Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Магистратура Педагогика

 • 120 972
 • 342
 •   1
Отговори
 • на морския бряг
 • Мнения: 29
Завърших икономическа специалност,но сега искам да продължа магистратура в друго направление-начална и предучилищна педагогика?
Въпросът ми е възможно ли е и в кои университети?И с получената диплома мога ли да кандидатствам за работа като учител в детска градина или училище?

Ще се радвам да се включат хора,които са наясно със ситуацията. Rolling Eyes

Благодаря предварително  bouquet

# 1
 • Мнения: 2 151
Незнам дали само с магистратура може...интересна ми е темата,  така че ще следя отговорите...

# 2
 • Бургас
 • Мнения: 641
В Университет “Проф. д-р Ас. Златаров“ - Бургас имаше такава магистърска програма миналата година. Приемът се определя всяка година и обикновено няма големи различия, но все пак трябва да е обявен по стандартния ред.

Това е от миналата година http://www.btu.bg/images/ksk_2013/magistri_taksi_shifri.pdf

Педагогика
13.9. Предучилищна и начална училищна педагогика /за завършили бакалаври от други професионални направления без „Аграрни науки”/
5 семестъра
450 лв

# 3
 • София
 • Мнения: 277
В Софийския университет(ФНПП )има такава възможност, но само за "Предучилищна педагогика". Има изискване за среден успех от бакалавърската ти степен. Учи се 4 семестъра, задочно.След това можеш да работиш като учителка в детска градина. Ако имаш въпроси ще отговоря на лични. Успех!

Последна редакция: пн, 23 дек 2013, 10:38 от andy06

# 4
 • Мнения: 7 906
Обикновено магистратура педагогика се кара, за да добиеш педагогическа правоспособност за това, което ти е бакалавъра. При теб, за да преподаваш някоя икономическа дисциплина в ТГ примерно. Не знам какво предимство можеш да имаш при кандидатстване за работа пред тези, които са завършили педагогика в бакалавъра. Rolling Eyes Защо не го започнеш редовно или задочно, като второ висше?

# 5
 • София
 • Мнения: 277
Обикновено магистратура педагогика се кара, за да добиеш педагогическа правоспособност за това, което ти е бакалавъра. При теб, за да преподаваш някоя икономическа дисциплина в ТГ примерно. Не знам какво предимство можеш да имаш при кандидатстване за работа пред тези, които са завършили педагогика в бакалавъра.
Момичето пита за начална и предучилищна педагогика, а не за учител в гимназия. А предимството и би било, че има силна мотивация да работи точно това(предполагам, че е така, след като ще записва магистратура), а не просто да вземе диплома.

# 6
 • Мнения: 7 906
Обикновено магистратура педагогика се кара, за да добиеш педагогическа правоспособност за това, което ти е бакалавъра. При теб, за да преподаваш някоя икономическа дисциплина в ТГ примерно. Не знам какво предимство можеш да имаш при кандидатстване за работа пред тези, които са завършили педагогика в бакалавъра.
Момичето пита за начална и предучилищна педагогика, а не за учител в гимназия. А предимството и би било, че има силна мотивация да работи точно това(предполагам, че е така, след като ще записва магистратура), а не просто да вземе диплома.


Разбрах какво пита. Аз пък  й обяснявам, че след като не е преценила добре бакалавъра, няма смисъл да се дъни сега и с магистратурата, по-добре да започне отначало. Ако нямаше значение, всеки щеше да изкара бакалавър по едно и магистър по друго. Само с магистратура по педагогика няма равен шанс с бакалаврите от същата специалност.
П.П. Впрочем, когато аз завърших преди 25г, всички учители бяхме магистри. А тези, които преподаваха специални предмети, си бяха завършили други университети и бяха учили отделно педагогика, за да придобият педагогическа правоспособност. Мисля, че магистратура след икономика или друго подобно пак има същия смисъл. Но магистратура предучилищна педагогика след икономика не виждам смисъл, за къде без бакалавъра.... Rolling Eyes

# 7
 • на морския бряг
 • Мнения: 29
Коментирах амбицията си и със свои близки от научните среди ,те изразиха мнение,че би трябвало да съм напълно конкурентноспособна за професията на учител защото освен заложените изпити в програмата ще държа и доста приравнителни.А те ми се струва,че няма да са малко.

Благодаря на всички за споделеното мнение и Весели празници! Peace

# 8
 • welcome to the Jungle
 • Мнения: 977
СУ "Св.Климент Охридски" - ФНПП -

 ##магистратура, неспециалисти - НАЧАЛНА УЧИЛИЩНА ПЕДАГОГИКА, платена 4 семестъра - 500 лв/сем.

- завършва се след 2 години, взимат се 8 дидактики + допълнителни предмети и ЗИП-ове;
 - ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ, писмен на финала, провежда се в средата на юни;
- септември и октомври се подават молби, изискване - минимум 4 (или 4.50) от дипломата за завършено висше образование ( бакалавър май искаха от каквато и да е специалност);

##магистратура, неспециалисти - ПРЕДУЧИЛИЩНА ПЕДАГОГИКА - условията са същите като гореописаната

Дипломата, която се издава, дава УЧИТЕЛСКИ ПРАВА, работиш пълноправно като начален учител или учител в детска градина (според магистратурата). Диплома за начален учител не би ти дала учетилески права да преподаваш твоята специалност, която сега имаш.
ако те вълнуват още въпроси - питай.

Тук http://www.fnpp.uni-sofia.bg/SDK/SDK_rekl.htm има и много програми за СЛЕД ДИПЛОМНА КВАЛИФИКАЦИЯ, за някои не се изисква да си специалист, но трябва да провериш ако имаш интерес  - по телефон или на място.


ЪН, в голяма грешка си. Магистърската степен е по-високо от бакалавърската, знаеш. Когато кандидатсваш за работа, представяш дипломата от най-високата си степен, която си защитила, а другите просто ги споменаваш в автобиографията си. Отделно, обсъдените по-горе магистратури и програмите им, са съобразени с това, че ще обучават хора с различни професии. Дипломата, която удостоверява завършеното обучение - магистратурите, за които писах, не е по-особена от дипломата на бакалавър+магистър, учил само НУП. Никой, никъде (или само ако работодателят е с прекалено особени изисквания към работника и рискуващ да си подритне трудовата книжка с някаква измислена дискриминацийка) би разделил "специалист" от "неспециалист" с една и съща магистратура.

Последна редакция: чт, 26 дек 2013, 15:27 от Lioness

# 9
 • Мнения: 1 187
Здравей!
Аз завърших Психология, имам и педагогическа правоспособност, но работя не в училище, а в социална институция като Психолог.
Записах Магистратура Предучилищна и начална училищна педагогика - 2 години и половина тук в Бургаски университет "Проф. д-р Асен Златаров".
Искам да кажа, че е възможно, защото имам колеги инженери, икономисти и какви ли не Simple Smile
Успех!

# 10
 • София
 • Мнения: 3 060
Специалността НУП беше само магистратура в СУ преди време.
След това магистрите НУП, понеже минават и предучилищната педагогика в курса, придобиват и правото на новосформиратана специалност Начална и Предучилищна Педагогика.
Демек всички магистри, НУП на СУ са правоспособни предподаватели от ДГ до началната степен в училище.

# 11
 • welcome to the Jungle
 • Мнения: 977
Azzy, не е баш така.

Има бакалавърска програма ПНУП (Предучилищна и начална училищна педагогика) - за нея важат думите ти с пълна сила.
Има магистратури за специалисти, т.е. за завършили ПНУП, ПУПЧЕ (предучилищна педагогика с чужд език), НУПЧЕ и други.

В случая коментираме магистърски програми за неспециалисти (завършили най-разнообразни специалности, нямащи нищо общо с педагогиката), т.е. те са форма на преквалификация реално, два пъти по-дълги са от магистратурите за специалисти.
И във ФНПП все още няма комбинирана магистратура за неспециалисти, която да дава учителска правоспособност и за детска градина и за начален етап. Разделени са и всяка от тях е с по 2 години срок на обучение. Аз обаче познавам една героиня, която ги взе двете едновремеенно.  Wink

Справка тук, освен моите думи  Flutter :http://www.fnpp.uni-sofia.bg/Magistri/2013/Mag_prog.htm

# 12
 • София
 • Мнения: 3 060
Може, защото моят първа специалност е това и след като завърших магистърската си степен, влязоха в сила преобразувания, които сляха специалностите и всички от моят випуск получиха "Предучилищна и начална педагогика", а преди това бяхме НУП, предполагам, защото сме се оказали в някакво заварено положение и сме взимали изпитите и за двете.
Това, разбира се беше преди известен брой години.

Аз си взех всички изпити за две години. Чаках три години и тогава се дипломирах, за да съм заедно с випуска, с който ме водеха. Така, че виртуално познаваш още една героиня. През това време следвах и друго.

Последна редакция: чт, 26 дек 2013, 21:21 от Azzy

# 13
 • Благоевград
 • Мнения: 70
Питай в ЮЗУ " Неофит Рилски " , там няма невъзможни неща. Аз в момента завършвам магистратура ПНУП, 2 семестъра за по 600 лв.

# 14
 • Мнения: 588
И аз съм завършила магистратура по химия в ЮЗУ -Благоевград! И сега от м. февруари смятам да запиша магистратура Начална педагогика там!Проверих и трябва да уча 4 семестъра-всеки по 600лв!Лекциите са само петък събота и неделя!

Общи условия

Активация на акаунт