ДЕКЕМВРИйки 2013

• 29 913
  • 761
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте! Има ли майки, които хранят бебето си с кърма , но от шише, освен мен? Знаете ли колко дълго може да се поддържа лактацията така?
 Може ли бебе, което е изцяло на кърма да има млечница? Задължително ли е след хранене да му давам водичка да си изплаква устата? Аз съвсем скоро започнах чай да му давам.
Polina2806, ние сме по -зле. Моето момче спи на ръце. Sad Като го сложа в легълцето му се събужда, скимти и най - накрая се разплаква. Аз често пъти втората половина на ноща спя на един фотьойл полулегнала и го държа в ръцете си.

И аз така я храня моята мишка, и аз се чудя същото, че като гледам тя ще си увеличи приема, обаче ние как ще държим фронта... Гледам по принцип като в видя че хапва повече, да се изцеждам по-често. По принцип на 3 часа се цедя, сега почнах на 2-2,5, май има ефект но до кога не знам Sad
За млечницата, и нашето езиче е побеляло, не давам вода, педи. каза че нямало нужда, но да се следи. В петък мисля да я питам пак.
Ние спим навсякъде освен кошарата. Днес спа първо в люлката, после тъкмо я нахраних, сложих я в кошарата и ревна. Взех я, успокои се след малко пробвам пак-същата история. Най-накрая заспа в коша на количката....  Rolling Eyes 

# 661
И моето бебче се бунтуваше ,не искаше да спи в кошарата,но с доста рев Simple Smile накрая се преборихме ,иначе  спане в  хола,на леглото ...

# 662
  • UK
Ох, момичета, за коликите дайте нещо ефикасно, ние сме на Инфакол и биогая, засега ефект нулев Rolling Eyes
И ние навсякъде спим, само не щем в кошарата, те поне спят, за разлика от нас с баща им
hahaha

# 663
Леле, момичета, добре, че е форума, за да се успокоявам, че не само аз понякога имам желание да се метна от някъде...  #Crazy Joy Снощи беше кошмарна нощ и за нас... едно плакане, опъване на крачета, ядене през час... лудница! Изперкахме с моя мъж.  #2gunfire Той е много нервен и с това неспане е станал още по-раздразнителен. Гадна работа. Sad

sentido, и аз храня с изцедена кърма изцяло. Нямам идея до кога ще можем да я караме така. И аз цедя на около 3 часа и за сега смогвам, но нямам идея колко дълго ще мога... Дохранвам и с АМ, когато се налага...

# 664
И аз храня с изцедена кърма и когато има нужда, дохранвам с АМ. Забелязах, че при мен лактацията се увеличава от лактогонен чай и когато съм се наспала.
коконче, дано се оправят бебките скоро Hug Доколкото знам всички лекарства за колики са с едно и също активно вещество - симетикон. Пробвахте ли с повиване и бял шум да успокоите бебките, когато имат колики?
Danetka8 щом само езичето на бебето е бяло, едва ли са гъбички, защото ако ги има, те са из цялата уста.

# 665
Здравейте!
Не съм писала скоро..Аз започнах работа тази седмица. Сутрин цедя, оставям на бебка кърма и така. Мама я храни  Grinning Има и АМ  за всеки случай, че като е гладна момата....как крещи ...не е истина просто  Laughing Laughing Laughing
Като ви чета , че кърмте по 20 мин. минимум,направо се изумявам.. Ние се кърмим по 10 мин. и то най- много...Въпрос към ЛЛЛ:Нормално ли е да се кърмим по 10 мин.? Беба по прнцип се храни по 8-10 мин. След това се оригваме, сменяме и пак малко да цока- 5 мин. максимум. Понякога и толкова не иска. Изписаха ни от болницата 3350кг. и 49см.  сега е 4700кг. и 56.5см. Миналата седмица също беше 4700кг. , днес пак беше толкова (тегля я в една и съща аптека  , всеки понеделник).Друг път е нахранена, днес не беше...беше с с празно стомахче на тегленето.. Притеснява ме това краткотрайно хранене. Понякога издържа 3 часа, понякога на 2-2.5ч. и започва да мърмори. Има и случаи в които спи по 4 часа.. незнам... Мналата седммица имаше ден  в който яде 3 пъти само...все спеше..не можех да я събудя, за да я нахраня какво ли не правех..Давах гърда, а тя не искаше и продължаваше да спи... 
Firenelly, сигурно не ти е леко да се върнеш толкова скоро на работа. Flutter Респект, че успяваш да съвместиш майчинство и работа, да се грижиш и за двете си дечица, да осигуряваш и кърма на Ивайла!  bouquet
Това, което споделяш за сукането на Ивчето, не е нещо необичайно. Wink Всяко бебе е различно – някои сучат по-лакомо, други може да са малко „по-лежерни”; някои да се насукват съвсем бързо, а на други да им е необходимо повече време; едни поемат по-големи „порции” и сучат по-рядко, а други имат нужда да поемат по-малко, но по-начестичко. Както и възрастните, всяко бебе си има свой ритъм, свои потребности, свой „стил”. Всъщност, може да ти е интересно и забавно да прочетеш статията Лексикон на стиловете за кърмене. Laughing В нея на шеговит език са описани различните „стилове”, доста майки разпознават този/тези на своето бебе; възможно е това, което описваш, просто да си е нейният собствен стил на сукане. Peace
Ако се притесняваш, че прави твърде големи паузи, би могла да опиташ да добавиш още едно-две кърмения, когато имаш възможност. Споменаваш, че не можеш да я разбудиш за кърмене – може да погледнеш дали в статията Събуждане на сънливо бебе няма да намериш и още идеи, за които не си сетила, а може да се укажат удачни за вас, в „Препоръки за успешно кърмене...” в предпоследния абзац, също може да откриеш нещо полезно.

Ще се радвам да споделяш как сте. Hug

# 666
  • София
ох, и ние имаме колики иде ми и аз да ревна заедно с тях,   а като дойде време за ноща  Rolling Eyes иде ми да скоча от 4 етаж Crazy

Как те разбирам Simple Smile
"нощта" и +1

Хаха, прочетох лексикона. Въпреки че сме изцяло на АМ се разпознахме в 'Сънотворно хапче" Grinning
Току що - 45 милилитра за 30 минути на почивки  Sad

# 667
За пъпчиците по лицето - от 3 дена я мажа с чай от смрадлика и да ви кажа има ефект.
Коконче пробвай да ги успокоиш като им пуснеш сешоара. Нарича се бял шум и при мен действа. Доста често се приспиване така. Свалила съм си такова приложение за тел. - сешоар.

# 668
И стигаме до въпроса към ЛЛЛ - ако давам, т.е. мъжът ми дава АМ на храненето в 5 дали ще ми намалее кърмата?
И моята също се дърпа като се храни и се сърди, но при мен струята е много силна, като се дръпне и виждам как продължава като фонтан да извира кърма  Confused  може ли да дадете идеи как да се справя с това?  Praynig
Също защо от 1 хранене вечер, станаха 3? Нещо с кърмата ли не е наред? Скок в растежа ли е това или аз нещо не се храня правилно - ям овесени ядки, пия чай за кърмачки... как да се върнем на 1 хранене вечер?  newsm78
TDI, след раждането, организмът на майката плавно се «нагажда» спрямо нуждите на бебето – да прави толкова кърма, колкото бебето «прави заявка», че му е необходима. А то заявява това чрез сукане – т.е. – ако суче повече и по-често, подава зявка, че има нужда от повече кърма и съответно стимулира лактацията на мама; ако суче по-рядко, или ако пропуска кърмения, които са заменени с нещо друго, все едно подава сигнал, че няма нужда от това хранене, съответно и стимулацията към мама е по-малка и тялото и започва да реагира с производството на по-малко кърма. Peace

Споделяш, че Емма се дърпа, тъй като усещаш, че струята ти е твърде силна. Обичайно, действия и в двете посоки – да се опитат някои идеи, които да „отслабят” постепенно силния рефлекс на потичане (като се запази адекватното производство на кърма) и да се помогне на бебето да се справя по-успешно и лесно със силната струя, дават добри резултати. Възможно е да отнеме известно време, докато има подобрение и се нагодят взаимно мама и бебе, но с малко повече търпение и упорство, обикновено се постига желаният ефект.
За справяне със силната струя може да се използва за съюзник ... гравитацията. Wink Удачна за тази цел би могла да е поза, в която тялото ти е по-облегнато назад (може и полулегнала, с комфорно подложени на кръста, гърба и врата възглавници, а бебето да е удобно полегнало върху гърдите ти с тяло към твоето. Тази поза е позната като »биологична”», „полегнала”, „безгрижна”. При нея тялото на бебето има плътен контакт с тялото на майката, не е необходимо майката да е приведена, тялото и да се напряга, за да го държи на ръце, а само при необходимост да го придържа с едната ръка (като другата ръка може да остане свободна за приятно занимание – четене на книга, сърфиране в Интернет, дори безопасна дрямка Mr. Green), докато бебето си похапва или спи. Освен изброените „удобства” на тази поза, при нея и гравитацията работи в посока, която спомага млякото да не потича така силно и да дави бебето. Ако при вас тази поза не е удобна, може да опитате и други - такива, в които главата и гърлото на Емма да се падат над нивото на зърното на гръдата - например, ако се кърмите в поза „люлка”, просто да повдигнеш бебето, да е по-изправено и да се облегнете леко назад, докато намерите удобната за вас позиция. Аналогично може да се повдигне бебето и в поза „футболна топка”. Може да е улеснение, ако го поставиш на гърдата, докато си седнала и после да се отпуснеш в по-полегнала поза, като го придържаш нежно, но плътно, за да остане на гърдата. Някои майки откриват, че кърменето легнали (майка и бебе легнали на леглото, странично, с тяло един към друг), също е удобно – би могло да е удачно и при силна струя, и в летните горещини, и при приспиване, и при съвместен сън. За по-добро позициониране и удобство, може да се подложи зад гръбчето на бебето сгъната пеленка/одеалце/хавлия, за да го поддържа по-добре.
Би могло да облекчи, ако се помогне на бебето да се оригне след кърмене и се подържи известно време изправено. По-честото кърмене, още при първи признаци на глад, също може да е удачно (бебето да не е твърде прегладняло и изнервено, за да се нахвърля лакомо на гърдата). Ако се предложи гърда на детето, докато е все още сънено, то обикновено суче по-спокойно и по-ефективно.
Някои майки усещат кога потича силната струя - като боцкане и гъделичкане в гърдите им или улавят промяната в поведението на бебето и изваждат бързо, но нежно гърдата от устичката му (с пръст в ъгълчето на устните, за да се наруши вакуума). Когато гърдата се извади от устата на бебето, ако има спонтанно потичане, може да се изчака, докато струйката спре (с подложена кърпа или в съд), или гърдата да се притисне отпред (откъм зърното) с длан за няколко секунди и след това кърменето отново да продължи.
В случай, че никоя от споменатите идеи не помага, може преди кърмене да се изцежда леко (но съвсем малко – колкото да отслабне силната струя) и тогава да се даде на бебето да суче.
Друг вариант е, докато се нормализират нещата, на бебето да се дава да суче от една и съща гърда при няколко последователни кърмения (като се внимава другата - „неизсуканата” гърда да не се препълни твърде; при дискомфорт – да се изцеди леко, до облекчаване на напрежението и при нужда да се сложи студен компрес).

Споменавш, че Емма е увеличила нощните кърмения и се притесняваш да не би нещо с кърмата ти «да не е наред». Тялото на майката прави кърма, която е видовоспецифична и подходяща за нейното бебе, с оптимален за неговите нужди състав. Ако бебето иска да суче по-често, това не е сигнал, че има нещо нередно в кърмата – просто то може да е жадно, гладно, да има нужда да посуче за успокоение, да облекчи някакъв дискофорт и т.н. От една страна, бебешкото стомахче е съвсем мъничко (на възрастта на Емма - приблизително, колкото яйце), а от друга страна – кърмата се усвоява почти изцяло и много бързо (за по-малко от 90мин), затова е съвсем нормално тя да търси да суче още след час-два след началото на предишното кърмене. Flutter Ти подозираш и скок в растежа – може да погледнеш дали в статията Лактационна криза разпознаваш ситуацията при Вас и съответно – да почерпиш идеи какво би могло да ти е полезно.

При всеки тандем майка-бебе различни техники се оказват ефективни, надявам се, че Вие ще успеете да откриете коя идея сработва при вас и постепенно ще се напаснете и ще можете да се наслаждавате на приятно и безпроблемно кърмене.Hug

# 669
За ЛЛЛ Tony_st
Боян е така вече около 20 дни. Суче ефективно различно време - понякога 10 мин., друг път 30. Преглъщането се разрежда, но преглъща. Опитах да предлагам и двете гърди на едно хранене, но резултатът е същият. Последните няколко дни е непрекъснато на гърда (като изключим времето между 1 и 9 през нощта - тогава се буди само веднъж, храним се и заспива, спокоен е). Вчера от 21 часа до 2 през нощта - суче, заспива, суче пак заспива на гърдата. Мисля, че е възможно да ме използва за залъгалка и за успокоение. Днес целят ден от 11 сутринта до 22 вечерта пак така. Ако заспи то е само върху мен и за много кратко - 15 до 30 мин. Буди се и пак плаче. Вече се обърках дали е от глад или защото нещо го боли. Не мога да го оставя да плаче...и предлагам гърда. А и честно казано нищо друго не помага - люлеене, гушкане, музика, масажи. Може би е ще е полезно да споделя, че имаме болезнени газове и плаче когато се напъва. Напиканите памперси са добре, нааканите 1-2. През деня нямаме дълъг дневен сън. Няма как да не се чудя какво става. Не искам да давам АМ, макар че мисълта е много изкушаваща. Ако бебчо ме използва за успокоение какво да предприема - да продължа ли да давам гърда и ще отмине ли този период.

valentinaaaa, хубаво е, че се опитваш да следваш сигналите, които ти подава Боян. Така описаната ситуация напомня на „скок в растежа“ действително, но се сещам да дабавя, че може да е удачно когато той разреди преглъщанията да опиташ да му помогнеш да доизсуче гърдата докрай с компресия. Ето една статия, където е описано как се прави компресия, както и клипчета за онагледяване на този процес:

http://www.youtube.com/watch?v=e__lgR7mRIg

http://www.youtube.com/watch?v=-4lnvL2_6V8

Едва след като си се уверила, че е изсукал едната гърда добре и след компресията да му предложиш да суче от другата. Когато и от нея той вече не преглъща толкова често може да е удачно да му помогнеш отново с компресия. Така се откликва на естествената му нуждата от сукане на по-кратки интервали от време. Този подход при  кърменето се нарича „пинг-понг“ кърмене и е възможно нещата с производството на кърма да се нормализират до няколко дни. След като Боян е изсукал млякото и във втората гърда и с компресия, а усещаш че има нужда от още мляко да го върнеш на първата гърда, за да изсуче междувременно образувалото се мляко в нея. Отново би могла да направиш компресия и след това да предложиш пак втората гърда. Това редуване от една страна заявява на организма ти, че бебето се нуждае от допълнителни количества мляко, а от друга самото бебе може да изсуква млякото образуващо се в гърдите в самият процес на кърмене. Много майки споделят, че до няколко дни организмът им откликва със завишени количества на кърма и бебета се успокояват и влизат в познатият ритъм. Peace

Както и сама си написала кърменето не е само хранене на бебето, то освен това осигурява на бебето близост с мама, спокойствие и комфорт, който малкото човече е усещало 9 месеца в утробата ѝ и сега е нормално да иска да е близо до нея постоянно. Ако ползваш слинг, може в тези дни на преходния период да е удачно да носиш Боян в него дори и вкъщи. Това вероятно би го успокоило също.

Възможно ли е да го приболява коремчето? Как мислиш, дали Боян усеща някакъв дискомфорт от колики? Ако има такава вероятност също кърменето би могло да е от помощ, защото много майки споделят, че котаго завършват хранененто на бебето си със тъй нареченото задно мляко, което е по-калорично бебета им са една идея по-скопойни. Понякога белият шум също би могъл да помогне, а и поставянето на бебето по коремче върху мама, или тати.

Понякога в подобна ситуация помага и спокойната обстановка, кърмене в притъмнено помещение, което би могло да успи бебето и то естествено да се насуче. Много бебета успяват успешно да се нахранят и в полусънно състояние – когато прояват ранните признаци на глад /примрънкване, преди събуждане, въртене на главичката, или лапане на юмручетата/ може също да му предложиш да засуче и да се нахрани и след това да продължи да спи без излишно да се разбужда.

Ще се радвам да споделиш как се случват нещата при вас и се надявам да съм ти била полезна с някои от тези предложения.
  bouquet

Ужас!!!! Направих мастит! Страхотна треска, температура 38.8, стахотна режеща болка и зачервяване на едната гърда. Бебенцето смука от нея над 5 часа, после пак беше гладна  Cry. Въобще нещо страшно! И всичко това идва от комбинираното кърмене според мен. Че никога не знам колко кърма имам, но на нея не й стига и сега след 5те часа дохранихме с цели 50 мл! Смятам да я отбия, не мога така повече! Почнах антибиотик, вит Ц, парацетамол и утре в ранни зори съм при АГ да ме види. Не мога нещо да си гледам детето от това сучене  Cry

Вилхелм Тел, вземи си Лецитин и изпий ударно 4 и се пробвай да цедиш под топъл душ. Ако може и някой от ЛЛЛ да се включи да ти каже какво да правиш  Praynig

Вилхелм Тел, съжалявам да прочета това. Вероятно въпросът ти не е към нас, но понеже  TDI ни споменава може да ти са от полза някои от тези предложения за справяне със сложната ситуация с препалнените гърди.
Вероятно вече си прочела какви мерки се препоръчват при мастит, или препълнени гърди и сигурно знаеш вече какво би помогнало. Много майки споделят, че топлите душове/компреси преди сукане/изцеждане, за да се отворят каналчетата и да дадат възможност на млякото да потече им помагат. Също така след кърмене е препоръчително да се поставят студените компреси, за да се облекчи паренето и евентуална болка.

При много майки с подобни проблеми помага и прясно зелево листо без твърдата жила в средата да се увие около проблемната гърда, или пък просто да направиш компрес от извара на гърдите, като и в двата случая зърното и ареолата не се покриват с компреса.

За Летицина, който е спомената и TDI - много добре се отразява при запушени канали приемът му от 1000-1200 мг - ако желаеш би могла да го обсъдиш с лекуващия те лекар. Лецитинът е хранителна добавка, която действа като емулгатор (пречи на мастните частици в кърмата да се слепват и да запушват каналчета), обикновено майките я приемат до 4-5 таблети за 24 часа, а като отшуми болката се намалява с по 1 на седмица. Приемът на лецитин се спира, когато проблема с твърдите и болящи гърди напълно отшуми. През това време докато усещаш дискомфорта в гърдите би било добре да следиш и какво хапваш. Хубаво би било да се избягват трансмазнините, растителните хидрогенерирани мазнини, маргарина и такива храни, които ги съдържат. Предполагам знаеш, че болките може и да се облекчат от по-широки блузи и сутиен, който не притиска прекалено гърдите.

Дали за теб би било вариант да предлагаш гърда на Ана на по-чести интервали, т.е. да не я чакаш да огладнее и да се изнервя, че трябва да положи малко усилия, за да потече кърмата? Обикновено първите признаци, че бебето е гладно са когато започне да си слага ръчички в устата, или леко да  промрънква - при тези знаци може да му се предложи да суче. Честото слагане на бебето да суче от твърдата гърда евентуално би помогнало тя да се изпразни добре, за да се отпушат каналите.
Ако пък мислиш, че за теб е приемливо може да се нахрани малката и след това да доизцеждаш. Въпреки това, ако до следващото хранене усетиш напрежение или дискомфорт, а тя не иска да суче може да изцедиш леко за облекчение.

Дано се справиш с препълването и да се чувстваш добре съвсем скоро. Ако прецениш, че би искала да споделиш как се чувстваш или искаш нещо да обсъдим може да ни пишеш – с радост ще се отзовем.
Hug

# 670
Здравейте Simple Smile

Ние спим в леглото, но само нощем за няколко часа. Иначе се приспиваме на спалнята, там остава и  предиобедно. А в по-активния й период - следобяд и вечер - е в люлка, количка, на дивана... сменяме постоянно, че обича разнообразието бебка.

От стиловете сукане на бебетата - ние се вписваме в първия - малка пиявица е моята въшчица! Добре, че гърдите се нагласяват в един момент към дребната агресорка, та болката отминава - иначе повечето време се чувствам сякаш още малко и парче ще си отхапе - с такова настървение подхожда беба.

Асос, за наддаването - повечето педиатри се водят по усредненото наддаване от около +1кг за първия месец. Според училището за бременни, на което ходих бременна с каката, нормалното наддаване за първите 3 месеца е 150-400 грама на седмица. Та на мен вашето наддаване си ми изглежда екстра - аз много бих се зарадвала, ако с моята беба сме постигнали подобно. Това, което ти е казала педиатърът, може и да е продиктувано от решението ти да храниш беба на поискване и би могло да е нещо като предупреждение да внимаваш, да не даваш по-голямо от нужното количество АМ (което е риск при лакомите бебета). Не мисля, че засега имаш от какво да се притесняваш - чудесно сте наддали!

Да задам едно въпросче: ползвате ли възглавнички за сън? Ние имаме от онези "дишащите", дето изглеждат като дунапрен на дупки, дават ги за възраст 0+, но още ми се струва рано и не съм я слагала. Ползвам пелена под главата, както бяха в болницата. Та се чудех кога да вкарам в употреба възглавничката.

# 671
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Ох, момичета, за коликите дайте нещо ефикасно, ние сме на Инфакол и биогая, засега ефект нулев Rolling Eyes

Като вариант Саб Симплекс с Биогайа. Саб Симплекса съдържа същото като Инфакола, но при нас действието е по- добро.

# 672
Да се похваля от вчера съм с колектори, че ми писна да се цапам, но пак сутиена и потника/тениската сменям често все някоя капка успява да се изплъзне Laughing Laughing Кога ли ще се нормализират нещата и няма да ми текат почти постоянно гърдите? :pray То и аз съм си виновна в началото измъчих Сияна бях послушала педиатърката да я храня на 3 часа по 10 мин от всяка гърда, кърмата ми усетих намаля а тя много плачеше. Сега сме на поискване и е по-спокойна и усещам, че ми се увеличи кърмата. Сега докато се нагласят нещата ще се цапам....
В изминалите 12 месеца не съм работела, какво майчинство ми се полага като сума? newsm78

Последна редакция: ср, 15 яну 2014, 13:05 от Polina2806

# 673
sneji оправихме се вече вс мина пу пу ще видим и коликите дали отшумяха или пак ще се върнат... Rolling Eyes

# 674
Нашия малчо спи на възглавничка,първо беше само на калъфката-стана му ниско,сложих отдолу една прегъната пелена-пак му беше ниско и вече спи на обикновенна детска възглавничка...
Ние ще се простим с детските  #Cussing out  Дохода ни идва 404лв на член от семейството и горим  #2gunfire #Cussing out   побеснях,кой реално взима парите,на които го осигуряват,защо гледат Бруто,а не Нето тия идиоти...  #2gunfire #Cussing out
Утре ще отида поне документите за еднократната помощ да внеса

Общи условия

Активация на акаунт