***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит

• 115 551
  • 735
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте искам да попитам дали ще ми спрат пратката на митницата?Искам да поръчан от Япония бутилиран чай 500 мл.Забранено ли е да се внасят храни и напитки от чужбина и ще бъде ли спряна пратката?Трябва ли да плащам някаква допълнителна цена освен тази на доставката?

Благодаря за отговора предварително.

# 586
  • София
С чай не съм си имала работа, но за някои други храни при внос на голямо количество с авиокарго или контейнер нещата са малко сложни. Съгласува се с Агенция по храните, на границата се вади Общ документ за влизане, задължително трябва да се придружава със здравен и фитосанитарен сертификат, да има лабораторни анализи, при влизане в България също може да поискат да влезе в наша лаборатория за допълнителен анализ.
За отделните храни има различни изисквания, затова трябва да си проверите какво се иска конкретно за чая. Има значение също дали е зелен, черен, степен на ферментация.
Ако е малка пратка декларирана като мостри се надявам, че няма да се иска всичко това, но здравен и фитосанитарен сертификат поне трябва да има.
Също трябва да проверите, ако е по поща дали изобщо от Япония ще го пуснат да тръгне. Мой клиент чакаше едни мостри с конфитюр от Турция по пощата, които така и не дойдоха. Наложи се да ги пратят наново по куриер.

# 587
Lorda, конкретно този чай мисля, че се продава и във Великобритания, в Лондон например има няколко магазина с японски стоки, някои от тях предлагат и поръчки онлайн. А в Амазон британския определено се предлагат японски храни и напитки, макар и в сравнително ограничен асортимент. Може би по-лесно решение би било да се поръча от Великобритания до България или още по-добре, от Япония до Великобритания (на адрес на превозвач).

# 588
Lorda, конкретно този чай мисля, че се продава и във Великобритания, в Лондон например има няколко магазина с японски стоки, някои от тях предлагат и поръчки онлайн. А в Амазон британския определено се предлагат японски храни и напитки, макар и в сравнително ограничен асортимент. Може би по-лесно решение би било да се поръча от Великобритания до България или още по-добре, от Япония до Великобритания (на адрес на превозвач).

Има кой да ми го достави от Япония.Даже е доста евтина доставката.Говорил съм с доставчик.Просто питам дали ще ми го пипат на минтицата и да не стане да ми го изпият. Laughing

# 589
С чай не съм си имала работа, но за някои други храни при внос на голямо количество с авиокарго или контейнер нещата са малко сложни. Съгласува се с Агенция по храните, на границата се вади Общ документ за влизане, задължително трябва да се придружава със здравен и фитосанитарен сертификат, да има лабораторни анализи, при влизане в България също може да поискат да влезе в наша лаборатория за допълнителен анализ.
За отделните храни има различни изисквания, затова трябва да си проверите какво се иска конкретно за чая. Има значение също дали е зелен, черен, степен на ферментация.
Ако е малка пратка декларирана като мостри се надявам, че няма да се иска всичко това, но здравен и фитосанитарен сертификат поне трябва да има.
Също трябва да проверите, ако е по поща дали изобщо от Япония ще го пуснат да тръгне. Мой клиент чакаше едни мостри с конфитюр от Турция по пощата, които така и не дойдоха. Наложи се да ги пратят наново по куриер.

А за други стоки също ли се иска.Например ако е нещо друго над 500 милилитра задължително ли се изискват такива сертификати?Къде мога да проверя?
Скоро си поръчах едни сладки от САЩ и ми ги доставиха 5 дена по-рано.Бяха 750 грама.Нямаше никакви сертификати.Просто бяха добре опаковани.

# 590
  • София
Всичко е много относително. За една кутия сладки няма кой да се занимава. Но ако са повече неща сигурно ще искат. Най-добре питайте в пощата при митницата.

# 591
Всичко е много относително. За една кутия сладки няма кой да се занимава. Но ако са повече неща сигурно ще искат. Най-добре питайте в пощата при митницата.

Имат ли някакъв имейл?

# 592
Lorda, защо не помолиш да ти пратят просто чай на прах от Япония? Има толкова много видове Wink

Имам отново въпрос за ДДС-то. Ако изпращам на приятел продукти и стойността им е над 45 евро, ДДС-то се плаща само за продуктите над тази стойност или за общата на целия пакет? Примерно 3 крема по 20 евро са 60 общо - не би трябвало да се начисли ДДС за двата, а само за третия. Така ли е или греша?

И малко извън темата, защото става дума за изпращане на лични стари вещи до Б-я... Но ако някой случайно има подобен опит: Искам да изпратя стари дрехи, като само доставката им е към 70 долара, защото са няколко килограма. Не знам въобще как да преценя стойността им и вероятно ще ги пиша както ми хрумне, но дали някой знае дали човекът, който ще ги получи, ще трябва ли да плати ДДС, за да ги вземе, нищо че са стари вещи?

# 593
  • Sofia
Имам отново въпрос за ДДС-то. Ако изпращам на приятел продукти и стойността им е над 45 евро, ДДС-то се плаща само за продуктите над тази стойност или за общата на целия пакет? Примерно 3 крема по 20 евро са 60 общо - не би трябвало да се начисли ДДС за двата, а само за третия. Така ли е или греша?

afflatus, не знам дали разбирам въпроса ти правилно. newsm78 ДДС-то е винаги върху цялата сума (включително стойността на доставката) и е 20%.

Т.е., ако вземем за пример поръчката, която си споменала – ДДС-то ще ти е 20% от тези 60 евро, но мисля, че си пропуснала да впишеш и цената на доставката в сметките... Wink

# 594
Стока  като храна или напитка могат да бъдат доставени в България само ако има документи доказващи продавача и купувача.

Проеерих в международен доставчик,който доставя из целия свят.

# 595

И малко извън темата, защото става дума за изпращане на лични стари вещи до Б-я... Но ако някой случайно има подобен опит: Искам да изпратя стари дрехи, като само доставката им е към 70 долара, защото са няколко килограма. Не знам въобще как да преценя стойността им и вероятно ще ги пиша както ми хрумне, но дали някой знае дали човекът, който ще ги получи, ще трябва ли да плати ДДС, за да ги вземе, нищо че са стари вещи?

На първия въпрос - да, горе-долу е така. Само че към стойността на самата стока разпределяш пропорционално и доставката/транспортните разходи. Ако доставката общо ти е 10евро, всеки крем ти става по 23,30 евро. Така че само 1-я крем ти е освободен. За останалите 2*23,30 плащаш не само ДДС, а и мито.
На втория въпрос - няма значение, че са стари вещи, важи горното.

# 596
Благодаря много за отговорите!!!

# 597
Поръчах през eBay един тунер на стойност 16,99 паунда, което е малко над 40 лв. с безплатна доставка от Китай.
Изчетох началната тема и започнах да се чудя, дали пратката няма изведнъж да се окаже на митница. Тъй като стоката е за малко пари, няма тракинг и няма как да разбера къде е в момента. Поръчана е на 6.10 и е тръгнала на 7.10 според eBay. Това са вече 3 седмици и мислех че трябва да е дошла вече, но все пак има време до крайния срок, който е на 13.11. Поръчвала съм преди време от DX по-скъпи неща и са пристигали за 10-на дни директно в пощата, вкл. електроника. Сега не знам какво да очаквам - дали е възможно да се окаже на митница?

# 598
  • София
Няма как да се каже със сигурност дали ще иде на митница. По-скоро няма, но би трябвало да изпратят известие от пощата. Независимо дали на митница или не, трябва да дойде първо известие, че имате пристигнала пратка. Щом го няма, значи все още не е дошла.
Помня един единствен случай на човек, чиято пратка беше на митница, но бяха забравили да му изпратят известието. Тогава обаче имаше тракинг и лесно намерихме пратката.

# 599
Чудесна темичка. ^^

Аз за първи път ще пазарувам от чужбина и за това имам нужда от помощ.
Искам да си поръчам ето това от сайта им
- http://www.kikki-k.com/notebooks-journals/notebook/pink-textured … ather-a5-notebook

Чудя се, някой може ли да ми каже колко е митото ли как може да се изчисли?
Благодаря ви предварително!

Общи условия

Активация на акаунт