Домакини- епизод 26/ късметлийски

  • 36 398
  • 750
  •   1
Отговори
# 585
  • София
  • Мнения: 10 251
Ох, Коконче, много ми стана тъжно, много, ще ес моля от сърце да излезе нещо поправимо и лечимо и бързо да се възстанови майка ти! Hug

Марче, златна си ми ти, златна, много си те обичам! Hug Другият уикенд ще направя тази по първата рецепта и ще споделя!

Славче, дано да успеете да и дадете лекарството. Hug

# 586
  • Мнения: 2 169
Уф, Коконче  Confused Много ми е тъжно за майка ти, дано, дано всичко да е наред. Не знам какво друго да ти кажа...Кураж  Hug
Славе, как е Криста, дадохте ли лекарството? Аз съм имала цистит веднъж и като си спомня как боли...ужасно е, милото дете. Тогава на мен ми мина за няколко дни - изпих десетки литри вода, и си държах малка бутилка с гореща вода между краката (или много ниско на корема) винаги, когато мога. Ако искаш, пробвайте го това, може като игра да го направиш - при мен определено имаше ефект  Peace

# 587
  • Мнения: 1 056
Коконче, кураж, мила! Дано бързо се разберат нещата при майка ти и да е успешно лечението! Знам какво ти е, минахме оттам с мама. Тежко е, но не се отчайвайте!
Славче, дадохте ли лекарството?
Ех, хубаво трябваше да почне годината...

# 588
  • Мнения: 1 056
Къде е нощната смяна?

# 589
  • София
  • Мнения: 12 253

Ех, хубаво трябваше да почне годината...
Девойки прекрасни, не така. Хубаво ни е почнала година, хубаво!  Имаме си три бебета да са ни живи и здрави .!! Болести има, но не са страшни да чукнем на дърво ,  детски болести ще минат и отминат.  Някои кашлят, хреми летят на поразия, малко температури, зачервено гърло, но всичко това ще мине с времето.  Hug
Славче, топло, много топло м/у краката на Криста. Някой беше споменал по нагоре също. Само веднъж съм правила цистит но беше от катетъра след първата операцията, та зная какво и е на нея. Гадно е но минава, това е важното. Мен ме оправи една лекарка с Бисептол един месец го пих по схема за да не се получи отново рецидив, но аз съм възрастен човек та при мен може, а при деца..??  Спокойно, мила. Усеща се напрежението ти и по писането ти. Стискам палци да отшуми скоро.  Hug
Коконче, какво да кажа, не зная. Гледай си бебетата, колкото можеш бъди спокойна, а пък за другото...ще се молим.  Hug не ни натоварваш, споделяй!
Аз приключих за тази вечер. Похапнахме добре, та даже и много добре. Много  читави хора си имаме за приятели и това е важно. Можем винаги да разчитаме на тях в даден момент, а съм повече от убедена че и те на нас.
 Споделям за  Портокаловата  торта. Казаха че е добра, а и след като хапнаха по две парчета вероятно е така. Но за мен не е. Много наситен аромат на портокал, повече е за кафе, прекалено много масло, тежка е. Не е моята торта. Този фондан с който е залята е само от масло и захар, е прекалено е. Снимах я и тези дни ще се боря да ви я покажа.  Но тази Panna Cotta "изби рибата". Вярно, че е полуготово и само се добавя пр.мляко и сметана но тези пусти италианци са го направили перфектно. Заслужава си определено. Ако някоя от вас желае ще и кажа от къде да го купи. За гости се е "убило"!!
Вале, сега ще ти пусна онази рецепта за която ти споменах. Това е от "Златната книга на кулинарни шедьоври". Всички рецепти са от френско-италианската кухня, но са адаптирани много правилно към българската. Препоръчвам я, въпреки че е скъпа. Луксозно издание  е.
Шоколадова торта с Рикота
Скрит текст:
За шоколадовия блат:
225 г бадеми ситно смлени
100 г брашно за сладкиши. такова брашно вече се продава и у нас.
100 г какао
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л сол
8 големи яйца разделени жълтъци и белтъци
300 г захар
2 ч.л. екстракт ванилия
1/2 ч.л. бадемов екстракт
125 мл пр. мляко
За пълнежа на Рикота
250 мл слад. сметана - висок процент
500 г Рикота
150 пудра захар
50 г захаросана портокалова кора
шоколадова глазура от 300 г пудра захар , 30 г какао /1/4 ч.ч./ 2 с.л. меко масло, ванилия, и около 2 с.л. вряла вода. Цяялото количество е около , чаша или 250 мл Много бързо става за около 5-10 мин цялата тази процедура
Настърган черен шоколад за украса
-------------------------------
Фурната са загрява на 190 градуса. Намасляват се две кръгли тави с диаметър около 23 см.
Смесват се: бадемите+брашното,+ какаото,+ бакпулвера + сол в голяма купа. Разбиват се жълтъците с 200 г захар+ванилия+бадемова есенция до гъста и светла смес.Добавят се сухите съставки, като се редуват с млякото. Разбиват се белтъците + останалата захар в друга купа на високи обороти на миксера до побеляване и гъст сняг. Двете смеси внимателно се събират в една. Разпределят се в две тави и се пече 20-25 мин до "суха клечка". Оставят се да изстиват във формите около 10 мин.. Обръщат се в/у скара до пълното им изстиване.
....................
Пълнеж Рикота
Разбива се сметаната. Разбива се рикотата+пудра захар+ порток. корички до получавене на гладка смес. Внимателно се прибавя и сметаната.
Разполовяват се блатовете хоризонтално и се поставя първия в чиния за сервиране. Намазва се с една трета от пълнежа. Повтаря се процедурата с още два пласта. Поставя се последния пласт отгоре. Намазва се цялата торта отгоре и отстрани с шоколадовата глазура. Поръсва се с настърган шоколад. Държи се в хладилник.
Тази торта е фина. Много скоро ще я забъркам.
.....
Марче,златна си ми ти,златна, много си те обичам!  Hug Другият уикенд ще направя тази по първата рецепта и ще споделя!
Ако може да дойдеш и това да го кажеш още веднъж и вкъщи...цена няма да имаш!  Hug
Не видях Смърфи и Контеска тази вечер. Ще ги чака утре. Сега си лягам, но първо чакам машината да измие и след това ..бам, в кревата.
До утре на кафе.  Hug
пп Вале, най-много ме е страх от дом. яйца и никога не ползвам такива. Може и да съм в грешка, но  за мен е така. Не зная с какво ги хранят кокошките и не зная какви са им болестите. По тази причина и никога не ям, а и не съм яла дом. пиле, а имат и много неприятен вкус тези,  домашните. Вероятно греша, но..вкус.  Тези от магазина винаги минават проверка за салмонела. За мен те са сигурни, така че ги ползвам спокойно , а и виждаш колко изключително рядко се случва да има салмонела.  Peace

Последна редакция: нд, 12 яну 2014, 02:16 от marchеva14

# 590
  • Мнения: 135
Много спите днес Hug Hug HugДобро утро Heart Eyes

# 591
  • София
  • Мнения: 10 251
Ау, Щастливка, какво пролетно кафенце, благодаря!
 Марче, права си за яйцата. Ние домашни няма откъде да вземем, купуваме. Обаче знаеш, като човек си втълпи нещо, ако ще сега сто статии да прочета, просто си ме е страх от сурови яйца, много ме е страх. Аз по принцип в това отношение съм малко луда. Това да купя примерно дюнер, кебапче, кюфте, луда съм аз. Супа в заведение- също. На морето като ходим не ме питайте къде ядем и какво, абсурд е да седна в някое улично заведение и да ям кебапи. Ако сме в някой луксозен хотел, може би, но не ходим в такива. Та и с яйцата така- страх си ме е.
Обаче рецептите ти за торти са приказни, веднага като направя ще споделя. И книгата , която препоръчваш сигурно е  хубаво и си заслужава парите. Да ти кажа, Марче, от тази книга, която ми изпрати преди време за шоколада, моите са фенове на мини тортите Сахер, често ги правя. Hug

# 592
  • София
  • Мнения: 2 275
Добро утро, момичета.

Щастливка,
благодаря за кафенцето! Hug

Нощната смяна вчера така и не дойде Crossing Arms, няма четиво към кафето Wink

Марчева,
страхотни рецепти за тортички... Сега ще ги запиша, но кога ще ги правя не знам. След 14/01 реших да се вталявам, че тези 70 кила ми тежат. Може би днес ще купя сместа за панакота и да я опитаме.

Коконке, стискам палци и се моля за майка ти. Ще се справиш с бебета, ще си ги разхождате с майка ти...

Славче, как е Криста днес?

Валенцето, каква е тази книга за шоколади?

На всички - приятен ден и  Hug Hug Hug

# 593
  • София
  • Мнения: 10 251
Люси, преди около година Марчето ми направи много хуба подарък. Тогава показвахме и тук книжката, но си забравила. Ето тази:
http://www.menumag.bg/za-hranata/statii/shokolad-za-moderni-hora
Има доста интересни неща вътре, аз признавам си, не съм пробвала всичк, но мини тортичките Сахер са страхотни. В албума ми във ФБ съм ги сложила, и рецептата към снимката я има. Много са вкусни и не са трудни.

Ние ще ходим да видим съкровищата в НИМ. Simple Smile

# 594
  • София
  • Мнения: 2 275
Благодаря, ще си я купя Peace

# 595
  • Мнения: 7 201
Добро утро, момичета.

Щастливка, благодаря за кафенцето! Hug
И аз благодаря! Heart Eyes

Има ли измежду нас Танчета и Татянки?
Че днес празнуват именният си ден.
Да ви се свети името!  bouquet
Да сте здрави, щастливи, обичани!
Успех във всяко начинание и всичко, за което копнеете!

Пожелавам скорошно оздравяване на всички малки и големи в темата! Praynig

Хубав и слънчев ден като вчерашния ви желая! Hug Hug Hug

# 596
  • Мнения: 1 056
Добро утро! Да ни е жива и здрава именичката в темата! Да си намери скоро мечтаната работа и да е мааалко по-весела отново. А, и да се стопля вече при вас! Всички обичаме да те четем, пиши по-често!
Отивам да нося на леля ми в болницата храна и вода, че е такава мизерия там!
Кокона, Славчето, Мари и Вио да кажат как са днес децата!

# 597
  • Мнения: 11 632
Добър ден!
Честит имен ден и тук на нашата именичка! От здраве да не се оттървеш!
Днес засега времето е доста намръщено и май няма да се излиза.

# 598
  • София
  • Мнения: 2 275
И при нас е неприятно, ама пени се- не пени се... излизаме да ритаме топката Rolling Eyes

# 599
  • Мнения: 8 516
Привет!  wavey
Славче, как е Криста? Дано пие лекарството и бързо да оздравява. Миличките ми.  Hug
Коконче, спокойно, ще се разхождате с бебките и майка ти.  Hug Всичко ще е наред.  Praynig
Sta_di, аз ползвам един напръстник на "Нуби" ( от едната страна е като четка за зъби, от другата има издатини за все още пробиващите зъби). В началото мий зъбките само с вода (идеята е детето да свикне с процедурата), след годинката включи паста за зъби (да пише на опаковката, че е за деца на 1г.).

Хубав ден! Честито на всички, които празнуват днес - бъдете живи и здрави!   bouquet
п.п. Валенцето, може ли линк към албума ти (в къщи много обичаме торта "Сахер", а ми е интересно да пробвам и мини-тортичките). Благодаря!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт