От София към по-малкия и далечен град

• 22 319
  • 406
  •   1
Отговори
# 120
Темата я чета така, както си я поставила. Да не повтарям какво си казала. Теми "на час по лъжичка, че не сте разбрали", не харесвам, най-малкото е обидно към хора, от които искаш съвет, да им обясняваш колко са глупави. Или вадиш всички важни факти наведнъж, или не ги вадиш, за мен няма средно положение... Ако в темата има недоразбиране и недочитане, ти също се включваш в кюпа Peace

Важните за мен факти съм ги написала. Фактите, които според някои от вас са важни, са съвсем друга бира. Това, че се опитвате волно или неволно да въведете неща, които ги няма в пъзела, не означава, че нещо в темата ми липсва  Peace

По тая логика да почнем да нищим и сексуалния ни живот, факта, че той пуши, а не пие, а пък аз съм обратно, че готви по-добре от мен, че не обича заведенията, пък аз излизам често с приятели насам-натам. Иначе темата ще вземе да замре, пък и най-вероятно ще вземем така най-обективно решение  Laughing

Това, че не съм уверена дали това е правилното решение, е вярно. Но не значи, че не го искам  Peace На Не се сърди човече ще кажа, че не го исках преди години, когато дори не бях живяла с тоз некадърен младеж... Аз тогава изобщо не знаех какво значи семейство, заедно, трудни решения, рискове. Още по-малко съм знаела какво значи да искаш всичко това.

И да, той се занимава с нещо, което ако щете вярвайте, няма реализация в София - география, какво да правиш...

# 121
AdeliaMiss, щом ти не искаш да живееш и работиш повече тук и си убедена, нито нашето мнение, нито темата имат някакво значение. Излишно беше всичко.

Успех и те чакаме скоро в Бъдещи и настоящи майки!  Simple Smile

# 122
Какво значи , пишем така заради собствените си разочарования ? Как така авторката определи , че сме разочаровани и т.н. и затова сме дали мнение по различно от това , което иска да чуе .
Аз казах да се обърне внимание на организацията и правилната подредба на приоритети и продължавам да твърдя , че това е най - важното .
След като упорито отбягва въпроса с майчинството върху високата заплата , за мен или няма осигуровки на тази сума или просто не си имат чак такова доверие - единия не смее да забременее без сватба , другия не предлага брак , без да си е в родния град ...
Както и да е , последните постове на авторката ме убедиха , че мястото и е точно там на където се е запътила . Определено и отива !
Желая и много щастие   bouquet

# 123
Предполагам, че визира мен и моите разочарования. Но... няма да продължавам да навивам нея. Аз й казах, и за нея, и за него, и за детето дали би било добре. Струва ми се, че тя не пита за себе си, явно е свикнала да движи нещата.

# 124

Както и да е , последните постове на авторката ме убедиха , че мястото и е точно там на където се е запътила . Определено и отива !
Елия, извинявай, но какво означава това? Всички в Добрич сте селяни и смотаняци? Точно така звучиш. А това е обидно.

# 125
  • Майничка
Не е съвсем права, защото в България потомствените професионалисти се знаят.

Знаят се в регионален план, ако работят в по-малък град, в областен - ако работят в областен град и (евентуално) в национален - ако работят в София. Това за лекарите. За автотенекеджиите - само до ниво 1.

AdeliaMiss, всеки дава мнение според това, което е преживял, видял, чул, прочел и т.н. Няма начин гледната точка на хора, които не познават вас и родите ви поне до 6-то коляно, да бъде обективна или тази, която ти желаеш да чуеш. Което не значи, че нещата непременно ще се развият според най-черногледите прокоби, нито че ще са само сърца и рози, защоно всичко е в сферата на хипотезата.
В случая това, което е важно, са две неща - първо, какво искаш ти, какво иска той, съответно до каква степен исканията ви се срещат (което явно се случва) и второ, как цялата тази миграция да стане по начин, максимално удовлетворителен в дълготраен аспект и за двете страни.

От тази позиция, нито "юруш на маслините", нито "дай да задържим така, пък да видим какво ще стане", ако и хипотетично да могат да доведат до хепи енд, покриват максимално евентуални рискове. Единствената рационална тактика е да си измислиш моделчето, да си затъчеш килимчето, да му предвидиш място, пък като се пренесете, да започнеш да го постилаш както ти/ви е по сърце.

И още нещо, бъди сигурна, че това, което най-черногледите форумки изпишат тук, при едно неблагоприятно стечение на обстоятелствата, дори независещо от вас, ще го чуеш на живо и то от близки и приятели. И тогава е още по-гадно, защото почваш да се чудиш "абе, такава будала ли съм, защо не предвидих това, защо не помислих за онова..." и да се настройваш "той пък защо не предвиди, защо не помисли...".

От друга страна, приятелят ти е направил вече своя жест, дошъл е при теб, опитал е. Това, че ти, на свой ред го подкрепяш, със сигурност ще го поласкае. Но понеже все пак е женски форум, логично е даващите акъл да се поставят на твое място и да проиграят ситуацията според своята гледна точка. Ако беше писала в авто форум,  сигурно щяха да те овикат "къде си помъкнала момчето в тая тъпа София, да виси по два часа в задръстване сутрин и вечер, да няма с кой една ракийка да изпие по чорапи под асмата...". Wink

# 126
Какво значи , пишем така заради собствените си разочарования ? Как така авторката определи , че сме разочаровани и т.н. и затова сме дали мнение по различно от това , което иска да чуе .
Аз казах да се обърне внимание на организацията и правилната подредба на приоритети и продължавам да твърдя , че това е най - важното .
След като упорито отбягва въпроса с майчинството върху високата заплата , за мен или няма осигуровки на тази сума или просто не си имат чак такова доверие - единия не смее да забременее без сватба , другия не предлага брак , без да си е в родния град ...

Честно казано не разбирам защо Елия се засегна лично от поста ми, при положение, че той изобщо не е бил насочен към нея, напротив, съгласявам се с всичко, което е написала. Не отбягвам въпроса с осигуровките и майчинството, просто не съм разбрала, че е толкова важен, сигурно защото на мен не ми е такъв. Мислех, че е станало ясно - не завися от работодатели, осигурявам се сама - да, върху реалния доход, който получавам. Което не пречи да го правя в Добрич и без реално да взимам такива пари - както казах, там ще имаме повече доходи и по-малко разходи, т.е. ако реша, мога да продължа да внасям същите осигуровки, начини има.

И постът ти беше обиден, да. Аз не съм си позволила такова нещо, нито пък с някаква категоричност съм говорила за разочарованията ви. Така съм преценила, че и съм обяснила на Не се сърди човече защо.

Много жлъч, много нещо.

# 127
Авторката постави ясно темата- страхувам се да зарежа всичко и да се преместя.
Никой не обърна внимание, че мъжът с когото е, е напуснал работата си, за да бъде с нея.
Обаче се намериха хора, които да акцентират не върху дилемата на Аделия, а върху "некадърността"на мъжът, върху "комплексите му", върху несигурното й бъдеще с този човек.
Извинявайте, но понякога наистина се прекалява.
Не сте ли в състояние, просто да приемете, че има двойки, които са щастливи, без единият да се опитва да надскочи другият, че има жени, които не се съмняват във всяка дума на мъжете си, че тези хора могат да бъдат щастливи, без  значение дали има или не МОЛ в техния град?
Ако знаехте малко повече за тях, щяхте да проверите и дали данъците си плащат. ooooh!

# 128

Жената по принцип е по-адаптивна, според мен. Ако все пак си и от мястото - средата ще си я възстановиш. Важното е къде няма да има драма, стана ясно че молове навсякъде има.
По-нормално нещо от страха няма. 10 години човек се установява, не може така хоп и айде. Но ако има разговор, разбиране и приоритети на двойка ще се намери решението. Аз бих опитала може би, въпреи че съм от София и никога не съм живяла в провинцията.

# 129
"Никой не обърна внимание, че мъжът с когото е, е напуснал работата си, за да бъде с нея. "

Да, но е отишъл в София- място с доста повече работа и доходи. Освен това
разбрах, че работа има, просто не е чак толкова добра.

За мен мъжът трябва да е по-адаптивен, в смисъл- адаптивен с активно поведение. Жената
е адаптивна по пасивен начин, като прави компромиси. Но млад мъж би трябвало да
се пльосне в Софето и с хъс и способности да завладее парче от града.

# 130
О, моля ви се, аз бях инициатор да се преместим с моя в София, аз имам повече познати на високоплатени позиции, аз имам по-добро образование от него, аз съм с повече стаж по специалността, а в момента точно аз стоя без работа, а той ме издържа. И да кажа, че моите познати са ниво "специалисти без ръководни функции", а неговите - мениджъри и дори бизнесмени, но нито един не го взе на работа, нито му помогна по някакъв начин.

# 131
  • България-Швейцария
Не отбягвам въпроса с осигуровките и майчинството, просто не съм разбрала, че е толкова важен, сигурно защото на мен не ми е такъв. Мислех, че е станало ясно - не завися от работодатели, осигурявам се сама - да, върху реалния доход, който получавам. Което не пречи да го правя в Добрич и без реално да взимам такива пари - както казах, там ще имаме повече доходи и по-малко разходи, т.е. ако реша, мога да продължа да внасям същите осигуровки, начини има.
Самоосигуряващо се лице ли си или просто си плащаш осигуровките върху гражданските договори, с които ти изплащат хонорарите? Ако е второто, не съм убедена, че изобщо ще получаваш майчинство, въпреки внесените осигуровки. Гражданският договор уж е приравнен към трудовия, но в частта само за задълженията, произтичащите права са съвсем различни. Също така, ако си самоосигуряващо се лице е важно дали си осигурена за всички осигурителни случаи, вкл. за общо заболяване и майчинство, за да можеш да ползваш последното. На обезщетение от трудовата борса примерно нямаш право, въобще осигурителният закон е пълен с всякакви врътки, които може тотално да закопаят човек, ако не е наясно.
След като сте взели вече решението да се преместите, не пречи чисто технически като първа стъпка да ги провериш тези неща в НОИ, за да не се изненадаш неприятно.

# 132
Може би пък авторката е решила, че и е време за промяна и то кардинална  Peace
Дали е била сполучлива - ще се разбере след време, но то гаранция за нищо няма.

# 133
"Заради един човек се струва" - песен на Тоника,
звучи цяла сутрин в мен,четейки темата .

# 134
Не отбягвам въпроса с осигуровките и майчинството, просто не съм разбрала, че е толкова важен, сигурно защото на мен не ми е такъв. Мислех, че е станало ясно - не завися от работодатели, осигурявам се сама - да, върху реалния доход, който получавам. Което не пречи да го правя в Добрич и без реално да взимам такива пари - както казах, там ще имаме повече доходи и по-малко разходи, т.е. ако реша, мога да продължа да внасям същите осигуровки, начини има.
Самоосигуряващо се лице ли си или просто си плащаш осигуровките върху гражданските договори, с които ти изплащат хонорарите? Ако е второто, не съм убедена, че изобщо ще получаваш майчинство, въпреки внесените осигуровки. Гражданският договор уж е приравнен към трудовия, но в частта само за задълженията, произтичащите права са съвсем различни. Също така, ако си самоосигуряващо се лице е важно дали си осигурена за всички осигурителни случаи, вкл. за общо заболяване и майчинство, за да можеш да ползваш последното. На обезщетение от трудовата борса примерно нямаш право, въобще осигурителният закон е пълен с всякакви врътки, които може тотално да закопаят човек, ако не е наясно.
След като сте взели вече решението да се преместите, не пречи чисто технически като първа стъпка да ги провериш тези неща в НОИ, за да не се изненадаш неприятно.

Благодаря за съвета, наясно съм как седят нещата - от първите съм, на високия процент Wink

Общи условия

Активация на акаунт