От каква възраст позволявате на детето да ползва компютър?

• 12 145
  • 118
  •   1
Отговори
# 60
  • София
На практика от момента, в който бяха способни да реагират като маймунки - да направят връзка между цъкането с мишката или клавиш, и да се случи нещо на екрана. Нещо ми се върти в главата около 3-годишна възраст. Ползване е силно казано, не са били много активни, то и нямаше много игри навремето като за малка възраст, повече ни гледаха ние как играем. Ограничения никога не са имали, макар понякога да правя забележка, че прекаляват.

# 61
  • София
bubka:), не е необходимо да реагираш толкова първосигнално и да намираш повод да се обидиш от нечие различно мнение.
Само за информация - чалга-общество, чалга-мислене, чалга-морал вече отдавна не се ползва само за индивиди, случащи чалга, а като нарицателно - синоним на прост, опростачен, елементарен и прочие.  Ако се върнеш и прочетеш отново внимателно какво е писано в темата, ще видиш, че никой никъде не те обижда.

Графиня дьо Адри́, това за IQ-то е доказано твърдение. Големият ни син беше тестван и се оказа с много високо IQ. Специалиста, който го тества, заедно с резултатите, ни даде и множество препоръки, как да запазваме и развиваме потенциала на детето. На едно от първите места - "намалете телевизията, много избирателно комп. игри, никакви конзолни и прочие, филтрирайте това, което детето гледа и прави в мрежа или в нета. 30 мин. дневно е абсолютния максимум. " Разбира се, ако детето целенасочено се занимава с обучаващи сайтове, логически игри и не се оставя безразборно да виси пред екрана с часове, няма как от умно да стане по-малко умно. Точно обратното.

А защо е било нужно да ви дава насоки? Разбира се, ако компютърът и телевизорът се ползват като заместител на всичко друго и като на бавачка, не ще му спадне айкю-то, ами и направо ще откачи детето при толкова визуална стимулация! Но пък за тези 30 минути дневно, баси, то докато детето започне да играе, и трябва да спре!  Peace

# 62
  • Mediterraneo
Буквално от около първата им година. С Бейби Ейнстейн започнахме. Играят игрички и гледат филми. Нищо страшно. Нито пък стоят по цял ден пред компютъра, та да ги предпазвам от високите технологии  Rolling Eyes  Crazy

# 63
От двегодишен съм разрешила. Гледахме по някоя песничка.
Сега гледа образователни филмчета- за азбуката, цветовете, формите. Ама на английски, той си ги е запомнил и си ги иска. На ден по около 40 минути да се събират.
За телефона обаче е ужас. Дори в просъница бълнува. Разрешавам му да играе на дините за десет минути.
Онзи ден наобед бяхме на заведение. Имаше още четири по- големи дечица. Всяко беше хванало телефон или таблет, а майките пълнехме устите на гарджетата. Едното детенце, на четири, с очила с диоптър, разглеждаше таблета си от два сантиметра разстояние. Голямото му братче и то с очила беше.

# 64
синът ми има лаптоп от около 1 годишна възраст. Гледа Дора изследователката, Диего, Маша и мечока и подобни, предимно образователни филмчета. Игрите не го влекат засега.  Не е лишен нито от игри с мама, нито с деца, ходи и на градина и мисля, че когато детето не е ограничено не се проявява това огромно желание за стоене пред монитора. Всички знаем как стоят нещата със забраненият плод.

Ако е болен и лежи гледа повечко филмчета. Ако е здрав, трудно издържа едно цяло и става да дивее из нас Simple Smile.

И аз и баща му се занимаваме с компютри. Абсурдно е да искаме да го ограничим напълно. Само да има баланс и разнообразие Simple Smile

# 65
  • Куциндрел
Когато вкъщи има компютър, таблет, телевизор и т.н. е трудно да ограничиш детето от тях. Трябва да се търси баланс, защото тези неща са част от живота вече.
Не мисля да ограничавам съвсем компютрите, но мисля да предлагам и други занимания, повечко навън с децата, книжки, играчки.... Ще видим какво ще се получи.

# 66
Аз се проклинам от момента , в който го въведох във виртуалния свят/ лаптоп, конзоли , таблети и др. / , не осъзнах какви ще са последиците , а и аз съм като пристрастена да им ги купувам и не мога да се контролирам - като начало сина ми имаше кошмари , вероятно е до детето , но в момента в който прекратих и ограбиха достъпа нещата се оправиха. Дъщеря ми също се занимава с таблета , psp , Nintendo , wii , но подбирам много внимателно игрите и забелязах че и двамата започнаха да прилагат уменията придобити от определени игри в ежедневието : сина ми запчна да помага в домакинството , да се грижи и разпознава повече нуждите на сестра си , тя стана по -самостоятелна, отделно им помага и в образователното развитие , но от друга страна загърбиха типичните детски игри. Опитвам се да балансирам и засега имам успех , но мисля че трябваше да ги въведа по-късно - Си Джей на около 4.6г , Моник на 3г. Мисля че трябва да направя по -сериозно проучване на виртуалното влияние .
Сбъдваща мечти , моля те ако имаш желание и можеш да отделиш време насочи ме към линковете на проучванията , за които говориш. Благодаря !

# 67
Според мен кисненето пред компютъра води до затъпяване и затлъстяване при децата, а да не говорим за пристрастяването. Децата трябва да има детство: парк, колело, ролери, куче, приятели, ски, друг вид спорт и родителите трябва да насърчават децата си към занимания, които развиват мисленето и креативността. Безотговорно е да оставиш детето си пред компютъра само и само да те остави намира да свършиш някаква работа. Аз съм твърдо против, има далеч по- добри и полезни занимания. Така или иначе като започне училище ще се сблъска с технологиите, но да съхраним традиционното, истинско детство трябва да бъде мислия на всеки родител!

Не съм против компютрите, имат значение от определен момент, ако се ползват правилно - то това важи и за голям човек, камо ли за дете. Но най-обичам подобни изцепки - от комповете се затъпява, сигурно ако някой е тъп, си е тъп по принцип, едва ли комповете имат пръст в това, по-скоро родителско неглижиране е причината, а не компа като такъв.
Традиционното детство на нашите баби и дядовци, които са били на нивите от ранна възраст ли е, да уточним все пак за какви традиции говорим?

Последна редакция: сб, 28 дек 2013, 02:13 от Лурдес

# 68
Така е, Лурдес. От работа на полето не се тупат кой знае какви знания.

И аз смятам, че родителите имат задачата да възпитат здравословни отношения на детето с компютърните технологии. Моите и двете имат Нуук, примерно. И няма да седна да ограничавам която и да е от това да си ползва електронния четец. Това, което контролирам обаче, е книгите, които се качват на устройството.

# 69
Според мен кисненето пред компютъра води до затъпяване и затлъстяване при децата, а да не говорим за пристрастяването. Децата трябва да има детство: парк, колело, ролери, куче, приятели, ски, друг вид спорт и родителите трябва да насърчават децата си към занимания, които развиват мисленето и креативността. Безотговорно е да оставиш детето си пред компютъра само и само да те остави намира да свършиш някаква работа. Аз съм твърдо против, има далеч по- добри и полезни занимания. Така или иначе като започне училище ще се сблъска с технологиите, но да съхраним традиционното, истинско детство трябва да бъде мислия на всеки родител!
Peace

# 70
Ани27, нито авторката на темата, нито повечето пишещи искат да се отърват от децата си, като ги забодат пред компютър.

Моите дъщери като имат достъп до настолни компютри, и до лаптопи, и до таблети, и до електронни четци, и до смарт телефони, и до Ексбокс, та и в у-ще, какво? Знаеш ли колко часа се събират на децата ми да работят с компютърни устройства? Пряко сили 3-4. На седмица. През последните три дни, за сметка на това, щерките са прекарали общо 8 часа навън, на пързалката. С шейни. И в правене на снежни човеци. И в чистене на снега от тротоара около къщата. А в игра, разговори една с друга и с нас или в четене, са прекарали по-голямата част от останалото си будно време.

Затова пак казвам: проблемът не идва от наличието или броя на компютърните устройства. А от тяхната неподходяща честота и/или продължителност на използване.

# 71
Така е, Лурдес. От работа на полето не се тупат кой знае какви знания.

И аз смятам, че родителите имат задачата да възпитат здравословни отношения на детето с компютърните технологии. Моите и двете имат Нуук, примерно. И няма да седна да ограничавам която и да е от това да си ползва електронния четец. Това, което контролирам обаче, е книгите, които се качват на устройството.

Какво е Нуук? Mr. Green Точно това е и моето мнение, технологиите, когато се използват по предназначение, с някаква цел, друго освен да помогнат няма какво да направят.

# 72
Molia spodelete obrazovatelni igri za tablet s platforma android za 6 god dete.

# 73
# 74
Мерси,Фея.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт