БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 41 583
  • 729
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 22 867

Мислих утре да черпя на работа с него,ама...дано,щот ще има излагация Blush Laughing
Освен да опитам тая вечер и ако не става да бягам утре за торта Confused Crazy

Пробвай някъде как е на вкус. Аз пък обичам да усещам леко соленеещия вкус на чийзкейковете, може и на тебе да хареса. Иначе какъв чийз ще е? Все някъде можеш да изчоплиш мъничко, опитай! Grinning Peace

# 376
  • В една Дупка.
  • Мнения: 630
Малко помощ - как да оправя ронливо тесто? Направих вчера тестото на линцеровите сладки на Наталина... но днес няма омесване, то не че вчера беше ок. Мачкам, меся...нищо, все тъй ронещо се.
Три пъти препрочитам рецептата, спазила съм я...

Съвет от Наталина в рецептата: "Ако ви се стори, че тестото е по-сухо (ронливо), прибавете още един жълтък."
Embarassed прочетох го веднага след като писах тук...но ми спря нета, и дори не можах да изтрия въпроса Wink
между другото чак като сложих  и малко от белтъка се пооправи. Казвам пооправи, защото пак не беше така, както трябва, и в крайна сметка ги направих на топчета с локум в тях. Mr. Green
А миналата година ми станаха чудесни.

# 377
  • Мнения: 3 020
Може ли да ми препоръчате десерт с извара - стои една неотворена още от НГ и искам да я ползвам за нещо. /може и да не е десерт, но предпочитам/
АЗ мога да ти предложа сладкиш Ангелски сълзи, Ванилово шоколадов чийзкейк, Пиня колада щрудел или Торта Сшбриколата.
Разгледай и рецептите на лабрекс, тя има много неща с извара и с все вкусни (поне тези които съм пробвала аз)


Всъщност Бонго е прав, че понякога не сме по темата  Blush , ама наистина не успях да открия тема за рецепти с извара, затова Onna-bugeisha, моля за линкове с рецептите.  Hug

# 378
  • София
  • Мнения: 10 825
Всъщност Бонго е прав, че понякога не сме по темата  Blush , ама наистина не успях да открия тема за рецепти с извара, затова Onna-bugeisha, моля за линкове с рецептите.  Hug

Имах предвид Любимите рецепти на лабрекс http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.0.
Останалите 4, които ти предложих  също съм ги взимала от форума, но не помня авторите. Ще ти ги копирам:
Ангелски сълзи
За блата:
1 ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер
80 гр. масло
2 с.л. захар
1 яйце

За плънката:
500 гр. извара
1/2 ч.ч. захар
3 жълтъка
1 с.л. грис
100 гр. заквасена сметана

За суфлето:
3 белтъка
5 с.л. захар
Приготовление
Всички продукти за блата се смесват и тестото се завива във фолио и се оставя в хладилника за 30 минути. Всички съставки за плънката се разбиват с миксер до еднородна смес. Белтъците за суфлето се разбиват на сняг и в процеса на разбиване се прибавя и захарта.
Тестото се разстила в тавичка (23 см) и се правят бордове. Изсипва се плънката. Пече се 30 минути на 180 градуса. Отгоре се разпределя суфлето и се пече още 10 минути. Чака се да изстине добре преди да се яде.

Ванилово-шоколадов чийзкейк
За основата:
200-220 гр. маслени бисквити
7-8 с.л. масло - разтопено
1 ч.л. канела
2 с.л. захар

Плънка:
1 ч.ч. захар
500 гр. извара
200 мл течна сметана
1 пак. ванилов пудинг "Д-р Йоткер"
50 гр. натурален шоколад
Приготовление
Бисквитите се смилат. Прибавят се останалите продукти за основата и се разбърква до еднородна смес. Във форма с диаметър 24 см се постила хартия за печене (да покрива и стените) и се изсипва сместа. Притиска се добре с ръка и се оформя и борд. Пече се 10-15 минути на 150 градуса. Охлажда се.
През това време белтъците се разбиват на сняг с една щипка сол и се оставят настрана. Жълтъците, захарта, сметаната, изварата и пудингът се смесват. 1/3 от сместа се отделя и се разбърква със стопения на водна баня шоколад. Белтъците се прибавят пропорционално към двете смеси. В тавичката върху основата се изсипват двете смеси като се редуват. Пече се на 160 градуса.

Лимонов чийзкейк без печене - рецептата е с маскарпоне, но аз съм я правила и с написаното в скобите и беше много хубаво

За кората:
200 гр. чаени бисквити - натрошени на ситно
60 гр. разтопено масло

За лимоновия крем:
1 яйце
1 жълтък
1/3 ч.ч. захар
1 щипка сол
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. масло
1 с.л. течна сметана

За пълнежа:
1/4 ч.ч. лимонов сок + 2-3 с.л. вода
2 пак. желатин
500 гр. маскарпоне (може да се замести с 250 гр. маскарпоне + 150 гр. извара + 100 гр. заквасена сметана)
1 ч.ч. захар
1 щипка сол
1 ч.ч. течна сметана
Приготовление
Бисквитите се смилат и се смесват с маслото. Обърква се добре.
В малка тенджерка се смесват яйцето, жълтъка, захарта и солта. Разбъркват се и се прибавя лимоновия сок. Слага се на котлона степен 4 от 9(на среден огън) и се бърка до стопяване на захарта и сместа да стане кремеообразна и да се сгъсти.  Прибавят се сметаната и маслото. Ако е необходимо кремът се прекарва през цедка. Оставя се да се охлади.
В тавичка с диаметър 20 см се изсипват бискитите. Разпределят се равномерно и се потупват за да се уплътни блата. Тавичката се слага в хладилника за да се стегне блага - около 40 минути.
Желатинът се разтваря в лимоновия сок и водата и се оставя да набъбне за 5 минути. След това се загрява в микровълновата докато крайчетата започнат да бълбукат. Маскарпонето, солта и захарта се разбиват с миксер. Прибавя се сметаната. А след това желатинът и изстиналия лимонов крем.
Накрая кремът се изсипва върху блата и чийзкейкът се оставя в хладилникът да се стегне за минимум 2 часа.

Пиня колада щрудел
1 пак многолистно тесто (около 270 гр.)
2 яйца - разделени на желтъци и белтъци
1/2 ч.ч. захар
40 мл олио
40 мл пиня колада (или коняк)
250 гр. извара - пасирана
1 ч.ч. кокосови стърготини - пасирани
кора от 1 портокал
сок от 1 портокал
37 гр. (1 пак) пудинг "Ванилия"
1 кутия ананас на шайби
череши или ягоди (преусни, от компот или от сладко)

Приготовление
Шайбите ананас се отцеждат от сока. В продълговата тавичка за кекс се постила хартия за печене и се покрива с многолистно тесто. Съдът се поставя в хладилника докато се приготви плънката. Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. Постепено се прибавят останалите продукти по реда на изреждането им, като най-накрая се слагат белтъците, разбити на сняг.
1/3 от сместа се изсипва върху тестото. Отгоре се нареждат шайби ананас и черешки (ягоди). Върху тях се изсипва 1/3 от сместа, пак шайби ананас и черешки (ягоди) и последната 1/3. Отгоре се завиват крайщата на многолистното тесто. Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна около 40-45 минути. Реже се след като изстине.

Torta sbriciolata
с шоколад и извара
Состав
За тестото:
300 гр. брашно
100 гр. захар
100 гр. масло - размекнато
1 пак. бакпулвер
1 пак. ванилия
1 щипка сол

За плънката:
500 гр. извара
150 гр. захар
100 гр шоколад (натурален или млечен - по желание)
Приготовление
Замесва се тестото. 1/3 от него се отделя. В 24 см форма се постила хартия за печене и останалото тесто се разстила равномерно и се правят бордове. Изварата се разбива със захарта на крем. Прибавя се натрошения на ситно шоколад. Разбива се и се изсипва върху тестото. Отгоре се поръсва с останалото тесто, натрошено на ситни трохи. Пече се в предваритено загрята на 180 градуса фурна около 30 минути.

# 379
  • Мнения: 9 455
с изварата правя всякакви соленки, мъфини - както като плънка, така и в тестото.  На всяка една рецепта можеш да сложиш. освен това всякакви разядки от извара, заквасена сметана/цедено мляко, сирене, зелени подправки, или печени чушки, със зехтин/олио може да направиш. +- сварени яйца, ситно нарязани маслини

# 380
  • При елфите ...
  • Мнения: 2 159
Въпросче: Как да си направя дресинг за салата със сок от нар?

# 381
  • София
  • Мнения: 5 736
Въпросче: Как да си направя дресинг за салата със сок от нар?
Режа нара през средата, като портокал за сок. Изстисквам на цитруспреса. Ако е за салата слагам малко мед, зехтин и няколко капки оцет, като съотношението е приблизително 10 с.л. нар, 1 с.л. мед, 5-6 с.л. зехтин и 1 с.л. оцет. Но ти си го нагаждай по свой вкус. Солта е отделно сложена преди това в салатата. Не я слагам в дресинга, защото променя вкуса.
Ако е за месо, добавям вместо оцет соев сос и малко червено/бяло вино.
Надявам се съм помогнала.   Hug

# 382
  • При елфите ...
  • Мнения: 2 159
Въпросче: Как да си направя дресинг за салата със сок от нар?
Режа нара през средата, като портокал за сок. Изстисквам на цитруспреса. Ако е за салата слагам малко мед, зехтин и няколко капки оцет, като съотношението е приблизително 10 с.л. нар, 1 с.л. мед, 5-6 с.л. зехтин и 1 с.л. оцет. Но ти си го нагаждай по свой вкус. Солта е отделно сложена преди това в салатата. Не я слагам в дресинга, защото променя вкуса.
Ако е за месо, добавям вместо оцет соев сос и малко червено/бяло вино.
Надявам се съм помогнала.   Hug

Благодаря ти мила, ще пробвам!   bouquet

# 383
  • Мнения: 2 895
Кисело мляко на руски йогурт ли се казва?

По принцип, да. Peace
Благодаря, тук уж  разбирачи ми казват, че било кис. молоко. Разменяме национални рецепти с жена от Беларус и за това питам, да съм точна Wink

# 384
  • Мнения: 21
Знам, че в козунаците се слага вкусна плънка от маково семе. Как се прави тази плънка?

# 385
  • Мнения: 22 867
Благодаря, тук уж  разбирачи ми казват, че било кис. молоко. Разменяме национални рецепти с жена от Беларус и за това питам, да съм точна Wink

По принцип, като те знаят, че си българка, се сещат дори да им напишеш кисело мляко, често направо така им пиша за някоя рецепта - болгарское кисело мляко, то е известно по света. Иначе руското кислое молоко си е развалено магазинно, т.е. скисшее, става да се използва в теста, за палачинки, олади, но не става за пиене, а не е и да го изхвърлиш. Имат и простокваша, но и то не е съвсем нашето кисело мляко. А в магазините върви като йогурт, затова написах по принцип. Peace

Случайно намерени в нета български и гръцки, има ги и в други опаковки.

# 386
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Знам, че в козунаците се слага вкусна плънка от маково семе. Как се прави тази плънка?
Виж тук.

# 387
  • Мнения: 21
Morena благодаря  Hug
Открих интересно усукано хлебче и реших да го пробвам със сладко тесто и маков пълнеж.

# 388
  • София
  • Мнения: 31 402
Onna-bugeisha, интересни предложения си дала  Peace Всичките ли си ги правила? Освен да пробвам някой от предложените.

Последна редакция: вт, 07 яну 2014, 23:38 от missence

# 389
  • Мнения: 7 849
Знам, че в козунаците се слага вкусна плънка от маково семе. Как се прави тази плънка?
Виж тук.

Ето и още един вариант:

10 пак. маково семе се заливат с горещо прясно мляко. Изчаква се няколко минути да набъбне и се изцежда добре през цедка. Намачква се, стрива се. Прибавя се захар на вкус, + 2 с.л.  какао,  2 чаши стафиди, 2 с.л. ром. Прибавят се белтъците на два броя яйца на твърд сняг.  Обърква и се намазва обилно разстланото тесто. Може и по желание и счукани орехи да се прибавят.

Общи условия

Активация на акаунт