НВ-ВМХ, част 71

  • 38 400
  • 726
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 686
  Добро утро и от мен! Вчера си правих кокосовите сладки, но за 10 минути така хубави ги озгорих, че станаха черни. И от лакомия опитах две, чак ми се разрани сега устата, ужассс...Поне се отказах от сладките  Laughing Днес още се чудя какво да ям  Rolling Eyes
  За бебетата и мазането, моята с нищо не съм я мазала, нито ползвала за къпане. И все още рядко и слагам сапун, само на косата. И тя се лющеше супер много, защото беше преносена, но като си се излющи и си и стана хубава кожата и не е имало проблем.
  Мас не мога да ям, даже да гледам, става ми супер лошо  Confused

# 586
  • Мнения: X
Намерих информация да някакви неща, наречени "алказаноиди" . Знаете ли за тях, истина ли е? От сайта на момичето-йога, за което писах вчера.


Скрит текст:
mira on 27.08.2013 at 11:15 said:
Има два източника на енергия, до които човек има достъп в собственото си тяло. Единия са въглехидратите, безспорно. Те се складират в ограничено количество в организма – в мускулите и черния дроб, и бързо се изразходват. Другият източник са собствените мазнини, който са средно около 20% от общата маса. Съответно енергията в тях, обърната в калории е много по голяма, отколкото в един, дори солиден прием на въглехидрати. Когато се храним с въглехидрати, обаче, хормоналната реакция на организма е такава, че затваря достъпа ни до собствените ни мазнини, като енергиен източник, позволявайки единствено приетите въглехидрати да останат такъв. Това е подробно изследвано от един биотехнолог – доктор Бари Сиърс, познат като автор на “Зоната”. За да получим достъп до складираната в мазнините си енергия е необходимо да спазваме определено съотношение на протеини, който да са и нискомаслени / въглехидрати с нисък ГИ / мазнини -полиненаситени за предпочитане. Тогава реакцията на основните хормони – инсулин / глюкагон е балансирана, което се отразява на едни супер хормони, наречени алказаноиди. И те от своя страна регулират цялата ендо и паракринна система. по този начин организмът влиза в състоянието наречено от спортистите “Зоната”, където се самолекува и т.н.. Идеята ми не е да рекламирам системата тук, а да споделя това изследване. Айказаноидите се произвеждат от всяка клетка, имат кратък живот, не се транспортират с кръвния поток и са почти неуловими, като малки светулки енергия.. Има нобелова награда за откритието им Simple Smile

# 587
  • Мнения: X
за тези неща кам да каже като специалист

иначе ЗОНАТА е кетозата, тази страшна дума

а аз лично не бих чела човек, пишеш "който" в мн.ч.

# 588
  • София
  • Мнения: 10 858
Аз в чат пат  чета книгата на Бари Сиърс "Зоната", но досега не съм срещнала препоръка за нискомаслен протеин. Дори говори колко важни са мазнините за хормоните, както и за всички органи и системи. Само съотношенията в Зоната са различни, иначе доста прилича на нашия режим. Като цяло целта е отново поддържането на нисък инсулин.

# 589
  • Мнения: 6 425
По повод на книгите, които имат отношение към този начин на хранене: аз завърших Wheat Belly и се прехвърлих на Grain Brain. Д-р Перлмутер е върл противник на въглехидратите, включително има препратка към Wheat Belly и изводите на д-р Дейвис, а също е и много критичен към употребата на статини. Акцентът в книгата е здравето на мозъка и на нервната система, всичко е прекарано през тази призма. Един от основните акценти е ролята на мазнините и в частност на холестерола. Книгата е увлекателно написана, а в същото време и доста информативна, макар че на мен лично леко ми бледнее пред Wheat Belly, но това е субективно впечатление.

# 590
  • Мнения: 100
По повод на книгите, които имат отношение към този начин на хранене: аз завърших Wheat Belly и се прехвърлих на Grain Brain. Д-р Перлмутер е върл противник на въглехидратите, включително има препратка към Wheat Belly и изводите на д-р Дейвис, а също е и много критичен към употребата на статини. Акцентът в книгата е здравето на мозъка и на нервната система, всичко е прекарано през тази призма. Един от основните акценти е ролята на мазнините и в частност на холестерола. Книгата е увлекателно написана, а в същото време и доста информативна, макар че на мен лично леко ми бледнее пред Wheat Belly, но това е субективно впечатление.

Не е субективно!  Wink Просто д-р Дейвис има харизма, дори когато пише. И аз попрочетох книгата снощи - Перлмутер е по-сдържан като тон, докато Дейвис направо те хвърля в тъча с всяко изречение и добре борави с езика, умее да пише и да въздейства. Перлмутер е по-обикновен.  Wink

# 591
  • Пловдив
  • Мнения: 1 665
Аз не съм чела Перлмутер, но д-р Дейвис определено ми се стори прекалено многословен и обяснителен, чак на места ми беше изнервящо, макар че книгата безспорно е изключително полезна и интересна. Но аз явно съм станала нетърпелива  Crazy Embarassed- нямам нерви да ми се обясняват много-много, искам всичко кратко, ясно и точно, още повече когато след 3-тото изречение е видно какво иска да каже авторът и каква теза защитава.

# 592
  • Мнения: 6 425
yulinga, индивидуално е Hug Аз може би имам повече слабост към словоизлиятелните писания, не съм се замисляла, но май и собственият ми стил е такъв Laughing

# 593
  • SA
  • Мнения: 3 349
Облаче, да, сьществуват тези айказаноиди. По принцип това са молекули, които се синтезират от 3 вида полиненаситени мастни киселини в клетьчните мембрани и участват в многобройни процеси в тялото.
Сиьрс изгражда цялата си теория и диета вьрху една , приета от самия него аксиома - че е необходимо да се поддьржа някакво строго сьотношение в храната между грамове белтьци/вьглехидрати/мазнини при всяко хранене, което пьк води до определено сьотношение между хормоните инулин/глюкагон и това според него е сьстоянието Зона, в което организмьт функционира оптимално. Айказаноидите ги разделя на добри и лоши, според техните функции и според мастната киселина, от която произлизат ( за лоши приема тези, чиято синтеза започва от арахидонова киселина, а за добри - тези от ейкозапентаноева киселина).
Истина е, че приемайки голямо количество вьглехидрати, ние пречим на тялото си да използва складираните в него мазнини. Причината за това е високия инсулин. Когато поддьржаме инсулина си ниськ, то достьпьт до мастните ни депа е свободен - това е валидно дори и когато гладуваме( само на вода). А как се поддьржа инсулина ниськ - с нисковьглехидратно хранене ( и без прекаляване с белтьчини). Глюкагоньт е хормон, чиято основна функция е да пречи на крьвната захар да падне под нормалните й стойности ( поне аз не сьм срещала информация за други сьществени функции на този хормон).
Айказаноидите - при здравото тяло те са в равновесие и при инцидент, вьншни стимули, травми и т.н. се синтезират такива от тях, от които тялото има нужда в даден момент. Така например айказаноидите, които участват в образуването на тромби са необходими за образуване на сьсирек при случай на повреда на крьвоносен сьд и кьрвене и е погрешно да бьдат наричани "лоши" само защото участвали и в болестни сьстояния, свьрзани с повишено сьсирване на крьвта. Има айказаноиди, които участват в свиването на крьвоносните сьдове, а други - в тяхното разширяване ( всички те са необходими на тялото в зависимост от ситуацията и от какво точно се нуждае то в определения момент.) И в крайна сметка, тези молекули - айказаноиди са посредници ( медиатори) , чрез които организмьт осьществява даден процес , а не причина за вьзникването на този процес. ( дано сьм се изразила ясно  Embarassed).
Има много лекарства, които подтискат секрецията на тези айказаноиди ( например много от противовьзпалителните медикаменти). Но реално, те просто подтискат процеса на вьзпаление, а не лекуват пьрвопричината за него.
А че сьс Зоната на Сиьрс се постига отслабване и подобрение на здравословното сьстояние - това е така, защото тази  диета налага вьглехидратно ограничение, макар и да не е много стриктно + ограничение и на общото количество храна ( повечето жени например едва ли изяждат повече от 900- 1000 ккал дневно). И ако при тези условия човек набляга и на естествени храни, много ясно, че ще подобри здравето си. Но просто тези стриктни изчисления за всяко ядене, не са нужни.

Последна редакция: ср, 15 яну 2014, 18:55 от kameloth

# 594
  • Мнения: X
Много благодаря, Кам, стана ми много интересно .  Hug  Hug Стана ми неудобно, че тук толкова много хора отделяте време за обясняване на моите незнания, много ви благодаря.   bouquet Hug

# 595
  • София
  • Мнения: 10 858
Кам, направо си безценна за тази тема  Embarassed Няма какво повече да кажа  Hug
Благодаря ти за твоите постове  Hug

# 596
  • Мнения: 496
Ето малко инфо от Зоната как д-р Сиърс обяснява айказаноидите  Wink и как сами да определим добри или лоши произвеждаме повече . Е, то винаги лошите са повече, но ние трябва да направим чрез храненето така, че да изравним силите  Simple Smile

# 597
  • Мнения: 958
Вики къде я намери тази кланница ? Аз намерих един магазин където разфасоват, и разни ферми, ама на кланница не съм попадала.

Аз съм с проблем с щитовидната, ама нямам проблем с петите, по някога лятото ми изсъхват малко, ама 1-2 мазания и са готови. Леля ми правеше педикюр, от нея знам че колкото повече стържеш с белачката, толкова по-голми кори стават. И също е полезно да се ходи бос лятото, ако има къде.

# 598
  • Мнения: 10 694
joya Heart Eyes тук в наше село имало и разбрахме чак след 12 години  Embarassed. Даже и рибна борса намерихме. Доколкото разбирам от там зареждат ресторанти и хотели, но в оределени дни и часове продават на дребно. Ние като отидем и напазаряваме за $500. И трябва да знаеш че вкуса на месото е коренно различен от това по магазините.  Даже и след като си размразя за готвене пак е божествен.  А не знам това в магазините какво е.  Нали все от кланица идва и него за прясно ти го продават, но голяма разлика във вкуса. Аз по принцип нямам навик да се халосвам от типа това не е хубаво, онова не е хх убаво. Обаче този път верно намерих разлика.

# 599
  • Мнения: X
Кам, направо си безценна за тази тема  Embarassed Няма какво повече да кажа  Hug
Благодаря ти за твоите постове  Hug


и от мен
  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт