БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 41 323
  • 729
  •   1
Отговори
# 600
  • под тепетата
  • Мнения: 11 112
И при мен тестото за еклери и тулумбички е едно и също. Между другото в старите книги се споменава и за шу а ла крем ( когато тестото се оформя с лъжица), еклерите са с шприц.
 Не искам да прозвучи като заяждане, но за начинаеща домакиня  е важно да знае, че 1 ч.ч. не е 120гр брашно. Стандартната чаена чаша е с вместимост 240мл и брашното в нея е 140-150гр.
 И да попитам нещо - купих си оризов грис . С него по същия начин ли се процедира в съотношението с течности като с пшеничния ?
  Към пловдивчанки - виждали ли сте по магазините в Пловдив ориз Ризарон ( похвалиха ми го) ?

# 601
  • Мнения: 18 807
и ватус е подобна на калкан,също много вкусна

Преди много години сме купували такава от Метро, има ли я още? Невероятна беше  Peace

# 602
  • Мнения: 4 864
И при мен тестото за еклери и тулумбички е едно и също.

И нас в готварското училище ни учиха ,че са едно и също тесто, но се приготвя крайният продукт по различен начин.

# 603
  • София
  • Мнения: 12 651
Целта при тулумбичките не е да станат пухкави, както писа пеп-4о. Напротив - трябва да са с твърди ръбчета, леко хрупкави и леко препържени, за да си запазят максимално формата и цвета при сиропиране. Сиропът трябва да е гъст, за да не поемат тулумбите прекалено много. За това тестото за толумбите се прави с по-малко яйца, за да остане по-стегнато.  Peace

# 604
  • Мнения: 4 864
Сега ми се доядоха тулумбички Simple Smile

# 605
  • Sofia
  • Мнения: 29 024
и ватус е подобна на калкан,също много вкусна

Преди много години сме купували такава от Метро, има ли я още? Невероятна беше  Peace
Да,има я,около 11лв./кг.

# 606
  • Мнения: 404
Добро утро! Как е по-добре да се пече хляб - в загрята фурна /на 180/  ли да се сложи или в студена и тогава да се пусне да работи?

# 607
  • Мнения: 5 001
Добро утро! Как е по-добре да се пече хляб - в загрята фурна /на 180/  ли да се сложи или в студена и тогава да се пусне да работи?

Ако е добре втасало тестото - в загрята фурна

Ако не е втасало се слага в студена фурна и се включва на по-малко от 50 градуса,за да почне да се надува......След като изпълни формата(аз пека в кексова правоъгълна,за да става на филийки после) градусите се засилват,за да започне печенето.

# 608
  • Мнения: 404
Благодаря за бързия отговор!  bouquet

# 609
  • Sofia
  • Мнения: 22 545
camo16, обичайно тесто с набухвател се слага в загрята фурна. С маята конкретно, ако е втасало оформеното тесто, се слага в загрята. Ако ще ватсва тепърва...

п.п. Вече има отговор, ама пускам и моя в потвърждение. Simple Smile

# 610
  • Мнения: 404
Благодаря, Морена!  bouquet

# 611
  • Мнения: 2 871
Сега ми се доядоха тулумбички Simple Smile
И на мен  Peace

# 612
  • пак там
  • Мнения: 2 892
Да вземете да минете на лични, що ли...  newsm78

По темата: купих си за проба два сладки картофа... някоя лесна рецепта за кулинар с две леви като мен?

# 613
  • Мнения: 140
Някой знае ли изпитана рецепта за супа от кисело зеле? Яла съм преди време и ми хареса, но никога не съм готвила такава, а в нета намирам много различни рецепти newsm78

# 614
  • Sofia
  • Мнения: 29 024
само със зеле ли...аз слагам  и праз,а може и малко позапържено беконче накрая

Общи условия

Активация на акаунт