Дете, което не ходи на училище, печели състезания по информатика ...

• 36 966
  • 1 239
  •   1
Отговори
# 285
Целта на майката е националния отбор по информатика за това е нужно участието му в олимпиадата .Аз поне така разбрах .

# 286
Казва се самостоятелна форма на обучение и е възможна за ученици навършили 16 години.

В класа на дъщеря ми има такова дете. Тя сега е пети клас, детето не ходи на училище с останалите от началото на четвърти клас. Не знам под каква форма точно, но е факт. Води се в списъка на класа, но не стъпва в училище. И естествено няма 16 години.
Извадка от правилника към закона за народната просвета:

"Чл. 6. (1) Училищното обучение до 16-годишна възраст се осъществява в дневна
форма и е задължително за всички граждани на Република България.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 53 от 2001 г., в сила от 15.09.2001 г.) Училището осигурява
обучение в индивидуална и самостоятелна форма за даровити ученици, както и за
други ученици в задължителна училищна възраст, които съгласно издаден от
компетентните органи медицински документ не могат да се обучават в дневна форма.

Чл. 83. (1) Индивидуалната форма на обучение включва учебни занятия, както и
изпити или текущи проверки по учебни предмети, ако това е предвидено с
индивидуалния учебен план, утвърден от директора на училището.
(2) Индивидуалната форма на обучение се организира за:
1. ученици, които по здравословни причини не могат да посещават училището
повече от 30 последователни учебни дни;
2. за даровити ученици, както и за ученици, които по семейни причини желаят да
завършат в други срокове обучението си за един или повече класове.
(3) В случаите по ал. 2, т. 1 училището организира индивидуалното обучение в
домашни условия въз основа на медицински документ, издаден от лекарска
консултативна комисия, като осигурява от 8 до 12 учебни часа седмично.
(4) Знанията и уменията на учениците по ал. 2, т. 1 се оценяват чрез текущи
проверки, а на учениците по ал. 2, т. 2 - чрез изпити.
(5) Условията и редът за организиране и провеждане на изпитите се определят
със заповед на директора на училището.
Чл. 84. (1) (Изм. - ДВ, бр. 53 от 2001 г.) Самостоятелната форма на обучение е
неприсъствена форма, при която учениците се подготвят самостоятелно и се явяват на
изпити по учебни предмети съгласно училищния учебен план.
(2) Самостоятелната форма на обучение се организира за:  
1. (доп. - ДВ, бр. 53 от 2001 г., бр. 33 от 2003 г.) ученици в задължителната
училищна възраст, които по здравословни причини не могат да се обучават в дневна
форма на обучение, както и за даровити деца в задължителна училищна възраст, след
решение на педагогическия съвет;
2. лица, навършили 16-годишна възраст.
"

# 287
  • Куциндрел
Аз не можах да разбера - когато детето се обучава вкъщи, то взема ли диплом за завършено образование? Но не домашна диплома, ами някаква легитимна.....

Човек само с едни голи знания е нащастен. Той има нужда от комуникация със себеподобни и други храни за душата.

Не знам какво толкова се прехласвате по спечеленото състезание по информатика... Това не е наука, която е тоолкова сложна или специфична. Достатъчни са набор от умения в други области.
Аз имам колеги програмисти, които са много, ама много добри, но са самоуки, учили са за друго, а после са се хванали с този занаят.

# 288
Аз не можах да разбера - когато детето се обучава вкъщи, то взема ли диплом за завършено образование? Но не домашна диплома, ами някаква легитимна.....

Човек само с едни голи знания е нащастен. Той има нужда от комуникация със себеподобни и други храни за душата.

За къде питаш за дипломата? В България при самостоятелна форма за обучение взема диплома от съответното училище, в което е записано детето. По света - по-назад някой сложи линк в кои държави и как е уредено.

Не знам какво толкова се прехласвате по спечеленото състезание по информатика... Това не е наука, която е тоолкова сложна или специфична. Достатъчни са набор от умения в други области.

Аз не се прехласвам, но новината ми е интересна на фона на всеобщото прехласване по информатиката. Наскоро имаше тук тема за премахването й от учебните програми.

# 289
За да вземе диплома трябва да се явява на изпити ,а Божидар не се е явявал и не е записан в никое училище.
Имало е как майка му да уреди нещата както трябва ,но пък така е по-интересна .

# 290
Пише по информатика VІ клас, а по математика- VІІ клас. За възраст няма май точна информация, което е жалко. Жалко е и че МОН не са посочили конкретната причина /или пък журналистите не са я отразили/.
Ако през март, 2013 г., е бил на 14 г. , напр. нищо чудно към датата на изготвяне на тази информация
http://offnews.bg/news/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B … D0%B5_285283.html
то да е вече на 15 г.
На 14 г. пък е по- големичък като за VІ клас, но знам ли.

Някой няма ли все пак официалните мотиви на министерството за дисквалификациите?

# 291
  • Куциндрел

За къде питаш за дипломата? В България при самостоятелна форма за обучение взема диплом от съответното училище, в което е записано детето. По света - по-назад някой сложи линк в кои държави и как е уредено.

Аз не се прехласвам, но новината ми е интересна на фона на всеобщото прехласване по информатиката. Наскоро имаше тук тема за премахването й от учебните програми.

Значи въпросното дете се води някъде записано на училище. Или?

Сега децата хващат познания по информатика още от рождението си. Информатиката не е само програмиране. И да я премахнат все тая, който иска ще се обучи.

П.П. видях, че детето никъде не е записано на училище. Как ще влезе тогава в университет, ще изкара шофьорска книжка и ще си намери работа?

# 292
Момчето не е на 15 години, а на 13.

# 293
Момчето не е на 15 години, а на 13.

Може, но Дидева, а и в тази статия, която цитирам, пише 15, та лично на мен ми е неизяснен този факт. Не ми е маловажен. А търсих информация.

Цеца, аз не прочетох и подробно дали това дете не учи по някоя чужда програма и чужди учебници и да му се зачете образователна степен нейде в чужбина. Знам за две семейства, които процедират така. Изобщо не ги вълнува, че у нас образованието на децата им няма да се признава, но карат по чужда учебна програма и изпити държат.

# 294
Ceca стремят се към американски университет ,учат по някаква американска програма ,не била нужна диплома .

# 295
Браво на майката, която освен, че го "обучава" домашно, го и учи да мами, за да печели.
Тя така разбира християнските ценности.  Wink
За да вземе диплома трябва да се явява на изпити ,а Божидар не се е явявал и не е записан в никое училище.
Имало е как майка му да уреди нещата както трябва ,но пък така е по-интересна .
 Peace
Ceca стремят се към американски университет ,учат по някаква американска програма ,не била нужна диплома .
"Лъха" ми на сектанство

Последна редакция: пт, 10 яну 2014, 11:58 от Анонимен

# 296

Нужна е, принципно, диплома, но не и наша. И затова се учи именно по въпросната програма, ако и този случай е такъв.
................................
Не бързайте толкова с изводите си за измами. Не е ясно какви са фактите до момента.

# 297
Жената явно знае какво прави, респект за смелостта й да го прави в България.

п.п. Какви измами?

# 298
  • Куциндрел
Явно детето ще става американец и там ще живее.  ooooh!

Не мога да разбера хората, които опитват чрез децата си да надхвърлят класата, ако щете кастата, в която живеят.
Аз като проЗт работник не мога да обучавам детето ми за аристократ, защото нито съм, нито мога да му оставя аристократично наследство. Мога да го обуча да се справя в средата, в която живеем, а то ако може ще надскочи тази среда.

п.п. кой споменава измами?!?

# 299

Това, че се бил явил на състезания с по- малки на възраст от него деца.

Общи условия

Активация на акаунт