Здравейте и добре дошли на новите дами!

Павлина, такъв хубав филм и въздържание
. Търпи гледане и с прескачане, и изцяло, до бг-превода и с него даже няма да му стане досадно на човек 
Много хубави и интересни неща сте написали за Фахрие, и не толкова добри спомени около нея - "дядо" Йозджан колко да е дядо?

Намерих едни интересни принтове на Истанбул от периода 1890-1900, оригиналите се пазят в хранилището на конгреса във Вашингтон. Повечето са общи изгледи, много са красиви, на единия в близък план има господин с европейски костюм като тези на К.... Не са много детайлни откъм дрехи, но обстановката се вижда. Ще потърся и по-европейски облечени, и жени.
тук може да се видят всички с по-голяма резолюция:
http://www.flickr.com/photos/library_of_congress/4210464461/in/photostream/
аз извадих няколко

Военното министерство

бръснари

на пазара

Каракьой - Галата

Каракьой - Галата

Вероятно сте прави. 
какви глупости излислят тея хорица само малииии 
Доколкото знам са били мъжки и девически, нямало е смесени, затова съм озадачена, че Кямран стана учител там
Вероятно изграждането на такива пансиони е било свързано със сфери на влияние, да не говорим колко модерен е бил френския език в началото на 20-ти век. Та в тези пансиони всичко се е изучавало на френски език, наблягало се е на светското образование, но сериозно се е изучавало и нещо като вероучение, по-скоро история на религиите по света, знам, че някои от учителките са били монахини, което се вижда и във филма. Ако се замислите, Мари е християнка, баща й Лазар вероятно е от славянските държави - чех, поляк ..... , мисля, че и Валез е християнка.