ЗА или ПРОТИВ консумацията на месо?

• 65 614
  • 1 882
  •   1
Отговори
# 795
бъръльо-бъръльо - Аз използвам изкл. прост метод... но и той, както и останалите - си изисква време. Ето в какво се състои:

1. Купуваш си пшеница за покълнване (има такава по магазините!) или използваш друг вид семена със същите свойства (т.е. да не са били "убити" при сушенето, например или друг вид обработки на хр.вкусовата промишленост като груханата пшеница и мх. други);
2. Слагаш 3-4-5 лъжички зърно в буркан, заливаш със студена вода - да е около 1 см НАД зрънцата, разклащаш, тъй че всички зрънца добре да се омокрят, слагаш отгоре на буркана тензух за да "диша" зърното, накрая овиваш го с кърпа отстрани САМО и го оставяш да престоява на средно топло място и НЕ на директна слънчева светлина;
3. през 12 ч. (или 24....) сменяш водата, като изплакваш и смите зрънца обилно няколко пъти. Оставяш пак около 1 см вода отгоре и завиваш пак;
4. След денонощие и половина - две, прехвърляш зърното в широк и евентуално - плитък съд и го разстилаш, изплакваш го пак обилно с вода и в крайна сметка оставяш водица, колкото да е влажно там, а зрънцата да се едно до друго, но не и едно върху друго! Закриваш съда и пак оставяш при същите условия да постои още;
5. Пак през 12 ч. преплакваш зърното с вода, после оставяш пак влажно състояние, но НЕ мокро (локвички вода)! След 1-2 дни покълнването вече е факт! Изчакваш докато кълновете станат 1 до 1.5 см дълги - тогава са най-добри, разбирай: най-полезни.
6. Може да го хапваш веднага след измиване от инкубатора (който може да е и 1 обикновена кутия платмасова), може да си го разбъркаш с кис.мляко, а може да си го оставиш в хладилника "за после".

Процедурата само на пръв поглед изглежда дълга и трудоемка..... Времето за покълнване зависи от условията (темп., влажност) и от качеството на зрънцата. Ако зациклиш процеса (да не чакаш първата серия да поклълне, та чак тогава да почва действия с втората - може да имаш нови кълнове през средно 2 дни, което в указаното в началото количество изходен материал е достатъчно за нуждите на организма за също 2-3 дни.....  Peace

Последна редакция: нд, 05 яну 2014, 14:59 от Miami_beach

# 796

Точно, прасета сме, ама много хора се обиждат.

Laughing То затова ли устройството на свинята е копие на нашето!
е,някои гусита са плодоядни,не че после сер...ат паста за зъби де...

Да се включа и аз за двата ми жалки опита да си направя кълнове - завършиха неуспешно,
а толкова ги обичам,на третия ден замирисаха доста зле и ги изхвърлих,но не покълнаха,
а на семената пишеше,че са за покълване(от просо)

# 797
Кълнове правехме за домашна работа по биология. Бобчета върху влажен памук.

# 798

Бабите навремето като са постили,.т.е. веганствали по 40-50 дни са продължавали да готвят с мас.Същото препоръчва да става и в днешно време по постите една съвременна лекарка,като маста може да се замени с масло ,но да се готви с животинска,а не с растителна мазнина.

Едва ли са продължавали да готвят с мас по време на пости. Не са били толкова прости, че да не знаят, че маста е блажна и нарушава поста. Който готви с животинска мазнина, изобщо не пости.

Градските баби може да са си купували олио,в селските магазини имаше хляб и пирони,евентуално сол-никой не е прост да дава пари за олио като има мас.

Пък и най-древната философия на земята - Ведите - говори за човека като за вегетарианец.

Не е вярно-в Чарака Самхита има описани качествата на няколко вида месо.За да ги има значи се е консумирало,иначе няма как да знаят кое как действа и дали е подходящо/неподходящо за отделните типове.

# 799
консумацията на месо има както своите минути, така и своите плюсове, но аз лично не съм от любителите на месото, не го изключвам от менюто си, но пък рядко консумирам - 1 път в месеца може би

# 800
  • София
Против яденето на месо съм. Това е лично за мене избор. По вътрешен начин получен преди 20 години. Пък и най-древната философия на земята - Ведите - говори за човека като за вегетарианец. После с грехопадението хората са станали месоядци. Сега е времето отново да се върнат към чистия начин на хранене - растенията. Да не причиняват болка и смърт на други същества. "Не убивай!" - една от 10-те Божи заповеди. Без насилие да живеем.

Ведите не говорят за човека като за вегетарианец, това явно си го научила чрез вътрешно прозрение.
Преди грехопадението хората не са консумирали никаква храна, нито растителна, нито животинска.  Simple Smile
Заповедта "не убивай!" се отнася само за убийство на хора, обаче забравих, че някои въобще не се разграничават от животните.  Joy

Градските баби може да са си купували олио,в селските магазини имаше хляб и пирони,евентуално сол-никой не е прост да дава пари за олио като има мас.

По-точно, никой не е бил прост, за да пости. Който е готвел с мас, не е постил.

Последна редакция: нд, 05 яну 2014, 16:10 от Alexandria37

# 801
Ами добре.То и без това се е постило във връзка с отглеждането на животните,а не по религиозни причини както смята днешното поколение-така че кой какво си е мислил и разбирал под пост са различни неща.

# 802
Децата, родилките и бременните са били освободени от пост, та за тях все някой е готвел - по нашите ширини с мас.

Сигурно са били освободени от пост, но едва ли е имало някой, който да яде мас и масло и в същото време да си въобразява, че пости.
Едва ли преди 300 години всеки селски дом е разполагал със слънчогледово олио или зехтин.

Преди 300 год. може изобщо да не са ползвали мазнина при готвене. А тези, които са готвели с мас със сигурност са знаели, че правейки го - не постят.

И преди 2000 години е имало зехтин , не ставай смешни . Не е имало олио , палмови мазнини и тн. Мюсюлманите как са готвели като е нямало свинско . Такива уреди за кълнове в Лекси гледах и май нямаха и 30 лв.

Не понасям свинската мас и никога не сме готвили с нея, гнусна ми е  Sick Sick Sick
Or , не говори така кардинално , това ,че ти смяташ за нормално да готвиш с мас не значи , че е другите го правя, еле всички  Naughty

Мога да дам едно предложение ,което обожавам , като енергийна бобма ми е рано сутрин , невероятно освежаващо. Сусамово мляко фино , без люспите, на шейк с един банан . Много полезно за стомаха, хранително и много освежаващо , най-вече полезно, богато и на калций.

Последна редакция: нд, 05 яну 2014, 17:01 от adelinda

# 803
  • София
Естествено, че е имало зехтин, но там, където е имало маслини.  Hug В някое балканско селце само зехтин са ползвали...

Miami_beach, благодаря ти. Ще пробвам непременно, въпреки че наистина ми изглежда бая сложно.

# 804
  • Sofia
и аз си правя такъв шейк,но с пълнозърнест сусамов тахан

# 805
и аз си правя такъв шейк,но с пълнозърнест сусамов тахан

Какво значи пълнозърнест сусамов тахан? Има ли непълнозърнест или е някаква мода, за да му вдигнат цената? За колко го взимаш този пълнозърнест тахан?

# 806
  • Sofia
по-тъмен е и люспата не е отстранена,както при обикновения светъл тахан...не е по-скъп,и двата са по 6,00-6,50лв./700гр.

# 807
по-тъмен е и люспата не е отстранена,както при обикновения светъл тахан...не е по-скъп,и двата са по 6,00-6,50лв./750гр.

Ясно. Близо до нас има таханджийница и всичкият тахан си е кафяв, а наистина по диетичните магазини съм виждала светъл. Ако си имаш сусам, излиза много на сметка.

# 808
За мен такива напитчици са пълна гнус. Ако щя ям, да ям като хората, бананите отделно, ядките отделно. Такива противни помии обаче съм забелязала, че често са в менюто на веганите. Слагат още протеини от коноп, соеви протеини и спирулина.
Ама да - как още някой не е казал, че Библията е написано "давам ви всяко семе и всяка трева за храна". Не убивай било повеля за вегетаринаство, направо ще падна. Вярно е това за алабаша.
пп: а тахан не си купувам, сама си правя  Sunglasses

# 809
  • SA
Цитат
И преди 2000 години е имало зехтин , не ставай смешни . Не е имало олио , палмови мазнини и тн.

Палмовото масло се използва за ядене от преди 5000 години и винаги е било основна мазнина за готвене в някои Африкански дьржави.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт