Çalıkuşu/Чучулигата с Бурак Йозчивит и Фахрие Евджен - тема 6

• 72 644
  • 744
  •   1
Отговори
# 615

Здравейте и добре дошли на новите дами!  Hug

Павлина, такъв хубав филм и въздържание  Crossing Arms  Wink . Търпи гледане и с прескачане, и изцяло,  до бг-превода и с него даже няма да му стане досадно на човек  Grinning

Много хубави и интересни неща сте написали за Фахрие, и не толкова добри спомени около нея - "дядо" Йозджан  колко  да е дядо?  ooooh!

Намерих едни интересни принтове на Истанбул от периода 1890-1900, оригиналите се пазят в хранилището на конгреса във Вашингтон. Повечето са общи изгледи, много са красиви, на единия в близък план има господин с европейски костюм като тези на К.... Не са много детайлни откъм дрехи, но обстановката се вижда. Ще потърся и по-европейски облечени, и жени.

тук може да се видят всички с по-голяма резолюция:

http://www.flickr.com/photos/library_of_congress/4210464461/in/photostream/

аз извадих няколко

Скрит текст:

Военното министерство

бръснари

на пазара

Каракьой - Галата

Каракьой - Галата

Последна редакция: сб, 04 яну 2014, 23:17 от didibu

# 616
Снежка, аз дори не съм се замисляла по този въпрос, не ми е хрумвало да се съмнявам.
Мисля, че не греша, но Фериде е мюсюлманка, родителите й също. В пансиона получава образование.

Диди, страхотно интересни снимки, благодаря! Наистина, хората изглеждат като дамите и господата по европейските улици.

# 617
  • Враца
Снежи, когато е на гроба на родителите си Фериде се моли по техния начин, предполагам, че е мюсюлманка.

Диди, благодаря за снимките  Hug Hug

Последна редакция: сб, 04 яну 2014, 23:32 от mama_an_ji

# 618
Вале, Мами, благодаря.  bouquet  Вероятно сте прави.  Hug  На мен това ми направи впечатление още, когато баща й реши да я прати там. Thinking

Диди, мерси за снимките.  bouquet

# 619
Фериде е мюсюлманка и няма нищо общо пансиона с религията. В Турция и сега си има Италиански
лицей и немско училище,може и френско да има. Доколкото си спомням Орхан Памук е завършил също френски лицей  Thinking,но не в Турция.

didibu,благодаря за снимките.  bouquet Обичам да гледам такива от миналите години.
С часове разглеждам снимките от изгубената България.

# 620
Слуховете тръгнаха покрай това, че Фахрие излиза с друга турска актриса Синем Кобал

еее, аз от поста разбирам,че Фахрие е преминала в другия бряг  Joy какви глупости излислят тея хорица само малииии

# 621
Бесиме спомена ,че е на 45г. На колко е родила Кямран Embarassed newsm78

# 622
  • София
Точно така, Фериде е мюсюлманка и това няма отношение към образованието й във френския пансион. По онова време не само в Турция, в България също е имало френски пансион и те  са били изградени и поддържани от християнски ордени. Френската система на образование и до сега се смята за една от най-успешните, а на времето е било много престижно да си завършил Френския Лицей Simple Smile Доколкото знам са били мъжки и девически, нямало е смесени, затова съм озадачена, че Кямран стана учител там  #Crazy Вероятно изграждането на такива пансиони е било свързано със сфери на влияние, да не говорим колко модерен е бил френския език в началото на 20-ти век. Та в тези пансиони всичко се е изучавало на френски език,  наблягало се е на светското образование, но сериозно се е изучавало и нещо като вероучение, по-скоро история на религиите по света, знам, че някои от учителките са били монахини, което се вижда и във филма. Ако се замислите, Мари е християнка, баща й Лазар вероятно е от славянските държави - чех, поляк ..... , мисля, че и Валез е християнка.
Доколкото знам Френският лицей в София е закрит в началото на 50-те години - по обясними причини. Познавах дама, завършила този лицей и искам да ви кажа, че е една от най-интелигентните, начетени, широко скроени и сърдечни хора. Беше учителка!

Павлина, 45-25 = 20 годишна ще да е била, когато го е родила хубавеца  Laughing

Диди, страхотни снимки!   bouquet

# 623
  • Враца

От сайта на Канал Д:

Цитат
Kamran

25 yaşında. Tıbbiye mezunu. Şair, hekim.

Feride

20 yaşında
, deli dolu, sert mizaзlı ve patavatsız bir kızdır

Besime

50-55 Yaşlarında. Necmiye ve Kвmran'ın annesi. Feride'nin teyzesi. Gьleз, evhamlı, kocasına sьrekli dırdır eden bir anne. Kalender de bir kadın. Gцrmьş geзirmişliği зok.

Seyfettin

55-60 Yaşlarında.

Neriman

40 yaşlarında.
   ooooh! ooooh! ooooh! ooooh!

Read more: http://kanald.com.tr/CaliKusu/Oyuncular/#ixzz2pT53X1R1

Последна редакция: сб, 04 яну 2014, 23:42 от mama_an_ji

# 624

ами ако той е на 25 значи го е родила на 20  newsm78 не знам нито Кямран на колко е,нито Фериде всъщност

# 625
Павлина, благодаря за уточнението  newsm62

Павлина, и на мен ми е интересно дали са се обличали така както дават в сериала. И на Кямран, и на баща му, костюмите са красиви, изглеждат ми доста съвременни платовете.
Фериде е с открито лице, това също ми е странно.

Валя, имаше представяне на дизайнера на костюмите ( май беше мъж) и обяснението беше, че са се съобразили с модата по онова време. Мисля, че в сайта на korolek.com го има цялото интервю.
Фериде е френска възпитаничка и доколкото си спомням от книгата докато замине за Анадола не е покривала лицето си. Изрових един откъс :

" На другия ден предадох собственоръчно писмото на пощата и отидох направо в Министерството на просветата. Бях покрита с широкото наметало на Гюлмисал Калфа, а лицето ми беше закрито с нейния воал. Аз бях принудена да постъпя така, първо, за да не ме познае някоя на улицата, и, второ, защото бях чувала, че в министерството се оказвало недоверие към жените, които ходят с открити лица."

Не мисля, че във филма отразяват точно епохата, но се опитват хем да има нещо от онова време, хем да е и актулно с нашето.  Simple Smile

Алекс този цитат, който си извадила е от времето когато Фериде е в Анадола. Предполагам, че обучението и във френския лицей и позволява и по-голямата свобода, която има поне докато живее при чичо си и леля си.

# 626

Hug

Ататюрк и жена му Латифе ханъм, 1923 г , тук сме по-близо до истината  : )

(това е годината на сватбата им, а тя е на 24 тогава - почти връстничка на Фериде, а аз си мислех, че са се омъжвали по-млади)

Скрит текст:

обувките - като на Фериде, интериора - досущ като в конака:

Последна редакция: нд, 05 яну 2014, 01:06 от didibu

# 627
  • София
Наде, цитатът е от дните след като избяга - все още е в Истанбул и отива в Министерство на Просветата, за да кандидатства за работа в някой вилает в Анадола.  Hug

Диди, снимките наистина са показателни за онова време, благодаря ти!   bouquet

# 628
С годините отново има нещо сбъркано. Не е възможно  Кямран да е само на 25г. Той е завършил медицина ,трябва да е ходил войник,утвърдил се като лекар и няма как това да стане за 6г. поне още 3 год. минимум се губят.

didibu ,мисля ,че за жените при  Ататюрк е рано .Турците все още са в Афганистан. Значи е преди 1919г.

# 629
  • Враца
Лека нощ от мен, момичета!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт