Трудно проговаряне! - Тема 16

• 99 884
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
"Какво точно" не значи точна диагноза.

Констанца  Hug
когато един родител в началото на пътя иска да разбере "какво му има на детенцето", то не е за да разбере коя е ефективната терапия. Това нещо може да се случи във времето според мен, след преживяване на цялата верига от емоции които сега няма да повтарям папагалската  Въпросът е винаги по-скоро риторичен и е нещо като определете какво му има защото това ми дава сигурност. 

Съгласна съм по отношение на всички други нарушения в развитието освен тези от ауистичния спектър. Защото хората от този спектър са други - всичко им е друго и ако човек не разбере другостта им, няма как да стигне до сърцевината им, да ги доведе в нашия, чужд за тях свят и да го направи, ако не комфортен, то приемлив за тях, за да останат в него. Peace Simple Smile

Това за което пишеш е висш пилотаж и  много родители (за съжаление!) не дорасват до такъв начин на мислене. Чувала съм да казват - ами значи ще си остане  малоумен/малоумна  цял живот, това са му възможностите на горкичкото и прочие... което за мен е вид абдикация. Имаш моето дълбоко уважение че не си сред тях .

# 631
Да, объркала съм името. Искам да направя консултация заради сина. Писах й във ФБ, но едва ли ще ми отговори. Имаме час за преглед на 04.06 и исках да съчетая двата прегледа, че ми е много трудно да пътувам до София.

Весела Банова не се занимава с проблеми на развитието или почти не се. Тя е лаканианец, психоаналитично ориентиран детски психолог, който няма отношение към речевите проблеми. А и при нея часове се записват за месеци напред, абсурд е да може да реагира в такива кратки срокове. 
Не заради не говоренето исках да заведа детето, а заради агресията и автоагресията, която проявява.

# 632
  • Най-сетне у дома
Да, объркала съм името. Искам да направя консултация заради сина. Писах й във ФБ, но едва ли ще ми отговори. Имаме час за преглед на 04.06 и исках да съчетая двата прегледа, че ми е много трудно да пътувам до София.

Весела Банова не се занимава с проблеми на развитието или почти не се. Тя е лаканианец, психоаналитично ориентиран детски психолог, който няма отношение към речевите проблеми. А и при нея часове се записват за месеци напред, абсурд е да може да реагира в такива кратки срокове.  
Не заради не говоренето исках да заведа детето, а заради агресията и автоагресията, която проявява.

Няма значение. Психоаналитично (психодинамично) ориентираната терапия не е особено подходяща, когато има някакви затруднения с развитието.

# 633
А към какъв специалист трябва да се обърна? Този психолог ми го препоръчаха хора, които работят с деца  newsm78

# 634
  • Най-сетне у дома
А към какъв специалист трябва да се обърна? Този психолог ми го препоръчаха хора, които работят с деца  newsm78

Ами, то от работа с деца до работа с деца има планина разлика.
Весела е чудесна за работа с (най-общо казано) емоционалните затруднения на децата. За затруднения в развитието обаче ти трябва психолог, който се е посветил на това.
Жулиета Темникова, например, е отличен вариант.

# 635
Аз се чувствам объркана, честно казано.
В крайна сметка искам да си изясня какъв е проблема, какъв е подхода за работа с детето в случая и кой специалист би бил най-подходящ, имам предвид кой логопед, защото четох, че всички учат всичко и после по собствено желание и интерес се само специализират. От друга страна се чувствам изгубена (както казват за децата, когато са претрупани с играчки например) в многото сайтове и материали за работа с децата. Не знам как да подходя и с какво да го занимавам. Например, невроложката каза, че е много рано за цветове, форми и т.н., от логопедичния център ми дадоха задачата да го уча на превозни средства и дай. Други съвети са да му задавам колкото се може повече команди - дай, донеси, сложи, вдигни и т.н. Като край, от невролога, имам изписано само лекарството. Чудя се какви добавки бих могла да му давам и нужно ли е някакво изследване още, за да се потвърди или отрече даден проблем или да се конкретизира мащаба му...

# 636
  • София
С този нов изглед  Sick Липсват ми лентичките. По тях се ориентирах кое дете на колко е поне. Беба, колко големи бяхте? извинявай, но едно ли е да помня.
Аз само лекинко да се похваля, че човека се запали по свързване на точки и лабиринти. Вече нямам представа това за коя възраст беше норма, но аз съм супер щастлива, още повече, че му и харесва.
И най-важното - научи се да ме целува  Heart Eyes

# 637
  • Най-сетне у дома
Аз се чувствам объркана, честно казано.

Нищо чудно, че си объркана.
Но за това е тази тема, защото повече или по-малко синтезира опита на други хора, минали по същия път.
Нека ти кажа какво свърши невероятна работа при нас.
Синът ми беше на 2, когато го заведох на логопед и тя каза - аутизъм, забрави. Погледнато в ретроспекция, синът ми е имал разстройство на рецептивната и експресивната реч, няма да обяснявам, историята е дълга. С времето, нещата около рецептивната реч се наместиха и детето започна да разбира добре. Експресивната реч обаче беше на драматично лошо ниво към четвъртата му година. Когато стана на 4.10 месеца, започнах със следната схема:
- Барокамера, 70 влизания в рамките на 6 месеца
- Л-карнозин 500 мг дневно - 6 месеца
- Ноотропил 1200 мг дневно, еднократно сутрин - 4 месеца
- Гамалон - 3 гр- дневно
- Ексимо кидс (Омега 3-6-9) - 7 мл дневно с течността от една капсула вит Е в лъжицата
- Експериментирах с витамини от Б-групата
- Биокюр джуниър - комбинирани белгийски таблетки с много неща в тях, магнезий, таурин, б-групата и др. От тях много добро видяхме, месец, след като ги започнахме, детето дойде да ме пита какво е комунизъм, от ниво на двудумни и тридумни изречения.

В момента е на 5.5 г. Говори съвсем прилично, разбира и изразява абстракции. Малко е аграматичен, да, има проблеми около местоименията, основно в сегашно време го раздава Simple Smile Чете гладко, разбира прочетеното и отговаря на въпроси по него, свободно смята задачи по математика от сборника за втори клас. Вижда се ясно и веднага, че нивото на експресивна реч не отговаря на възрастта му и там има дефицити и изоставане, но това се компенсира с всеки изминал ден. Ясно е, че ще берем ядове с разказвателните предмети и тези, които искат активно осмисляне и обличане на осмисленото в думички. Но няма нищо общо с размера на проблемите, които ми гарантираха логопедите.

И още нещо - дефицитите в експресивната и рецептивната реч неизменно влияят на социалните умения и интеракции. С подобряване на речта, социалните умения обикновено рязко дръпват.

Дони, за наша възраст са си точно лабиринтите и точките - 4-5 годишните набори Simple Smile Браво на Гого! 

# 638
  • София
Абе проговарянето си е Божа работа Sad Гого е с точно 70 влизания - една серия от 50 всеки ден,месец почивка, сега 20 всеки ден. Остават още 30, после лятото ще починем
От добавките само Ноотропил не е пил, но давам ДМГ. В разбирането дръпна страшно много. Говорно...по-скоро не. Силно изразена ехолалия, използвана на място обаче.
Много ми е сладък вечер. Къпе се. Преди му казвах - хайде Георги спри водата и излизай от банята. От няколко дни нарочно казвам само - хайде излизай, а той сам си казва - "спи уодата"  Mr. Green

# 639
С този нов изглед  Sick Липсват ми лентичките. ....

Все още има възможост да имаш стария изглед, когато си в дадена погледни горе в дясно има надпис - Използвай старата версия и от там можеш да преминеш на старата, но тя ще съществува още малко. Но дори и да си на новата, просто трябва да си отидеш в настройките и да си укажеш, че искаш да виждаш подписите на потребителите, защото те по подразбиране са забранени. Аз твоите лентички си ги виждам  Wink

Сори за спама  Simple Smile

# 640
  • София
А жива и здрава да си  Heart Eyes

# 641
# 642
..Не знам как да подходя и с какво да го занимавам. Например, невроложката каза, че е много рано за цветове, форми и т.н., от логопедичния център ми дадоха задачата да го уча на превозни средства и дай. Други съвети са да му задавам колкото се може повече команди - дай, донеси, сложи, вдигни и т.н.

Нали знеш онзи виц, за студента, които отишъл на изпит, обаче учил само за краставицата. Паднала му се тиквичка и той започнал "Тиквичката е много подобна на краставицата. Краставицата се състои главно от вода.." При децата е обратното - виждаш кое му харесва и го използваш да научи чрез него всичко останало. Например моят син в един момент се вълнуваше само от коли и сламки. Вървяхме по тротоара, той сочеше паркиралите коли и аз му казвах цвета. Разпръсвах сламките по пода и му казвах 'дай всички червени сламки", 'събери сините сламки'. Ето ти го обучение едновремено за цветове и за команди и детето стои и се занимава, защото е с нещо, което иска. Никога не съм разбирала защо логопедите казват 'учете го на еди какво си" Ми то не става така - детето ако не го интересуват как правят животните цял зоопарк да му изкудкудякаш няма да повтори след теб. Моят син не го свърташе на едно място. Съветът да му чета книжки за нас беше абсурден и неприложим. Обаче ако разпечатам някакви картинки на обикновен лист и ги подредя в кръг на пода и му кажа "Скочи на кучето/котето/колата/цифра 2/синият кръг/оранжевият триъгълник и т.н да видиш как се залива от смях и си търси думата и учи чрез игра.
Преди време в темата една майка се оплакваше, че на нищо не може да научи сина си, защото се интересува само от коли. Много и се почудих тогава- това е такава благодатна тема за работа. Подреди колите по цвят, по големина, паркирай колата върху цифрата 2, закарай колата до кухнята/хола/банята, изпей песен за колите, разкажи приказка за колите, подреди пъзел с коли, каква кола е това (буклукчийска, пожарна, самосвал), за какво служи пожарната (отваряш тема за професии, огън, вода, маркуч), какво има багера (верига, гуми, голяма кофа, кабина) и т.н докъдето ти стига въображението.
Струва ми се схвана идеята. Сега помисли твоето дете от какво се интересува най-много и започвайте играта.

# 643
Много ви благодаря!   bouquet  Вече ми е по-спокойно, наистина!
Дечко е на 3г4м.  След няколко дни започвам ноотропила и ще си препиша добавките да видя кое би било подходящо. Вие всичко на веднъж ли давате, на своя глава или да ходя някъде да ми направят някаква схема? Метода с интереса на детето много ми допадна. Намирам смисъл и логика, така че и аз да се организирам по-добре.
Нашият батко е на 5г. 3м. също има проблем с членуване, времена, изпуска звуци, някои не са автоматизирани, но проговори доста по-рано в сравнения с малкия и от към разбиране не съм имала чак такива проблеми, посочваше всичко, за което го попитам. И сега има трудности, има деца, на негова възраст доста по-знаещи и можещи, но си мисля, че като цяло добре се справя. Не съм му давала лекарства и добавки, замислям се и за него за добавки.

# 644
Общо взето добавките сами си ги назначаваме каквото чуем една от друга, на принципа проба грешка. Не започвай едновременно ноотропил и добавки, изчакай поне 2 седмици,, че ноотропила понякога превъзбужда.

Общи условия

Активация на акаунт