Любители на руската култура и изкуство

• 12 795
  • 66
  •   1
Отговори
# 15

ЧЕСТИТА НОВАТА 2014 ГОДИНА !

# 16

На мен ми се паднаха Гармония, Океан и Дерзость Simple Smile

# 17
Здравейте,

Желая на всички ,които се интересуват ,
и на тези ,които  по една или друга причина надникват в темата
 крепко здраве,щастие и много
сбъднати мечти

# 18
Бумър чудесна си,  newsm10 много обичам всякакви ребуси.
Моите думички са:приключения,легенда и позитив.
И трите имат много общо с мен.

# 19
Историята на "Кехлибарената стая" е много интересна и затова бих желала да я споделя с вас.
Самоволно коронясалия се за пруски крал Фридрих I поръчал през 1701 г. на датския майстор Готфрид Волфрам и архитекта Андреас Шлютер да изработят кехлибарени панели, с които да облицова стаите на двореца си Шарлотенхоф. През 1716 г. Фридрих Вилхелм, син на Фридрих Ι, подарил това съкровище на Петър Велики. Прусия имала нужда от силен съюзник като Русия, която малко преди това е победила Швеция, и този скъп дар скрепил съюзничеството им. Кехлибарената стая била разглобена и опакована в 18 големи сандъка и транспортирана до Санкт Петербург. През 1755 г. императрица Елисавета Петровна заповядала да преместят Кехлибарената стая в Царское село.

Съдбата й обаче е откровено трагична. През юни 1941 г. тя е изнесена от хитлеристите в Кьонинсберг и заведена на директора на държавните сбирки на произведения на изкуството в града Алфред Роде. От края на март е експонирана в една от залите на Кьоненбергския замък. Когато съюзната авиация засилва бомбардировките, тя отново е демонтирана и занесена в подземията. Оттук идват и слуховете, че може да е изгоряла. На 5 април, когато Кьонинсберг все още се е намирал в пръстена на обкръжението, стаята е била все още на мястото си според свидетели. На 9 април обаче, когато укреплението е овладяно от съветските бойци, Кехлибарената стая липсва. Загадката за изчезването й остава до ден днешен.

През 1979 г. започва реконструкция в Екатерининския дворец, базирана основно на чернобели снимки на оригиналната Кехлибарена стая. Идеята била финансово подкрепена от немска компания. През 2003 г. огромният труд на руските майстори бил почти завършен. Новата стая е завършена и посветена  на  300-годишнината от основаването на Санкт Петербург.

Ако някой пътува до Берлин,в района на Потсдам се намира градчето Клайнмахнов с население 20 000 д.Най-голямата забележителност на градчето е миниатюрна Кехлибарена стая ,направена по оригинала .

# 20
# 21
Здравейте,

За да завърша темата за тайните и догадките около изчезването на  Кехлибарената стая,бих искала да спомена ,че са написани много страници научна и художествена литература, заснети са много филми документални и художествени.

От документалните филми ще ви представя две заглавия,Вие ще решите,кой с  какви са факти разполага и има ли поне малка яснота по въпроса.

Тайна Янтарной комнаты - немски документален филм излъчен на 08.11.2013 г.
www.1tv.ru/news/culture/245723

Тайна Янтарной комнаты -руски документален филм, с премиера  2012 година :
http://rutube.ru/video/b1c732d96b9253392c450a6368644cda/

# 22
Заснети са и няколко  игрални филми, от които подбрах :

Янтарный барон - руски игрален филм, произведен 2007 година

и немския игрален филм " Охота за Янтарной комнатой"

http://kinoprosmotr.net/boevik/2783-oxota-za-yantarnoj-komnatoj.html

Охота за Янтарной комнатой
Оригинальное название:
Die Jagd nach dem Bernsteinzimmer
Год выхода: 2012
Страна: Германия
Жанр:
Боевик, Приключения
Режиссер:
Флориан Баксмейер
В ролях:
Кай Визингер, Соня Герхардт, Фабиан Буш, Беттина Циммерманн, Анника Блендл, Клеменс Шик, Andreas Wellano, Томас Дарчингер
Время: 120 мин.

# 23
Днес в Русия се празнува Бъдни вечер /по юлианския календар/.Традицията повелява да се пости 40 дни,а вечерта след появата на първата звезда/прави се асоциация с Витлеемската звезда/,семейството да се събере около масата.Под покривката се слага сено ,което се оставя до Васильов ден за благополучие на семейството.
Рождественнский сочельник/Бъдни вечер/идва от наименованието на главното ястие сочиво /размекнати пшеничени зърна с мед и плодове.На масата се поставят 12 постни ястия ,колкото са и апостолите.
На Рождество Христово ,т.с. утре се ядат и местни ястия:блины,пирожки,пържени колбаси и др.

Святки-или  /от звезды до воды/ са 12 празнични дни в Русия,които започват от появата на първата зведа в навечерието на Рождество до кръщенето на на Исус във водите на река Юрдан.

# 24
И ние празнувахме така ,въпреки календарите ...
Йорданов ден или водици беше на 19.01. Баща ми винаги тогава го празнуваше.

В края на 2014г.  на Дворцовия площад ще има бал   в духа XVIII века. Ще бъде в  чест на  Екатерина II и 250год.юбилей на  петербургския  Ермитаж. Дамите ще бъдат  в пищните рокли на   XVIII век ,а кавалерите  в строги фракове .

# 25
И ние празнувахме така ,въпреки календарите ...
Йорданов ден или водици беше на 19.01. Баща ми винаги тогава го празнуваше.

В края на 2014г.  на Дворцовия площад ще има бал   в духа XVIII века. Ще бъде в  чест на  Екатерина II и 250год.юбилей на  петербургския  Ермитаж. Дамите ще бъдат  в пищните рокли на   XVIII век ,а кавалерите  в строги фракове .

Не се съмнявам, че ще е страхотно изживяване. благородно завиждам на всички, които ще имата удоволствието да го преживеят.

Поздрав с нещо старо, но много любимо. Нещо, което не мога да слушам без буца в гърлото:

# 26
# 27
За всички ,които днес празнуват
Вие сте специални и уникални, вашата Коледа може да бъде също толкова специална и уникална колкото сте и вие! Весела Коледа и честито Рождество Христово!

# 28
Благодаря ти Аделинда , че на връх Ивановден  ни предлагаш да се насладим на картините на едни от най великите руски художници Иван  Шишкин и Иван Айвазовский.

И двамата са безподобни художници,макар и твърде различни. Шишкин рисува горски пейзажи и се занимава с гравюри.Където и да рисува ,никой не е равнодушен към майсторството му ,за което получава и много отличия а картините му красят много чуждестранни галерии.Айвазовский мисля ,че е от първите маринисти в Европа.вълнуващите  му пейзажи на морска тематика,лично мен ме оставят безмълвна винаги ,когато имам възможност да ги  видя.

# 29
Аз не обичам зимата,от малка.Може би защото в големия град не е красива.

Но попаднах на пейжажи на руски художници,които ме завладяха не само с майсторството  си ,но и ми показаха ,че зимата може да бъде един романтичен сезон.
Музиката към клипа е на П.И.Чайковски-годишни времена

Общи условия

Активация на акаунт