ЗА или ПРОТИВ консумацията на месо?

• 62 911
  • 1 882
  •   1
Отговори
# 405
Гледах по нешънъл джиографик как мозъкът ни се стресира всеки път, когато требва да прави избор, тъй като веднъж избрал нещо, той се лишава от всичко неизбрано. По тази причина този комплексар Wink мозъкът ни, почвал да оправдава избора си.
Напрежението между вегани и месоядни се появява по следните причини, според мен.
Месоядните просто обичат месо, вкусно им е, но понякога не си го казват тва, а почват да обясняват колко е полезно месото и кви разумни хора са.
Вегетарианците също мислят, че ядат здравословно, но тва най-често не е тяхната причина за изборът им. Тях просто им е жал за животните, но и те не си го казват така, щото нашето време е жестоко, материално и таквиз жалостиви не се препоръчва да са хората.
Ние си хапнахме чудесна ''баница;; за НГ-аюрведически питки с пълнеж от царевица, картофи, грах, със забити върху тях сабички с навити на руло късметчета.Не съм ги правила аз, де./

# 406
  • София
В такъв случай жалостивите не трябва ни мляко, ни яйца да консумират, защото лактацията на кравите,козите и овцете се поддържа насила, и отделят малките още два-три дни след раждането, а кокошките така и не стигат до мътене. Това не е ли жестокост? Според мен е, ако трябва да следваме линията на любовта към животните докрай. Никакво мляко, никакви яйца, защото животните плащат цената! Или любителите се залъгват, че ядат яйца от щастливи кокошки и пият мляко от щастливи крави, които с радост го отдават на хората, вместо даси кърмят теленцата? Че и риба и морски дарове не трябва да ядат. Пак от жалост.

Аз обичам месо, мляко, яйца, риба. В този смисъл мозъкът ми не се стресира какво да избере. Но подозирам, че мозъците на веганите и вегетарианците се стресират, затова имат нужда от психоатака под форрмата на духовни напътствия, мантри, енергии и пр. Иначе как ще убедят мозъците си, обичащи животински продукти, че не им трябват от жал към животните?

# 407
Пo въпроса с мозъка-това да избере какво да яде, когато има изобилие не е стрес,или е положителен такъв .Cтрес е когато веган или вегетариянец няма какво да сложат в устата си и им  се наложи да гръмнат с прашка някоя птица. Simple Smile
Изобщо не мисля,че някой не яде нещо си от жал-по-скоро е от собствен егоизъм-иска да се съхрани и да стане столетник,защото така пропагандират въпросните книжки.Ядеш ли месо и мляко-много болести те чакат едва ли не.Освен това не мисля,че на някой може да му стане кой знае колко жал след като не убива сам,а някой вече е свършил тази работа вместо него.Естествено книжките са написани доста надъхано,ако си малко лабилен може да пострадаш.Същото е и с разните филмчета,дето циркулират из нета.
По въпроса с енергиите,мантри и духовни течения има много хора в тези среди,които и си ядат месо-така че няма нужда да се наместват тук.Млечните също са на почит,има разни изисквания към подбора на храната обаче.
В тези течения не се проповядва отказване от месо,защото това само по себе си е насилие.Естествено има момент,в който някои се отказват съвсем осъзнато,като причините не са в ахимсата(а тя по принцип е грешно разбирана),а в естеството на практиките,които не са обект на тази тема.Има си съвсем свободен избор,но крайните последователи започват от ниво тяло и си остават там,иначе могат доста да говорят за духовна извисеност...

# 408
Според мен ?сът е не дали, а колко месо/млечни. Откакто храната е широкодостъпна/евтина се яде повече от нужното месо/млечни ( + свързаните проблеми от това). Преди 100 г. хората са ядяли значително по-малко месо и млечни, това от разкази на близки възрастни.

В ИТалия например паста която да е пълна с нещо ( тортелли и тн) или лазаня се яде само на празник , в неделя например и тн. Пица само вечер не всеки ден и тн. Сега хр. навици са много променени към ояждане и прекаляване с неща, които малкои или много са били лукс едно време и то както казах не много далеч във времето.

# 409
Ех, пак ли го дъвчете този недостиг на протеини ? Неспортуващият възрастен има нужда от 0.8 грама протеин на килограм. Спортуващият непрофесионалист от 1 грам на килограм и нагоре, най-много до 1.5-2 гр. На диета без месо и млечни безпроблемно мога да си набавя по 1.5 гр. на кг. , и добре, че съм от спортуващите, иначе щеше да ми е в излишък.

Впрочем, има един форум за вегански бодибилдинг. Там не съм видяла нито един с опадали зъби, коси, нокти. Още малко ще напишете, че на вегетарианците/веганите ще им се откъсне някой крайник, докато си вървят по улицата Grinning .

# 410
# 411
Ех, пак ли го дъвчете този недостиг на протеини ? Неспортуващият възрастен има нужда от 0.8 грама протеин на килограм. Спортуващият непрофесионалист от 1 грам на килограм и нагоре, най-много до 1.5-2 гр. На диета без месо и млечни безпроблемно мога да си набавя по 1.5 гр. на кг. , и добре, че съм от спортуващите, иначе щеше да ми е в излишък.

Впрочем, има един форум за вегански бодибилдинг. Там не съм видяла нито един с опадали зъби, коси, нокти. Още малко ще напишете, че на вегетарианците/веганите ще им се откъсне някой крайник, докато си вървят по улицата Grinning .

Виж, има вегетарианци и вегани, които са напълно наясно какво правят, защо го правят, и съответно знаят как да го правят. Тях няма какво да ги мислим.

Обаче има и други, които се повличат по "модата" и не се хранят пълноценно. За съжаление, точно те се набиват в очи и така тръгват легендите.

# 412
  • Варна
Когато на един въпрос има хиляди отговори е съвсем ясно че няма нито един верен.Едно май е ясно , без значение какво ядем трябва да се стремим да избегнем химията в храната си.

# 413
Преди 100 г. хората са ядяли значително по-малко месо и млечни, това от разкази на близки възрастни.

А какво са ядяли? Хляб, картофи, царевица и ориз? Чудесно за оцеляване, но едва ли точно здравословни.

# 414
  • София
Преди 100 г. хората са ядяли значително по-малко месо и млечни, това от разкази на близки възрастни.

А какво са ядяли? Хляб, картофи, царевица и ориз? Чудесно за оцеляване, но едва ли точно здравословни.

Че какво им е  newsm78

# 415
  • София
Склонна съм да приема идеята, че с възрастта е по-добре да се консумира по-малко месо, също и по-малко храна изобщо. Особено в днешно време, когато достъпът до храна е лесен (само пари да имаш). Като си говорим за едно време, едно време бедните са яли по веднъж-два пъти на ден, а не по 5 пъти на малки порции.

# 416
Аз избягвам свинското, агнешко и телешко не харесвам. От време на време ям пилешко и риба.
А и месото не е месо, наблъскано е с хиляди антибиотици.

# 417
  • София
Е, то и зарзаватите не са вече зарзавати, и водата не е вода, и въздухът не е въздух, ама какво да правим, да мрем ли! Или всички да се позиционираме в някое село да си произвеждаме храната, да си построим по една лична пречиствателна станция?

# 418
За вегетариански култури съм чувала, но за стари вегански култури - общество без никакви животински продукти - бих искала да науча повече. Бързият ми прелет над Гугъл не помогна в тази насока. Hug

Защото търсиш с нови термини , неща от миналото , когато не са съществували . Другата дилема , от кога са млечните в  менюто на човека , ще ти е коз в търсенето и в кои култури се употребява изобщо и тн.

Все ми се струва, че млечните храни са в менюто на хората от преди появата на Гугъл на бял свят...... Но може и да бъркам?!  newsm78

# 419
Склонна съм да приема идеята, че с възрастта е по-добре да се консумира по-малко месо, също и по-малко храна изобщо. Особено в днешно време, когато достъпът до храна е лесен (само пари да имаш). Като си говорим за едно време, едно време бедните са яли по веднъж-два пъти на ден, а не по 5 пъти на малки порции.

Oсвен това царевицата преди да  я изядат са си я копаели, тъй че сравненията с миналото най малкото не са при равни условия, ерго не са съвсем правилни. А и за качеството на живот, дори само по отношение на храната може да се спори.

Общи условия

Активация на акаунт