Дете, което не ходи на училище, печели състезания по информатика ...

• 37 147
  • 1 239
  •   1
Отговори
# 870
Чудно ми е как хоумскулърите виждат бъдещето на децата си?
Ето това ме интересува и мен. Съвсем добронамерено.

# 871
  • най-шареното място
Те не са обременени от рамките на традиционното образование.
Не държат на дипломата, така че липсата ѝ не им е проблем.

# 872
Чудно ми е как хоумскулърите виждат бъдещето на децата си?
Ето това ме интересува и мен. Съвсем добронамерено.
Е, как! Като супер успели на ЗАПАД гении Grinning

# 873
  • sofia
Те не са обременени от рамките на традиционното образование.
Не държат на дипломата, така че липсата ѝ не им е проблем.

Просто продължение.... не знам, кой на запад не държи на дипломите, но поне веднъж седмично получавам по мейла запитвания дали даден човек е завършил този университет и вярна ли е информацията за образованието му, която декларира.

# 874
Смешно, та чак тъжно. То ако се търсеха оправни зубрачи-
всички щяхме да сме в Харвард. Всъщност се търсят хора,
които могат с малко усилия да стигнат до интересното и
нестандартното. Дори може да не учат чак толкова, но да са
действени.

Затова ми е смешно как майката се гордее с "многото знания",
каквито ги нямало в БГ училището.

Само дето пропуска, че да си се справил с един садистичен даскал
струва повече от 300 книги. И на Запад, и на Изток, това си е
важна способност.

Иначе този Божидар ще е като една хипер образована Андреа, която някой
ден ще си намери своята Миранда Прийстли и ще трябва да се поизпоти,
ако трябва освен знания да постигне и приложимост.

# 875
Няма такъв "Запад", в който дипломите да не са важни.

Вероятно хоумскулърите разчитат да придобият някаква диплома дистанционно, обучавайки се по тази супер-дупер-специална американска система с дебелите учебници? При всички положения, явно БГ семействата с домашно обучаваните деца готвят децата си за емигранти, защото в страната си индивиди без диплома поне за средно образование нямат особено добро професионално бъдеще.

П.П. Няма ли някакъв начин да се озапти това самовлюбено радио, което обръща наопаки всяка що-годе интересна тема с оди за себе си и нравоучения за плебса...

# 876
Това:

http://en.wikipedia.org/wiki/Rhodes_Scholarship

е най-престижната стипендия за най-големите умници
в целия свят.

Божидар няма да стигне и една хилядна от постиженията
на тия хора, защото те са друга категория. Бил Клинтън
е най-известният стипендиант.

Казват, че за Rhodes Scholarship зубрачи не влизали- влизали
тия, дето ей така леко и с минимум усилия ги разбират нещата.

# 877
  • Пазете Гор
Или пък са съвършени в умението си да имитират разбиране.

# 878
Или пък са съвършени в умението си да имитират разбиране.

Бил Клинтът, това обяснява много, нали?

Най-важното е, че са интегриран пакет, хора, които могат
да се впишат навсякъде, да са лидери и да са действени, а не
просто нърдове, забити в някоя област.

То че стипендията си е развъдник за политици- това е почти
ясно, но все пак изисква качества, които не се съчетават
често в един човек.

Затова пък зубрачи-много.

# 879
  • най-шареното място
Няма такъв "Запад", в който дипломите да не са важни.
... При всички положения, явно БГ семействата с домашно обучаваните деца готвят децата си за емигранти, защото в страната си индивиди без диплома поне за средно образование нямат особено добро професионално бъдеще.
...
Навсякъде има успели хора без дипломи. Може би там се се целят. А и българските са все поненужни.
Процентът обаче е малък.  Рискът не е малък ако мислиш като човек, които ползва дипломата си. И вероятно съвсем нищожен ако ти събира прах. Зависи какви са родителите.

# 880
Вероятно хоумскулърите разчитат да придобият някаква диплома дистанционно, обучавайки се по тази супер-дупер-специална американска система с дебелите учебници?

И аз така разбирам.

Другото, което разбрах, е че в момента няма начин ако решиш да образоваш детето си в къщи,  например като избереш предмети в друга поредност така, че да не отговарят на учебната програма по класове, и по част от тях го обучаваш сам, а пък за каквото не знаеш плащаш например на ректора на Университета да идва у вас да му налива акъл, плюс домашни учители по езици, пиано и кларинет, ти това домашно образование, ако то не е структурирано така, както държавата е структурирала общото образование няма как да го легализираш.

Макар че на практика може отрочето ти да получи знания, които да надвишават общообразователните в някои дисциплини, а други да ги неглижираш по твой избор като ненужни за бъдещето му.

Не, че ще тръгна да го правя, аз смятам, че е правилно държавата да държи монопола в нормирането на образователния минимум, но е видно, че има хора които това нещо не го приемат за редно.
 Искам само още и да изтъкна, че това може да няма нищо общо с претенции за предполагаема гениалност, или дори способност по-високи от средните на детето, а да кажем нежелание да преседи 12 години в училище за  диплома.

Последна редакция: ср, 15 яну 2014, 11:53 от Iris04

# 881
  • най-шареното място
То не е структурирано така, защото е структурирано от друг. И учебниците им са други. Затова не признават резултата.

За да го признаят трябва да се отделят време и пари и да се направят програми.
Освен че е малко вероятно, за съжаление резултатът ще е близо да "официалните програми", а те не са добри. Та родителите може пак да не ги харесат. Е, може да се измисли нещо с препоръчана чужда програма, която търпи лесно приравняване, но...

# 882
  • София
Хубаво де, дори да учат по някоя призната от американците програма, и децата се явяват на изпити, то какъв е проблемът да донесат документи? Подозирам, че такива документи просто няма и няма кой да им издаде, или ще са някакви хвърчащи листчета, дето никой не ги ползва и в селски клозет.

# 883
  Не бе, не искам, да кажем, програма от никого наготово. Аз съм толкова умна, че мога да съставя график съобразно детето си на каква възраст какво да изучава, така че да го възприема най-добре. Наемам му учители по различни дисциплини. Не ходи на никакви приравнителни изпити за класове, щото то няма и как да ходи, след като връстниците му изучават в този клас биология, а пък то биологията ще я изучава догодина, както сме решили.
  Накрая става на 18 години и има добри познания по някакви дисциплини и не толкова добри по други, а пък за трети въобще не е и чувало, и няма и диплома.

Оказва се, че има безброй житейски поприща, които може да упражнява успешно. Не може да стане депутат или президент, нито чиновник, защото искат завършено образование. Но след като има безброй хора, които работят ВЪПРЕКИ дипломите си, нещо съвсем не свързано с тях, защо да не може един човек да работи БЕЗ държавна диплома? Или ако му се наложи да си изкара по интернет всякаква тапия... Или с познанията които има да изкара курс по нещо и това да прилага в работата си?

Последна редакция: ср, 15 яну 2014, 12:24 от Iris04

# 884
  Оказва се, че има безброй житейски поприща, които може да упражнява успешно. Не може да стане депутат или президент, нито чиновник, защото искат давършено образование. Но след като има безброй хора, които работят ВЪПРЕКИ дипломите си, нещо съвсем не свързано с тях, защо да не може един човек да работи БЕЗ държавна диплома? Или ако му се наложи да си изкара по интернет всякаква тапия...
Ами сигурно може... светът е шарен.
Затова ме интересува (повтарям - съвсем добронамерено) как родителите на хоумскулърите виждат бъдещето на децата си в професионален план. Какви възможности стоят пред техните деца - реални възможности, не приказки тип "селф-мейд мултимилиардер". Възможности, които ние простосмъртните с дипломи, обучаващи децата си в инкубаторите на училищната система, явно не виждаме съвсем ясно.

Общи условия

Активация на акаунт