Въпроса ми е следният:Съпругът ми е назначен на минималната работна заплата-340 лв и са му казали,че удръжките са му общо 70 лв.Аз преглеждах с чичко Гугъл и той ми казва около 40 лв от работника и 61 лв от работодателя.Възможно ли и законно ли е да му удържат тези 70 лв.В такъв случай той реално ще работи 270 лв.
Благодаря предварително на всички които се отзоват   bouquet

Около 70лв. се пада. Взела ли си предвид 10% ДДФЛ?
Много благодаря за отговора   bouquet

# 373
Ехааа,magarinka, много ти благодаря.Ще я зачета цялата наредба. И на мен ми се струва, че тук ще има отговор.  bouquet

# 374
  • Стара Загора
Здравейте и от мен! Писах и в една друга тема, но сега въпросите ми са от по-различно естество предвид наличната информация. Та на тр. договор с изпитателен срок съм и току що ми съобщиха, че ще ме съкращават по чл.71 ал.1 от 03.02.2014. По този член ще имам право на 60% обезщетение от борсата нали (имам 6г. и няколко месеца тр.стаж)? Другото което е че съм съвсем в начална бременност и се чудя след като ме съкратят и се регистрирам на борсата, то няма да имам никакви осигуровки. Мога ли сама да си внасям някакви, за да не ми е много ниско майчинството без да губя съответното обезщетение от борсата? И след това като съм безработна, болничният за 45 дена преди термина от кого и пред кого се представя, за да почне да ми тече майчинството (дай Боже всичко да е наред до тогава  Praynig)?

Общи условия

Активация на акаунт