***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит

• 115 617
  • 735
  •   1
Отговори
# 525
И аз пак да попитам,ако ми изпратят пакета с DHL,независимо че съм от Бургас,той ще отиде на Митницата на летището в София нали?Аз съответно трябва да изпратя пълномощно на ДЧЛ и те ще ми освободят пратката.След това ще ми я доставят в моя роден град и там ще си заплатя останалата сума за ДДС.DHL ли ще ме уведомят, че имам пратка при тях?
.Ако понеделник ми я изпратят от Китай ще пристигне ли до 28.09.Благодаря предварително

DHL ще ти се обадят и попитат дали искаш сама да си я освобождаваш или те да те представляват. След като избереш тях, ще ти изпратят нужните документи. Връщаш им веднага едната бланка, която е за ЕОРИ. Те ще ти обяснят подробностите в мейла. КАто завериш пълномощното, можеш да си викнеш куриер безплатно ще ти ги вземат или ги оставяш в техен офис в Бургас. Това се уточнява с тях. Всичко е безплатно. От теб се иска само пълномощно за 6 лв. и това е. Ще отнеме около седмица цялата процедура....

Ето какъв мейл аз получих от тях

Скрит текст:
Здравейте,

Изпращам Ви документите относно получена пратка за Вас.Моля за уточнение как ще процедираме относно митническото й освобождаване.
1.) Ако желаете можете Вие сам да освободите пратката на Митница Аерогара София. Ще трябва да получите документите и цесията от нашия централен офис, намира се на ул."Продан Таркчиев" 10, преди втория терминал на Летище София. Работното ни време е от 08:30 до 19.30 часа от понеделник до петък (събота работим от 10.00 до 14.00 часа).
След като освободите пратката от Митница , можете да я получите отново от нашия офис.
2.)Ако желаете можем ние да извършим освобождаването на стоките на митница Аерогара София. Ще са ни необходими:
-нотариално заверено пълномощно в оригинал (прилагам бланка)
-копие на лк
-ЕОРИ номер. Ако нямате такъв, ние можем да получим същия от Ваше име (необходим е попълнен формуляр, прилагам бланка).
В случай че адресът Ви по регистрация е различен от град София, можем да получим само еднократен ЕОРИ номер на Ваше име (важи 3 дни и само за конкретната пратка).Получаването на номера отнема до 5 работни дни .
Бланката за ЕОРИ може и по имейл да ни изпратите, попълват се полета: 1.1; 1.2, 1.5., 1.8., 2., 3., 5. Останалите полета не се попълват, както и не се подписвате отдолу.
- описание на стоките в пратката - материал
- фактура без "проформа"
- документ, доказващ цената за пред митница - суифт/пейпал
Документите можете да изпратите безплатно по наш куриер ( телефон за справки и заявки 0700 17 700).
Митническото ни представителство е безплатно.

Относно плащането на митни сборове има 2 варианта ( ако изберете точка 2):
-можем да Ви изпратим митническата декларация, за да платите митните сборове и да ни върнете сканирани платежните
-можем да платим сумите от Ваше име, а Вие да ги възстановите в брой при получаването на пратката след нейното освобождаване
Поздрави

# 526
И аз пак да попитам,ако ми изпратят пакета с DHL,независимо че съм от Бургас,той ще отиде на Митницата на летището в София нали?Аз съответно трябва да изпратя пълномощно на ДЧЛ и те ще ми освободят пратката.След това ще ми я доставят в моя роден град и там ще си заплатя останалата сума за ДДС.DHL ли ще ме уведомят, че имам пратка при тях?
.Ако понеделник ми я изпратят от Китай ще пристигне ли до 28.09.Благодаря предварително

DHL ще ти се обадят и попитат дали искаш сама да си я освобождаваш или те да те представляват. След като избереш тях, ще ти изпратят нужните документи. Връщаш им веднага едната бланка, която е за ЕОРИ. Те ще ти обяснят подробностите в мейла. КАто завериш пълномощното, можеш да си викнеш куриер безплатно ще ти ги вземат или ги оставяш в техен офис в Бургас. Това се уточнява с тях. Всичко е безплатно. От теб се иска само пълномощно за 6 лв. и това е. Ще отнеме около седмица цялата процедура....

Благодаря много за отговора.....а за какъв срок пристига пратката от Китай-дават го 7-10 раб.дни.Случвало ли се е и по скоро да дойде.Моите неша ми ги забавиха в Китай и още не са изпратени,има ли смисъл да им казвам да ги пускат с DHL,тъй като до 28.09 има 2 седмици,и ако няма да могат да ми я доставят дотогава няма смисъл.

# 527
пратката ми с ДХЛ дойде за 3-4 дена от Китай, после около седмица докато ми я донесат на вратата

# 528
Направих експресна поръчка и какво да видя ... изпратено е чрез http://www.dhl.bg/en.html
Ей сега се вкарах в големия филм... въобще нямам представа как се вадят разни ЕОРИ номера,какви пари трябва да дам и колко време ще изгубя. Пъъъъъъъъъълни глупости...

# 529
Black Cat 13 много благодаря за отговора  Hug

# 530
  • Sofia
   wafi, моля! Peace

Направих експресна поръчка и какво да видя ... изпратено е чрез http://www.dhl.bg/en.html
Ей сега се вкарах в големия филм... въобще нямам представа как се вадят разни ЕОРИ номера,какви пари трябва да дам и колко време ще изгубя. Пъъъъъъъъъълни глупости...
  Добре, де, кое точно пак не си разбрал след всички подробни обяснения на съфорумките? По-нагоре в темата 100 пъти се повтори, че можеш да упълномощиш DHL да те представляват пред митническите служби, посредством нотариално заверено пълномощно, и да не се занимаваш лично. Егати драмата, егати "големият филм". ooooh! Не знам колко неоправен трябва да е човек, че да му представлява трудност да освободи една пратка от митницата. Whistling

# 531
Ами на 20 години няма как да знам всичко и да съм ходил навсякъде ... четох колкото мога но има неща които не разбрах. След като дам този документ и по-точно как ще им го дам? Ще го изпратя по интернет или по техен куриер ? DHL доколко време ще ми донесат нещата,пари за доставка искат ли или само ДДС или МИТО ( ако има ) трябва да им платя ?

# 532
  • Sofia
   Ами, може да не знаеш всичко, но по-нагоре има отговор на всичките ти въпроси – само няколко поста преди твоя е написано, че DHL представляват клиентите си абсолютно безплатно и ти носят пратката до врата в рамките на седмица, след като си им дал пълномощното. Документа можеш да им оставиш в някой техен офис или пък техен служител да дойде да го вземе на адрес – това вече ще си го уточните в процеса на комуникация.

Като пратката ти пристигне тук, в София, от DHL ще се свържат с теб и ще ти обяснят стъпка по стъпка какво да правиш, няма нищо сложно.

И по-мъжката – недей да мрънкаш. Peace Само допреди 70 год. са ви пращали на война на по 14, а до 20 вече сте изхранвали жена с 4 деца, така че давай го по-стегнато и без излишни драми. Има къде-къде по-сложни неща от освобождаването на пратки от митницата. Mr. Green

# 533
Ясно ! Но все още ми е интересно какво печелят те от цялата тази работа тогава щом ме представляват безплатно и не вземат пари за доставка и също така този документ само за 1 пратка ли ще важи или за определен период от време?

# 534
  • Sofia
   Е, как какво печелят. Crazy Печелят, че изначално някой ги е наел именно те да са куриерската фирма, превозваща пратката. Peace Не си мисли, че за тях е нещо особено да освободят няколко пратки – все пак, говорим за компания, оперираща в световен мащаб и генерираща милиарди.

# 535
Има логика в думите ти хехехе : )
А след като им дам този документ колко време могат да ме представляват пред митницата и да ми доставят пратките? Не е само за 1 път нали ...

# 536
  • София
Има логика в думите ти хехехе : )
А след като им дам този документ колко време могат да ме представляват пред митницата и да ми доставят пратките? Не е само за 1 път нали ...

Зависи какво пише накрая на пълномощното - дали да важи за конкретен случай, дали да важи от дата - до дата или пък да е безсрочно. Кажи им, ако смяташ да ги ползваш и занапред да направят пълномощното безсрочно.

# 537
А има ли някаква разлика по-принцип,нещо плаща ли се ако е безсрочно примерно или е все едно? По-принцип мисля редовно да ги ползвам да. Ако ми доставят нещата от София до Варна по-бързо ще е още по-добре.

# 538
Пич, цъкай си ги за всяка пратка= пълномощно. Да не би да поръчваш през ден, я? Така и ти ще си спокоен. По принцип заверката на пълномощно е с една цена, без значение от времетраенето. Най-разумно е да се посочи срок, ако няма срок това пълномощно важи докато не се оттегли от упълномошителя.

# 539
Е за всяка пратка ново разхождане до нотариус,ново пълномощно и ново изпращане не мисля че си заслужава. Безсрочно ми се струва най-добрия вариант като цяло,освен ако няма някакъв начин да злоупотребят нещо но не ми се вярва.

Общи условия

Активация на акаунт