Трудно проговаряне! - Тема 16

• 99 862
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Детето с трудното проговаряне е малкият ми син. Не знам и аз как да го опиша - в къщи от някой и друг месец започна да се опитва да говори, но в повечето случаи абсолютно неразбираемо, най-често говори на първи и последни срички и така се получава, че "мамо, дай вода" звучи като 'мамо, да да", а мамо пие ми се, пишка ми се, сипи ми, спи ми се и др са "мамо, пи"  Crazy , а ходи го разбери какво иска. И това са разбираемите неща, повечето дори аз не мога да ги разбера,
Не съм, за дете на година и осем месеца ли става въпрос?  newsm78
Ако това е вярно, намирам езиковия му запас за предостатъчен.

# 76
Ирина, малкия син на Не съм е на 3,8 г., а най-малкото ѝ детенце е на 1,8 г. и е момиченце- Мая.  Peace

Може ли да ви помоля да ме подсетите коя мама беше писала по каква схема се дава л-карнозина и ако може да ми дадете линк към темата, че не си отбелязах, а сега не мога да я открия. И въобще относно л-карнозина може ли да се комбинира с други добавки или не? Къде мога да прочета повече за действието му /и евентуално нежелани реакции/, че не открих почти нищо, а и няма листовка към шишенцето, което получих?  

Saule, с каква продължителност е една терпаия в барокамерата-колко минути? Има ли схема по която се правят, н-р 20 пъти и после почивка от един месец или нещо подобно?
Искам да те питам и от тези белгийските витамини колко дълго си ги давала на сина ти до сега и правиш ли „почивка“, т.к. колко опаковки сте усвоили?  Laughing Благодаря ти предварително!

За трети път си допълвам поста...
Ако се засечат Т-та вълни на ЕЕГ-то или забавени вълни има ли нещо притеснително? Ще имам разговор с лекарката, чак след Нова година и ми се иска да знам какво да я питам.  Правихме две ЕЕГ-та, но не са съвсем “чисти“ /детето плака, като за световно...  и се наложи да повторим ЕЕГ-то след седмица, но притеснението и страха струяха отвътре и се обливаше в студена пот.../ . Съжалявам, ако не съм си формулирала въпроса достатъчно добре, но само за ЕЕГ-та не беше ми се налагало да чета до момента и просто не знам пак от къде да започна. Детенцето ми няма епилепсия, слава Богу, но се виждат явно някакви други неща. И ако знаете линк за повече инфо относно тези Тета-вълни, ще съм ви благодарна,а ко ми го пуснете, че аз нещо с чичко Гугъл не
 открих задоволителна информация. Благодаря на всички, които ще се отзоват.

bouquet

Последна редакция: нд, 22 дек 2013, 00:25 от annakonna

# 77
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!

Хе-хе, това на 1,8г. е момиче, не за него иде реч.  Laughing На 3,2г е младежът който не говори.  Heart Eyes Аnnakonna е пояснила вече.  Hug

Благодаря момичета за подкрепата и аз се надявам на нещо елементарно и лесно поправимо.
 За мълчанието в градината и аз съм на мнение, че ще е добре да се види и с психолог, но нека първо да видим какво ще излезе със слуха и тогава, да знаем с какво се борим поне малко.

# 78
  • София
Не съм, щом детето разбира всичко и показва и изказва своите желания - до тук проблемът е само и единствено нецелите думи, които с помощта на логопед ще се изчистят и след празниците те съветвам да се заемеш с въпроса  Hug Един вариант е да му направиш малки картинки на ежедневните предмети и действия, които иска и да ти посочи кое точно е "пи" Изказвай след него цялата дума, изречение.
За ДГ, ако по-характер детето е по-свитичко е възможно да се отдръпва от децата защото не може да комуникира адекватно с тях. Големия си беше общителен и това ни най-малко му пречеше и ходеше да досажда  Mr. Green Mr. Green
Анакона, Ели да ме поправи, но тия тета вълни не бяха ли свързани нещо с ХАДВ. Аз лични процедирах така - капсула от 500 мг. давах по прашинки - групо за 3 дни ми излезе една капсула.Така процедирах с 3 капсули, следейки как му се отразяват на детето. Гого е хипоактивен и затова вече втори ден пие доза 2 пъти по 250 мг. Наблюдавай си детето. Ако е по-нервно, плаче и тн, моят съвет е да спреш да изчакаш ден два и след това пак с прашинки.
Искам да предупредя четящите да не се хвърлят на сляпо и да си мислят, че това е вълшебния лек. Да, при повечето деца има голям ефект, но то е съвкупност от много неща и разбира се работа Wink Карнозина според статиите се препоръчва за хора, коите не ядат месо. Моят синковец мецо не е близвал от над 2 години. За това се реших да пробвам. Ако детето ви си яде нормално, то то си набавя нужните вещества от храната. Карнозина е и с подмладяващ ефект  hahaha Казвам го за тези, които пробват въху тях си. Аз лично пробвах първо върху мен. Не ме суперенергизира, а напоследък страдам от умора и недоспиване. От второто хапче усетих нещо като иглички по лицето и ръцете и дори се попритесних, след това друго не мога да отбележа като ефект. С по-опъната кожа не съм  Joy http://www.fitneshrani.com/kakvo-e-karnozin-i-kakav-efekt-ima/
Давам го в добавка с цинк и витамин Е
И за барокамерата - едно влизане е с продължителност 60 минути. Трудно ще е да е по-кратко, защото си има технологичен процес по увеличаване или намаляване на налягането. Не може - решаваш и излизаш. На някои места, като клиниката по ДЦП се влиза в 20 работни дни един след друг и почивка 2 месеца. На други е през ден. Всичко е според ситуацията Wink Ние както е тръгнало зимните немеси няма да сме ОК за камера. Ако не е той сополив съм аз. За да се влезе в камера трябва да сте абсолютно здрави, защото всяка една инфекция в областта на главата е опасна, тъй като бактериите нарастват от кислорода и избива всичко към отити. Не е препоръчително придружителят да е с високо кръвно( както е моят мъж). Ако е контролирано от медикаменти може, но пак не е много ОК.
И да се похваля - след 6 месеца отказ да влезе в къщата на баба си - снощи крепостта бе превзета, дори реши, че ще остане да спи там hahaha

# 79
  • Най-сетне у дома
Annakonda, не мога да кажа с точност колко са опаковките, но давам от края на септември, по 4 таблетки дневно, без почивка. Една опаковка ми стига за 20 дни (би стигала за месеца, ако давам по 3), значи би трябва да са нещо като 5 опаковки. Не планирам да правя пауза, препоръча ми ги майка, която ги дава вече стабилно цяла година.

За барокамерата, не мога да кажа с точност какви са класическите разписания. Случвало се е дори да влизаме и двамата леко овирусели, след което боледуването спира. Тогава не знаех, че не трябва да има никакви инфекции в областта на главата, но при нас не се получи нищо притеснително, напротив, барокамерата тушираше инфекцията. С което не казвам, че е добре да се пренебрегва препоръката. Ние правихме 10 влизания всеки ден, пауза от седмица и после още 5 влизания. Ефектът наистина е поразителен. Чак учителката в детската градина ми писа смаяно писво, да каже, че детето се е отприщило да говори в България, колко по-правилно произнася думите, колко се е обогатил речника му. Но за мен най-голямата промяна е в концентрацията и разбирането на това, което постъпва през ушите. Най-сетне можем да четем книги и той иска да му чета непрекъснато. С по-малко от десетина книжки дневно не се разминаваме. Ако не мога, той ми чете на глас. После разиграва прочетеното, ту е Диего, ту - Франклин, спасява животни, спуска се през комина като вълка от "Трите прасенца"... Невероятно!
И после - чудеса не ставали...

Дони, да минава зимата и влизайте!  Hug

# 80
annakonna, при моето дете се откри забавена основна активност от група тета. Сега има алфа вълни високи. Аз също не съм намерила прилична информация, която да обясни за какво става на въпрос. Ние сме с ХИЕ. За радост в лека степен.  Ето тук какво пише
ADD / ADHD е от така наречените „ Разстройства на бавните мозъчни вълни” или неврологично разстройство , което се характеризира с разпространение над средното ниво на бавни честоти на мозъчните вълни и намалено кръвоснабдяване във фронталните части на мозъка особено по време на когнитивни задачи от типа на четене , извършване на математически изчисления и други подобни.

Всякакъв тип ментални функции включва елемент на възбуда , която показва доколко мозъкът е буден / „събуден” или в състояние на внимание. Степента на възбуденост на мозъка ( на кората ) драматично влияе върху това доколко добре може да бъде изпълнена дадена функция. Например , почти е невъзможно да се фокусира вниманието , ако мозъкът произвежда изобилно алфа или тета вълни , точно както е неимоверно трудно да заспим , ако мозъкът произвежда прекомерно много бета и недостатъчно алфа активност при затворени очи. Хората с разстройства на вниманието като ADD / ADHD имат особена трудност да „ превключат на скорост”( да подтиснат алфа и/или тета активността в) челните части на фронталните мозъчни дялове по време на когнитивни задачи – особено като пасивни , пространствени дейности като четене. На долната анимация е показан левия фронтален дял на мозъка.
Не мога да пиша сега, защото малката ми пречи да си събера мислите.

# 81
Доника, Saule благодаря ви за бързите отговори!   bouquet
Това с ЕЕГ-то още ми е пълна мъгла. Всъщност ние правихме първото ЕЕГ през 2010 в клиниката на др. Чавдаров и там лекарката ми каза да давам ноотропил, но не ми обясни конкретно защо и колко дълго, а да си прочета в интернет  Shocked След като си купих сиропчето и прочетох листовката и малко из форумите тук и реших, че няма да го давам. А и тук /Австрия/ никой от следящите му лекари не ни е препоръчвал дори ЕЕГ. И тъй като нямаше шанс да мина после пак на ЕЕГ и да споделям евентуално реакцията от медикамента, реших  че ще е много рисковано и не го дадавах. Сега, като помисля-сигурно съм сбъркала, но не мога да върна вече времето назад. За л-карнозина-още не съм го почнала, защото не бях сигурна по колко. Нашите капсули са си по 250 мг и май ще трябва аз първо да ги опитам в лъжичка с кисело мляко, какво е на вкус, че ние не пием нищо, което е хапче, без да  е скрито. Сега давам витамините на Saule, рибено масло /krill oil for Kids/ и неговите си хапчета за уро-проблемите. Барокамерата ми се иска да я направим в края на януари, като отидем на рехабилитация и ще бъдат 18 влизания, но точно по колко мин. не знам. Тук на логопед никой не иска да го изпрати, защото бил двуезичен и нямал проблеми с произношението, което не е много вярно. Още бъркаме букви, и си произнасяме някои неща, както на нас си ни харесват /български думи с немки окончания  Laughing/. Но като цяло много говори и се старая да го поправям и с една бележка от ерготерапевтката се надявам, скоро да получа и логопед. Иначе си има и фантазия и си играе много добре. Четем и книжки, но не винаги всичко разбира и трябва да са „по-леки“. Работим и над концентрацията-за сега успяваме до 15-20 мин да останем съсредоточени над заниманията /след упорита и дългогоидишна работа/.
На мен ми е притеснено поради факта, че догодина трябва да тръгне непременно първи клас и няма начин за отлагане тук /системата ѝм е такава/ Cry

eli82eli, писали сме по едно и също време. Благодаря и на теб за информацията-много ми е полезна  Hug
Нямам търпение да мине разговора при лекарката, но се опасявам че ще му назначи 24-часово ЕЕГ, което се прави в болница и се чака за термин около 3 месеца. Но ако тя предложи, аз ще се съглася веднага, понеже ще даде най-обективен резултат и ще може да се види реалното състояние на мозъка. Аз исках сега да го направя, за да видя дали има опасност, ако го пусна на барокамерата да направи епелептичен пристъп. Аз също не мога да пиша повече сега и ще се включа отново след Рождественските празници.
Пожелавам на всички ви весели празници и Бог да ви помага и закриля винаги!
Благодаря ви, че ви има и че споделяте информация без да спестявате подробности... Прекрасни сте!
Успех на всички дечица и да започнат да говорят и правят хубави изречения за радост на всички!
 bouquet

Последна редакция: нд, 22 дек 2013, 17:51 от annakonna

# 82
annakonna за трениране на мозъчните вълни тук ми предложиха Невротерниг "Биофидбек". За съжаление имаше само 4-5 сеанса, защото много ми боледува тази година. Моля те пиши подробности за невролога.
Весели празници на всички желая и аз.

# 83
annakonna за барокамерата казват колкото повече влизания, по-добре/продължителността на престоя е 1 час/, може и без почивка, но е желателно да се правят около 40 и после почивка ...лятото направихме 72 без почивка, сега правим по 1 на ден /лятото по 2 влизания на ден/, преди това пауза от 2 месеца и половина . Тя действа с натрувпане т.е разгръща се във времето, трябва време "събудените неврони" да се обучат и да функционират.

Моето беше не вербално, ама абсолютно нито една дума в речника. След първата серия барокамера се появи реч, ехолалична но се появи т.е аз казвам дума той повтаря.Постепено думите се наместваха на правилното място.
 Втората серия която сме вмомента започна да брой до 20, да прави опити да чете, пише букви, появи се спонтана реч .т.е "Искам сок...искам таблет..искам еди си какво" общо взето речта му се върти около неговите интереси.Детето ми е с ГРР , изчезнаха стериотипите, не седи и гледа в една точка, все повече минава в нашия свят.Неустойчивия очен контакт вече е досадно устойчив, прави опити да пее песнички
  Откакто давам л-карнозина /2пъти на ден по 500мг/ стана по-концентриран, хиперактивността изчезна стой по 45 минути седнал и пише букви, реже с ножица по пунктир зиг-заг.
 Все повече започвам да се чувствам като нормален родител на дете в норма  Blush

# 84
Не съм, добре дошла!Дано тревогите се окажат неоснователни. PraynigЩе чакаме да пишеш как се развиват с Вас нещата и ще помагаме, кой с каквото може. Hug
Attempt, чудесни новини! Направо щеше да ми падне ченето, докато те четях.Браво на Вас! Peace
На мен ми е вече супер предКоледно.Светли празници, момичета! santa2

# 85
  • София

Все повече започвам да се чувствам като нормален родител на дете в норма  Blush
Hug Викаш има и за мен надежда, щом и при нас започна скока  Praynig
Сигурно ще се чувствам странно, ако се случи при нас. И много се замислям дали да не давам карнозин и на Хриси. Проблема е, че за разлика от брат си, той е по-енергичен и не знам как би му се отразило. Определено май ще го пробвам, защото дефицитите му си се усещат, а на мен направо ми вадят очите Shocked
Абе бих казала, че горе долу и Гого мога да го убедя да направи това или онова. Проблем ни е само тръгването от "паялката"=пързалката, понеже рядко му се случва да ходим по площадки напоследък

# 86
........Проблема е, че за разлика от брат си, той е по-енергичен и не знам как би му се отразило......

и аз това си мисля за моя син, обаче виж какво каза Attempt  Thinking

Откакто давам л-карнозина /2пъти на ден по 500мг/ стана по-концентриран, хиперактивността изчезна стой по 45 минути седнал и пише букви, реже с ножица по пунктир зиг-заг.
 Все повече започвам да се чувствам като нормален родител на дете в норма  Blush

Attempt страхотни новини, само така да продължавате браво  Hug

На мен ми е вече супер предКоледно.Светли празници, момичета! santa2

И на теб Алекс  Mr. Green

# 87
  • София
Attempt стискаме палци, все така да напредвате!

На нас утре ни предстои сефте зъболекар. За профилактичен преглед сме, дано няма нужда да се работи нещо, че не знам как ще го преживеем ...

# 88
По мои наблюдения л карнозина действа малко превъзбуждащо веднага след като се даде. Но за много кратко и после веднага нещата се наместват. И от него се спи много добре. Аз откакто го давам Макс спи следобед в детската без пропуск и заспива лесно вечер. Според мен няма повод за притеснение дори при по-активно дете. Просто въвеждайте дозата бавно  Grinning

Леле, Attempt, страхотнен е ефектът при вас. Супер! Все така да продължавате  Hug
Ние направихме само 23 барокамери и сега след празниците ще му мислим за повече. Не мога да кажа, че виждам ефект, но все още не спирам да се надявам да се размърдат вече заспалите неврони  Grinning

# 89
  • София

Хе-хе, това на 1,8г. е момиче, не за него иде реч.  Laughing
ОК, заблудих се, защото беше написано "малкият ми син", а не видях по-голям и хич и не обърнах внимание на името на второто дете в подписа.
Успех .  Hug

Последна редакция: нд, 22 дек 2013, 23:09 от *Ирина*

Общи условия

Активация на акаунт