От каква възраст позволявате на детето да ползва компютър?

• 12 143
  • 118
  •   1
Отговори
# 15
хем да няма нездрав интерес и любов, както към всичко забранено, хем да не се прекалява и детето да си има и игрите навън, и другите полезни занимания вкъщи.
Поне при моето дете тази система работи успешно засега.  Mr. Green
Ахам,при нас също системата засега работи Peace Играем,моделираме,рисуваме,редим много пъзели,гледаме книжки,ходим заедно на кръжоци(не я зарязвам там за разлика от майките моралистки Mr. Green ),ходим по детските площадки и кътове,малката кара колело,тротонетка,разхождаме се когато не става за колело.Но нейното време за пред компа си е само нейно!Всеки ден си го търси и гледа много интересни неща.Аз винаги съм зад гърба й,пък и тя иска заедно да гледаме.Почти в 80% от случаите гледаме заедно.Слагаме компа на спалнята и гледаме.Тя постоянно пита за това което гледа да го обяснявам.Много е любопитна.Не искам да се правя на баба си и да й забраня да е любопитна!както се вижда не висим само пред компютъра,а и авторката на темата няма за цел да се отърве от детето си като му позволи да седи пред компютъра..А сега казвам довиждане,излизаме да караме колело(като всеки ден) Peace Едно слънце е грейнало във Варна  Party Flutter

# 16
  • В полите на Пирин планина
Умерено ползване на компютъра не пречи. Той вече е ежедневие. Моите деца играят по около час - това е максимума, който разрешавам. Малкия е почти на 6, а големия почти на 10. Големият ходи и в училището на информационни технологии и понякога прави презентации в къщи. Компютърът не е лично техен, а така да се каже семеен  Grinning

# 17

Оф,за пореден път се убеждавам че тук е пълно с психолози и моралисти ooooh! Нито ме познаваш,нито пък детето ми!Нямаш представа как тя си постига целите и ако не стане на нейната какво точно преживяваме у дома!Няма и смисъл да ти разправям защото само ще започнеш да ми обясняваш какво точно не сме/или сме направили грешно.Имаме много деца на познати,но живеем пръснати из града.Всичките дечица са с различни дневни режими защото на имат разлика 1-2г.Когато ние сме будни,другото спи,третото е на градина и т.н.За да ги съберем трябва и майките да са свободни.Нали не си мислиш че не съм пробвала?Плюс това не съм тикнала стария си телефон в ръцете на детето си,тя сама рева до откат докато не го получи.Телефона ми хич не е стар,сменям го на 1-2г.Така че си е доста хубав Laughing Хайде сега,на  мои роднини детето си има айпад,седи на компа по цял ден,гледа тв и пак няма проблеми,а е само с 5м по-голямо.
Тц, нито съм психолог, нито моралист. Не искам и да те познавам. Това, което правиш, го правиш на своето си дете, не на моите, тоест изобщо не ме касае.
Но е хубаво да си наясно, че ако позволяваш на едно 3 годишно да се налага, грешката е в твоя телевизор. Ти си родителя, ти задаваш границите, ти възпитаваш. На теория де, на практика при вас не е така.
Смешно е да споменаваш колко нов телефон си тикнала в ръцете на детето си. Притежанието на последен модел мобилен телефон е повод за гордост само на изповядващите чалга-морал и живеещите в чалга-общество с чалга-ценности. И примера с почти 4-годишното роднинско дете с айпада и целодневния престой пред компа, дето нямало проблеми, не само е грозен, ами и много, много тъжен. Последствията ще дойдат- после, не веднага, но непременно.
Мога много още да пиша по темата, но няма смисъл. Няма да ме разбереш. Не защото не можеш, ами защото не искаш.

Последна редакция: чт, 19 дек 2013, 14:13 от Анонимен

# 18
  • Варна
Сбъдваща мечти, какви последствия се очакват? Питам съвсем добронамерено.

# 19
  • на последния етаж
Моята дъщеря засега няма достъп до компютъра. Пускам й да гледа анимационно филмче веднъж или два пъти седмично. На малчо понякога се случва да пусна песничка. Това е.

# 20
Сбъдваща мечти, какви последствия се очакват? Питам съвсем добронамерено.
Проблеми със социализацията, проблеми с концентрацията, поведенчески проблеми, намалена способност за запаметяване и помнене, повишена агресивност, хиперактивност, проблеми със зрение и главоболие, обездвижване и затлъстяване, намалена креативност, по-нисък IQ... Със сигурност пропускам доста неща.

Високотехнологичните джаджи са хубаво нещо, ако се ползват умно, разумно и с мярка.

# 21
  • Варна

Високотехнологичните джаджи са хубаво нещо, ако се ползват умно, разумно и с мярка.
Напълно съм съгласна с това.
Нали за това са родителите: да напътстват детето. Не трябва да се спира ИТ развитието му, само защото ние така сме отраснали. Децата ни са от поколенията, които никога не са живяли без Интернет. Ако нямат достъп до него изостават от връстниците си.

# 22
bubka:) каквото искаш прави с детето си темата е за да споделяме опит. Но наричай нещата с истинските им имена. Явно детето ти е намерило начин как да се налага на 3години! ЕВАЛА!

# 23
Radost Nezemna , кога НАИСТИНА му трябва интернет на едно дете? Когато вече може да чете добре, любознателно е и търси повече информация, когато му трябва нещо допълнително за училище или по проекти. Тоест когато вече е съвсем разумно, самостоятелно, мислещо същество - да речем след 7-8-та година, най-рано. И с много внимание към достъпа до всичко в интернет, поне в началото.

Не ми е ясно обаче, с какво едно дете, прекарващо цялото си свободно време в интернет да играе игри, да виси във ФБ или да сърфира безцелно, би било по-напред от моето дете, което използва свободното си време за да чете, да ходи на таекуондо, барабани и хип-хоп, да играе с приятели или да конструира разни неща сам. И няколко пъти месечно да изпита необходимост да потърси нещо в интернет, което е например "на какъв принцип работи въздушната възглавница".

# 24
  • Майничка
Малката (5,5г.) от 4-годишна има право на 30 мин. компютърно време (преди бяха 15-20), в което играе или слуша музика. Близо година бяхме без телевизор, така че в неделя времето й нарастваше докъм 40-60 мин., за някое филмче, но сега пак се върна на 30 мин.

От излизания и игри с приятели не е лишена.

Голямата е на 14,5 и компютърното време й е ок.час в учебни дни, 2 часа - в неучебни.

# 25
  • Ку-куландия
Големите са на 8 и почти 7 години. Имат таблети (единия спечелен от томбола, втория от Дядо Коледа за да няма война) от една година. През ваканциите и почивните дни играят по час до два на ден, през учебните дни им е забранено, не се сърдят свикнаха бързо с реда. Достъп до компютъра за сега нямат.

# 26
Беше на 5 някъде, когато му позволих да играе компютърна игра. Сега ползва моят телефон или телефона на баща си, за да играе.
Има си таблет, ползва и него.

Отдавна си избих илюзиите, че мога да го "предпазя" от съвременните технологии.

Обаче - има си фиксирано време за игри и гледане. Висене пред телефони, лаптопи и таблети допускам до час на ден. Около час на ден гледа и телевизия, обикновено сутрин със закуската, защото следи анимирани поредици, които съм преценила, че са ок за възрастта и интересите му.

Септември ще е ученик. Тогава ще получи и телефон, но по-простичък модел. Отсега се тръшка за Айфон 5, но не е познал.

P.S. Водя го на очни профилактични прегледи на всяко шестмесечие. Докторята отсече, че 1 час максимум на ден телевизия или компютър е повече от достатъчно. Аз го направих двойно, но зрението му е добре. Освен това не допускам липса на движение, всеки ден поне за няколко часа, дори и в студа е навън, за да играе.

# 27
  • София
Малката не проявява голям интерес към технологиите, само към някои игри и филмчета, които аз и подбера. Веднъж седмично, примерно, я занимавам с неща от компютъра.

Големият е друга работа. Сега искаше таблет за Коледа, евентуално ще го получи за рождения ден. Подбрала съм му образователни игри и други подходящи неща на компютъра и го оставям максимум до час.

Като цяло съм абсолютно ЗА използването на технологиите при децата за усвояване на знания, умения, пък и за развлечение. Което обаче не означава, че не излизат с приятелчета, не ритат топка, не играем настолни игри, не оцветяваме картинки и всичко останало. Трябва да има премерен баланс.

Просто компютърът е още една среда, където могат да видят и научат нещо различно. Понякога се събират няколко дечица и заедно играем игри на компютъра (които родителското тяло е подбрало). Точно сега играят със съседското дете една математическа игра. Следователно нашият си я поиска от Дядо Коледа и ще я получи.

Виждам много повече ползи, от колкото вреди, ако технологията се използва разумно. 

# 28
bubka:) каквото искаш прави с детето си темата е за да споделяме опит. Но наричай нещата с истинските им имена. Явно детето ти е намерило начин как да се налага на 3години! ЕВАЛА!

За какво по-точно става дума newsm78

Смешно е да споменаваш колко нов телефон си тикнала в ръцете на детето си. Притежанието на последен модел мобилен телефон е повод за гордост само на изповядващите чалга-морал и живеещите в чалга-общество с чалга-ценности. И примера с почти 4-годишното роднинско дете с айпада и целодневния престой пред компа, дето нямало проблеми, не само е грозен, ами и много, много тъжен. Последствията ще дойдат- после, не веднага, но непременно.
Мога много още да пиша по темата, но няма смисъл. Няма да ме разбереш. Не защото не можеш, ами защото не искаш.
И аз не горя от желание да те познавам ooooh!Не съм споменала колко е нов телефона,просто отговарям на твоята реплика че съм му бутнала стария си телефон Wink Да знаеш че не е стар!За твое сведение не слушам чалга,нямам такъв морал нито такива ценности.нямаш идея колко съм далече от този образ който ми докарваш ей така без да ме познаваш.Едно обаче съм разбрала след толкова години в този форум.Тук е пълно с перфектни майки които дълго кърмят децата си,хранят ги здравословно само с домашна храна,не позволяват такива безобразни развлечения като ТВ и компютър,редовно играят с децата си по детските площадки и у дома....някой от тях докато са лапнали цигара в устата!Ето това е псевдо морал!Но няма смисъл да разводняваме.Аз в началото споделих на авторката на темата как е при нас(както споделиха и другите майки) че разрешавам на детето си.Да съм казала някъде че става дума за цял ден или цяла вечер висене?Омръзна ми от такива дето се чудят как да те захапят Crossing Arms

# 29
  • София
Момичета, моля ви, нека не се караме!
Идеята е всеки да сподели своето виждане, а не да го налага на останалите  Peace

Моето дете ходи на градина. Там не им пускат телевизия, играе си и се социализира. В събота и неделя го водим при приятелчета, при роднини... въпросът е обаче за дните когато е болен или за по един час уикенда, дали да се правя на цербер или да му позволявам да цъка на игри.
А за намаляването на IQ от седене пред компютъра ми е трудно да се съглася. Има безброй много логически и образователни игри, които дори биха подпомогнали развитието на логическо мислене и знанията в дадена област. Повече ме притесняват другите неща - очите, стойката, превъзбуждането...

Общи условия

Активация на акаунт