От каква възраст позволявате на детето да ползва компютър?

• 12 141
  • 118
  •   1
Отговори
  • София
Предполагам, че много е коментирано по въпроса, но не успях с търсачката да намеря подобна тема и затова си позволявам да пусна нова.

Синът ми навърши 4 и проявява огромно любопитство към телефони, таблети и компютри. Позволявам му от време на време да играе Angry Birds и Cut The Rope на телефона ми (срам, не срам, ще призная, че се справя по-добре от мен  Laughing ), но все още не го допускаме много до компютъра. Буквално съм ужасена от днешните дечурлига, които висят по цял ден пред монитора, но започнах да се замислям, не е ли това бъдещето? Дали да му забранявам, при положение, че го привлича и му се отдава? Веднага схвана за какво се използва мишката, как да си отваря папки и да разглежда снимки, дори и с Ютуб се справя.
И все пак... има ли място едно толкова малко дете пред компютъра, пък било то и за 30-ина минути на ден? Аз съм задръстена, че предпочитам да се занимава с Лего и пъзели или днешните деца не са като нас едно време?

# 1
Моите фръцли, макар баща им да е компютърджия по професия, имат ограничен достъп до компютрите. От време на време пишат домашни (в имейли до учителките и в специализирани сайтове), друг път правят елементарни програмки в един сайт на MIT, понякога гледат филмчета в Тубата (Маша и мечока, Ну погоди и пр). Когато компютрите се използват за развлечение, това винаги става под родителско наблюдение.

И ние с ММ предпочитаме децата ни да играят една с друга във физическото пространство, вместо една срещу друга във виртуалното.

Пък днешното време със сигурност е различно от времето, в което ние сме били деца.

# 2
Децата ми са на 5,7 и 9. Нямат собствени компютри, таблети, мобилни телефони. Нямаме и конзолна видео-игра. На малките позволявам да играят няколко пъти месечно няколко игри на моя компютър - специализирани обучаващи игри стимулиращи концентрацията, избирани много внимателно и винаги под мое наблюдение. Големият ми син се налага да ползва интернет чат-пат за домашни и проекти, пак заедно с мен, на моя компютър. Също играе на една специална игра за концентрация, избрана от мен - няколко пъти месечно. Игри в мрежа, игри в интернет и прочие - не са и помирисвали. На големият ни син планираме да купим компютър за 10-тия рожден ден, защото ще му трябва все по-активно за следващата учебна година. Ще бъде с ограничен интернет достъп и първата година ще бъде под постоянното ми активно наблюдение, докато го ползва.

Децата ми не се оплакват от ограниченията, макар и чат-пат да се сравняват с връстниците си, чиито родители са му отпуснали края с достъпа до технологични джаджи. Затова пък играта навън им е задължителна, всеки ден -колелета, ролери, тротинетки, уейвборд, футбол, криеница, замръзванка, гоненица, приятели, банди, тебешири. Истинско детство, бих казала.

# 3
На моята щерка всичко е позволено.Само дето компа не го давам през деня(тогава е за мен),само вечер.Гледа клипове и доста неща научава от тях.Запомнила съм към 100 клипа,тя си пуска компа,отваря мозилата,пуска си клиповете...Идеално се справя!Обича Мистър Бийн,обучаващи клипове(има интересни английски),клипове с детски песни и т.н.Отделно моя стария телефон Нокия го дадохме на детето,без картата разбира се Laughing Там разглежда снимки,клипове,а от няколко месеца сама прави снимки и кратки клипчета.Вече доста добре се справя.Преди няколко дена снимала едно момиче от анимац.филмче което харесва и веднага го задала като тапет на дисплея Laughing Mr. Green Играе енгри бърдс и фрут нинджа.Не мисля да я ограничавам. Внимавам да не прекали с гледането само и единствено за да не си развали зрението.Не виждам какво би й навредило да е в крак със своето време Wink

# 4
Моите деца са на 5,5 г. и 3 г. и нямат достъп до компютърни игри. И аз както Фея Кръстница предпочитам да си играят заедно във физическото пространство, а не във виртуалното. От време на време им пускам някое филмче за 20-30 мин. или гледаме клипчета с детски песнички. Не мисля, че ги лишавам от нещо полезно, напротив, образователни игри можем да играем заедно, а не на компютъра.  Peace

# 5
Няма достъп до компютър.
Според мен /за да е в крак с времето/ трябва да играе максимално навън, с приятели и с играчки

# 6
Няма достъп до компютър.
Според мен /за да е в крак с времето/ трябва да играе максимално навън, с приятели и с играчки
А ако няма приятели наблизо,какво,да седи и да гледа в една точка?Книжки,играчки,занимания с мама,рисуване,моделиране, омръзват.В крак с времето не значи само да играе навън и с играчки.Днес децата не са като родителите си.Преди ако имахме компютри всичко щеше да е по-различно.

# 7
Няма достъп до компютър.
А ако няма приятели наблизо,какво,да седи и да гледа в една точка?Книжки,играчки,занимания с мама,рисуване,моделиране, омръзват.В крак с времето не значи само да играе навън и с играчки.Днес децата не са като родителите си.Преди ако имахме компютри всичко щеше да е по-различно.
На едно 3 годишно бих се погрижила първо да му намеря приятели и компания и най-последно бих му тикала в ръцете стария си телефон или бих го слагала пред компютъра. Уменията за боравене с мишка, клавиатура или активен дисплей се усвояват за минути, но социалните умения се възпитават и тренират с години.

# 8
  • София
Сбъдваща мечти , това искам да постигна и аз. Мога ли да се допитам до теб за подбора, тъй като все още не съм достатъчно ориентирана.
Дъщеря ми е на 3г и 8 месеца. Изключително рядко позволявам филмчета, като избирам основно образователни такива. Позволявам си да й пускам понякога и детските песнички, които учат в градината и то най-вече английските (без да се хваля с другите се справя удивително добре), защото тя обожава да ги пее и това й помага да затвърди научения текст, да чува правилната мелодия и поризношение.
Много бих искала да осигуря на детето си детство изпълнено с игри навън, с деца на близка възраст.
Въпреки ограничения й достъп до техниката, тя се справя завидно добре с нея за възрастта си, но си няма идея какво е това компютърна игра засега.
Вероятно ще позволя телефон когато тръгне на училище и заниманията не са целодневни и има евентуалон придвижване от учулище до вкъщи с оглед донякъде на нейната безопасност или моята сигурност, но не и с цел игри и развлечения.

# 9
  • Linz
От бебета едва ли не. Сега са почти на 13 и 10 г. Справят се с компютъра (и въобще с новите технологии) по-добре от мен, въпреки, че аз ползвам компютър над 20 год. Но за съжаление все по-рядко се заседяват на него вече (особено голямата) и все по-продължително ми изчезват от погледа. А аз предпочитам да са си вкъщи и да ми е спокойно.

# 10
Няма достъп до компютър.
На едно 3 годишно бих се погрижила първо да му намеря приятели и компания и най-последно бих му тикала в ръцете стария си телефон или бих го слагала пред компютъра. Уменията за боравене с мишка, клавиатура или активен дисплей се усвояват за минути, но социалните умения се възпитават и тренират с години.

Оф,за пореден път се убеждавам че тук е пълно с психолози и моралисти ooooh! Нито ме познаваш,нито пък детето ми!Нямаш представа как тя си постига целите и ако не стане на нейната какво точно преживяваме у дома!Няма и смисъл да ти разправям защото само ще започнеш да ми обясняваш какво точно не сме/или сме направили грешно.Имаме много деца на познати,но живеем пръснати из града.Всичките дечица са с различни дневни режими защото на имат разлика 1-2г.Когато ние сме будни,другото спи,третото е на градина и т.н.За да ги съберем трябва и майките да са свободни.Нали не си мислиш че не съм пробвала?Плюс това не съм тикнала стария си телефон в ръцете на детето си,тя сама рева до откат докато не го получи.Телефона ми хич не е стар,сменям го на 1-2г.Така че си е доста хубав Laughing Хайде сега,на  мои роднини детето си има айпад,седи на компа по цял ден,гледа тв и пак няма проблеми,а е само с 5м по-голямо.

# 11
Позволявам и, откогато прояви интерес. Но разбира се, и дума не давам да стане за целодневно или до полунощ висене пред компа.
Ясно е, че компютърът е безплатна бавачка, и ако съм съгласна с това, бих имала много време за себе си. Децата не се отказват сами от висенето на компа. Изведете ги навън, не се оправдавайте със студ, жега, ниско кръвно и тем подобни. Играйте с тях, занимавайте се. Ако едно дете вижда родителите си само и единствено пред компютъра, много ясно, че и то ще иска да е така.

Сори за назидателния тон.  Peace

# 12
  • Бургас
Oт 4-5 - годишен сяда на компютъра като съм наблизо и внимавам какво прави там.
Сега на 8г има свой таблет, мобилен телефон, ползва моя компютър понякога, има тв в стаята си и за мое голямо щастие често предпочита да чете книга вместо всичко изброено.
Тайната не е в забраните или липсите на тези неща, а в разумното им използване - хем да няма нездрав интерес и любов, както към всичко забранено, хем да не се прекалява и детето да си има и игрите навън, и другите полезни занимания вкъщи.
Поне при моето дете тази система работи успешно засега.  Mr. Green

# 13
Моите играят на конзола, горе-долу през ден максимум по час. Половината игри са със сензора, танцуване или разни спортове като тенис, волейбол, боулинг, бягане и подобни. Доста се измарят  Laughing. Няма други дечица в района, няма и условия за игра навън. С други деца си играят по цял ден в училище и три пъти седмично, когато са на карате. Не мисля, че пречат новите технологии, стига да не се прекалява  Peace

# 14
Според мен кисненето пред компютъра води до затъпяване и затлъстяване при децата, а да не говорим за пристрастяването. Децата трябва да има детство: парк, колело, ролери, куче, приятели, ски, друг вид спорт и родителите трябва да насърчават децата си към занимания, които развиват мисленето и креативността. Безотговорно е да оставиш детето си пред компютъра само и само да те остави намира да свършиш някаква работа. Аз съм твърдо против, има далеч по- добри и полезни занимания. Така или иначе като започне училище ще се сблъска с технологиите, но да съхраним традиционното, истинско детство трябва да бъде мислия на всеки родител!

Общи условия

Активация на акаунт