ЗА или ПРОТИВ консумацията на месо?

• 65 115
  • 1 882
  •   1
Отговори
# 600
Той талка не взаимодейства с ориза бре.Като се отмие какъв е проблема.Никой няма да тръгне да ползва най-финния и скъп талк да полира ориз.Смята се за канцерогенен,поради структури на талка близки до тези на азбеста който си е доказано канц. а е канцерогенен не щото е отровен нещо,ами щото като го вдишаш и се набожда буквално по белия дроб и няма механизъм да го извадиш.Не може да се откашля,а е твърде фин да се задържи по косъмчетата в носа.Щото нали не си мислите,че господ ви е наказал,като е измислил косми в носа и ушите а  Mr. Green

От друга страна полирането на ориза с талк не е масова практика. Хората даже се чудат да го мият ли ориза и им отговарят - само ако има мръсотия, бубулечки, талк и т.н.  Mr. Green
http://www.foodreference.com/html/a-rice-soak-rinse-1208.html

Полирането на много места се извършва с вода или по чисто механичен начин (millers), а не с талк. Цял континент изкарахме прости тук, че се тровят умишлено, защото някой си някъде нещо бил написал.

# 601
  • Ямбол
За умереното консумиране на месо. Аз лично го заменям с млечни продукти много често, дори и през зимата. Не че са хранителен заместител, просто ги предпочитам пред месото, особено след празниците.  Simple Smile

# 602
Как си смяташ калориите-седиш с кухненската везна на масата и теглиш кое колко грама е и после смяташ  калориите?Не разбрах сега с изготвяне на менюта ли се занимаваш,че така яроcтно обясняваш кое колко засища.А не се ли сещаш,че това което мен ме засища през лятото,няма да ми е достатъчно през зимата?Или това,което ми е достатъчно докато седя и си кликам с мишката няма да ми стига ако отивам да копам в градината?Или ако нещо ми е излязло от сторя в зависимост от това в началото или в края на процеса се намирам ще имам нужда от различно качество и количество храна.Всеки си има индивидуални нужди.И не ми е нужно някой да ми изготвя програма как да се храня.Аз следвам други правила,които са съобразени с приpодата-сезони и часове,в които е указано кога може да се яде повече и кога по-малко и какво.Естествено,че понякога ги нарушавам.Ако се случи да преям просто ще пропусна следващото ядене и ще си изравня баланса без да имам нужда да пресмятам калориите.
Иначе си пиши,забавно ми е да чета хора вкопчени в идеи.

Има си едни препоръчителни цифри от лекари, диетолози, организации, които е добре да се спазват. Това не значи, че трябва да седиш постоянно в кухнята с мерителните лъжици. Значи обаче, че ако много се отклониш от тези препоръчителни цифри е много, ама много вероятно да ти повлияе зле на здравето. Аз не твърдя, че хората трябва да ядат това или онова, а само защитавам тезата, че могат да си набавят всички вещества и без да ядат месо или пък да висят постоянно над печката.

И преди да отговориш каквото и да е, помисли, че ако например имаш много високи или много ниски нива на желязо в кръвта, пак ли ще говориш за "индивидуални" нужди Laughing ?

Последна редакция: сб, 04 яну 2014, 05:25 от СлънцеЛуна

# 603
10 cent, мерси, връщам се обратно да видя къде е заглавието. Ще се възползвам.  Peace

Аз да се върна на темата за месото и факта, че съм на другия континент, където производството на месо е нещо отвратително, тази книга ми хареса много, защото дава фактите, а пък ти оставя избор да си направиш изводите според това как асимилираш данните. И авторът не е вегетарианец, за протокола.

Според мен огромна част от проблема на хората да ядат месо идва точно от "отвратителният начин на производство" на месото. Е няма човек да е видял конвейрите и ужасните условия в които животните са принудени да стоят/да не мърдат и тн, за да правят месо и да не се е поне замислил откъде го купува и какво причинява , защото причинява страдание , размножавайки тези начини на свръх индустриализирано производство Да не говорим, че такъв начин допринася и за човешкото страдание, наемането на бедни хора (имигранти) и тн. абсолютно са третирани като продукта на производство, особено в Щатите. Още помня онзи филм за мексиканската двойка. Така че това производство води и до социални проблеми, търсенето на все по-ниска цена води до експлоатация, под-платеност на труда, пренебрегване на нормите и тн.
Аз смятам, че месото трябва дори да е (още) по-скъпо, за да се гарантира точно това -  животните да се отглеждат в техните естествени условия. Кравите по тучни ливади, телета, прасета, пилета и кокошки на нормална среда - на въздух сред природата. "Щастливи" не зная защо се приема с ирония, но да, щастливи. Защото знаем, че всеки организъм реагира отделяйки различни хормони когато е супер стресиран, и когато е щастлив да се наслаждава на алпийските гледки. И това директно се отразява на нашето здраве.  Това е за мен истината по принцип и за вегетариантството по етични причини. Хората просто не искат да причиняват страдание, плащайки на тази ненормална индустрия и не мога да ги обвиня. (Живея в район, който е от големите производители на пилета и съм минавала нощем покрай някои фабрики, които светят като коледни дръвчета, защото вътре е ден и кокошката трябва да снася). Е няма да купя такова яйце, ако ще да ям 1 яйце седмично ( колкото и ям де:)

# 604
Гад чевръста, аз назад препоръчах една книга, за съжаление съм още в началото, но започва много добре, обосновано, харесва ми - авторът е японски гастроентеролог, про-вегетарианска литература, но м/увременно се научават мн. неща. Аз лично отдавна не бях имала желание да си водя бележки, и го правя бквално в едно тефтерче, защото мъжа ми има гастрит, аз имам наследственост в онкол. заблявания на хр. с-ма.. Казва се "Ензимният фактор'. Авторът е изобретил съвременния колоноскоп. Понеже кариерата му е била в САЩ и Япония успоредно имал мн.години наблюдения и материал. Аз като Тома Неверни прочетох първо какво пише за автора из Интернет и да, изглежда ерудиран и уважаван, независимо че някои от идеите му са критикувани ( напр. че не отчита ф-ра възраст при състоянието на деб. ч-во/хр. система) Дано не си прехапя клавиатурата, защото както казах съм на първите глави, но като все пак завършила природна наука смятам, че всичко е точно откъм обяснение на процеси и затова я препоръчвам.
Това ми се стори най-съществено от книгата Ензимният фактор-

Скрит текст:
ЯЖТЕ ПЪЛНОЦЕННИ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ, АКО Е ВЪЗМОЖНО
ОТ Т.НАР ОРГАНИЧЕН ВИД
Кафявият ориз, пълноценните, нерафинирани зърна и бобовите култури,
както и ферментиралите храни са много добри. Яжте шепа бобови зърна
всеки ден. Те съдържат повече протеин от месото, както и много други
елементи, включително витамини, минерали и селен.
ЯЖТЕ САМО МЕСА ОТ ЖИВОТНИ С ПО-НИСКА ТЕЛЕСНА
ТЕМПЕРАТУРА ОТ ЧОВЕШКАТА
Не е добре да се ядат меса от животни с по-висока телесна теМпература
от нашата- като говеда и пилета, защото техните животински мазнини се
втвърдяват в кръвния ток на човека. Много по-добре е да се консумират
меса от животни с по-ниска телесна температура, като рибата, защото
рибеното масло се втечнява в тялото ни и дори прочиства артериите

ДОБРАТА ДИЕТА
1

85-90% храни на растителна основа:
а.) 50% цели зърна, кафяв ориз, пълнозърнести мака
рони, ечемик, мюсли, пълнозърнест хляб
и бобови растения, като соя, зелен фасул, нахут, леща,
шарен боб, грах, черен, бял и розов боб
б.) 30% зелени и жълти зеленчуци и кореноплодни, като картофи,
моркови, сладки батати*, червено цвекло и морски водорасли
в.) 5-10% плодове, семена и ядки
2.
10-15%животински белтъчини (не повече от 85-115 г дневно):
а. )Всякакви риби, но за предпочитане са дребните риби, защото по-едрите съдържат живак
б.) Птици: пилета, патици, пуйки-само в малки количества
в.) Говеждо, агнешко, телешко-добре е да се ограничава или да се избягва
г.) Яйца
д) Соево мляко, соево сирене, оризово мляко, бадемово мляко.
Авторът е категоричен относно избягването на всякакви млечни продукти и вини именно
увеличената консумация на тези продукти в Япония за нарасналата заболеваемост от колоректални карциноми. 

# 605
За мен твърдения от типа на това, че нещо си предпазвало от определен вид рак, са пълни глупости. От колко вида рак може да се предпазим, ядейки това или онова в сравнение с всички видове рак? Доколкото ракът е процес, а не просто изродени клетки, ако същесвува превенция, то е првенция срещу растежа на ракови клетки, а не срещу рак на стомаха да кажем. Нскоро гледах някаква глупост, че рак се лекувал като се повиши тряйно телесната Т, така умирали раковите клетки. И като умират какво ще стане после, ще се появят нови, какво друго.

# 606
Това ми се стори най-съществено от книгата Ензимният фактор-
ЯЖТЕ САМО МЕСА ОТ ЖИВОТНИ С ПО-НИСКА ТЕЛЕСНА
ТЕМПЕРАТУРА ОТ ЧОВЕШКАТА
Не е добре да се ядат меса от животни с по-висока телесна теМпература
от нашата- като говеда и пилета, защото техните животински мазнини се
втвърдяват в кръвния ток на човека. Много по-добре е да се консумират
меса от животни с по-ниска телесна температура, като рибата, защото
рибеното масло се втечнява в тялото ни и дори прочиства артериите

Може ли да ям свинско?

# 607
Ta нима това е така само за месото? Нали в епълска фабрика в Китай се самоубиваха ?
За мен този "морален" аргумент е леко преиначен и е тотално градски 21 век феномен.
Абсолютно разбирам моралните съображения на потребителя и изборът да не купува например дрехи, произведени с експлоатация на детски труд, но решението на този проблем - ако наистина се цели решаването му- лежи доста отвъд некупуването на 5еврова тениска от Х§М.
От друга страна аз лично съм виждала и как се коли селско пиле и се мята из целия двор без глава, а бабата го гони с брадва в ръка и го кълне, как се развъждат зайци в миниатютюрни клетчици, и майката изяжда малките, или свинска кочина и ъъъъ, това дето го яде прасето. Освен това, честно казано, пилето осветявано по 24 часа не е кой знае колко по далеч от естественото си битие от един средностатистически градски човек. ПРабаба ми ако можеше да види днешния лайфстайл, градските кутийки на баснословни цени, претъпканото метро сутрин или офисните кюбикъли сигурно ще ни ожали повече и от най нещастното пиле.

# 608
От друга страна аз лично съм виждала и как се коли селско пиле и се мята из целия двор без глава, а бабата го гони с брадва в ръка и го кълне...

Joy Ми като го е клала с брадва, после ще проклина. Спомням си с умиление как съседката помоли дядо за й заколи петела, че да го готви. Дядо ми много не го биваше в това, но се съгласява, защото е услужлив и добър човек. Пускат петела в нашия двор и дядо ми го погва с брадвата, петелът подскача и бяга, дядо след него. Не знам как но успя да му отсече клюна и най-накрая, след много опити, успя да го умъртви. Съседката го сготви с ориз и остави на прозореца на изстива. В това време котаракът Мицко се присламчва и наяжда петела. Сестрата на баба ми беше много добра в коленето на пилета. Хваща пилето за краката, застъпва главата с крак върху дръвника и с много остър нож му прерязва гърлото. После потапя за секунди в леген гореща вода и готово - чиста работа.

# 609
Може ли да ям свинско?

Може. Но първо му провери температурата  Joy

# 610
Може ли да ям свинско?

Може. Но първо му провери температурата  Joy

Ами, аз го купувам охладено, Човече.  Wink

# 611
Тогава вече не мога да помогна  Mr. Green

# 612
ами аз някак си не мога да приема, че всички вредности и глупости на съвременния живот трябва да се приемат, защото 'такъв е живота сега". Но моето мнение го казах - аз съм за умерената консумация на месо/млечни и за контрола в/у качеството на храната като цяло, защото това е не по-малко важно. не ми се ядат зелени салати расли в/у бунище точно толкова, колкото не съм ОК да ям яйца на кокошка, кято снася всеки ден яйца.

# 613
Както Рокси спомена, етичните съображения би трябвало да надхвърлят надхвърлят проблемът с (не)яденето на месо. По принцип консуматорското общество изисква свръхпроизводство, а това неминуемо води до експлоатация, нечовешко отношение и т.н. Но никой от нас не се отказва от допълнително парцалче, ботушки, джаджичка, поради това, че може да става въпрос за експлоатация над дете или възрастен.
Производството на растителни продукти също е свързано с изсичането на гори, с правомерно и неправомерно използване на детски и не само детски труд.
Иначе и на село животните не се убиваха никак хуманно. Като дойдеше сезонът и като заквичаваха прасетата, чудех се къде да се скрия.
Вече и на село все по-малко хора могат да колят животни и процесът им се вижда жесток. Модерно стана някой ловец да застреля животното и така набързо да приключи всичко.

# 614
Нскоро гледах някаква глупост, че рак се лекувал като се повиши тряйно телесната Т, така умирали раковите клетки. И като умират какво ще стане после, ще се появят нови, какво друго.

Това за лечение с повишаване на телесната Т е известно отдавна.Е,ако не се промени изцяло начина на живот след това,ефекта ще е временен.

СлънцеЛуна,като гледам в колко часа си стояла пред компа да се грижиш за моето здраве,не ми остава нищо друго освен да ти кажа първо да оправиш твоето...Не знам дали е от хранителният ти режим,ама те лекарите, диетолозите и организациите, до които се допитваш знаят по-добре от мен. Laughing

На мен "Ензимният фактор" не ми вдъхва доверие.Животните с висока телесна Т могат да се ядат през зимата примерно.Соята...силно под въпрос доколко е човешка храна.Отделно голямото и генно манипулиране в световен мащаб.Ферментирали храни...допускам с особено мнение.Освен това тялото си произвежда самО ензимите,само храната трябва да се сдъвква доста добре ,за да се отдели повече слюнка,да се ползват разни подправки при готвене и т.н.Ако има здр. проблем съм за вземането на допълнителни ензими,но за недълъг период и т.н.
Млякото само по себе си не предизвиква канцерогенни заболявания,а неправилата му обработка-пастьоризиране,хомогенизиране и разни  методи за удължаване на годността му,отделно консумацията му с друга храна.
Естествено млечните няма  нужда да са всеки ден на масата.

Общи условия

Активация на акаунт