***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит

• 115 597
  • 735
  •   1
Отговори
# 570
  • Sofia
Явно не се изразявам правилно, поради липсата на опит, но мисля че това имаш предвид:
 - Когато купувам, получавам съобщение от РР на мейла /Receipt for your payment to ******/.
Но когато влезна в акаунта си в РР, нямам отразени транзакции.

Това е много странно и май не съм чувала за друг такъв случай. newsm78

# 571
  • София
И на мен ми е странно.

Ето как изглежда при мен
Скрит текст:

Баланс нула, но транзакции много.

При теб daniabc няма ли такъв списък?

# 572
  • София
Добро утро,

При мен е така:

http://daniabc.snimka.bg/other/razni.835412.34091936.big

# 573
  • София

Странно. Даже си със старата визия на сайта.
Нищо, разпечатай имейлите за пред митницата, ще свършат работа.

# 574

Странно. Даже си със старата визия на сайта.
Нищо, разпечатай имейлите за пред митницата, ще свършат работа.
И аз съм със старата визия на сайта, това защо така?

# 575
Здравейте,благодаря на всички за темата много неща ми се изясниха. Hug
Но да попитам все пак  Laughing Харесала съм си едни уреди от aliexpress,единия е към 100 евро,другия 130 от повечето търговци нещата са free shipping.   Доставката е с DHL -  7 дни. Сигурно ще бъдат задържани на митница.От това,което прочетох,за пратки под 300 лв ще трябва да се плати ДДС 20 % върху стойността на уреда,без мито и такса 3.50 лв. Така ли е? И това ДДС как се изчислява на базата на лв,долари?

# 576
  • Sofia
   ДДС-то ти е винаги 20% от стойността на стоката + цената на шипинга (ако има такава), т.е. няма значение дали сумата е в евро или долари. Peace

# 577
  • София
Според това в каква валута е платено, което трябва да е видно от фактурата/поръчката има митнически курсове на различните валути. Ето ги тук: http://customs.bg/bg/page/25
Сменят ги обикновено всеки месец, а когато има по-активно движение на банковите курсове нагоре/надолу, както е сега в случая нагоре, тогава ги сменят по-често. Валутата от фактурата се пресмята по митническия курс в лева за деня, в който си освобождавате пратката и върху тази сума се слага 20% ДДС.
Само еврото, понеже ни е фиксирано не се променя. То винаги е 1,95583

Такса 3,50 няма за нещо, което идва по куриер. Тази такса е само за пощенски пратки и варира според някакви техни тарифи, които не са ми ясни от какво зависят. Плащала съм различно, понякога 1,50, друг път 3,50, или пък 4,00 лв. за еднакви по тегло и размер пратки.

# 578
Благодаря ви за бързите отговори !  Peace Значи няма значение дали ще платя в долари или евро?.. От DHL ще ми искат ли нещо за освобождаване на пратка? Има ли смисъл да казвам на продавача да пише по-ниска стойност на пратката или щом е с DHL ще мине задължително на митница? /Ще поръчвам уред за детоксикация/

# 579
Благодаря ви за бързите отговори !  Peace Значи няма значение дали ще платя в долари или евро?.. От DHL ще ми искат ли нещо за освобождаване на пратка? Има ли смисъл да казвам на продавача да пише по-ниска стойност на пратката или щом е с DHL ще мине задължително на митница? /Ще поръчвам уред за детоксикация/

От ДХл ще ти кажат, че има 2 варианта:

- сама да си го освободиш
- те да го направят

И при 2-та варианта митницата иска извлечение от плащането(Пейпал или от банката). Сумата на платежното трябва да отговаря на стойността написана от продавача. Митничарите проверяват и в интернет за стойността на продукта (ако се усъмнят).
Иначе ДХЛ искат още пълномощно  и още 1 документ за ЕОРИ . Пращат ти ги по мейла.
С ДХЛ освобождаването се бави околко седмица, защото ЕОРИ номера отнема 3-4 дена да ти го извадят ако не си от София.

Ако си го освобождаваш сама може и з 1 час да стане, може и за цял ден, зависи.

Ако искаш можеш да рискуваш и от друг продавач да го вземеш или да избереш друг начин за изпращане(китайските или сингапурски или швейцарски пощи), може и да не отиде на митница. Всичко е късмет

# 580
Имам следния въпрос - ще изпращам на приятелка в България козметика, която ще купя от чужбина. Тоест колетът ще бъде от физическо към физическо лице, като ще ползвам пощенската услуга, а не куриерска.
Стойността на козметиката е към 70 долара плюс транспорт към 15 долара. На първа страница пише, че ако надвишава 45 евро ще го спрат, но в правилника за митниците пише, че когато не е с търговски характер, а е подарък, границата е 100 евро. Откъде идва тази разлика?
А никъде намирам ограничението от 30 лв за стоки от търговски харатер - кой член се води и от кой правилник?

# 581
  • София
Правилата за пощенските пратки са извадени синтезирано тук http://customs.bg/bg/page/299
Трябва да се изтегли документа Какво трябва да знаем когато получаваме пощенски пратки?
Не знам къде го пише това за 100 евро, аз не съм срещала.

# 582
За това става дума - От правилника за прилагане на закона за митниците:

Чл.667.
Цитат
(1) Допуска се безмитен внос на пратки, съдържащи стоки с незначителна стойност, които се изпращат от друга държава до получател, намиращ се на митническата територия на Република България.
(2) (изм.,ДВ,бр.94 от 2003 г.) Като "стоки с незначителна стойност" се считат стоките, чиято собствена стойност не надвишава общо 45  евро или тяхната равностойност в друга валута за всяка отделна пратка.
(3) Не се разрешава безмитен внос на:
1. алкохол и алкохолни напитки;
2. тютюн и тютюневи изделия.

Чл.690.(изм.,ДВ,бр.94 от 2003 г.)
Цитат
При спазване разпоредбите на чл.691, 692 и 696 се допуска безмитен внос на стоки, съдържащи се в пратки, изпратени безвъзмездно от физическо лице, намиращо се в друга държава, до друго физическо лице, намиращо се на митническата територия на Република България, при условие че се касае за внос на стоки, нямащи търговски характер.
Чл.691. (1) (изм.,ДВ,бр.94 от 2003 г.) Безмитният внос по чл.690 се допуска за стоки, различни от посочените в чл.696, чиято собствена стойност не надвишава общо 100 евро       или тяхната равностойност в друга валута.
(2) Когато се внася само една единствена стока, чиято собствена стойност надвишава нормата по ал.1, се заплащат митните сборове върху цялата стойност на стоката.
(3) Когато общата стойност на 2 или повече стоки надвишава нормата по ал.1, безмитният внос се допуска само за част от стоките, сумата от собствените стойности на които не надвишава тази норма.
Чл.692. За стоките, посочени в приложение No 64, безмитният внос за една пратка се допуска само до количествата, посочени в колона 2 на същото приложение. Количества над посочените в колона 2 не могат да ползват нормата за безмитен внос по чл.691.
Но явно се прилага и друг закон - този за ДДС, който важи за по-малката стойност. Ако стоката е между 45 и 100 евро ще дължи ДДС, но няма да плаща мито.

# 583
  • София
Откакто сме в ЕС се прилагат Регламентите на Европейската общност. Правилникът за прилагане на закона за митниците в по-голямата си част отпадна.

# 584
Ми няма да е лошода ти плати 5-10$ през Пейпал, да приложиш документа в колетчето и така. Тя ще си извади и тя документа и ето имате сделка за 10$. Играла на търг или нещо друго.

Ако искаш можеш в колетчето да и пратиш и 10$ да сте квит Simple Smile или да и ги върнеш през Пейпал после.

Общи условия

Активация на акаунт