На добър час в ПЪРВИ клас! - 6

• 51 411
  • 740
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Джуди, абсолютн си права, но истината е, че тези задачи конкретно 3те от това Кенгуру не са съобразени и с напредналите по математика за 1ви клас Simple Smile

# 661
Знаете ли колко талантливи деца има?
Майката на едно познато момченце никога не беше чувала за тези състезания и ме разпитва какво да търси, понеже синът й проявявал отсега интерес към дроби, знаел таблицата за умножение и пр.
Аз и казах да му даде от великденското и някои задачи от "Иван Салабашев", които също стават за първи клас. Детето без абсолютно никаква подготовка решава задачите от един тест за десетина минути максимум.

# 662
Така е, децата са различни. Вероятно има и такива, на които няма да се опрат дадените в линка задачи. Нека това не демотивира останалите деца /и най- вече родителите им/ да се занимават с математика и в частност- със състезателни задачи, ако имат желание и някакви заложби.

# 663
  • у дома
Много са хубави задачите, наистина. Не съм гледала такива за малки от поне пет години, че сме напуснали с големия тази възраст отдавна.

На мен и тези  ми харесват     https://skydrive.live.com/view.aspx?resid=564D6164AF6F56A0!704&app=Word&wdo=2&authkey=!ANC0_PBiNcTZzPY   ,ама само на мен де  Heart Eyes
Не знам защо не ми се получи линка-копирайте го целия и така търсете-става...

Последна редакция: вт, 18 фев 2014, 21:36 от svetlaem

# 664
Напълно подкрепям бубчето, че от миналогодишното кенгуру за първи клас, 13,14 и 15-та задача без обяснение, а дори и след изобщо не са на нивото на моите първокласнички. Всъщност разгледах задачите и за втори клас, почти същите са като тези за първи. Според мен като за първа година включен и първи клас в кенгуруто, преценката за степента на сложност за задачите е била малко нереалистична. Тези задачи като цяло са на доста по-високо ниво от останалите задачи по математика на състезанията досега за първи клас, които са минали.
Прегледах задачите, според мен са си напълно съобразени и подходящи, това все пак е състезание. Дъщеря ми ходи на Московската олимпиада в Добрич, задачите са само логически и много по-сложни от това, което виждам до тук. Не ги намирам в нета, ще сложа снимка, дано се вижда, от мобилен телефон е.

Цитат
Целта на истинските състезание не е децата да съберат максимален брой точки, а да участват и да се представят възможно най- добре, съобразно собствените си знания и умения. Когато задачите са посилите на масата не могат да се откроят най- добрите, а точно последното е цел на истинското състезание.
Максималисти децата ги правят родителите. Което е жалко.
 Peace

Последна редакция: ср, 19 фев 2014, 18:21 от arllina

# 665
  • София
Абсолютно излишно е да дъвчем и да разтягаме едно и също. Задачите, които си постнала и тези, които обсъдихме от Кенгуруто може да са подходяща за крайно изявени математици, каквито сигурно има единици и може би дъщеря ти е от тях, но категорично не са съобразени с напредналите деца по математика в първи клас, каквито в България има с хиляди. Това са деца първи клас, те не се борят за профилиране, за бал, за за класиране или за някакви други значими за бъдещото неща. Те тепърва  свикват с формата изпит/състезние.

# 666
Нито една от тези задачи не ми се видя толкова трудна, колкото онази с черешите в Кенгуруто. Може би наистина е много относително какво значи трудна задача. На всеки различно нещо му е трудно.
Между другото, гледах и задачите за втори клас и те в никакъв случай не са по-трудни (логическите имам предвид) от черешовата задача  Laughing
Струва ми се, че тази година едва ли ще дадат точно такава, макар че от падалите се в предишни години на Великденското математическо състезание, има доста подобни - 2х тежат колкото 3у, а 1z тежи колкото 3х+1у. Явно този тип се учат сега.

# 667
  • София
Черешовата баш и нас ни озори, макар че и тази с кой тежи най-много е тегава. Иначе наистина няма особена разлика с тези от втори клас Simple Smile Но може би е нормално предвид това, че за първи път са включили и първи клас в състезанието. Ще видим тази година какви задачи ще дадат Simple Smile

# 668
bubcheto15:Погледна ли задачите които съм постнала? Според мен те не са съобразени с материала в БГ до момента, когато тя се яви. До часовете не бяха стигнали, а казва че и все още не са. Задача 3 е с часово време и има повече от един верен отговор!Задачите са им четени по 2 пъти от квесторите, понеже са доста дълги. Може да опиташ някой да ти ги прочете 2 пъти и се пробвай да ги решиш Wink Тези задачи според мен наистина са трудни за 7 годишни деца!
Не разбирам на Кенгуруто какво не му е съобразено, има  повече от месец до тогава и макар сега материала да изглежда неясен, тогава вече ще са решавали подобни задачи. Другото което е, задчите са  под формата на тест и има няколко варианта за верен отговор, съответно шанс да се нацели верен отговор. Не съм съгласна, че задачите от Кенгуру са за крайно изявени математици!

# 669
  • София
Трудни са, това й казах, тези, които си постнала определено са единици децата, които ще се усетят как да решат, макар, че вече учиха време, същото е и с тези, които обсъждахме от кенгуруто, много малко деца ще се усетят кое с кое да заместят за да докарат отговор само от череши. В никакъв случай не твърдя, че няма такива, твърдя, че и тази олимпиада, която ти постна и задачи от този тип са за деца, кото след време ще прославят България по международните математически турнири Simple Smile

# 670
bubcheto15:Погледна ли задачите които съм постнала? Според мен те не са съобразени с материала в БГ до момента, когато тя се яви.
Тези задачи са по-скоро логически и не ходят по материала, а проверяват математическото мислене. Дъщеря ми се справя с такива много по-лесно, отколкото с тези по материала. Не знам защо.
Още в началото на учебната година и дадох задачите от Кенгуруто и ги реши с лекота, без черешовата. Дори на онази с кой колко тежи изобщо не се замисли.
Имаше едни задачи, които се споменаха тук за две майки и две дъщери, които си купили три шапки и друга за десет стола, които да се разпределят по три на всяка стена. Тя просто начерта един правоъгълник с разположението на столовете без да се колебае.
В същото време елементарни задачи от учебника, свързани със смятане, единици, десетици и т.н. не може да ги проумее. Затова казах, че на всеки различни неща са му трудни.

# 671
  • София
Не съм съгласна, че задачите от Кенгуру са за крайно изявени математици!
Ми ти не си съгласна, ама по-напред някой писа, че в цяла Бъгарич е имало 1 или 2 максимални резултата от Кенгурото миналата година за първи клас.

# 672
Тази с черешите и нас ни озори  Embarassed
Класната днес спомена, че спокойно можели да решат и за втори клас, аз не съм ги виждала тя още...

# 673
Не знам за какви череши говорите, но ако тази където  е дадено че една праскова е равна на череша и ягода, пък черешата нан какво е равна и да откриеш ягодата на какво е равна - не ми дойде на ума какъв е резултата.  Confused Хич не съм по логическото мислене.
Аз да ви питам вие събирате ли пари за 8 март и какво ще купувате? В нашия клас никой не се занимава със събиране на пари и каквито и да е инициативи и се чудех дали да не пусна едно листче до родителите ако искат да съберем някаква сума, но се чудя колко и за какво да я похарчим  newsm78 За Коледа нищо не купихме, поне сега да не се излагаме.

# 674
  • София
Djina, аз не харесвам груповите подаръци и по възможност ги избягвам. Иначе за 8-ми март винаги съм предлагала на децата ми да носят цветя на учителките. Много обичат да избират и подаряват цветя... За съжаление тази година 8 март е в събота, така че ще пропуснем. Яд ме е, че и 1-ви март е в събота, а 3-ти е почивен ден. И реално децата ще могат да си разменят мартенички чак на 4-ти март, когато еуфорията ще е попреминала. Иначе ние вече взехме мартенички - не само за децата от класа, но и за всички учители и приятели от другите класове... И още Тодоров ден (именния ден на дъщеря ми) е на 9-ти (неделя), а тя има голям мерак да почерпи... Simple Smile
задачите, които arllina е дала ми се струват наистина трудни. По-трудни определено от Кенгуруто... Ще тествам моята довечера на черешите да я видя Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт