ЗА или ПРОТИВ консумацията на месо?

  • 63 022
  • 1 882
  •   1
Отговори
# 1 815
  • Мнения: 1
Леля ми по време на първата си бременност се е погнусила или не знам и аз какво от млякото, и сега никакво домашно прясно мляко, или млечни продукти от домашно мляко, не може да вкуси. Повдига й се, а пък купешко мляко пие, ама съвсем малко Crazy

# 1 816
  • София
  • Мнения: 15 828
  Сега се сетих да питам, тези дето нищо животинско не хапват, като правят кюфтета от нещо зърнено или соева имитация на месо, с какво ги спояват, като не ползват яйца?

# 1 817
  • Мнения: 5 710
 Сега се сетих да питам, тези дето нищо животинско не хапват, като правят кюфтета от нещо зърнено или соева имитация на месо, с какво ги спояват, като не ползват яйца?

това прозвуча малко като една моя приятелка, която когато й казах че в Италия няма фини кори възкликна " Е как си правят баниците!" Simple Smile

вероятно веганите не правят кюфтета и нямат нужда от имитации, но от воле се сещам, че когато имаш налична киноа, булгур, елда или нахут, боб  примерно и ги минеш на робота + галета, карфиол, други зеленчуци можеш да докараш консистенция за кюфте, което после лесно да печеш на  плоча с каменно покритие. Аз правя няколко вида такива кюфтета, но слагам и извара, не е съвсем веганско;-)

# 1 818
  • Мнения: 2 265
За млякото - 40% от световното население не може да усвоява добре мляко. Източникът на това твърдение не е някой веге сайт ( Mr. Green) а БиБиСи и по-точно филмът ''Are We Still Evolving ?''.

# 1 819
  • София
  • Мнения: 62 595
Азз така и не разбрах защо някои поредни уж специалисти по хранене твърдят, че възрастните не трябвало да пият мляко, защото не го усвоявали. Почти  половината земно население не може да го усвоява, но другата половина може - защо в такъв случай да се лишава от него?

# 1 820
  • Мнения: 5 710
Както казах в Европа тоя проблем го нямаме (масово), общият случай е на пригодност към усвояването на мляко и млечни продукти ( над 80%).

Many people with ancestry in Europe, West Asia, India, and parts of East Africa maintain lactase production into adulthood. In many of these areas, milk from mammals such as cattle, goats, and sheep is used as a large source of food. Hence, it was in these regions that genes for lifelong lactase production first evolved. The genes of adult lactose tolerance have evolved independently in various ethnic groups.[6] By descent, more than 70% of western Europeans can drink milk as adults, compared with less than 30% of people from areas of Africa, eastern and south-eastern Asia and Oceania.[7] In people who are lactose intolerant, lactose is not broken down and provides food for gas-producing gut flora, which can lead to diarrhea, bloating, flatulence, and other gastrointestinal symptoms. http://www.nytimes.com/2006/12/10/science/10cnd-evolve.html?_r=0

Изобщо както говорихме и в самото начало на темата, човека е приспособимо същество. Може да яде  и усвоява всичко, а което не може по всяка вероятност не е характерно за местообитанието му. Случаяте показателен, че човекът еволюира Wink.

# 1 821
  • Мнения: 1 719
Да, прясното мляко не е полезно, особено с напредване на възрастта. Аз, обаче, си го пия в големи количества (домашно, не купешко) - от малка много го обичам и го предпочитам пред всякакви безалкохолни напитки.

# 1 822
  • Мнения: 5 710
аз имам въпрос към по-компетентните, че нещо се замислих/обърках с млякото а и ЕГНто напредва, не съм си пила алоето днес Twisted Evil
какво става с казеина. досега говорим за лактозата, ок.
защото това което се сетих и помня от книгите Сила за живот едно време беше, че огромната молекула на казеина е и големия трън в очите - голяма, протеинова молекула предназначена да храни телетата, оито трябва да правят мощни кости и маса, трудно/невъзможно разграждане, силен алерген, изключват го в редица диети, както глутена ... каква е там историята

# 1 823
  • Мнения: 8 999
Не знам какво казват изследванията и учЕните, ама в нашето семейство 100% имаме поносимост към прясното мляко. Пием с литри. Четирима сме.
Аз пък не закусвам. От тийн не го правя, просто сутрин ми се гади само като помисля за храна. От 15-16 годишна започнах да пия сутрин само кафе - без нищо /без захар, без мляко/. Огладнявам чак към 3-4 часа следобяд. Тогава, ако имам време, начин, сгода, хапвам нещо малко - парче сирене, кашкавал, колбас, понякога и баничка /от ония, маааазни софийски банички, мммммм/. Вечерям /както и останалите вкъщи/ между 7 и 9 вечерта /зависи как върви готвенето/. Мъжът ми е на същия режим. Децата закусват, обядват, дъвчат нещо следобяд и след това вечерят. Никой няма стомашни проблеми /не сме на по 20 г. та тепърва да ни очакват тия капани/, нямаме и други здравословни проблеми.
Това доказателство за какво е?

Ще ви отговоря - за нищо.
Просто сме здрави и храната не ни влияе. Ако сме кекави и трябва да се съобразяваме какво и колко ядем, със сигурност ще имаме друг хранителен режим.
Месо ядем всеки ден. Ако не е готвено, то е колбас някакъв. Не поглъщаме с килограми, но все пак присъства в менюто ни.
Чувстваме се отлично. Нищо не ни боли, не ни сърби, не ни гнети.
Сладкишите са забранени у дома. Отпреди Коледа стои един отворен един голям шоколад. Ето, сега се подсетих, че е време да го изхвърля.
Не казвам, че не ядем сладко. Но то е две-три лъжици Нутела, подсладеното мляко с Нес-куик /за децата сутрин/, по две-три лъжички конфитюр, мед или подсладено мюсли, сладолед. Не всеки ден. Но торти, кексове, козунаци, кремове - не. Тестено - само хляб /не винаги/. Спагети, пици, талятели, брускети, лазаня - няма такова меню у дома. Два-три пъти годишно ни се дояжда и тогава се нагнетваме като нерези. Засищаме се за следващите 4-5 месеца.
От красиното меню - повечето неща присъстват като гарнитура или добавка в месната манджа.
Ако имам разтоварващ ден със зелена салата - задължително с риба-тон, варени яйца и синьо сирене.

А телесната маса не се регулира с качеството на храната, а с количеството.

# 1 824
  • Мнения: 5 710

А телесната маса не се регулира с качеството на храната, а с количеството.

това не е точно така:) килограмите се регулират от простия баланс на приход/разход.
+ налични гени и предразположености, които забързват/забавят процеса и начин на живот разбира се
вероятно ако ям като теб ще съм 150 кг но мога да съм и 100 с 1/5та от това което ядеш.
не знам дали се разбра какво казвам, с три думи не е толкова просто. едно парче салам/или пица на един човек му влияе по един начин, на друг по друг.

много се застоях тази вечер, ако някоя добра душа ми обясни за казеина ще го прочета с удоволствие

лека нощ   bouquet

# 1 825
  • София
  • Мнения: 2 997
Просто сме здрави и храната не ни влияе.
...
Месо ядем всеки ден. Ако не е готвено, то е колбас някакъв. Не поглъщаме с килограми, но все пак присъства в менюто ни.
...
Сладкишите са забранени у дома.
...
Но торти, кексове, козунаци, кремове - не. Тестено - само хляб /не винаги/. Спагети, пици, талятели, брускети, лазаня - няма такова меню у дома.

Никак не е изненадващо, че сте здрави. Храненето ви е повече от добро, макар и не нарочно Simple Smile

# 1 826
  • Мнения: 7 171

А телесната маса не се регулира с качеството на храната, а с количеството.

това не е точно така:) килограмите се регулират от простия баланс на приход/разход.
+ налични гени и предразположености, които забързват/забавят процеса и начин на живот разбира се
вероятно ако ям като теб ще съм 150 кг но мога да съм и 100 с 1/5та от това което ядеш.
не знам дали се разбра какво казвам, с три думи не е толкова просто. едно парче салам/или пица на един човек му влияе по един начин, на друг по друг.

много се застоях тази вечер, ако някоя добра душа ми обясни за казеина ще го прочета с удоволствие

лека нощ   bouquet


Какво точно искаш да разбереш за казеина? Аз зная много малко, но в общи линии, има няколко вида казеин, като по-важните са 1 и 2. Може да има алергия към казеина (защото е белтък Laughing), която се проявява от рано, но оже да се израсте. Анафилактична реакция е алергията, тоест, доста сериозна. Има някакви теории, че казеин 1 може да предразполага към диабет и сърдечно-съдови заболявания, но засега са отхвърлени (новозеландците са изследвали мляко от крави с казеин 2 и такива с двата вида).

# 1 827
  • Мнения: 7 171

Показателно за какво? Имат проблем с ензим. Генетична вариация. Както на някои им липсват други ензими, например фенилкетонурията. И тя ли е показателна?

Е, как аз тогава, както и мъжа ми, допреди години не сме имали проблеми с прясното мляко, но от години вече изобщо не ни понася и определено не е на основата на самовнушението. Веднага след пиене на прясно мляко, се започва с разстройството, а на мен и ми се повръща след това. Мляко с ориз - нещо, което обичах, вече не мога да ям, защото реакцията е същата. Та не е генетично, защото щях да съм го проявявала винаги, а ми се появи последните години. Показателно е за теорията, че млякото е за малките животни и хора, на пораснали индивиди не им е жизнено необходимо млякото и ето, че при някои се проявява тази непоносимост - организма сам го отхвърля.

Вашето прилича на лактозна нетолерантност. Проявява се при възрастни и точно това са симптомите.

# 1 828
  • Мнения: 9 992
Допреди няколко века 95 % от хората са били с непоносимост към лактоза . Демек всички без 5%, /които си оставя природата/ . Много майки или са умирали при раждане или са нямали кърма или не достатъчно и много деца са умирали , започнали са хората да дават животинско мляко и в последствие са оцелявали повече наследниците на тези 5 % . Не навсякъде хората са консумирали мляко от животни и до ден днешен са си с тази вродена непоносимост към лактоза с малки изключения /мутации. Смята се , че така или иначе човек може да усвоява пълноценно млякото до 3 години с поносимост или без , после просто не е възможно да се усвои напълно . В Европа повечето сме с поносимост към лактоза .
Бактерията в киселото мляко помага да се усвои .

# 1 829
  • Мнения: 8 999
едно парче салам/или пица на един човек му влияе по един начин, на друг по друг.

Ами точно така е. Всеки се съобразява със собствения си метаболизъм, ежедневната си активност и още куп неща.
Но с тези продукти, които ядем вкъщи, ако ги намалим наполовина, със сигурност ще започнем да слабеем.
Любимата ми диета е прясно мляко на корем и млечни продукти в ограничено количество.  Аз съм 160 см. 50 кг. - колко мляко мога да изпия? Вместимостта ми е не повече от литър на ден. Като добавя и още 200 гр. сирене/кашкавал, една-две ябълки, някой промит зеленчук /като краставица/ - ами ето, цял ден съм пре-сита, а килата се топят.
Но моят организъм е приятелски настроен към животинските продукти /включително и към месо/.
Веднъж нещо се бях запуснала и неусетно качих 8-9 кг. За моя ръст това е много. Свалих ги със следната диета: килограм червени ябълки /защото такива обичам/ и литри айрян, но много подсолен. Това през деня. Вечер - парче сирене/кашкавал/варени яйца/месо/колбас - около 150 гр. с бяло вино /то, бялото вино с много лед си ми е в ежедневното меню така или иначе/.
Всеки си намира вярната пътечка. Но тя не е общовалидна за всички. А и, както казах, количеството е от значение. Ако пия по 3-4 литра мляко и ям половин килограм сирене/кашкавал, нищо чудно и да надебелея.
И друг път съм го споделяла в подобни теми, но моят баща ме учеше, в детството ми, че колкото месо имаш в чинията, толкова и зеленчук трябва да поемеш, без да преяждаш. Парченце от едното, парченце от другото, докато се заситиш. Ако си прегладнял, не сядай на богата трапеза - по-добре на крак чопни нещо набързо, за да си "развалиш апетита", а после се наслаждавай на обилен обяд или вечеря. Трето правило - ако не се чувстваш незаситене, не посягай към десерт. Остави си го за другия ден, замествайки едно ядене с него. При родителите ми се е случвало мама да направи някой сладкиш и да седнем тримата и да ометем тавата за вечеря. Да си легнем като пребозали малачета и през следващата половин година да не се сетим да го повторим.
Аз затова се дразня на някои новоизлюпени вегетарианци, които твърдят, че след като са се отказали от месото, се чувстват много по-добре. Ми, хубаво. Явно вашият организъм има непоносимост към месо и животински продукти, но просто не сте го знаели. Но това не е общовалидно. Все едно аз, изхождайки от моя опит и вкус, да тръбя, че е задължително да пиеш по литър прясно мляко и да ядеш по кило месо на ден, за да ти е всичко на шест.

Общи условия

Активация на акаунт