От София към по-малкия и далечен град

• 22 323
  • 406
  •   1
Отговори
# 255
Относно условието, което отричаш - налице е. Той ти е казал, че не може със своите доходи да предложи брак. Това, че не го е казал като ултиматум, нищо не променя - в една нормална връзка ултиматуми няма, но пък резултатът от "случайно" казани приказки и "споделени" тегоби е същият, все едно е поставен ултиматум.

Аз затова изрично я питах има ли условие, защото това доста променя нещата, в смисъл, ако има, но иска семейство с него, следователно просто няма избор и е излишно да се умува. Отговорът й беше категоричен, че няма ултиматум:

Т.е. с съгласен да сключите брак и да имате дете тук, където сте в момента?
Ако е така, ок, грешката е моя.

Ако такова решение вземем, да!

...По-скоро и за нея е ясно, че ако останат в София, има много рискове - мъжът й ще се чувства неудовлетворен и потиснат, особено когато се появи дете, разходите се увеличат, а Аделия няма възможност да работи поне за известно време...

Ако наистина е такъв тип човек, неудовлетвореност може да го застигне отвсякъде. Все ще си намери повод.
А тя с тази добра заплата, ще взима и доста прилично майчинство, така че това, че няма да работи не е от значение. Пък и тогава биха имали причина да се местят и търсят нещо друго. Сега такава няма, освен неговите капризи.

Няма другарски съд. Просто обективен поглед в/у нещата. Когато човек е пристрастен, трудно може да го види. Пък и темата нали е пусната за обсъждане. Не знаех, че има правила за това на коя позиция да застанем.

# 256
Не се сърди, човече, едно е да изразиш позицията си, друго е да настояваш, че тя е правилната.
А за това, че човек ако си е неудовлетворен, си е такъв - ами просто не е вярно. Да, има си и вечни мрънкяла. Но повечето хора са различни в зависимост от обстоятелствата.
Аз сватба три дни не бих правила и също бих забременяла сега, за да се възползвам от високото майчинство. Макар че тя сигурно има възможности в Добрич да се осигурява на немалко пари. Струва ми се, че тези практически съвети авторката е взела предвид. Иначе щеше вече да е помолила да заключат темата.

# 257
Абе те нека се преместят, НО според мен оптималният вариант е той да отиде, да подготви заниманията си там, да изкара 3-те месеца, които споменах, да има възвръщаемост - не за друго, а да е сигурно, че той ще има доход. И след това, когато е сигурно, че той ще може да издържа семейството, да си направят бебенце и да се премести и тя в Добрич. Няма никаква, ама никаква причина да не сключат брак и да не започнат да правят бебе още в София, ако доходът в Добрич вече е подсигурен и си върви. Иначе рискуват да попаднат в зависимост от родители, роднини и приятели, което не е приятно.
За мен е безумно без носещ вече доходи негов бизнес тя да напуска работа и да се местят - защото тогава реално и двамата ще са безработни за някакъв период. Аз лично не бих понесла такава несигурност, а пък и бебе да тръгна да правя, при положение, че всяка сутрин ще се будя със стомах на топка дали ще се получи животът ни - о, не. Едно е да си несигурен дали ще те уволнят от вече налична работа, друго е да си безработен.

# 258
Няма правила на коя позиция да застанете, но все пак са важни аргументите. Сигурността никъде я няма, ясно е, тъй както е ясно, че и да останем тук, не се знае какво ще ми се случи на мен един ден, ще мога ли да работя така, както досега и т.н. Може пък и той да успее да пробие. Ясно е, че всичко може на тоя свят. Тук не говорим за сигурност, аз поне - не. Говорим си за една дилема между два града (така поне трябваше да бъде).

Претендирате да имате повече опит, да гледате по-обективно на нещата, а всеки говори за сигурност и то категорично. Извинявайте, но аз осъзнавам несигурността на живота, който живеем, независимо дали тук, там или на Марс. Така, както осъзнавам, че и 10 години да живея в Добрич, пътя до София няма да го забравя.

Бонбонбон, Не се сърди човече, той не ми е казвал нищо такова. Аз го казах в темата, защото така го усещам. Така усещам и себе си. Понякога хората нямат нужда да говорят на другия, за да му стане ясно нещо. И пак не ултиматумът стои в основата на това, а фактът, че го познавам, знам как си е представял (и си преставя нещата - с брака, със семейството, с децата), знам, че не иска да прави компромиси с представите си заради това, че в момента не може да ги реализира. И аз не бих го направила, ако имах надежда, че мога да ги постигна в един момент и си давам ясна сметка как точно може да стане това. Дали - животът ще покаже.  Peace

# 259
Не се сърди, човече, едно е да изразиш позицията си, друго е да настояваш, че тя е правилната.

Въобще не смятам, че е правилната. Казвам само как звучат думите й. Смятам, че е много объркана и всеки пост е различен (противоположен) от предния - в такова положение не бива да взема решение.

AdeliaMiss, щом не го е казвал, говори с него. Тълкуването не винаги е вярно. Важно е ултиматум.
От колко време живеете заедно?

# 260

Въобще не смятам, че е правилната. Казвам само как звучат думите й. Смятам, че е много объркана и всеки пост е различен (противоположен) от предния - в такова положение не бива да взема решение.

AdeliaMiss, щом не го е казвал, говори с него. Тълкуването не винаги е вярно. Важно е ултиматум.
От колко време живеете заедно?

Да го попитам? Как точно: Слънце, като се преместим в Добрич, ще се ожениш ли за мен?  Stop Сега аз ли да поставям ултиматуми, макар и не в прав текст. или...?

Хората си знаят отношенията, не се притеснявай. Че отношенията се променят, е вярно, но все пак съм наясно както със своите, така и с неговите настроения и желания.

И не, нищо в моите коментари не си противоречи, просто избягвам някои подробности от живота си, тъй като все пак се каня да отивам в малък град и не ми се ще да започвам живота си там с личните си дилеми и избори на показ. Peace 

На всички, които откликнаха на първоначалния ми призив и действително вникнаха във фактите и ме разбраха - благодаря ви, независимо дали сте коментирали с положителен или по-скоро с отрицателен заряд! Hug Не мисля да пиша повече тук, защото както казах, решението вече е взето, а сама усещам, че постовете ми започват да звучат като оправдание за това какво именно е то. Не беше това целта. Peace

Темата нека стои отключена - за всеки, който в даден момент ще поиска/ще даде съвет, както и за да мога да пиша един ден как точно са се развили нещата. Т.е. нека е в помощ на разни други откачалки, решили да се върнат по родните си места, въпреки 4-цифрената си заплата и солидното си място из софийското общество, простете - из софийския център. Peace

Последна редакция: пн, 13 яну 2014, 14:41 от AdeliaMiss

# 261
Не, по-скоро ако откажеш да скъсаш с изграденото от теб, имате ли някакво бъдеще заедно.

# 262
Аделия, няма как да не говорим за сигурност, когато ти си по-стабилната, а се съобразявате с положението на по-нестабилния в момента.
Ако той има работеща дейност в Добрич и получавате добри доходи от нея, абсолютно нищичко не ви спира да се преместите. Ако няма такава дейност, той в Добрич е безработен точно толкова, колкото ще си и ти в началото. А ти в София имаш работа. Колкото и несигурни да са нещата на този свят, наличието на нещо винаги е по-сигурно от плановете за появата му. Ако си останала с впечатление, че те смятат за неспособна - няма такова нещо  Peace Обаче мисля, че ще се съгласиш, че дори да се заредиш само с многократни пеленки и сама да си кърмиш детето, вместо да ползваш памперси и АМ, пак ще трябва да ги купите - с пари, а парите трябва да се изкарат. Количка, кошарка, дрешки всеки месец, защото дребчо расте като гъба - не става без пари просто. На приятеля ти нищо не му пречи да се върне в Добрич и да подготви твоя живот там, намирайки си занимание и развивайки бизнес. Сега... ами той просто няма нищо, или поне така се разбира от твоите постове. Той не проявява ли инициатива да се прибере и да свърши тази работа?

# 263
Да го попитам? Как точно: Слънце, като се преместим в Добрич, ще се ожениш ли за мен?  Stop Сега аз ли да поставям ултиматуми, макар и не в прав текст. или...?

Аделия, той предложил ли ти е брак?

# 264
На приятеля ти нищо не му пречи да се върне в Добрич и да подготви твоя живот там, намирайки си занимание и развивайки бизнес. Сега... ами той просто няма нищо, или поне така се разбира от твоите постове. Той не проявява ли инициатива да се прибере и да свърши тази работа?

Тя още в началото каза, че точно така мислят да направят (да се върне първо той).

# 265
Ще напиша още нещо, което хич не ми се пишеше, и го правя с риск да ме обвините съвсем в злоба, но не мога да не бъда реалист. Съвсем като Нероден Петко стана тук. Нито е тръгнал да създава семейство, нито деца, нито нищо. Съвсем реална е ситуацията тя да зареже всичко, да се премести, да се разделят и да трябва да тръгва пак от нулата, при това и емоционално съсипана.
Разбира се, нищо от това може да не стане и всичко да е цветя и рози, но и да се правят толкова далечни планове е смешно, при положение, че той само изрежда причини защо не иска.

# 266
Да, ама сега говори да се върнат двамата заедно... А познавайки дребничка част от частния бизнес и гледайки една друга голяма част, това, което той е намислил, няма да стане за 2 седмици, нито за месец. За да има смисъл цялата работа, трябва да започне ТОЙ отсега, а тя да не си подава молба за напускане (ако се иска такава) и да не прекъсва служебните си работи, докато той не е развил достатъчно това, с което ще ги храни и тримата (или четирима, петима, ако се случат напр. близнаци). Докато тя си намери работа и клиенти в Добрич, които да й позволят същите доходи като в София, ще мине време. Да не стане да се върне, да стои на много нисък доход, забременява и хоп - ниско майчинство поради загубен твърде отдавна висок доход, зависимост от него и роднините и всички произтичащи от това неприятни емоции, които не са никак, ама никак малко.
Дайте да си говорим реално, любовта е прекрасно нещо! Обаче любов дете не храни. Особено ако (да се върна и на тази точка) двамата са свикнали на висок стандарт, необходимо е да го имат осигурен, преди да направят дете. Личното жилище е хубаво нещо, но то спестява просто един наем, режийните и данъците му си вървят.
Нека той да си развие бизнеса, пък тогава да му мислят за окончателно местене в Добрич.
А той от колко години се опитва да пробие в София? Просто кажи под или над 3 години, не искам точна цифра. Ако не е тайна, естествено.

# 267
Да не стане да се върне, да стои на много нисък доход, забременява и хоп - ниско майчинство поради загубен твърде отдавна висок доход, зависимост от него и роднините и всички произтичащи от това неприятни емоции, които не са никак, ама никак малко.

Е то при самоосигуряването вноската не е обвързана с дохода (поне в този случай, тя се осигурява на максимален праг). Тоест може да изкарва 300 лв на месец и всичките да ги дава за осигуровки. Разбира се, ако има кой или как да се покриват другите разходи.

# 268
Допълвам се. Има и друго - представи си, че човек има наследствени плодородни земи, които може успешно да обработва. Не може да си ги премести в София. Да, може да ги продаде и да купи около София, но фактори много - цени на транспорт, изкупвачи и прочие. Може да е изгодно, а може и да не е. Или имат цех за производство на нещо. В конкретния случай ще е семеен цех. Но ако човек си има собствен, работещ такъв, дали във Видин, дали в Севлиево, защо да се мести в София? Или е в район с утвърдена традиция за производство на даден продукт и изкупвачите идват на място, от Варна, от Пловдив, от София. Защо да си премести ателието, заедно с всичките машини, да търси да купува място или да наема помещение. Говоря най-общо, не винаги София е мястото с най-добри възможности за всеки.

# 269
Devorah, ако той иска да се занимава задължително само със семейния бизнес, и това не търпи коментар, не е трябвало да я подвежда, че е готов да опита друго. Ако се бяха преместили още тогава, нито тя щеше да е губила време и сили да си постигне позицията, нито той - и сега щяха да се горе долу устроени, т.е. в една много по-оптимистична позиция. Тя трябва да е наясно техните отношения имат ли някакво бъдеще извън този бизнес. И ако нямат, да вземе решението, което смята за правилно. Което не значи, че местенето е грешка, но ще е наясно с всичко, когато прави избора си.

Общи условия

Активация на акаунт