НВ-ВМХ, част 71

• 38 511
  • 726
  •   1
Отговори
# 255
  • София
solima, благодаря за доверието, което би ми гласувала, но аз определено не съм капацитет, даже съм лаик. Просто хваля силовото трениране, което аз практикувам в къщи, при мен се отразява просто чудесно  Peace

И аз гледах сутринта в сутрешния блог на Нова телевизия тази публикация. Доволно ми стана, въпреки че наистина индустрията няма да приеме подобни неща с отворени обятия.

ВСе забравям да ви питам, вярно ли е, че в мандарините има 8 гр въгл? Странно ми е,но навсякъде такава информация дават ... То колкото в грейфрута  Thinking

# 256
Първото място, където проверявам грамовете въглехидрати, е Фитдей. И обикновено си оставам с него, защото му вярвам, освен ако не попадна на наистина много неправдоподобни цифри. Та за мандарините пише така:

1 малка - 9,3 грама (от тях 1,3 грама фибри)
1 средна - 11,2 грама (1,5 грама фибри)
1 голяма - 13,1 грама (1,8 грама фибри)

Грейпфрут:
малък - 16,2 грама въгл. (1,2 грама фибри)
среден - 20,7 грама въгл. (2,7 грама фибри)
голям - 26,8 грама въгл. (3,7 грама фибри)

Аз на цитрусите не бих им се притеснявала особено Wink Но и не бих яла големи количества всеки ден.

# 257
  • София
Шоки, благодаря  Hug Така по-може  Laughing Някак нереално ми беше 8 гр въгл., а дори при Спайдърите посочват толкова.

Гледам да съм в диапазон до макс. 30 -40 гр на ден и се чудех снощи на двете мандарини, които изядох. Добре съм се вместила значи  Grinning

# 258
Ами, зависи на Спайдърите откъде са им техните данни. Аз се придържам към Фитдей. Понякога съм сравнявала с Nutrition Data - там цифрите са доста сходни. А понякога се посочват "чистите" въглехидрати, без фибрите, та може евентуално това да са имали предвид Спайдърите.

# 259
За много години, момичета! Ще ви чета

# 260
Добре завърнала се, Фея! Hug

# 261
 Hug Hug Hug
Кам, Шоки, благодаря за информацията.

Скрит текст:
За баща ми става въпрос. Има метаболитен синдром, в преддиабетно състояние със високи нива на инсулин, високо кръвно също. Има генетична предразположеност към тия заболявания - майка му беше диабетичка и хипертоничка, а баща му си отиде след 3 инфаркта.

Баща ми обаче яде предимно месо. То вкъщи се яде предимно това + млечни. Въглехидратите му идват от две-три филии хляб на ден. Боб, картофи - рядко, а зимата пък почти не се консумират. Пие вино, но не се задоволява само със една чаша, та оттам идват и огромен брой от проблемите му.

Аз попитах за подаграта, защото вчера като прочетох информацията от линка от "24 часа" ми стана чудно защо при подагрозни симптоми не се ядат яйца и мазно месо.. Стори ми се нелогично.

Благодаря ви пак за информацията  Hug

Скрит текст:
и да се похваля, че днес сам сама си избих масло, заквасих мляко и направих извара.   Flutter

Последна редакция: вт, 07 яну 2014, 18:33 от Moli88

# 262
 Едни от най-дълго живелите котки, 38 и 34 години, чиято диета се е състояла от бекон, яйца, броколи и кафе Wink http://www.anndziemianowicz.com/2011/02/look-at-worlds-oldest-cats.html

# 263
Добро утро!Да се отчета, че всичко върви гладко, и вече ще си деля хапката със сина Laughing-този режим му допадна повече от разделното хранене.Та прибрах хлебопекарната-няма смисъл всеки ден да правя хляб, като няма достатъчно потребители  Joy, извадих яйцеварката.През лятото той имаше за сваляне и гладуваше, или по скоро не се хранеше достатъчно. Още тогава исках да му обясня, ама той не прояви интерес. Сега няма да сваля, ще задържа кг, и ще му е по-лесно. А иначе през лятото бях му завидяла на метаболизма, ...старост -нерадост Party
 С какво помагате на метаболизма си? Аз съм чувала само за вода с лимон-работя от вкъщи и непрекъснато имам вода с лимон пред себе си. Нещо друго?

# 264
С какво помагате на метаболизма си? Аз съм чувала само за вода с лимон-работя от вкъщи и непрекъснато имам вода с лимон пред себе си. Нещо друго?
Моята рецепта е спорт - HIIT и тренировки с тежести. След подобен вид тренировки '' ритникът'' за матаболизма действа 24часа Simple Smile

# 265
  • Vildbjerg,DK
Добро утро момичета и от мен!  Simple Smile
Днес и утре почивам и ще се отдам на пълен релакс ( което за мен означава да чета старите теми )
Тези HIIT клипове ги гледах и аз, но засега отделям внимание на пудовката основно в къщи и на гребния тренажор във фитнеса.
  bouquet

# 266
Освен спорта (и то точно силовите и интервалните тренировки, както е писала Малвина), други средства за подпомагане на метаболизма май не бих препоръчала. Тоест, не мисля, че трябва да се посяга например към фетбърнърите, освен ако наистина не сте опитали всичко за достатъчно дълго време и нищо не е подействало. Под "всичко" имам предвид все по-стриктно хранене с достигане до най-стриктното възможно (което в нашия случай май е вариантът "Факир" - само месо, яйца и мазнини, без никакви въглехидратни храни), задължително съчетано със спорт. Под "достатъчно дълго време" имам предвид не просто за няколко месеца, а дори и за години наред. А нищо да не действа пък за мен означава абсолютно никаква промяна в тялото - нито мерки, нито теглилки. Има такива случаи, но те са наистина голяма рядкост. Дори и при такива хора стриктното НВ-ВМХ бързо дава обичайните здравословните ползи, например нормализирана кръвна захар, изчезва гладът за сладко, спят по-добре, храносмилането им е по-добро и т.н., но просто не могат да намалят теглото си. Такъв случай е Маргарета Лундстрьом, която е сред най-активните застъпници на НВ-ВМХ в Швеция. Тя се мъчи от години като грешен дявол и макар че още на доста ранен етап е почувствала ползите за здравето, си ходи все пълна и не може да свали килограми. Така че, поне според мен, ако не сте такъв случай, няма смисъл да търсите как да подпомогнете метаболизма си, защото може да стане по-лошо.
(А причините да не може да се нормализира теглото могат да са различни - проблеми с щитовидната жлеза или с надбъбречните, продължителен прием на силни лекарства, продължително диетстване, което е настроило организма да си стиска мазнините, а сигурно и други.)

А иначе има средства, които евентуално биха свършили работа по пътя на подобряване функциите на целия организъм - витамин Д и магнезий ми хрумват най-напред, но също евентуално хром (за овладяване на глада за сладко). И при поликистоза, и при диабет може да има полза от инозитол, канела, алфа-липоева киселина. Но това не значи, че всеки с примерно 5-10 наднормени килограма, трябва да посяга към инозитола. А и вит. Д може да не успее да подейства чак толкова мощно точно върху теглото, макар че е полезен общо за организма.

С други думи, според мен храненето и спортът трябва да бъдат предпочитаното средство Peace

Сега обаче искам да дам пример за две възможни нагласи към разрешаването на един проблем (превеждам от блога на една шведска мацка):

1. “С удоволствие бих започнал да тренирам, но картите за фитнеса са толкова скъпи. Не знам дали си струва 300 крони на месец, а и не може да се каже, че имам време за това. А пък и приятелят ми Бусе се контузи, когато започна да тренира - наистина искам да избегна това. Освен това не съм сигурен как ще се придвижвам до фитнеса, в момента нямам кола. А и не знам кой фитнес да избера - приятелят ми Хикс тренира в А, а приятелят ми Игрек - в Б. Освен това ми трябват подходящи дрехи за фитнеса, а не ми се купуват!”

2. “С удоволствие бих започнал да тренирам и ще мога да си позволя качествен фитнес, ако само подредя правилно приоритетите си! Все още не съм сигурен кой фитнес да избера, но има много привлекателни възможности, така че едва ли ще се затрудня! Все пак приятелят ми Хикс тренира в А, а приятелят ми Игрек - в Б, така че ето два варианта, при които ще имам компания в тренировките! В момента нямам подходящи дрехи, но предполагам, че една тениска и един клин ще свършат работа в началото!”

С тези цитати илюстрирам нещо, което няколко пъти съм казвала и за което някои са ми се сърдили - че когато човек наистина иска да направи нещо, започва да търси варианти как да го направи, вместо да си търси оправдания да не го направи Wink Само че обикновено не успяваме да разграничим действителните си желания от "пожелателните" (които обикновено са ни натрапени отвън под някаква форма, примерно от четене на женски списания и гледане на снимки на анорексични моделки, или пък от загрижени приятели, които ни казват колко сме напълнели). И понеже не сме осъзнали какво всъщност искаме, а се оставяме да се влияем от другите, затова и ни е трудно и много бързо започваме да си търсим оправдания. А когато наистина поискаме нещо и го осъзнаем като важно за нас, тогава търсим и намираме решения и нещата започват да се случват. Wink

# 267
  • Vildbjerg,DK
Напълно съм съгласна Шоки с всичко написано. Затова и аз се сдобих направо с годишна карта - това е нещо от което не трябва да се пести. Все пак инвестираме в здравето си.

# 268
Между другото, сега точно гледам блога на Маргарета. Едно от новогодишните й решения е напълно да се въздържа от глутенови храни, защото е забелязала не само, че й се отразяват най-зле в здравословно отношение, но и че най-много й пречат на отслабването. Д-р Дейвис споменава същото - че понякога, когато хората са решили да се хранят нисковъглехидратно, но си позволяват по малко хляб или нещо подобно, което откъм грамове въглехидрати се вписва в избрания от тях план, отслабването спира. Затова в такива случаи, когато човек иска да си позволи някакво отклонение, може да е по-добре да се предпочете безглутенов вариант - картофи, ориз, фасул, киноа, вместо тестеното. Маргарета например си е затваряла очите, когато на колбасите пише, че съдържат пшенично нишесте. Сега е решила да избира такива с картофено, ако въобще ще купува. Разбира се, това може да не важи при всеки, но не е лошо да се има предвид и глутенът като възможна пречка, а не само грамовете въглехидрати във филия хляб.

И още нещо любопитно за такива случаи на много трудно отслабване (пак от блога на Маргарета): оказва се, че преди години за едно лято свалила 10 кг с нормално НВ-ВМХ, но тогава била в почивка, хранела се вкъщи и не била под стрес. Забелязала е, че ако разчита на това какво ще може да си купи за обяд, когато е на работа, тогава не може добре да контролира нещата и започва или да качва килограми, или отслабването спира. Така че е важно, когато човек има такива затруднения, да си носи обяда от вкъщи, за да е сигурен какво точно яде Peace

Последна редакция: ср, 08 яну 2014, 09:45 от Cioccolata

# 269
  • Пловдив
Момичета,за много години,да сте живи и здрави всички,както и всички около вас!
Аз стартирах годината с грип,но вече съм добре и се надявам,че болестите са зад гърба ми.По този повод ми се иска цялото семейство да започнем да пием вит.Д.Обаче първо не знам точно каква доза за възрастен(може би 5-6хил.ед.) и каква за детето.И другото,което ме притеснява е,че може да имаме евентуално проблеми с WC-то.Айде ние големите ще пием магнезий да кажем,но с малкия какво да правя ако се случи?

Общи условия

Активация на акаунт