Коледа 2013 - тема 4

• 80 400
  • 570
  •   1
Отговори
# 555
lulumba много е хубаво, че си избирате тема за празника и децата участват активно в подготовката.
Аз имам няколко рецепти за сладки от моето детство, но не знам дали са достатъчно стари за темата.

Сладки гъбки

Сладки орехчета

Има и други, които все още не съм публикувала.  Embarassed

Имам и една книга с рецепти на стара българска кулинарка. В нея има доста рецепти за всякакви празници и доста рецепти за сладки. Утре мога да снимам няколко станички.  Wink

# 556
  • Под сянката на разлистените кактуси
Ей туй чудо  ѣ. Пишело се е в думи, които някъде се произнасят с "е", а по други краища на България с "я"

# 557
  • гр.София
lulumba, харесва ми идеята ти  Hug страхотна е!
Да ви кажа и аз вече мислено съм подредила трапезата  hahaha
Аз Коледни сладки правя само за Коледа иначе няма да ги усещам толкова празнични, толкова много рецепти има други, че не смогвам да ги правя  Crazy
Иначе децата нямат търпение, баткото пита за меденки, обожава ги  Laughing а малката има голям мерак да реже с формичките  Mr. Green

# 558
  • София
wafi, и двете рецепти свързвам с детството си на село Simple Smile

Ей туй чудо  ѣ. Пишело се е в думи, които някъде се произнасят с "е", а по други краища на България с "я"

А, разбрах, аз го четях по друг начин и не вдявах, мерси!

# 559
Аз да си призная, всяка година вдъхновена от вас правя сладки  в огромни количества, но... не ги ядем. Признавам си, аз сухи неща не обичам, най-много някоя рохличка да опитам или лимонова сладка. Децата пък - още по-малко. Мъжът ми опитва, но дотолкова.  Но ги опаковаме и подаряваме на роднини и приятели, децата носят в училище, а и понеже в дните около Коледа се събираме по-често има с какво да блесна на масата.  Не мога обаче да си представя седмицата преди Коледа дома си без божествените миризми на канела, джинджифил и целия този  вълшебен аромат на коняк и анасон. То е като аромата на ром по Великден. Сякаш пускам в дома си добър дух който прави всичко да изглежда по-хубаво, по-светло  и по-празнично. Така че - и тази година съм плътно с вас и ще сладкоправя за радост на душата.

# 560
  • София
И аз поглеждам вече за коледна тема.

Меденки ще правя към края на октомври на Хелоуинска тематика.
Може и едни ванилени кравайчета скоро да направя, че децата най-много ги обичат.

# 561
И аз от известно време очаквам да се отвори отново коледната тема - така че лудите сме май доста.  Joy
Лулумба, помня, че сподели, че всяка година правите тематични Коледи и че тази ви е българска. Та с нетърпение очаквам да споделиш, а и другите стари български сладки изкушения.  Hug
Аз също няма да правя тази година АКК, но меденки (дари наскоро правих една доза, заминаха за 2-3 дни), мини-щолени и голям щолен ще правя.  Peace

# 562
Wafi, страхотни рецепти, ще ги пробвам тази година.

# 563
И аз си признавам, че от известно време се надявах някой да заговори за Коледа  Hug
В нас също много не се ядат сладките, но ми е голямо удоволствие да раздавам на близки и приятели.
Синът ми има рожден ден октомври и мисля тогава да направя една репетиция, само трябва да реша с какво точно да се представя  hahaha

# 564
  • В светлината на слънцето
Wafi, страхотни са сладките, веднага си ги копирах. Hug
Аз също правя коледни сладки само по Коледа, точно за да ги усещаме като такива.  Peace В останалото време - други неща. Гледам децата да хапват домашно направени сладкиши, когато имат желание за сладко, а не купешки. То и заради тях се запалих по сладкоправенето де. А те са супер вдъхновени да бъркат смеси, режат сладки, месят и т.н. В началото повече пречеха, но сега вече наистина помагат.
Fortuna, със сигурност ще има питка, тиквеник, колачета - тоест гевречета, сладка баница вместо баклава (това е стара рецепта от хасковския край, може и с готови кори, но по-хубаво е с домашни, стига да са супер тънки. Та корите се навиват по 2 на точилката, леко намазани с мазнина, след което се надиплят - притискат се от двете страни към центъра, за да станат като хармоника. После се изнизват, редят се внимателно в тава и се запичат до леко червено, да не е прекалено. Заливат се с една идея по-разреден захарен сироп, за да станат мекички. Уникална вкуснотия, която е хем сладка, хем много лека, защото хармониките са кухи във вътрешността. В хасковско на това му казват блага баница и не е точно коледно. Мисля, че се прави повече за сватби, кръщенета, погачи на бебета и изобщо весели празници. Но пък на вкус е чудесен заместител на баклавата - пробвала съм го Peace). Сладките още ги събирам и обмисляме заедно кои да бъдат, но окончателният списък ще стане ясен на по-късен етап. За основно хапване твърдо всички у дома гласуваха за банска капама - имаме за целта голямо гърне. Честно казано декорацията на дома е по-ясна, от нещата хапване. Тях тепърва ще обмисляме. Тези обаче са твърди. Ще се постарая да вмъкнем неща от всички краища на страната. Grinning

# 565
И аз се точа вече... но тази година мисля да направя празнична торта/сладкиш.
Открих много впечатляващи рецепти в един сайт. Който иска, ще споделям.

# 566
  • София
Hunny_bunny, споделяй, моля!

И в тоя ред на мисли - май е наложително да почнем нова тема КОЛЕДА 2014, някой желаещ?

# 567
  • София
Hunny_bunny, споделяй, моля!

И в тоя ред на мисли - май е наложително да почнем нова тема КОЛЕДА 2014, някой желаещ?

И аз мисля, че е наложително вече, но не го умея това Sad

И споделяйте, моля, реццепти, идеи Simple Smile

Лулумба, сподели рецепта за колачета. Една година праивх, но станаха много ужасни.

А иначе за мен капамата е задължителна за 25 декември (или 26 в зависимост кога половинката е на работа). Много я обичам и я приготвям само тогава.

# 568
  • В светлината на слънцето
И аз не умея да оформям добре теми. Джемма?
Ние капама правим рядко, но когато я правим е винаги около тези празници - или Коледа, или Нова година. За Коледа по-често правим пуйка, но пак се съобразяваме с идеята, която сме решили да "господства". Една година правихме червена Коледа и цялата декорация беше в този цвят. Тогава изрових една много стара британска рецепта за пълнена пуйка, която пасна чудно като настроение на цвета. Имали сме и бяла с преобладаващи рецепти от северните народи. Дъщеря ми иска след тазгодишната Коледа, да направим златна, за която ще трябва да се заровя във френската кухня от времето на разните там крале. Абе намираме си занимание, а и аз много добре релаксирам вечер след работа така. Mr. Green

# 569
Мислех си за нещо такова - http://www.taste.com.au/recipes/35892/traditional+christmas+cake
Сайтът е австралийски и е пълен с всякакви чудеса. Някои изглеждат доста трудни, но ще се пробвам.
Ако не друго поне можете да получите вдъхновение за украсата на сладкишите.
Просто пишете christmas и излизат всякакви чудеса...  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт