Операция на миома 2

• 144 308
  • 740
  •   1
Отговори
# 615
Някоя от вас да е правила операция в Майчин дом?
Избирахте ли си предварително екип,колко струва?

Аз бях там миналата година. 850 лв. е избора на екип. И разбира се, клиничната пътека по здравна каса доплаща другото, което е още толкова. Да те предупредя - условията в стаите са меко казано мизерни. Леглата са на едни избушени пружини, с едни дюшеци, като с камъни пълни...няма ставане като легнеш на тях...и здрав да си с голяма мъка можеш да го понесеш... Ние бяхме решили да викаме телевизия докато бяхме там, но като ни изписаха всяка искаше само да забрави кошмара.
За понятието "хигиена" в тоалетните няма да коментирам. Мой съвет - от DM  си вземи еднократни подложки за тоалетната чиния (както направих аз), че просто и тази част е страшна мъка...
Няма да те разстройвам повече, но е добре да знаеш къде отиваш. Мен никой не ме беше предупредил, въпреки че месеци преди това питах тук....
Успех ти желая!  Hug

Мерси за споделеното bouquet
Питам за една моя приятелка на която предстои операция и са и казали,че само там не искали пари,т.е.по ЗК била операцията....На майка ми лятото и махаха полип там и условията бяха много добри,ремонтирано,чисто.Беше в ВИП стая с 2 легла,на 10ет./забравих кое отделение/ и нищо не сме плащали....

ВИП-овете са на 10-тия етаж. Там са и родилките. Оперираните с коремни и лапароскопски обикновено ги настаняват на 6-тия етаж. Описаното е за него.

# 616
  • Sofia
Защо е така занемарено там!?!
А и пари ще искат #Cussing out

Дали правят такава операция в Софиямед?

# 617
Защо е така занемарено там!?!
А и пари ще искат #Cussing out

Дали правят такава операция в Софиямед?
Да, правят.

# 618
  • Далече, далече...
Здравейте и от мен!
Наскоро подписахме граждански брак и вече сериозно мислим за детенце. Реших да си направя профилактичен при гинеколог преди да "бебеправим" и хоп...миомен възел. И двамата много се притеснихме, миомният възел е 3/3см и е извън матката. Лекарят ми препоръча да отстраним първо миомния възел, след това да се пазим 6 месеца и едва тогава да правим опити за дете. Веднага реших, че искам и мнение от втори лекар, но на следващия ден вече бях неразположена и се налага да изчакам за друго мнение.
Моля, ако някоя от вас е минала през това, пишете. Отстранява ли се миомния възел и тогава едва се планира бременност или точно обратното. Нямам търпение да посетя и друг гинеколог... ooooh!

# 619
Здравейте и от мен!
Наскоро подписахме граждански брак и вече сериозно мислим за детенце. Реших да си направя профилактичен при гинеколог преди да "бебеправим" и хоп...миомен възел. И двамата много се притеснихме, миомният възел е 3/3см и е извън матката. Лекарят ми препоръча да отстраним първо миомния възел, след това да се пазим 6 месеца и едва тогава да правим опити за дете. Веднага реших, че искам и мнение от втори лекар, но на следващия ден вече бях неразположена и се налага да изчакам за друго мнение.
Моля, ако някоя от вас е минала през това, пишете. Отстранява ли се миомния възел и тогава едва се планира бременност или точно обратното. Нямам търпение да посетя и друг гинеколог... ooooh!

Консултирай се с още един лекар, но възелът не е малък, и ако има риск от спонтанен аборт, по-разумно е първо да се оперираш. Мое мнение, без да съм специалист.

# 620
Моят извън матката беше 7 см. Никакви проблеми не направи.
Щом е навън по-безопасно е да не се пипа. Поне на мен така ми казаха. При секциото също не го махнаха.
За 3 см., ако не прави проблеми не бих рискувала с операция.

# 621
Момичета:), здравейте!

На 12-ти ноември претърпях лапароскопия заради извънматочна бременност след ин витро. Искам да ви питам, каква може да е причината да не ми махнат 4-сантиметрова миома? Тя е извън матката. Преди беше 2 сантиметра. Не знам кога е нараснала, но се предполага, че е вследствие на бременността.  Аз въобще не се сетих за нея, когато ми установиха извънматочната и въобще не сме го обсъждали с лекаря, който ме оперира, защото се вълнувах само от това дали ще ми  запазят тръбата и имаше големи драми около това... Rolling Eyes

Но въпросът е защо нищо не пише за нея в епикризата и лекарят си мълчи за нея над един месец, при положение, че след това веднъж ме гледа на ехограф? Впоследствие заради болки на мястото на операцията хукнах по лекари и други две лекарки ми я откриха. Тя е изместила левия ми яйчник нагоре. Казах му, че д-р Сенкова е попитала защо не я е отстранил по време на операцията и той отговори - нека д-р Сенкова да ти я махне. Не ни даде никакво смислено обяснение... Confused

Искам ако е възможно от следващия ми цикъл към средата на януари да започнем нова стимулация и през февруари дай Боже да е възможен трансфер, но ми е много притеснено за тази миома. Д-р Димитрова каза, че най-вероятно няма да могат да се вземат фоликули от левия яйчник, което не е проблем. Страхувам се да не продължи да нараства и да не направи куп бели  на мен и на ембриончето... Rolling Eyes 

# 622
На мен ми обясниха, че когато не правят проблеми не ги махат, защото при всяко махане има риск от усложнения. През моята бременност също не й обръщаха особено внимание и не във всеки документ я описваха. Явно не ги считат за кой знае какво, когато не вредят...
При секциото ми махнаха само една малка, която беше "на краче", защото лесно се режат, другите си ги оставиха. Казаха че ще ги пипат в краен случай.

# 623
Ако миомата е извън матката в повечето случаи не създава проблеми . Износих без проблем бебе с миома 3 см , която стигна до 5 см до края на бременността . И родих дори естествено. Имаше вероятност да се появят контранции от миомата , но аз нямах никакви , дори се наложи да ми предизвикат раждането заради преносване ooooh!. С първото ми дете ( тогава нямах миома) имах контракции от 5 месец .На мен също ми препоръчваха да я махна , но аз бях 35  и  реших че нямам много време за чакане  и възстановяване. Решението го взех сама , различни лекари различно ми казваха , но почти никой не и обръщаше внимание през бременността. Сега миомата си е 3 см отново , не ми създава проблеми  и смятам само да я следя за дали расте,

# 624
  • Далече, далече...
Благодаря от сърце на всички, които изказаха мнение... bouquet
Вдъхнахте ми надежда...
От изчетеното от Интернет и аз съм на мнение, че е по-добре да не се пипа. Сега няма как да отида на гинеколог за второ мнение, но дано и той да е на това мнение. Запазих си час при друг гинеколог за след Нова година, да видим и неговото мнение... Ако може да ми препоръчате някой специалист, няма значение дали е от Пловдив, София, т.к аз съм от малък град и сещате се ....

# 625
Момичета:), здравейте!

На 12-ти ноември претърпях лапароскопия заради извънматочна бременност след ин витро. Искам да ви питам, каква може да е причината да не ми махнат 4-сантиметрова миома? Тя е извън матката. Преди беше 2 сантиметра. Не знам кога е нараснала, но се предполага, че е вследствие на бременността.  Аз въобще не се сетих за нея, когато ми установиха извънматочната и въобще не сме го обсъждали с лекаря, който ме оперира, защото се вълнувах само от това дали ще ми  запазят тръбата и имаше големи драми около това... Rolling Eyes

Но въпросът е защо нищо не пише за нея в епикризата и лекарят си мълчи за нея над един месец, при положение, че след това веднъж ме гледа на ехограф? Впоследствие заради болки на мястото на операцията хукнах по лекари и други две лекарки ми я откриха. Тя е изместила левия ми яйчник нагоре. Казах му, че д-р Сенкова е попитала защо не я е отстранил по време на операцията и той отговори - нека д-р Сенкова да ти я махне. Не ни даде никакво смислено обяснение... Confused

Причината е, че на никого не му пука. Лапароскопията е била заради извънматочната бременност. Здравната каса не покрива лапароскопска операция на миома, а заплаща коремна операция, или около 200-300 лв. С две думи, защо да прави нещо, за което в този момент не му се плаща, като за премахването ѝ натам във времето ще вземе 1 000+ лв. По същата причина нищо не се споменава за миомата и в епикризата. Иначе поне ще имаш право на контролни прегледи, а те много искат да си ги спестят безплатните дейности.

# 626
Е, ние платихме 600 лв. за екип, а уж бях по спешност. Но тъй като аз настоявах много да ми запазят тръбата, той си поиска парите. Нямаше да е проблем да дадем още 200-300 лв. отгоре, за да махне и миомата, но уви не попаднахме на точния човек.

Според вас след какъв размер все пак трябва да се махне? Защото четох, че понякога е толкова голяма, че с нея махат яйчник, матка...Искам да ви попитам за такива ли усложнения имате в предвид или някакви други? Лекарката днес ми каза, че има няколко бременни пациентки с миома, при една нараства, при друга си остава такава каквато е, явно е много индивидуално.

И друго нещо важно, д-р Димитрова каза, че това образувание в ляво няма типична форма на миома, но тъй като изключихме възпаление на тръбата (с кръвни изследвания), остава да е миома. Каза, че не ми е пуснала туморен маркер, тъй като все пак идвам от операция и предполага, че лекарите са изключили такава вероятност.   

Всъщност има и друг по-безболезнен начин за премахване на миома, но е доста скъп. Става въпрос за стопяване с ултразвук. Прави се в Света Марина в Плевен, но струва 3 200 лв плюс 200 лв. за ЯМР - http://hifu.svmarina.com/bg/hifu-in-sveta-marina/treatment-and-price   Но четох, че дори и при този метод след това шест месеца не бива да се забременява...Всъщност може и да сте го обсъждали в темите, но аз не съм чела всичко.

Весели празници !  Grinning

# 627
Е, ние платихме 600 лв. за екип, а уж бях по спешност. Но тъй като аз настоявах много да ми запазят тръбата, той си поиска парите. Нямаше да е проблем да дадем още 200-300 лв. отгоре, за да махне и миомата, но уви не попаднахме на точния човек.

Според вас след какъв размер все пак трябва да се махне? Защото четох, че понякога е толкова голяма, че с нея махат яйчник, матка...Искам да ви попитам за такива ли усложнения имате в предвид или някакви други? Лекарката днес ми каза, че има няколко бременни пациентки с миома, при една нараства, при друга си остава такава каквато е, явно е много индивидуално.

И друго нещо важно, д-р Димитрова каза, че това образувание в ляво няма типична форма на миома, но тъй като изключихме възпаление на тръбата (с кръвни изследвания), остава да е миома. Каза, че не ми е пуснала туморен маркер, тъй като все пак идвам от операция и предполага, че лекарите са изключили такава вероятност.   

Всъщност има и друг по-безболезнен начин за премахване на миома, но е доста скъп. Става въпрос за стопяване с ултразвук. Прави се в Света Марина в Плевен, но струва 3 200 лв плюс 200 лв. за ЯМР - http://hifu.svmarina.com/bg/hifu-in-sveta-marina/treatment-and-price   Но четох, че дори и при този метод след това шест месеца не бива да се забременява...Всъщност може и да сте го обсъждали в темите, но аз не съм чела всичко.

Весели празници !  Grinning

Имам приятелка, която преди бременността си имаше малка миома, не я оперираха и след като роди се оказа, че миомата се е стопила.
На мен, на 39 години ми откриха два малки миомни възела, които за 3 години нарастнаха - единиятдо  4 см, другият - 5 и притискаха дебелото черво и пикочния мехур. Нямах никакви проблеми, цикълът ми беше нормален и точен. Препоръчаха ми да ги оперирам веднага, докато е възможна лапароскопска операция и аз го направих. Както вече ти казах, аз не съм специалист, но все си мисля, че е добре да чуеш още едно мнение. Не искам да те плаша, но размерът на твоята миома не е за подценяване, трябва много добре да обсъдиш с лекар и да обмислиш вариантите преди забременяване. Тук момичетата пишат за миоми с доста големи размери, които са им премахнати с лапароскопски операции, но понякога се налага и коремна. Не губи време за следваш преглед. Пожелавам ти всичко да се оправи и много скоро този проблем да е зад гърба ти, за да се радваш на хубаво и здраво бебе. Весели празници!

# 628
Здравейте! При мен положението се оказа много зле...
Търся спешно препоръки за лекар в София, при който сте махали голяма миома и се стреми да запази матката.
12-13 см. е моята, може и по-голяма да е.
Ще ида и на второ мнение в клиниката в Плевен.

# 629
Здравейте! При мен положението се оказа много зле...
Търся спешно препоръки за лекар в София, при който сте махали голяма миома и се стреми да запази матката.
12-13 см. е моята, може и по-голяма да е.
Ще ида и на второ мнение в клиниката в Плевен.
НСЧ, безсимптомно ли се стигна до тези размери? Прочети назад темата, имаше момичета с голяма миома, на които са им запазили матката.
Много важно е къде е разположена миомата. Добре си се ориентирала за Плевен, не мисля че имаш време да чакаш. Имам предвид, че ще продължава да расте. За мен в София най-добрите хирурзи за целта са д-р Нецов от Софиямед и д-р Попов от Вита. Сигурно мнението ми е субективно, но за теб е информация. Желая ти успех, пиши как се развиват нещата bouquet

Общи условия

Активация на акаунт