От каква възраст позволявате на детето да ползва компютър?

• 12 162
  • 118
  •   1
Отговори
# 75
  • В заешката дупка
Сбъдваща мечти, какви последствия се очакват? Питам съвсем добронамерено.
Проблеми със социализацията, проблеми с концентрацията, поведенчески проблеми, намалена способност за запаметяване и помнене, повишена агресивност, хиперактивност, проблеми със зрение и главоболие, обездвижване и затлъстяване, намалена креативност, по-нисък IQ... Със сигурност пропускам доста неща.

A recent study conducted in the United Kingdom concluded that playing video games does not lead to long-term behavioral problems like attention deficit disorder or depression. The University of Glasgow survey was based on the observation of thousands of mothers who tracked the behavior of their children over time. Scientists wanted to know if there was a valid link between the amount of time spent gaming and the development of emotional maturity and healthy intellectual advancement.

The study focused on the impact of video games and television on 11,000 children -- and whether exposure to gaming could eventually lead to battles with anger, depression or ADD. Researchers were curious if games “may have more powerful effects due to active user engagement, identification with characters and repeated rehearsal and reinforcement."

The outcome of the study found that regular exposure to video games had virtually no effect on the behavior of participants. However, viewing three or more hours of television per day at the age of 5 did lead to a minor increase in behavioral problems in children aged 5 to 7, regardless or gender.

While various studies bicker about whether or not video games can have a detrimental effect on the minds of children and adults, many surveys find that avid gamers possess improved reflexes, better cognitive skills and healthier brains. A recent study conducted by Molecular Psychiatry found that “video gaming causes increases in the brain regions responsible for spatial orientation, memory formation and strategic planning, as well as fine motor skills,” adding that “video gaming is a highly pervasive activity, providing a multitude of complex cognitive and motor demands.” Researchers also concluded that “video game training could therefore be used to counteract known risk factors for mental diseases … for example, post-traumatic stress disorder, schizophrenia and neurodegenerative disease.”
http://www.ibtimes.com/video-games-have-no-effect-childrens-beha … udy-finds-1482630

Не че съм защитничка на безконтролното висене по компютритри, но понеже тук се твърдят разни неща с категоричност и замах.

Та според разни изследвания се оказва, не само че може и да не е вредно играенето на подходящи за възрастта компютърни игри, ама даже било и полезно и че телевизията е тази, която влияе негативно на децата.

Така че следващия път някой вместо да остави детето да гледа няколко филмчета подред или да повиси пред детски ТВ канал, може би ще е по добре да му даде да си поиграе на компютър.

# 76
  • в здрача
Тези дни по коледа се събрахме ограничено количество народ около трапезата на село при баба. Разговора се завъртя около техническите джаджи и чичо ми с носталгия припомни, че навремето поискал от майка си и баща си след като нямат телевизор поне да сложат една антена на покрива, та да не останат по-назад и каква емоция била придобиването на първия телевизор. А баба разправи как като отишла да учи в гимназията в големия град обяснявала разпалено на хазяйката си как мразела да ходи на кино, защото единственото такова което била гледала в мазето на  основното училище тогава бил един филм за войната.
Времената бързо се промениха.
С голямата нямах /дано да продължава така/ проблеми. Нямахме телевизор, но компютри в къщи - повече от членовете на семейството. Изяви интерес към играчката на мама и тате още преди да проходи. Прецака ми един компютър, а колко клавиатури ми развали - да не обаждам. Тогава онези още можеха да се ремонтират. На 2 май беше когато баща и и сглоби една 386-ца, намери един монитор и сложи вместо предпазен екран /бяха адски скъпи/ оловно стъкло от телевизор Опера.  Та сега си мисля, че нямах проблеми, защото интернет нямахме, поне в първите години и всичко до което имаше достъп е това, което ние и сложим на него. Естествено когато получи своя компютър вече не и беше толкова интересно. По-нататък подбирах както игрите, така и филмите, които да гледа на него, музиката, която да слуша. Може да се каже, че първия и пъзел беше клавиатурата /махаше копчетата и ги слагаше отново и така до безкрай/.
Сега на собствения и компютър вече дори няма програма за родителски контрол. Периодично обаче хвърлям по един поглед за какво го ползва. Стария и компютър с нея се ползва от сестра и, защото е само на 5.
Играла е предимно логически игри. Отначало с наша помощ. То и нямаше кой знае какъв избор, докато сега ....  сега със сестра си се състезават коя ще построи по-интересен замък в Майнкрафт, коя ще облече, гримира по-добре мацките.
Като времетраене не мога да преценя, но не повече от час-два на ден и то преди да влезе в ученическа възраст. Като започна първи клас се оказа, че почти няма време дори и през уикенда за компютъра, но не се е отказала от него. Рисува, прави разни презентации, слуша музика.
Сега ако ги питаш и двете предпочитат да играем всички на Уно /това е новата мания, преди беше Ю-Ги-О и макар да имаше такава игра на компютъра предпочиташе да играе с мен или с баща си, а не с компютъра/, на обикновени карти, на настолни игри. Правили сме си /измисляли сме си настолни игри.

Честно най-дълго време се прекарва пред устройство по време на болест, дали дремейки пред филм или игра, когато трябва да се пази тишина и в същото време да се убие времето, когато оздравяват или през летните ваканции, когато са в къщи по обед и в ранния следобед когато са най-големите жеги.

# 77
Kakva e tazi programa za roditelski kontrol?

# 78
  • в здрача
Kakva e tazi programa za roditelski kontrol?
Има цяла тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=672955.0

# 79
Много интересна тема  Peace ще я изчета цялата.
Синът е на 4.5години и абсолютно сам се научи на всичко свързано с компютъра.
За мен е наистина проблем, защото искам да огранича достъпа, но като е студено и повтарям постоянно като кречетало "Стига с този компютър, гледай по-назад телевизия..."
Някак си не успявам, може би защото няма какво да се прави, няма градина сега.
Та ми беше много полезно, да разбера,че компа е по-малкото зло в случая  Peace
Много ми беше интересно как успя да си свали сам икона с бърз достъп до игри, които пак сам се научи как се играят(с какво се скача, с какво се стреля....")
Но днешните деца, са много по-бързи в това отношение. Както между другото бяхме и ние спрямо родителите си  Peace

# 80
Алегория, от опита си с децата знам едно нещо: умореното дете е щастливо.

Щом не можете да излизате, ползвай времето пред телевизора като стимул и за физическа активност. Ето няколко филмче, което ще бъде от полза в това начинание:

Или тeзи:

http://youtu.be/iI3vZXGXZUQ

http://youtu.be/pqUZ-kTZcg4

Последна редакция: вт, 31 дек 2013, 02:58 от Фея Кръстница

# 81
  • София
Относно темата за сини и черни очи-и лекари(традиционни и хомеопат),пък и от опит знам,че светлите хора със сини очи и много бяла кожа са по-чувствителни и към светлина,та даже и по-уязвими към инфекциозни заболявания.
По темата за "традиционното детство,което  трябва да запазим"-нищо не можем да върнем назад и детето ми няма как да има моето безгрижно детство.Нито мога да я пусна навън сама да играе,нито мога да вися с часове в кварталната градинка.Едно време съм играла до 22ч. пред блока.
Та по същество, давам на дъщеря ми(на 6год.) да ползва компютъра от най-ранна възраст.Участва в образователни и не толкова игри.Може да пише бавно и с грешки,но разбираемо на скайп.Пуска си песни от you tube и vbox и танцува на тях,гледаме смешни клипове.Това не пречи да четем вечер книги,да ходи на кънки,да кара колело и да играе по цял ден с приятелките си в детската градина.Просто си има едно нормално детство на дете от 2013година.Всъщност и сама си научи азбуката(докато другите спят в детската) и да чете също.Второто според мен опитвайки се да търси определени неща в Гугъл.
Това,което ограничавам е времето за стоене пред компютъра и то почивните дни и винаги и стоя зад гърба  и да не влезе или пусне нещо нецензурно.
Повече съм против наличието на телефон,но това ще го мисля септември като тръгне 1 клас.Засега смятам,че не е необходим и вреден за малката главица,но това вече зависи и от г-жите и други организационни въпроси.

# 82
Има някои митове, които успешно се прехвърлят с поколенията от едно "зло" към друго. Аз имам тежко гръбначно изкривяване, което е прогресирало точно в детска възраст, без да съм седяла пред компютър.
Мисля че излишно се драматизира положението с компютъра и въпроса в темата - от едното пускане на филмчета и цъкане по клавиатурата на 4-годишно дете, някои го докараха до затлъстяване, затъпяване, че и социопатия.
Моят син е на 4. От 2-годишен се научи да си пуска компютъра сам. Пише си в Уърд, гледа песнички, по някое и друго кратко филмче. Беше се запалил да гледа филчета с цифрите на различни езици - голям кеф. Сега са на мода песнички на английски.
Всичко опира до дозировката и контрола.  Но чак да пазиш детето от компютър като от черна чума, ми се вижда много. Не визирам никого, сега да не се заоправдава някой Simple Smile Говоря по принцип.

# 83
  • Някъде на път....
Аз съм ЗА след 7 г. възраст!  Peace

# 84
От 4-месечна възраст.

Занимава се, обучава се, изобщо не му пречи зна желанието за движение. Компютрите и таблетите са мястото, където да си търси и пуска детски филмчета. ТВ-то все още не знае, че може да има и детски програми.

Определено смятам, че затъпяването идва от ТВ-то, където висят и чакат нещо да им падне "наготово", докато когато сами си управляват съдържанието (разбира се, под родителски контрол за качеството), това развива много други умения. Освен това, гледа клипове предимно на английски,така че да извлечем полза и от обучението по език от заниманието.

Да ограничаваш дете дане ползва компютър да 7г. възраст в днешно време ми се струва прекалено. Времето е различно, поколението е различно, цялата информация на света я има там - не,не бих му затворила тази врата. Отделно, и двамата с баща му сме постоянно на компютрите, така че детето нормално иска да ни подражава.

# 85
От 4-годишна възраст.

# 86
  • София
Синът ми е на 13 години, от първи клас ползва компютър. Има ограничение 2 часа за целия ден, като ги разпределя сутрин и вечер. Моето мнение е, че не можем да избягаме, а и не трябва от новите технологии, но всичко трябва да е с мярка.

# 87
Моят син е на 2.6г. Гледа клипчета и детски филмчета на компа - ежедневно, като се старая да се събират около 30 минути, но е борба. Навън сме всеки ден, по 2 пъти, независимо от времето. Минимум 2 часа гледам да му се събират на въздух. Ходи на ясла и няма проблем със социализацията.  Нямам намерение да го ограничавам от комютри и игри, когато стане по-голям. Дано не греша!  Praynig

# 88
Естествено, че няма как да им забраним и няма смисъл да го правим.
Въпрос е на ограничаване- в един миг просто само това се прави - това ме ядосва .
Никога не съм учила сина на каквото и да е свързано с компютъра - сам се учи как да сменя клипове, как да играе игри. На 4 години е и е нормално да има достъп по такива неща.
Но понякога прекалява и се налага контра от моя страна  Shocked

# 89
  • София
Прави ми впечатление, че на компютъра до голяма степен се гледа като на телевизор без реклами - на децата се пускат филмчета. Не е точно предназначението на компютъра да го играе видео/телевизор. лично аз под ползване разбирам детето да играе, да извършва някакви действия.

Общи условия

Активация на акаунт