Дете, което не ходи на училище, печели състезания по информатика ...

• 36 718
  • 1 239
  •   1
Отговори
# 525
Aз пък не съм съгласна, че за Божидар е най-добре да е домашен ученик. Смятам, че е под маминото крило и се занимава активно с програмиране, защото майката е програмист. Какво ще стане с него след няколко години? Няма ли да й се сърди, че не го е пуснала в училище? Защото, колкото и скапана да е образователната система, все пак ти дава повече, отколкото ти взима.
Да не говорим, че едно талантливо дете, за каквото претендира Божидар, ще отиде в някоя от елитните гимназии ( това е сигурно, нали) и там вече ще му бъде добре. Питах моя син дали би бил домашен ученик, а той: "мамо, луда ли си?". Не че му харесва особено много да ходи, ама там са му приятелите, освен часове, има и междучасия, научава се да общува с хора и да спазва правила.
Какви са му приятелите на Божидар, каква му е средата? Общува чрез "програма, наречена скайп, която не съм писал аз, но все пак, хъ хъ хъ". Може ли едно момче да се изразява така? Ужас. Може да пише код, хубаво, може, но сигурно и майката осъзнава, че съвсем не е единствен, нито уникален и бъдещето му е доста несигурно.  

# 526
Черна станция, всеки грамотен човек може да ограмоти друг, особено собственото си дете. Не е нужно да си химик за да обучиш детето си на химия на ниво средно образование. Освен това, има много литература, специализирана за случая.

Аз се смятам за грамотна, но не мога да реша задачите на моето дете по математика. Нито помня химията, Географията, Биологията и пр. Сигурно мога да чета и да си ги припомня (един вид да учим заедно), но не му виждам смисъла, а и време нямам за това. Ама щом си вярваш коя съм аз да споря?

# 527
  • Русе
  Въпреки,че мога да бъда полезна и адекватна и помагам в подготовката много здраво, основно разчитам на училището, като авторитет и като място за изява. По друг начин се приемат нещата, когато се сравнява с останалите деца и когато външен човек поднася информацията.

# 528
Държавното училище ощетява децата, както тези, които са академично надарени, така и други, които имат други умения.
Как ги ощетява?
Не съм забелязала в някоя МГ да има ощетен математик.
/от 5-ти клас има паралелки/
Има и фондации, които подпомагат талантливи деца.

Ами пак "опираме" до регламент:
"Как мога да разбера дали детето ми може да се счита за академично надарен?"
http://sageptarisd.com/gifted/?lang=bg

# 529
  • София
Много лесно може да се промени регламентът, така че хоумскулърите да се допускат. Записваш се за състезание, така както си записваме децата за състезания, в които тенхите училища не дават заявка. Има 1-2 пункта, където подаваш документи и внасяш такса. Ще се състезава с набора си и готово.
Това, че е допуснато до участие, не е защото майката е лъжкиня, а защото някой, който приема документи, е спал или нарочно е направил пропуск. За това обаче не може да се санкционира детето, което е изкарало нужните точки за следващия кръг. То си е решило задачите, значи продължава. Да глобяват чиновниците или учителката, която е съдействала и е добър момент да се помисли дали регламентът не е стар и е време малко да се промени. Стига целта да е децата да имат повече място за изява.

Защо да не може да се санкционира? Това дете има майка, която да мисли с главата си какви могат да бъдат последствията, включително дисквалифициране на детето, като тръгва да прави нещата "въпреки". Както се вижда, никой не е спал, а съвсем умишлено е направено всичко. Майката за мен е безотговорна, защото всичко тръгва от нея - тя е поискала детето й да се явява на олимпиади, организирани от МОН, и то не за пръв път. Тя е напълно наясно какво прави и защо го прави, включително, че прави нарушение и вкарва детето си в беля. Не са тръгнали от смолянското училище да я молят "аман-заман, дай да запишем детето"! Разчитала е, че ще им се размине, че и наглее на всичко отгоре! В случая за мен детето е жертва на майка си.

я да питам, колко хора от тази тема биха постъпили като майката на Божидар - да запишете децата си някъде на олимпиада или състезание с ясното съзнание, че нарушавате правилата и това може да доведе до дисквалификация?
За себе си мога да кажа, че не бих, защото децата ми заслужават да минат по широкия път и спокойно да се докажат. Нещо, което започва накриво и против правилата, рано или късно свършва накриво и дори нанася щети, барабар с лихвите.

# 530
  • Пазете Гор
Не бих го записал в нарушение на правила. Но аз и не бих се захващал с домашно обучение. Изобщо ако считам някое правило за остаряло, зловредно или излишно, бих се потрудил за промяната му.

# 531
Това дете има майка, която да мисли с главата си какви могат да бъдат последствията, включително дисквалифициране на детето, като тръгва да прави нещата "въпреки".
Майката добре го е "измислила" детето си.  ooooh!
Да попитам, едно време учителите обикаляха по адреси, където има деца за записване на училище.
Сега как се водят на отчет тези деца? Как се уведомява родителя?
Глобите са ясни, но майката уведомена ли е лично, че детето и подлежи на задължително основно образование?
Може и да не знае.  Mr. Green

# 532
  • Пазете Гор
Незнанието на закона не е оправдание за неспазването му. Това е смисълът на принцип в правото, макар и да не съм сигурен дали цитирам точно.

# 533
  • В тъмната гора.
Чета ви, чета ви...и вече взе да ми омръзва от обидите, които сипете по адрес на майката на Божидар. Хайде поспрете се де, какво се правите на по-компетентни отколкото сте. Не смятам, че имате ценза да диагностицирате какви ще са последствията за Божидар за в бъдеще.
Тя е свръх обгрижваща, ок, така е. А ако беше от тези, които си оставят децата улицата да ги възпитава и ги виждат, я не ги виждат, всеки ден за минути. Божидар какъв щеше да бъде? - супер социализиран, захитрял лъжец, готов за живота със закърнели мозъчни клетки, от следване всеобщия безпример.
Ако обгрижените деца са единици/десетки в нашето общество, то растящите на самотек са десетки хиляди. Та лично аз няма да хуля тази жена за решението й да откъсне сина си от това общество. Явно го готви за емиграция в друга държава, в друга доста по-различна академична среда.

# 534
  • София
В един момент поне хората от училището, което е записвало детето в протокола са знаели, включително директорът, после при предаването на протокола са разбрали и хората от инспектората, а както каза жената (не помня точно, но е от МОН) в студиото на Цветков, тя е имала личен разговор с майката и й е казала, че трябва да запише детето си в някое училище. Така че в един момент всички са знаели, ама са си питали ушите, защото и те са здраво с двата крака в л.....а. Нормално, надяват се да се измирише.

Мишел, лично аз къде точно съм я обидила и с какво? Тя знае много добре, че е нарушила правилата, и то неведнъж, като с това е поставила в риск авторитета на детето. Ти, като й се възхищаваш толкова, що не откъснеш твоето дете от това общество? Виж, имаш светъл пример! Колкото до академичната среда, там да не са някакви извънземни или все Божидаровци? Повечето хора в академичните среди са все хора, които са минали през същата тази система, че и активно работят я за академична степен, я за административна.

# 535
  • В тъмната гора.
И винаги ми е било супер интересно, как с такава злоба се нахвърлят върху майките "орлици", които всъщност се броят на пръсти, а някак между другото минават майките безхаберници, които не си гледат подобаващо децата. Може би, защото безхаберието е по-приемливо от свръх обгрижването и е по близко до българската майка...или поне тя е по-склонна да оправдае една майка, която не смогва да си гледа детето.

# 536
  • София
 Колкото до академичната среда, там да не са някакви извънземни или все Божидаровци? Повечето хора в академичните среди са все хора, които са минали през същата тази система, че и активно работят я за академична степен, я за административна.

Аз вече си признах чистосърдечно, че съм майка-орлица.  Така че не е като да се нахвърлям върху майката, защото аз съм безхаберна или защото нещо й завиждам. Безхаберието тук няма нищо общо, не разбирам защо го поставяш в темата. Тук едва ли пише някой безхаберен родител, чието дете скита по улиците и ходи сополиво и неграмотно. Свръхобгрижването е също толкова вредно, колкото и безхаберието. Особено свръхобгрижването на момче от страна на майка му. Въпрос на здрав разум, ако щеш!

# 537
И винаги ми е било супер интересно, как с такава злоба се нахвърлят върху майките "орлици", които всъщност се броят на пръсти, а някак между другото минават майките безхаберници, които не си гледат подобаващо децата. Може би, защото безхаберието е по-приемливо от свръх обгрижването и е по близко до българската майка...или поне тя е по-склонна да оправдае една майка, която не смогва да си гледа детето.
Или може би, защото медиите не отразяват също тъй подробно тези случаи.
Колко души във форума бяха чували за това дете и майка му преди да бъде пусната тема?

# 538
я да питам, колко хора от тази тема биха постъпили като майката на Божидар - да запишете децата си някъде на олимпиада или състезание с ясното съзнание, че нарушавате правилата и това може да доведе до дисквалификация?

И аз не бих, защото моите деца си посещават училище съвсем редовно и аз не бих ги затворила вкъщи със себе си до пълнолетие. Но този случай е повод да се помисли дали ще гоним до дупка нарушителите или са възникнали нарушения, защото регламнът вече не е адекватен на времето, в което живеем и ученици като Божидар ще има все повече.
пп: ПАВ,
при мен идваха учителки от кварталните училища да ми предлагат за запиша първокласника при тях. Не знам за вас, но на мен тази практика не ми допада.

# 539
  • В тъмната гора.
Аз бях дете на амбициозна в работата си майка и безхаберен баща. Даже по едно време ме забравиха, докато учех в друг град. Спомням си как цял месец и половина обидена на майка си не се бях прибирала у дома. Дядо ме финансираше и аз се оправях както мога. Много полезни уроци получих, докато се отглеждах сама, но истината е, че бих предпочела никога да не беше ми си случвало. Бих предпочела да бях обгрижвана и пазена от родителите си.

Общи условия

Активация на акаунт