Любители на руската култура и изкуство

• 12 844
  • 66
  •   1
Отговори

Добре дошли в темата за руска култура и изкуство!

Ако обичате музика и балет
Или желаете да споделите мисли за някои от вечните романи .Може да сте развълнувани  от съвременен шедьовър превърнал се в ненадминат сценарий

Ние ви посрещаме  с много  радост  и оставаме  с мъничко тъга ,когато ви няма

За всички: композитори ,музиканти,писатели,поети,художници,кино и театрални актьори,дейци на балетното и цирковото изкуство

# 1
# 2

Непознатата Русия.Едно чудесно клипче.

# 3
Вчера гледах няколко епизода за Ермитаж.

http://tvkultura.ru/brand/show/brand_id/20890

# 4
Здравей Цонна,
Имала ли си възможност да посетиш  Ермитажа?
Да посетиш е условно казано,защото от много любители на живопистта и т.н. ,родени и постоянно живеещи в Санкт Петербург съм чувала че цял живот не стига да се опознае Ермитажа.

# 5
Няколко любопитни факти

Думата ермитаж е френска и означава място за уединение.
Днес Ермитажът в Санкт Петербург се състои от 6 сгради:

Зимният дворец (1754 — 1762, архитект Б.Ф. Расстрели)
Малкият Ермитаж (1764 — 1767, архитект Ж.Б. Вален-Деламот)
Старият Ермитаж (1771 — 1787, архитект Ю.М. Фелтен)
Новият Ермитаж (1839 — 1852, архитект Лео фон Кленце)
Ермитажният театър (1783 — 1787, архитект Джакомо Кваренги

По-късно  допълнително се включват

Меншиковски дворец (1710 — 1727, архитекти Джовани Мария Фонтана   и   сградата на главния щаб (архитект К.И.Росси)

Сред най-прочутите от представените художници са Микеланджело, Леонардо, Рембранд, Пикасо, Лорейн, Вато, Моне, Сезан, Батиста, Тиеполо, Гоген, Ван Гог, Рубенс, Рафаело, Тициан, Веронезе, Ел Греко, Гоя, Диего Веласкес, Ван Дайк, Дьолакроа, Мане, Реноар и много други майстори, скитски и византийски художествени изделия, приложното изкуство на Урарту, древния Египет, Персия.

Общата дължина на близо 400-те зали е 22 километра. Ако посетителят прекарва по 1 минута на всеки един експонат, ще му бъдат необходими 11 години, за да разгледа всичко — при условие, че прекарва в музея по 8 часа дневно

# 6
Здравей Цонна,
Имала ли си възможност да посетиш  Ермитажа?
Да посетиш е условно казано,защото от много любители на живопистта и т.н. ,родени и постоянно живеещи в Санкт Петербург съм чувала че цял живот не стига да се опознае Ермитажа.

Не.

# 7
  • София
Аз съм го посещавала десетина пъти, невероятно място. Естествено, нито веднъж не съм успяла да го обиколя целия, но имаше места, които най-много обичах да посещавам. Като по-малка най-много харесвах древноегипетския отдел с мумията и саркофазите, в по-зряла възраст започнах да отделям повече внимание на дребните детайли в стените, пода, таваните, обстановката. Всеки път като влезна, все едно се озовавам в друг, съвсем различен свят.

# 8
Посещавала съм Ермитажа 4 пъти ,разбира се видяла съм една частичка от изложеното в него.
Някъде бях прочела ,че експонатите са 3 000 000,  от тях  почти 4хил. картини, повече от 7 хил.рисунки, почти 8 хил. гравюри, и около 10 хил. гравирани камъни и какво ли още не.
Може би първият път ме грабна архитектурата на залите  в Зимния дворец, с тяхното великолепие и пищност.А после изложените картини.Така се случи че първо видях някои от шедьоврите на западноевропейските  художници.Следващите пъти бързах да видя все повече и повече.

През 2014 година ,ще се честват 250 години от основаването на Ермитажа в Санкт Петербург.

Последна редакция: вт, 31 дек 2013, 01:23 от kukumber

# 9
Започнахме с красивия Санкт Петербург.Самият град и околностите му са огромен музей.

Едно клипче за Царское село ,в частност за Екатерининския дворец.

http://vbox7.com/play:702bdae4

Много се изписа за Кехлибарената стая.

Чела съм какви ли не версии за изчезването на това уникално творение.
Така и не я откриха,но по случай 300 годишнината от основаването на Санкт Петербург ,кехлибарената стая е възстановена.

Ще бъде интересно ,някой да разкаже ако е успял да я види.

# 10
Традицията повелява днес да гледаме точно този филм  Tada santa2

# 11
Бумър, просто е задължително Laughing
 Аз пък писах в старата тема, но ще повторя и тук. Не точно руско, но парни то что надо Wink

# 12
Здравейте Бумър,Jarrita, Мarianna и Цонна,

Желая весело изпращане на старата, и с по-големи усмивки и надежди посрещане,
на новата 2014 година.

По стара традиция следва  тост

Однажды шли три странника. В пути их застала ночь. Они увидели дом, постучали. Им открыл хозяин и спросил:
"Кто вы?"
- Здоровье, Любовь и Богатство. Впустите нас переночевать.
- Жаль, но у нас только одно свободное место. Пойду, посоветуюсь с семьей, кого из вас впустить.
Больная мать сказала: "Давайте впустим Здоровье".
Дочь предложила впустить Любовь, а жена - Богатство.
Пока они спорили, странники исчезли.

Так выпьем за то, чтобы в новом году в нашем доме всегда было место для Здоровья, Любви и Богатства!

НАЗДРАВЕ !

# 13

Новогоднее настроение в год  Лошади.

# 14

Общи условия

Активация на акаунт