мами в Италия?

  • 31 671
  • 385
  •   1
Отговори
# 60
  • Italia
  • Мнения: 4 492
И аз много се смях като го открих за първи път ДебелияБългарин в едно списание за недвижими имоти  Joy hahaha Joy Joy

# 61
  • Мнения: 714
И аз много се смях като го открих за първи път ДебелияБългарин в едно списание за недвижими имоти  Joy hahaha Joy Joy

недалеч от вкъщи в бергамаска има село Болгаре. Току виж сте се оказали прави за древна българска колония Grinning
но местния диалект, освен че няма нищо общо с италианския, няма нищо общо и с българския. Вие да сте виждали при вас табелите за начало на населено място? Няма ли случайно името, написано на книжовен език и отдолу това на диалект? Значи ли това, че има още хора дето говорят само диалект?  newsm78

а пропозито като стана дума за села, наскоро хапнах пица в хубаво кръчме в планината близо до Бергамо, в едно село дето се казваше Каццано. Тъй де, ще да има много ка**и там ....  newsm78  Joy, както вика една позната българка дето работи на бара на летището.
Мерси, че ме насочихте кои филми да гледам, ще се разтърся още днес!

# 62
  • Italia
  • Мнения: 4 492
Знам го и Болгаре то ама никога не съм ходила там  Wink А относно изписването на две имена на табелите на град4етата и селцата доколкото знам това се прави предимно тук в Северна Италия и е заслуга на 4и4ко Боси и Лега ломбарда. Нали те искат да се отцепват като Падания и съответно пиШат и на ломбардски диалект. Twisted Evil
Milano= Milan
Lecco=Lech
Bergamo=Bergam
etc... Wink

# 63
  • Мнения: 6 167
Mammma mia!направо не знам какво да кажа)))
Аз грам понятие нямам още от тези неща))
гледам филми свалени на английски още... и се ориентирам около Фокс))
но ако мога да кажа , тоя филм... natale a miami бил голема смешка алле уно ни е вече любим израз с моя италиано))

хех. лека полека ще изуча по-добре от вас, защото съм зрителка голяма.  smile3533

тия работи дето ги разказвате по скай някъде дават ли ги?
( извинете за тъпия в-с)))..

Но! Отварям един в-с з аа италилианците и възпитанието на децата им. Защото аз тук няколко пъти гледам СОС Тата и съм малко .... стресната от начина по който (не си ) възпитават децата.

Ааа, и още нещо - ставам все по-близка със свекървата , тази долче маммона според моя мъж))) ...  аз покрай езикова бариера с маммоната му много не комуникирам, но  ми прави впечатление, че всичко знае.... много се интересува какво готвя и дали готвя паста достатъчно често)))
и понеже сме малко като във Всички обичат Реймънд, та, те са в съседната къща... и като излизам тя все на прозореца е милата....
та, всякакви съвети относно отношения с италиански свекърви са ми от полза!
засега аз си мълча и преценявам ситуацията))

  bouquet

# 64
  • Мнения: 1 545
Ей, и аз съм им фенка на Алдо, Джовани и Джакомо, ама чак на изуст не ги знам, а и Булгарите пим не съм гледала - голям пропуск!!! Embarassed Ще трябва да го издиря.
Лени, за свекитата ин дженерале един съвет - ти казвай "да, точно така, имаш право" пък после пак си прави, каквото ти си знаеш. Дипломация му е цаката, с караници и скандали нищо не става, еле като сте си толкоз близо.
А за пастата, пак съвет /аз давам, и да не ми искат Wink/ - казвай на бъдещия спозо, че в България намя традиция за готвенето на паста, и ти не знаеш как, да ти показва той. И после му я хвали колко е хубава. Така като му се прияде паста - ами сготви я ти, че много вкусно я готвиш. Така няма да си само ти около печката в кухнята.

# 65
Mammma mia!направо не знам какво да кажа)))
Аз грам понятие нямам още от тези неща))
гледам филми свалени на английски още... и се ориентирам около Фокс))
но ако мога да кажа , тоя филм... natale a miami бил голема смешка алле уно ни е вече любим израз с моя италиано))

хех. лека полека ще изуча по-добре от вас, защото съм зрителка голяма.  smile3533

тия работи дето ги разказвате по скай някъде дават ли ги?
( извинете за тъпия в-с)))..

Но! Отварям един в-с з аа италилианците и възпитанието на децата им. Защото аз тук няколко пъти гледам СОС Тата и съм малко .... стресната от начина по който (не си ) възпитават децата.

Ааа, и още нещо - ставам все по-близка със свекървата , тази долче маммона според моя мъж))) ...  аз покрай езикова бариера с маммоната му много не комуникирам, но  ми прави впечатление, че всичко знае.... много се интересува какво готвя и дали готвя паста достатъчно често)))
и понеже сме малко като във Всички обичат Реймънд, та, те са в съседната къща... и като излизам тя все на прозореца е милата....
та, всякакви съвети относно отношения с италиански свекърви са ми от полза!
засега аз си мълча и преценявам ситуацията))

  bouquet
Напално сам сагласна  с Десита ти казвай "да, точно така, имаш право" пък после пак си прави, каквото ти си знаеш.  Mr. Green
Аз във вкъщи гледам повече български манжи италянските манжи ги готви моя съпруг Wink

# 66
  • Italia
  • Мнения: 4 492
Лени,пове4ето филми за които говорихме по_горе ги въртят и по Скай.
Споко,лека полека Ще влезеШ в 4ас.
Напълно споделям написаното от Десита. Тук пове4ето свекърви са доста авторитарни и са свикнали да командорят и за да няма излиШни скендъли е по_добре 4овек да им казва " Да,добре" и като им видиШ гърба си правиШ както ти си знаеШ.
Моми4ета,искрено ви завиждам за това,4е мъжете ви ядат бг. манджи.  Rolling Eyes Аз заради моя мъж все по_малко и по_рядко ям български ястия. Sad
Зай4енце,заЩо не вземеШ да се регистрираШ  Grinning

# 67
  • Мнения: 2 379
Добре ...
Като стана дума пак за манджите, да попитам какво е положението със салатите и зеленчуците изобщо?
Моят човек изобщо не е ял зеленчуци почти до 18 си годишнина!!! #Crazy Твърди, че били гадни, несмилаеми и т.н. Баща му също почва да се мръщи като види "треволяк"! Ужас някакъв! Ядат с удоволствие само домати и то сготвени като сос за паста или върху пица. Да, има и други изключения като лазаня със зеленчуци или меландзане алла пармиджана и май това е.
Е, аз вече взех да приучавам приятеля ми на салатки Twisted Evil но напредваме много бавно, трудно и с минимални количества Tired
Гледам, че не е "дефект" само на това семейство, защото като излезем на ресторант с приятели, положението е същото. Да не говорим, че в менютата на повечето ресторанти липсва раздел салати или, ако има, са 4-5 и не са хубави като българските Sad
Я ме светнете, аз ли нещо съм се объркала или навсякъде е така newsm78

# 68
  • Italia
  • Мнения: 4 492
Мъни4е,повредата не е в твоя телевизор  Wink Не са такива фенове на зелен4уците като нас или поне не ги ядат под такава форма и в такива коли4ества както ние правим. Thinking
Моя мъж като 4уе думата краставица и бяга като дявол от тамян  #Crazy Домати на салата яде само като сме в Бг или в Гърция и то не особено много. Ина4е като салса.На 4уШки не налита,слу4ва се да ги сготвя,но  само задуШени,4е били трудносмилаеми  #Crazy Патладжани или сот'олио или пармиджана както при вас. Кар4офи яде. Картофи пържени,задуШени или пЮре съЩо. Броколи и карфиол за Щастие хапва. Настъргани моркови и в манджа_да. Зеле нито сурово нито готвено. Тикви4ки: веднъж на високосна година и то пържени. Спанак,обикновено в пицокерите да ,ина4е не е голям фен. Зелена салата и радикио ( 4ервената) яде подправени само със зехтин,сол и оцет. Яде съЩо финокио ( блаааа Sick),цикория и разни подробни треви в задуШена форма.
Та такива ми ти работи при нас.  Rolling Eyes Но нека и другите мами кажат как е при техните половинки. Thinking

# 69
  • Мнения: 6 167
Не е дефект на семейството според мен!
това го установих още миналата година , тъй като прекарах лятото и зимата тук доста време.
Особено лятото. В семейството, в което съм няма такава опера като салата или супа. Зеленчуците се ядат само сготвени до неразпознаваемост и то в минимални количества.
Ситуацията се утежнява от факта, че майката не яде домати, освен ако са под формата на сос, в рагу или нещо такова. та не ги е и научила.  

една весела случка по тоя повод:
Аз понеже лятото съм предимно на домати , като идвах поръчах на моя приятел да ми купи домати , идвам и той купил едни домати, , които 1/ са от продълговатите, за консерви които майка ми ги използва ; 2/ са зелено-жълти т.е са като тикви. 3/ струваха около 2 евро.  И аз му казвам " защо си ги купил тия домати? само такива ли има, хората това ли купуват'  а той ми отговори ' Ами да, всички това купуват, защото са с по-дълъг срок на годност'
Аз тези домати ( бяха 3-4) ги сложих на слънце да видя какво ще стане - мога да ви кажа, че се свариха, но не почервеняха.
Като отидохме на пазар видях под 1 евро домати от тези, които са на чепки, суперски доматки. ароматни, узрели. никой или почти никой не съм виждала да ги купува. сигурно защото са с изтекъл срок на годност Mr. Green

моя мъж в тази връзка е изключение, защото той иска да яде като в Б-я ( като във Виктория или Уго салатите) т.е той поддава успешно на зеленчуци, дори ми беше купил зеле  ( няма да коментирам, че нямаше част, годна за салата) и моркови.

но хората, с които бяхме на нова година бяха дълбоко стреснати от гледката на салата от зеле и моркови на масата. не ядоха, но казаха, че зеленчуците са полезни))) но ние си я изядохме , като послушни зайци.


баща му обаче яде цикория и сирене на вечеря. някой може ли да ми каже повече за цикорията и какво се прави??? на мен ми прилича малко на фураж))) newsm78




# 70
  • Italia
  • Мнения: 4 492
Лени,свекър ми и свекърва ми я правят задуШена цикорията и така я ядат ( не,4е има вкус на неЩо....на мен ми е блудкава  Sick ) Ина4е други рецепти не знам  Embarassed

# 71
  • Мнения: 2 379
ОК, разбрах. Навсякъде е така ooooh!
Много са зле значи #Silly

Вярно е, че някои зеленчуци са по-кофти. Аз до сега краставици не съм намирала, ами само курнишони. И доматки "пловдивска консерва" (тия, дето ги описва Лени) съм яла при липса на други Laughing

Да ви кажа, преди много мразех рукола Sick Чудех се по кои нефтени поля е расала тая трева, че има такъв противен вкус?!
Обачееее, миналото лято какво ми стана, полудях по руколата Mr. Green И като се почна пица, посипана с рукола, салата от рукола (това се намира понякога - рукола и скале ди грана), пенне алла рукола tooth Шантава работа!
Даже пенне алла рукола е страхотно! Ако си падате по руколата и ви е интересно, ще ви напиша рецептата.

А по отношение на супите ... Бащата всеки божи ден вечеря със супа (но само той), уж за да е по-лека вечерята, нищо че покрай супата омита какво ли още не Joy ... Та понякога и аз хапвам супа. Не е лоша, така както я правят. Само дето наблягат повече на фидето (пак паста Crazy), отколкото на морковки и други такива "екстри".
Една вечер, обаче свекървата ми сервира обичайната фиде-зелечукова супа, но не сварена в бульон, а в прясно мляко #Crazy Изядох точно 2 лъжици и казах: "Извинявай, но това е прекалено странно за мен и не мога Sick".
Скъсаха се да се хилят Laughing Обясниха, че не е толкова разпространено, но е останало от едно време от селяните, когато всеки си е гледал крави и козички, та са имали бол мляко Wink

# 72
  • Мнения: 6 167
Хехе))
искам да питам за руколата , да!
дай подробности, защото тук ходим на една неаполитанска пицария, където пиците са все едно ядем за последен път и всеки път се заклеваме да не ходим , и после пак се поддаваме.  Animal Pig
пиците не се виждат от рукола и на мен много ми харесва

разкажи ми повече за руколата ( има ли връзка със спанака или глухарчето. това да не са листа на глухарче, извинявай за тъпия в-с oops).
в салата ли се слага * каква , или се прави салата само аот рукола?

такива ми ти работи...  newsm03

# 73
Лени,пове4ето филми за които говорихме по_горе ги въртят и по Скай.
Споко,лека полека Ще влезеШ в 4ас.
Напълно споделям написаното от Десита. Тук пове4ето свекърви са доста авторитарни и са свикнали да командорят и за да няма излиШни скендъли е по_добре 4овек да им казва " Да,добре" и като им видиШ гърба си правиШ както ти си знаеШ.
Моми4ета,искрено ви завиждам за това,4е мъжете ви ядат бг. манджи.  Rolling Eyes Аз заради моя мъж все по_малко и по_рядко ям български ястия. Sad
Зай4енце,заЩо не вземеШ да се регистрираШ  Grinning
Не знам как става Sad
Тея дни сина ми е във вкащи има шарка  Whistling и нямам време да проуча как става newsm78
Ако можеш да помогнеш с информация ще сам ти благодарна Praynig Peace

# 74
  • Мнения: 2 379
Хехе))
искам да питам за руколата , да!
дай подробности, защото тук ходим на една неаполитанска пицария, където пиците са все едно ядем за последен път и всеки път се заклеваме да не ходим , и после пак се поддаваме.  Animal Pig
пиците не се виждат от рукола и на мен много ми харесва

разкажи ми повече за руколата ( има ли връзка със спанака или глухарчето. това да не са листа на глухарче, извинявай за тъпия в-с oops).
в салата ли се слага * каква , или се прави салата само аот рукола?

такива ми ти работи...  newsm03

Лени, хич не ти е тъп въпросът Simple Smile Всичките тези тревички са от едно семейство и даже аз като обяснявам на някой в Бг какво е това рукола, винаги я сравнявам с листата на глухарчето Wink Забелязала съм, че има поне 2 вида рукола (на вкус) - едната си е нормална, а другата е с леко лютив вкус. Но не знам как се различават, винаги съм го карала на късмет Thinking

Сега ще се опитам да напиша рецептата за пенне, обаче аз съм я научила с гледане в кухнята на ресторанта, където работех и сега се усещам, че не мога да я пресъздам с някакви точни мерки ooooh! Разчитам на това, че сте по-добри готвачки от мен и ще разберете за какво иде реч Crazy

В достатъчно дълбок и удобен за разбъркване тиган слагате да се задуши в малко олио + сол една ситно нарязана не голяма глава лук и малко бекон (pancetta), също нарязан на малки кубчета.
В една водна чаша наливате бяло вино и в него разтваряте 1 или 2 (както искате) пакетчета шафран (zafferano). Когато лукът и беконът започнат да стават златисти, изливате виното с шафрана и веднага разбъркайте. Най-много до 1 минута кухнята ви ще замирише на кръчма Mr. Green Сега е моментът да добавите една кутийка течна сметана за готвене (има едни такива малки, по 200-250 грама са). Следва упорито и непрестанно разбъркване! По някое време се добавя и малко млян черен пипер. Отначало всичко изглежда толкова течно и водно, че поне аз винаги се отчайвам cry Но с бъркане малко по малко се сгъстява и намалява по количество. Когато стане гъсто колкото боза, спрете огъня и метнете пеннете в тигана и разбъркайте хубаво, така че добре да се омеси и сосчето да влезе и по дупките Blush Пеннете са предварително сварени, разбира се! Аз го правя с penne rigate. Това с разбъркването направо в тигана е малко ресторантски прийом, но всъщност е доста удобно. Иначе не пречи да разбъркате пастата и соса в някоя купа, ако ще ви е по удобно. Всичко това се разпределя по чиниите. Вече в чиниите, отгоре се поръсва с накълцана прясна рукола (количество - който колкото обича), а върху руколата се настъргва грана на едро - хваща се едно едро ренде, парчето пармиджано или грана и се рендосва Grinning Но в никакъв случай онова прахообразното Naughty
(Това е за порция за около 2 души Laughing)
На този етап вече се яде Wine Glass
Май много левашки го описах, но пробвайте все пак Twisted Evil

Салата от рукола може да се направи само от рукола и едро настъргана грана + сол, зехтин и лимон (ако искаш), а може и към същата салата да си добавиш и едно доматче ... Може и да импровизираш Crazy

Колкото до пицата, аз отдавна съм спряла да тормозя съвеста си Whistling В събота или неделя вечер задължително се ходи на пица и си хапвам една цяла без да ми мигне окото eat

Последна редакция: сб, 14 яну 2006, 01:12 от piccolina

Общи условия

Активация на акаунт