Ново от 2014 г, майчинството се изчислява 18 месеца назад-2

• 52 331
  • 378
  •   1
Отговори
# 270
Момичета, въпрос.
Имам 9 месеца трудов стаж, в момента не работя. Живея в София. В началото на декември месец обаче ще се местя да живея в Асеновград. Възможно ли е тук в София сега да подпиша трудов договор с фирма и да си плащам осигуровките на него, за да ми се натрупа още 3м трудов стаж? Евентуално живот и здраве като стане време да се оправят документи за получаване на майчинство, ще бъде ли проблем това, при условие че ще се водя по адресна регистрация в Асеновград? Ще могат там да се подадат документите нали?
Хубав ден Simple Smile

# 271
Момичета, въпрос.
Имам 9 месеца трудов стаж, в момента не работя. Живея в София. В началото на декември месец обаче ще се местя да живея в Асеновград. Възможно ли е тук в София сега да подпиша трудов договор с фирма и да си плащам осигуровките на него, за да ми се натрупа още 3м трудов стаж? да Евентуално живот и здраве като стане време да се оправят документи за получаване на майчинство, ще бъде ли проблем това, при условие че ще се водя по адресна регистрация в Асеновград? Ще могат там да се подадат документите нали?
Хубав ден Simple Smile
За бременност и раждане и майчинство документите се носят на работодателя, а той в НОИ. Няма значение къде живееш.

# 272
Здравейте и от мен!
Терминът ми е определен за 10 май 2015г.Но от юни 2013 год до сега ноември 2014 год имам работен месец и половина само.Предстои ми назначаване на срочен договор до края  на декември 2014,същевременно си търся и постоянна работа.
Въпросът ми е следния:тъй като имам 4 години общ трудов стаж,непрекъснати здр осигуровки,при положение че не си намеря постоянна работа за периода януари 2015-април 2015,достатъчно ли е да сключа фиктивен трудов договор средата на март да речем,за да ползвам 2 години майчинство по 340 лв?
Има ли значение факта че таткото се осигурява на 1050 лв?
Много ви благодаря HugАма  толкова ми е тъмна Индия всичко,че...

# 273
  • Пловдив
достатъчно ли е да сключа фиктивен трудов договор средата на март да речем,за да ползвам 2 години майчинство по 340 лв? да
Има ли значение факта че таткото се осигурява на 1050 лв? не

# 274
Едно огромно БЛАГОДАРЯ!
Наистина в морето от информация,е много трудно да отсееш нужната за дадена ситуация...
Още веднъж,Благодаря за бързия и кратък отговор...

# 275
Здравейте, мили дами! Доста почетох, но отговор на моя казус не открих (причината със сигурност е в мен, но не мога да изчета всичко), затова ще си задам въпроса, пък ако имате доброто желание ми отговорете, ще съм Ви много благодарна!
Снаха ми е бременна- термина за раждане е на 27.01.2015г.. 45 дни преди раждането се пада на 13.12.2014г., тъй като е била редовна студентка ( м.септември се дипломира) има само 6 месеца трудов стаж. Та въпросите ми са:
1.   Ако я осигуряваме от 01.11.2014г. като земеделски производител до м.04.2015г.(6 месеца), т.е. до набиране на 12 мес. трудов стаж, ще получи ли майчинство след м.04.2015г. и какъв размер(тъй като ЗП се осигуряват на 240 лв.)?
2.   През времето, което плащаме осигуровки за набиране на стажа може ли да получава някакви социални помощи и  ако е "Да"  - какви?
Предварително Ви благодаря!  

Последна редакция: пт, 31 окт 2014, 23:13 от rossii_kh

# 276
  • Пловдив
1.   Ако я осигуряваме от 01.11.2014г. като земеделски производител до м.04.2015г.(6 месеца), т.е. до набиране на 12 мес. трудов стаж, ще получи ли майчинство след м.04.2015г. да и какъв размер(тъй като ЗП се осигуряват на 240 лв.)? до 2 г на детето ще взима 340 лв месечно
2.   През времето, което плащаме осигуровки за набиране на стажа може ли да получава някакви социални помощи и  ако е "Да"  - какви? ако доходът на човек е под или равен на 350 лв бруто има право на помощ за бременност 45 дни преди термин,социално майчинство 100 лв на месец,детски 35 лв на месец.За всички майки има помощ за раждане-250 лв за първо дете.Да запише една редовна магистратура преди 6 я месец на бебето и ще вземе помощта за редовни студенти 2880 лв.Взимането на парите не е обвързано със завършването на образованието.За всичко горе изброено пита и подава документи в социалните по постоянен адрес
Защо не започна да се осигурява във фирма на приятел още като разбра,че е бременна.Отработва няколко дни и излиза в болничен докрая.За месеците в болничен и майчинство се плаща само здравната-20.16 лв

# 277
1.   Ако я осигуряваме от 01.11.2014г. като земеделски производител до м.04.2015г.(6 месеца), т.е. до набиране на 12 мес. трудов стаж, ще получи ли майчинство след м.04.2015г. да и какъв размер(тъй като ЗП се осигуряват на 240 лв.)? до 2 г на детето ще взима 340 лв месечно
2.   През времето, което плащаме осигуровки за набиране на стажа може ли да получава някакви социални помощи и  ако е "Да"  - какви? ако доходът на човек е под или равен на 350 лв бруто има право на помощ за бременност 45 дни преди термин,социално майчинство 100 лв на месец,детски 35 лв на месец.За всички майки има помощ за раждане-250 лв за първо дете.Да запише една редовна магистратура преди 6 я месец на бебето и ще вземе помощта за редовни студенти 2880 лв.Взимането на парите не е обвързано със завършването на образованието.За всичко горе изброено пита и подава документи в социалните по постоянен адрес
Защо не започна да се осигурява във фирма на приятел още като разбра,че е бременна.Отработва няколко дни и излиза в болничен докрая.За месеците в болничен и майчинство се плаща само здравната-20.16 лв

Elfita, благодаря ти много за бързият и изчерпателен отговор!

Доколкото разбрах варианта с магистратурата сме го изтървали, защото записването за магистратура ставало м.октомври или лятото, а нашето бебе "живот и здраве" до лятото ще е навършило 6 месеца. И другото е,че май са се усетили и половината сума ще се изплаща при завършването, за което не съм много сигурна, но щом се е заговорило сигурно ще го приемат.

Амиии, нещата се развиха много бързо и докато се "светнем" по въпросите времето си мина, но така е - "незнанието на закона не ни оправдава". 

И понеже сте много отзивчиви и готини, да задам още един въпрос (може би е тъп,но...)
- Има ли разлика между 135 дни и 410 дни болничен и ако "Да" - каква?

Още един път сърдечно Ви благодаря!!!     

# 278
  • Пловдив

И понеже сте много отзивчиви и готини, да задам още един въпрос (може би е тъп,но...)
- Има ли разлика между 135 дни и 410 дни болничен и ако "Да" - каква?

135 те дни /45 дни болничен преди термин,42 от болницата и третият болничен е изравнителен до 135 дни/ болничен са част от 410 те дни обезщетение за бременност и раждане.Сумата на работен ден,която изплащат от НОИ е една и съща за всичките 410 дни

# 279
Момичета включвам се с въпрос, защото и аз не знам какво да правя ...
Бременна съм в 4-я месец, в момента не се водя на работа, имам стаж над 4 години и половина, в това число е и предното ми майчинство, което приключи април 2013, от април 2013 до сега ноември 2014 имам само 2 месеца стаж лятото (2014), през останалото време съм си гледала детето и нямаше как да работя. Посъветваха ме да се впиша в някоя фирма и да взимам болничен, но моя АГ категорично ми отказа болничен, което отхвърля нацяло тази възможност. Една друга позната счетоводителка ми каза, да се впиша на работа януари, да плащам осигуровките си до средата на март, когато излизам в първия болничен и тогава съм щяла да взимам минималното майчинство от 340 лв.

# 280
Бременна съм в 4-я месец, в момента не се водя на работа, имам стаж над 4 години и половина, в това число е и предното ми майчинство, което приключи април 2013, от април 2013 до сега ноември 2014 имам само 2 месеца стаж лятото (2014), през останалото време съм си гледала детето и нямаше как да работя. Посъветваха ме да се впиша в някоя фирма и да взимам болничен, но моя АГ категорично ми отказа болничен, което отхвърля нацяло тази възможност. Една друга позната счетоводителка ми каза, да се впиша на работа януари, да плащам осигуровките си до средата на март, когато излизам в първия болничен и тогава съм щяла да взимам минималното майчинство от 340 лв.

Защо Аг ти е отказал болничен?!! Аз бих го сменила веднага, пробвай да вземеш от личния лекар.

# 281

Защо Аг ти е отказал болничен?!! Аз бих го сменила веднага, пробвай да вземеш от личния лекар.

Не искам да го сменям, веднъж съм раждала до него и съм много доволна от секциото. Отказва, защото е от старата генерация доктори и според него щом нямаш причина, трябва да си на работа. Личния лекар може ли да дава?

# 282
  • Пловдив
Бременна съм в 4-я месец, в момента не се водя на работа, имам стаж над 4 години и половина, в това число е и предното ми майчинство, което приключи април 2013, от април 2013 до сега ноември 2014 имам само 2 месеца стаж лятото (2014), през останалото време съм си гледала детето и нямаше как да работя. Посъветваха ме да се впиша в някоя фирма и да взимам болничен, но моя АГ категорично ми отказа болничен, което отхвърля нацяло тази възможност. търси АГ,което да ти дава на частно.Или при този доктор мини на частно,а ходи при друг на ЖК по касата,който да ти дава.ЛЛ може също да дава и да те предлага на комисия,но не с причина бременност щом си водиш ЖК то другаде.Ако има какво да ти измисли и има желание ЛЛ също може да ти дава Една друга позната счетоводителка ми каза, да се впиша на работа януари, да плащам осигуровките си до средата на март, когато излизам в първия болничен и тогава съм щяла да взимам минималното майчинство от 340 лв. да,така също става и ще взимаш 2 г по 340 лв

# 283
Бременна съм в 4-я месец, в момента не се водя на работа, имам стаж над 4 години и половина, в това число е и предното ми майчинство, което приключи април 2013, от април 2013 до сега ноември 2014 имам само 2 месеца стаж лятото (2014), през останалото време съм си гледала детето и нямаше как да работя. Посъветваха ме да се впиша в някоя фирма и да взимам болничен, но моя АГ категорично ми отказа болничен, което отхвърля нацяло тази възможност. търси АГ,което да ти дава на частно.Или при този доктор мини на частно,а ходи при друг на ЖК по касата,който да ти дава.ЛЛ може също да дава и да те предлага на комисия,но не с причина бременност щом си водиш ЖК то другаде.Ако има какво да ти измисли и има желание ЛЛ също може да ти дава Една друга позната счетоводителка ми каза, да се впиша на работа януари, да плащам осигуровките си до средата на март, когато излизам в първия болничен и тогава съм щяла да взимам минималното майчинство от 340 лв. да,така също става и ще взимаш 2 г по 340 лв
Значи втория вариант от януари е по - добър

# 284
  • Пловдив

Значи втория вариант от януари е по - добър

Може би в твоята ситуация с недаването на болнични е по-добър,иначе с болничните по време на бременността ще ти превеждат пари от НОИ,а при втория вариант това няма да го има

Общи условия

Активация на акаунт