От София към по-малкия и далечен град

• 22 205
  • 406
  •   1
Отговори
Здравейте,

Ето, че дойде времето и аз да пиша в раздела. Няма да ми е лесно, затова моля да вземете темата ми насериозно и който реши да пише в нея, нека се опита да вникне наистина в проблема... Благодаря ви.

С ММ сме от средно голям град, който се намира близо до един от най-големите градове в България, далеч от столицата. Живеем в София от няколко години. Аз от повече, тъй като учих тук и си намерих хубава и доходоносна работа. Тъй като упорито отказвах да се преместя в града, от който съм, за да бъда заедно с ММ, дори и без да го карам, той напусна своята доходоносна работа там и дойде при мен. Знам, че не му е било лесно. Сега вече знам...

Истината е обаче, че така и не успя да се установи тук, да се почувства сигурен и да започне да мисли за бъдещето ни именно тук. Не успя да си намери работа, която да му носи същите пари, както там, откакто се събрахме в София винаги аз съм изкарвала повече. Живеем добре. Истината е, че сме наистина щастливи заедно, вече доста време, но виждам, че животът в столицата му тежи, че иска да се върнем там, откъдето сме, да работи това, което работеше там, да ни издържа повече, отколкото сега, ако може така да се каже... Мястото му там го пазят, сравнително сигурно е, ако има нещо сигурно на този свят...

Аз от своя страна също винаги съм искала да живея там, но вече 10 години съм тук и... истината е, че ме е страх. Там нямам никакви контакти в средата, в която работя. Вярвам, че ще успея да си намеря работа, но няма да ми е лесно и някак си не ми се започва всичко отначало - тепърва да завързвам контакти, да се доказвам... От друга страна си мисля, че вече ни е време за дете (а и той го иска) и знам, че кариерата ми ще е на второ място, винаги съм го знаела.
Напоследък често говорим да се приберем. Виждам пламъка в очите му, когато си го представи. Казва, че ще ни е по-добре там и може би е прав. С неговите и с моите родители сме в перфектни отношения, знам, че ще ни подкрепят, а може би дори ще се радват. Там имаме апартамент, тук не, живеем под наем. Няма изгледи да имаме скоро, по-точно не ни е в плановете за близкото бъдеще. А ни се иска и на двамата да градим дом.

Не знам, сигурно звуча объркано... Вие бихте ли се преместили в по-малкия град при тези обстоятелства?     

# 1
Кой град?

# 2

Град от ранга на Плевен и Стара Загора - стохиляден, но все пак провинциален. Твърде лично ще стане, ако напиша кой е, надявам се да уважите това.

# 3
Бих се преместила в по-малкия град, защото там са най-близките ми хора - родители, приятели.
Там имате жилище, а този факт не е за пренебрегване. Средствата за наем в София можете да вложите в нещо градивно и да развиете собствен малък бизнес, примерно.
Дори да нямате такива намерения, ако сте хора с амбиции, ще успеете, без значение големината на града.
Сама казваш, че кариерата ще бъде на заден план, когато имате детенце. Нещо те задържа в София и може би това е страха от рязката промяна. Защото няма какво да се лъжем- живота в столицата и останалите градове е много различен, но в никакъв случай по лош или непълноценен..

# 4
Ако обмисляте идеята за дете, в София живеете на квартира и ти след 1г. на детето пожелаеш да се върнеш на работа....трудно.
Проблема с ясли и градини все още стои, детегледачките са скъпо удоволствие и ако взимаш заплата около 1000лв., по-добре ти да стоиш и да си гледаш детето в къщи. Което автоматично означава още 2г., и така за 3г. си извън строя и работата си (ако не можеш да работиш от в къщи).
При наличието на собствено жилище и град около 100 000жители, то места има достатъчно. Ако си от хората тип кариеристи, това ще е по-добре за теб в професионален план.
Близки роднини, на които да можеш да имаш доверие също са важен фактор при отглеждането на дете (понякога се налага да го оставиш за час, а да нямаш на кого).

# 5
Ако е Стара Загора - веднага стягам куфарите!
Значи, аз разсъждавам така - ако той може да има хубава работа там, + имате жилище, + искате деца... ами то резултатът е ясен! Какво му мислиш?! Ще имаш спокойно майчинство, ще си намериш приятелки покрай детето. Мъжът ти ще се чуства по-щастлив, защото може "да издържа сам семейство", което си е важно. А и не говорим за 15 хилядно градче все пак...
Пък след 5-10 години, ако решите, пак ще се преместите...
(Ние се преместихме от София в Казанлък, но после се върнахме обратно... но това определено не е като Плевен или Стара Загора!)

# 6
Ако е Стара Загора - веднага стягам куфарите!
Значи, аз разсъждавам така - ако той може да има хубава работа там, + имате жилище, + искате деца... ами то резултатът е ясен! Какво му мислиш?! Ще имаш спокойно майчинство, ще си намериш приятелки покрай детето. Мъжът ти ще се чуства по-щастлив, защото може "да издържа сам семейство", което си е важно. А и не говорим за 15 хилядно градче все пак...
Пък след 5-10 години, ако решите, пак ще се преместите...
(Ние се преместихме от София в Казанлък, но после се върнахме обратно... но това определено не е като Плевен или Стара Загора!)
Най-правилното решение , ако и двамата се чувствате емоционално и финансово спокойни с детето ще е по-лесно и хубаво, детето е причина много връзки да се разпаднат , така че се взема предвид и най -незначителния детайл . Родителите ви са до вас, нямаш си на представа какво е един мас само за вас двамата без детето ... / не твърдя че не обичаш детето си, ще го разбереш , когато имаш 3 часа на денонощие да спиш/. Аз заминавам!

# 7
Заминавам ! При всичко изброено от теб,предпочитам да живея спокойно
и близо до родителите си. Предстои бебе,а защо не - бебета ? !!!!
Всяка кариера е незначителна пред това да бъдеш майка, а и ще има
на кого да разчиташ за помощ.В случая подкрепяш съпругът си.

# 8
Значи той в момента е в позицията в която ще бъдеш ти ако се преместите?

Би трябвало това да те интересува,а не размера на населението на даден град.
От какво те страх?
От това,че няма да издържиш или той ще се промени,или от нещо друго....

# 9
Благодаря, момичета. Не знам защо, но очаквах повече отрицателни отговори, а то какво стана...

Значи той в момента е в позицията в която ще бъдеш ти ако се преместите?

Би трябвало това да те интересува,а не размера на населението на даден град.
От какво те страх?
От това,че няма да издържиш или той ще се промени,или от нещо друго....

Точно така е, да, аз ще бъда в позицията, в която сега е той. Страх ме е от несигурността, от това, че винаги съм разчитала на себе си, учих, работих и постигнах това, което исках (заплатата ми не е 1000, а в момента 2000 лв. с тенденция да се увеличава), знам, че винаги ще има хляб за мен тук, в София, просто такава е сферата в която работя. И ми е (и винаги ми е било) трудно да разчитам на някой друг. Но явно дойде времето и аз да се променя и да се доверя завинаги на някой в името на това да имам семейство, което всъщност много искам. Не съм кариерист, искам дете, даже деца и вие всички сте прави... Благодаря ви, че наистина вникнахте в ситуацията bouquet  

Само да уточня, ММ не ми е съпруг. Поради факта, че така и не успяхме да се почувстваме наистина сигурни тук, не сме предприели тази сериозна крачка. Истината е, че той не я е предприел досега, защото той не чувства земята под краката си здрава. Много пъти сме говорили за това, по негова инициатива, даже и напоследък все по-често говори за това - че иска да се приберем, да се оженим и да си имаме детенце, а той да работи като луд. Казва, че това му е мечтата. И мисля да го подкрепя.

# 10
Здравейте,

... истината е, че ме е страх. Там нямам никакви контакти в средата, в която работя. Вярвам, че ще успея да си намеря работа, но няма да ми е лесно и някак си не ми се започва всичко отначало - тепърва да завързвам контакти, да се доказвам... От друга страна си мисля, че вече ни е време за дете (а и той го иска) и знам, че кариерата ми ще е на второ място, винаги съм го знаела.
Напоследък често говорим да се приберем. Виждам пламъка в очите му, когато си го представи. Казва, че ще ни е по-добре там и може би е прав. С неговите и с моите родители сме в перфектни отношения, знам, че ще ни подкрепят, а може би дори ще се радват. Там имаме апартамент, тук не, живеем под наем. Няма изгледи да имаме скоро, по-точно не ни е в плановете за близкото бъдеще. А ни се иска и на двамата да градим дом.

Не знам, сигурно звуча объркано... Вие бихте ли се преместили в по-малкия град при тези обстоятелства?     

При описаните от теб обстоятелства първо бих си направила един списък "ЗА" и "Против" връщането в малкия град. Там бих написала всичко, за което се сетя като плюс и минус, дори и най-маловажното на пръв поглед. После бих избрала от големия списък и подредила по важност 5-те най-големи ЗА и ПРОТИВ. Тогава вече бих имала много по-голяма готовност да вземе рационално, а не емоционално решение.

Например:

ЗА (по важност за мен)

1. Ще съм омъжена за мъжа, когото обичам
2. Ще имам деца с него
3. Ще имам винаги родители наблизо, на които мога да разчитам за децата
4. Ще има место в детска градина
5. Има добро здравеопазване
...

ПРОТИВ
1. Ще изгубя доходоносна работа, оттам и възможността сама да се издържам
2. Ще трябва наново да се доказвам в професионален план
3. Ще съм в социален вакуум, без приятели в началото
4. Ще ми липсват развлеченията на големия град
5....

# 11
Simple Smile Това не е лоша идея, ще опитам.

Само да кажа - приятели си имам и там, а забавленията - както казах, намираме се на 30-тина км от един от най-големите градове в България (че и по-красив от София  Laughing), мобилни сме, имаме си кола. Т.е. ако ми се прииска приятен ресторант, 4D кино, разходки из мола... не е невъзможно, всъщност точно толкова достъпно ни е, колкото и в София.   

# 12
Плюсовете за отиването в малкия град са сякаш повече. Определено рискът той да се промени и да се окажеш губещата си стои... Но... този риск си стои винаги и за всички, които са се решили да бъдат във връзка Wink Така че стягай куфарите Simple Smile

# 13
....приятели си имам и там, а забавленията - както казах, намираме се на 30-тина км от един от най-големите градове в България (че и по-красив от София  Laughing), мобилни сме, имаме си кола. Т.е. ако ми се прииска приятен ресторант, 4D кино, разходки из мола... не е невъзможно, всъщност точно толкова достъпно ни е, колкото и в София.   

Звучиш като човек, решил на 90% да се върне в по-малкия град. В подобен случай бих си напаравила нарочно труда още веднъж обстойно да прегледам негативния си списък. Точно за да не бъда завладяна от еуфорията, която ще ми затвори очите за евентуалните недостатъци. Ако негативното надделяваше, щях пък да концентрирам внимание върху положителното. За да взема балансирано решение.

И така, прегледай пак негативния списък в най-дълбоки детайли. Дай израз на всичките си вътрешни безпокойства. После седни и обсъди безпокойствата си с твоя приятел. Нека той види какво оставяш/от какво се лишаваш/какво не ти харесва в преместването. За мен би бил голям ужас най-обикновеното местене на багажа от София, например. Нека той те успокои, нека поеме да свърши(или уреди) нещата, които те притесняват. Щом правиш жертва, тя си има цена и нека той поеме част от нейното плащане. Така преместването ще е съвместно действие, а не "една жена тръгнала след един мъж, който не бил способен да се реализира в София". Казвам го, защото ако нещата в малкия град не потръгнат, твоят негативен списък ще ти е все в ума.

Поемете съвместна отговорност и ангажимент нещата в малкия град да ви се случат наистина щастливо и за двамата. Успех! Simple Smile

# 14
Звучиш толкова логично! Благодаря, vesselay!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт