Празници по италиански, тема 142

• 32 084
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
 Фейам, изхождаш се по въпроса без да четеш ,върни се страница назад и прочети какво е писала за манталитета 10 цента, пък после се опитвай да иронизираш. Ако що се отнася до гузен не гонен бяга, не аз се опитвам да избягам от нещо, по скоро някой от вас се опитват да го правят..Разбирам коалицията ви и желанието ви да си упражните риториката си , чудейки се как по елегантно и дипломатично да ме захапете, но не ви се получава  Mr. Greenособена на една от вас която наскоро се включи в дискусията, няма да продължавам по темата.Пишете си не ми пречи те
Фейам, аз съм написала нещо което очевидно обиди 10, факта , че се хвърлихте  дружно да обяснявате аз какво съм разбрала го доказа.Тя не за първи път прави подобни дипломатично изказвания.

Последна редакция: нд, 12 яну 2014, 10:56 от MG18

# 511
Фейам , за изложбите няма и да прочетеш, не се вълнувам от това изкуство, с моя манталитет какво очакваш Mr. Green

# 512

sisi73, извинявай, че покрай вътрешните ни дрязги не ти обърнахме внимание на питането. аз не съм била в Сицилия и не мога да съм ти полезна, но вариантът с колата ми се струва ок щом си си направила сметката.
за плажовете зависи дали ще искате да сте все на същия, или ще обикаляте. в първия случай обикновено е изгодно да си платите за престой. зоната, която сте избрали ми се струва добра дестинация и откъм туризъм, и откъм мързеливо-плажно пребиваване.

предполагам, че откъм зеленчуци и прясна риба (ако обичате), няма да имате забележки, бих избегнала трипадвайзър и карала наслуки, избягвайки централни типично туристически заведения. откъм цени не мога да съм полезна, но ако имаш желание да се включиш с мнение на края на ваканцията ти, ще е приятно за всички ни (мисля)  Hug
Много благодаря  Heart Eyes

# 513
От цялата каша поне се доказа, че общият език не е гаранция за разбиране. Съответно няма какво да го насилваме повече.

# 514
  • в едно миланско село
отдавна нямам ни нужда, ни желание да си упражнявам риториката, както и вяра, че "в спора се ражда истината", така че приключвам и аз по темата и отивам да гладя  Peace

# 515
  • Milano
MG, какви коалиции, да не сме в училище?

Всеки се изказа какво мисли по въпроса, нормално е да има различни мнения.

И понеже аз се включих ''последна в дискусията'' не разбрах мен ли имаш предвид, че съм ''те захапала дипломатично'', че нещо не ми се връзва да съм правила подобно нещо? newsm78

sisi73, на вас кое летище ви е по-близо (Букурещ или София)?

Погледнах за вашите дати на Раян еър от Бергамо до Катания са ок.35евро на човек, на посока.
Подобна е и цената на Изиджет от Малпенса.
Остава Уиз от София до Бергамо (или Букурещ - Малпенса), които обаче свалят цените ок. 1,5-2 месеца преди полет.

Тук по принцип е топло през юни, понякога и горещо.
Винаги има свободна плажна ивица, а платената обикновено зависи (цената)от това дали е на по-предна или задна линия и броя на дните (повече дни плащащ повече намалява цената, не е 10х) или поне на север е така.

Аз с гладене и приготвяне на багажи приключих и нямам търпение да изчезна.

Мислех си, че и куфарите имат намаление, тц...поне не и където гледах.
Харесах едни полиуретанови, но са много скъпи. Като погледнах в нета другите марки са още повече.
Ще трябва да се разходя и другаде.

И ние (в Ломбардия) ще се унифицираме с останалата част от страната откъм тессере санитарие, когато изтечат. На мъжа ми вече пристигна новата (синя).

# 516
Хелоу пийпъл!
Аз съзнателно не се включих в дискусията, не ми се дъвче в безмислени спорове, неам нерви да се нервирам  Laughing.
Днес дойде майка ми, ще остане два месеца  Peace. Фей, ако не е тайна, твоята майка с какви размери е, че ти е толкова трудно да намериш дрехи? Моята е пълна, но винаги си намира, не само по пазарите, и в околните магазинчета (абсолютно не маркови), но пък тя отдавна не ходи с поли, откри панталона и е много доволна.
Сиси, аз не съм била в Сицилия, та ще чакам ти да разкажеш.
Апропозито, Лени, нали си близо до Болоня, още ли ходиш често? Или май бъркам, във Фиренце ходеше ти.... Ех, склероза....

# 517
  • в едно миланско село
Деси, вчера открих, че е 52-54 за блузи, твърдо 54 за пола. проблемът е, че е деформирана и долната и част е несъразмерна (от едната страна е по-дебела, отколкото от другата, не знам дали се обяснявам), затова не носи нито панталони, нито прави поли. по пазарите уж от време на време ходи, но, аз съм се оплаквала и друг път - тя гледа сергиите от по 5-10 евро  Confused, няма как да намери нещо там.

това е жена, която беше 40-42 номер до 50-тата си година. когато се омъжих (беше малко по-възрастна от мен сега  Mr. Green), беше по-слаба от мен, 20-годишна. после се скапаха нещата, а в последната петилетка - хептен  Confused
много ми е мъчно за нея, айде че ви натоварих всички  Embarassed

да кажа нещо за манджи : ако не ме мързеше, щях да снимам croque-monsieur-тата, които приготвихме с малката щерка (всъщност аз си седях с чаша вино и само давах инструкции  Laughing).
много вкусни станаха, обаче, представяте ли си, голямата ги опита и се оплака, че имало прошуто вътре, следващия път да сме правили без  ooooh!

# 518
Я разкажи по-подробно, какво им е специалното на кроке-тата?
Аз готвих агнешко на фурна и картофи, домашен пане-кафоне и щрудел, който още не сме изяли, че ни дойде в повече. И салата за гарнитура.

# 519
  • в едно миланско село
нищо специално нямат, сандвичи като сандвичи  Laughing, ама апетитни, ефектни и бързи, особено ако има млади кандидат-готвачи  Wink
рецептите в нета са доста и са податливи на интерпретации. ние ги намазахме отвътр със сос от сметана и горчица, това им придава по-оригинален вкус и с разбито яйце от 2-те външни страни.
дружно решихме, че следващия път няма да използваме гровиера, защото не ни кефи, а някой италиански кашкавал.

а вие истински неделен обяд сте правили, ние не бяхме гладни (снощи преядохме в приятели), та сандвичи и салата ни бяха ок  Laughing

# 520
А, не, не беше неделен обяд, виж, че липсва първото  Joy. Нищо не знаеш ти за неделните неаполетански обеди, това направо си беше бедна трапеза  hahaha.

# 521
  • в едно миланско село
 Shocked
когато (защото рано или късно ще стигна до Неапол) ти дойда на гости ще предвидя по седмица  глад преди и след  Joy

# 522
Задължително!

# 523
Здравейте,
Видях че по-напред в темите е обсъждано за Сицилия. Реших тази година да направим едно море там. Ще почиваме от 5 до 15 юни. И понеже не се знае как ще е водата на нашето и Гръцкото море реших да изберем нещо по на юг. Не знам как ще е времето и морето там но се надявам да става. Избрах си един апартамент до морето за 56 ерва на вечер. Намира се между Santa Maria del Focallo и Pozzallo. Разгледах всякакви варианти за стигане до там ( с директен чартър ни дадоха цена от 1200 евра, с АлИталия е по-евтино Wink, не ми се пътува с ферибот а и като наемем каюти излиза същото като със самолет) и засега най-удачен и с най-ниска цена е през Букурещ до Катаня и от там с кола под наем до селото. Ние сме двама възрастни с две деца. Ако някой може да ми даде някаква полезна информация за района ще съм му много благодарна. Какви са цените по магазините за храна, по пазарите за плодове и зеленчуци, и по пицариите и ресторантите. Плажовете с чадъри и шезлонги платени ли са или са на консумация? И ако някой е бил на море в района става ли морето и плажа? Предварително благодаря на всички отзовали се.

sisi73, здравей!
Аз съм била еднократно на ваканция в Сицилия и не знам дали ще мога да ти бъда много от полза newsm78, но поне мога да те окуража, че според мен отивате на много хубаво място. Simple Smile Цени конкретни не помня, но почти всичко беше изключително много по-евтино в сравнение с зоната, където живея в северна Италия (Комо, северно от Милано). Особено за цените на храната разликата е много чувствителна, бих казала наполовина. Ние бяхме през пролетта и помня едни големи щайги с ягоди, които се продаваха край пътя (като в България, директно от производителите) с цена 5 евро за цялата щайга! Изобщо отворете си очите и сетивата за местните продукти, понеже има изключително разнообразие и всичко е много, много, ама много вкусно! Яжте риби и морски дарове, опитайте вината (близо сте до Авола, Nero D'Avola е много известно вино), за Сицилия са типични бадемите и пистаки (една яркозелена ядка, но как точно се казваше на бг...), с които се правят различни сладки, но се използват всякак в кулинарията - още помня едно филе от риба меч (pesce spada), запечено в хрупкава коричка от пистаки, ммммм ммм м м Laughing Но дори и най-простата и "бедна" паста алла норма, типична за Сицилия (с патладжани и солена извара), е 100 пъти по-приятна от всякакви талятеле с рагу, според мен. От седем години живея в северна Италия и така и не свикнах с типичната за тук кухня, бедна на зеленчуци за сметка на салами и сирена, но в Сицилия бих се пенсионирала, само заради манджарето. Така, а хем съм обядвала, къде се отплеснах...
На юг на острова съм стигала до Сиракуза (старата част, Ортиджа, ми хареса много) и Ното, чак до вашите места не съм. При всички положения мисля, че е добра идея да задържите колата или поне да я наемете отново за по ден-два още няколко пъти. Сицилия, извън няколкото по-големички градове, е доста девствено-селски район, не е разработен с кой знае какви атракциони и увеселителни селища. Това, поне според мен, е много хубаво, но пък от гледна точка на туризма предполага човек да може да се мести, за да се разхожда по различните градчета, селца, паланки. Има страшно много селища с археологични находки, останки от храмове, амфитеатри... Ако тези неща ви представляват интерес, има ги в изобилие.
Местните хора са изключително сърдечни и отзивчиви, не се притеснявай да се обръщаш към тях за всякакви съвети - къде да пазарувате, къде да ядете, кои са хубавите плажове... Сигурно ще ти е трудно да намериш такива, с които да се разберете на английски, но не спирай да се опитваш, понеже сицилианците са едно от богатствата на тази земя. Simple Smile (е, с капка здрав разум, разбира се, понеже използвачи и некоректни хора има навсякъде)
Освен обиколките с кола, изключително препоръчвам и разните му обиколки с лодка, особено ако в близост има групи от по-малки острови, до които може да се отиде.
За плажове и чадъри нищо не знам, понеже ние ходихме там през април и идеята ни не беше плажна ваканция.

p.s. pistacchio=шамфъстък, проверих:))))))

Последна редакция: нд, 12 яну 2014, 17:22 от Barbabeau

# 524
  • в едно миланско село
Барбич, сигурна бях, че ще се включиш, много беше изчерпателна  Hug
точно по спомен от твоето пребиваване си позволих да кажа на Сиси, че колата под наем е много добра идея  Peace

ще излюбопитствам обаче, какви зеленчуци и след каква обработка се консумират там, дето по нашенско да са пренебрегнати?

Общи условия

Активация на акаунт