Дете, което не ходи на училище, печели състезания по информатика ...

• 37 106
  • 1 239
  •   1
Отговори
# 915
  Не се тревожим за дипломата на Божко. Само се чудим на акъла на майка му. Защо губи времето на детето и на министерството , а не си работят целенасочено по програмата. За информатика има много възможности за изява даже и на проф. ниво ако ще. 

Некадърна журналистика.

# 916
  • Русе
     Ако следвам предполагаемата логика на Божковата майка - подготвя Божко по избрани дисциплини. Божко печели евентуално национално състезание и се класира за международно такова. По силата на тези обстоятелства и при най-благоприятно стечение се надяват да влезе в чужд университет. И да видим какво следва. Всеки, който има средства и възможност да стои и да си обучава детенце примерно по математика ще последва тази схема  - незаконна, игнориране на програмата и изискванията на министерството, но заемане на място, осигурено точно от това министерство. Когато някой иска най-доброто индивидуално развитие би следвало да търси и най-добрите решения, а не да отрича само когато му е изгодно и да използва предполагаеми пътища осигурени за други.

# 917
Цитат на: tweetys
Ами точно това ми идва като я гледам - да я хвърля. Защото дадох 5 години от моя живот, а не научих нищо. Аз отидох там за да науча, не за диплома. От цялата група само аз работя по специалността именно защото се доообучавах сама. Ама много колеги не го правиха. Не че нямаха желание, просто нямаха време.
Ето сама си си отговорила " защото се дообучавах сама" .
Цитат на: Сбъдваща мечти
Наистина ли никога, никога, ама никога не ти е трябвала диплома поне за СРЕДНО образование? За да получиш настоящата си работа, или предишната, за виза, за разрешение за работа, за курсове или квалификации разни? За нищо?
"Ганчев...изяви желанието си в България основаването на училище да бъде също толкова лесно, колкото и регистрацията на фирма, а стандартите - да бъдат частни и изготвени от анонимни експерти, за да се постигне реално качество"("Родители и неправителствени организации се обявиха в подкрепа на домашното образование"-Асоциация Общество и Ценности )
http://www.sva.bg/21/post/2014/01/22.html?fb_action_ids=76428004 … ction_object_map=[248699391965429]&action_type_map=[%22og.likes%22]&action_ref_map=[%22.Uta3Xsfx0WA.like%22]
Думите са излишни... , излагацията пълна...

# 918
Ето една малко по- обективна статия за домашното образование у нас по принцип.

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2014/01/15/domashno-obrazovanie-za … edpochitat.212567

Бих се радвала, ако и други, които се интересуват от темата, а не от бистренето на клюки и даването на емоционални оценки по конкретни случаи, с които не са запознати, споделят нещо обективно и конкретни факти.

"От асоциацията съобщиха, че домашните ученици у нас се обучават по чужди дистанционни образователни програми, като към тях имало и списък с университети от цял свят, които приемали тези ученици, за да продължат висшето си образование.

Тези дистанционни програми за основното образование годишно стрували между 500 и 600 долара, а от девети до 12-и клас - 800 долара."

Сайт за домашно образование:
http://www.homeschoolingbg.com/index.php?id=2#.Utd86NJ_vvk

Становище на един отличен в областта си специалист:
http://www.homeschoolingbg.com/index.php?id=189#.Utd9RNJ_vvk

Друго споделено от друг такъв родител:
http://ladyzone.bg/article/mama-i-tatko/shcho-e-to-domashno-obra … -v-1-l-ed-ch.html

Давам за тези, които се чудеха какви са намеренията на родителите, взели такова решение за своите деца.

................

Между впрочем Божидар да не е порасъл чрезвичайно и вече да е 17 годишен? Освидетелстваха ли го него и майка му светилата на форумската общност и има ли вече единна диагноза, поставена от местния консилиум?

Последна редакция: чт, 16 яну 2014, 08:35 от Judy

# 919
  • Бургас
Цитат на: tweetys
Ами точно това ми идва като я гледам - да я хвърля. Защото дадох 5 години от моя живот, а не научих нищо. Аз отидох там за да науча, не за диплома. От цялата група само аз работя по специалността именно защото се доообучавах сама. Ама много колеги не го правиха. Не че нямаха желание, просто нямаха време.
Ето сама си си отговорила " защото се дообучавах сама" .

Но знаеш ли с цената на какво? Защото 8 часа от деня ми отиваше на работа и още 2-3 часа дневно за учене на университетските глупости. Та отвсякъде съм крадяла време за да науча това, което в действителност ми трябва. А ако имаш тежка университетска/училищна програма, изпълнена с много ненужни неща физически няма как да седнеш да учиш това, което те влече. И когато се обърна назад и си направя равносметка виждам, че системата яко куца и не е ефективна. Защо се налага да се дообучаваш. Нали именно затова се ходи на училище/университет.

И в крайна сметка задайте си въпроса като ни е толкова прекрасна образователната система защо дереджето на държавата ни е такова. Уж сме най-умните и интелигентните, а не можем да си оправим собствената страна вече 24 години.

Последна редакция: чт, 16 яну 2014, 08:45 от tweetys

# 920
  • София
Чакай де, туити, ти си недоволна, че не си можела да учиш, защото си била по осем часа на работа и два часа учене на университетски глупости! Аз пък, ще ти кажа, че при едно съвестно посещаване на учебните часове и прочитане поне на нещата, които са по програма и каквото дават преподавателите като материали, плюс ако имаш да се готвиш за контролни и да правиш домашни, с два часа учене на ден си наникъде, особено ако учебната програма е тежка. Кое е ненужно и кое не малко трудно може да го прецени студентът, а и особено ако не му е важно и си има други цели. Това не са времената отпреди демокрацията, когато се учеха всякакви идеологически предмети. Отделно я има ученическата нагласа,която също доста спъва нещата. Самообразоването е част от образоването. Не можеш да очакваш да ти налеят с фуния. И още, като за капак, университетът не е занаятчийско училище. Да, има мухлясали специалности, с мухлясали предмети и мухлясали преподаватели, но пак остава едно предоволно количество материал, който е полезен.

# 921
  • Русе
  Проблемът при казуса с Божидар, е че не способства с нищо подобряване на системата.Ако детето си вземаше изпитити по дисциплините съобразно с конкретна програма - наша или чужда и беше спечелило международен успех, тогава въпросите щяха да бъдат поставени по друг начин.
   Системата, че куца куца.  Силно теоретично обременена е. И аз съм се обучавала сама по специалността, и нося 5 години учене в университет с много силно теоретизирани дисциплини, които не ми помогнаха по късно в реализацията, но конкретно в информатиката нещата се изменят из основи много интензивно и така или иначе трябва да се учи постоянно. Университетът дава основите, който иска да се развива учи цял живот.
    Лично съм много притисната от образователната ни система, защото трябва да съчетаваме две активности -  спорт на високо ниво и образование. Обазователната система ми дава варианта - спортно училище, но не предвижда, че детето има подчертани и изявени наклонности към езици и природоноучни дисциплини. Затова се налага да огранича професионалните си планове и да подкрепям. На частни езикови курсове и лагери не мога да разчитам, защото се тренира ежедневно и целогодишно.Но предпочитам детето ми да има контактите, авторитетите, разнообразието на училищната среда за да може сам да избере  .

# 922
Такава масирана кампания като тази, която в момента провеждат хоумскулърите, не помня Shocked
От всяка медия ни заливат интервюта и пропаганда, гарнирана с подходяща доза манипулативно представяне на нещата. И забелязвате ли, че християнските неща изчезнаха съвсем от аргументацията в по-късните статии?  Wink Защо стана това ли? Ами защото отчетоха страха на българите от секти и затова решиха просто да заобиколят темата. В същото време според мен възпитанието в точно определен религиозен мироглед стои в основата на решението на повечето деца да не си изпращат децата в училище. Ми така де, там се учи теорията на Дарвин.

Няма да правя анализ на интервюто на Порумбачанов и да посочвам манипулативните моменти, а ще си повторя аргументите:

- Децата собственост ли са на родителите си и родителите имат ли всички права да правят с децата си каквото им хрумне? Нямат ли децата права и ако имат кой да ги защитава освен държавата?

- Ако се отмени задължителният характер на ходенето на училище това трябва да е за всеки български гражданин. И какво правим с циганите и бедните по селата? Този въпрос се избягва абсолютно от всички хоумскулъри. Но ако им се разреши да не образоват децата си тези социални прослойки ще продължат да се маргинализират и от там да товарят образователната система.

- Огромна част от населението е с много ниска мотивация за образование на ниво семейство. Какво ще стане с тези хора, макар да не са цигани и бедни селяни? Ами постепенно ще се смъкнат до нивото на маргинали.

В случая имаме конфликт на интереси на една малка част от населението и глобалния интерес на държавата. И не виждам защо държавата трябва да отстъпва. Впрочем държавата и не притиска кой знае колко хоумскулърите. Има едни минимални глоби и толкова. Ми като искат да са различни да поемат и малко негативи.

# 923
  • Бургас
Стига глупости.
Аз съм атеистка и не участвам в секти. Ако мога бих си обучавала детето в къщи.
Към коя категория ще ме причислите?
Това за Дарвин е просто смешно. За деца обучавани интензивно по информатика е смешно да се твърди, че са спрени от училище заради Дарвин.  ooooh!
Аз интензивна кампания не виждам. Журналистите набараха някаква история, раздухаха я (както винаги правят). След седмица вече никой няма да си спомня за Божидар.

Последна редакция: чт, 16 яну 2014, 09:13 от tweetys

# 924
  • София
Така като гледам, май майката на Божидар е получила партийно поръчение.

# 925
Вярно, че доста хора имат мнение, без да познават фактите. За повечето теми и потребители, както и за повечето население принципно, това е нормално. Темата го доказва по неопровержим начин.

Не всички хора с положително отношение към домашното образование или реално практикуващи такова, имат каквото и да било общо с религиозни секти. Сектанти има доволно и в бг училищата, обаче.

Не тикайте циганите в проблема. Те без друго и сега толкоз ходят. Един не знам да посещава близките ми средни училища. Те и в основните са рядкост след ІV клас.

Децата са повече собственост на родителите си, отколкото на държавата, но това е обществено неудобно и държавно нецелесъобразно. Но пък е истина. Въпросът е къде ще се сложи границата, а тя може и да се мести. В интервюто си К. Пенчев изразява точно тази идея.

Вижте колко и какви хора към момента у нас са на такова домашно обучение. Определено не отговаря на истината обобщението, че този избор е взет от хора с липсата на интерес към образованието и с "ниско образователно ниво". Напротив.
"В 99 процента от семействата, избрали домашното образование за децата си, и двамата родители са с висше образование, каза председателят на асоциацията."- опровергайте го. Вие твърдите, че това са, да го кажем, нискообразовани хора. Тези, които аз познавам, определено не са. Всъщност не знам за нито един родител с основно образование, който да се занимава с домашно образование на децата си.
Тук не става въпрос просто за непосещаване на училище. Това е коренно различен въпрос. Не месете тези неща. Липсата на инструмент за регулация и на регламент точно е причина за такова смесване у повечето народни глави.
Маргиналите си битуват прекрасно и в държавните училища днес.

Конфликт на интереси не е наличен. Точно тези, които са предприели стъпката за домашно образование, са се поинтересували в голямата си част от алтернативи, избрали са програми, които предоставят възможност за продължаване на образованието в чужбина, вкл. и дистанционно.
Никой не задължава вие да предприемате такива стъпки. Ползвайте си това, което ви е предоставила държава. Кой ви пречи? Но защо следва да се създават безсмислени пречки по отношение на хора, които не отричат принципно образованието, но не са съгласни то да върви по държавния метод?

# 926
В подкрепа на tweetys. Аз също съм програмист и никога не съм учила в университет или училище програмиране. Счетоводител съм по образование. В момента съм считана за един от най-добрите програмисти в моята фирма и един от най-добрите бизнес консултанти в областта, в която правим софтуерния продукт. И в бизнес областта нямам образование. Всичко съм учила сама, защото съм искала. Често получавам покани за работа от други компании - никой не се интересува от образованието ми и от дипломата ми, интересуват се от това което мога, от проектите, които съм завършила успешно.
Съпругът ми се занимава с реклама, работата му печели награди на международни престижни фестивали - никога не е учил маркетинг и реклама в университет, това не му пречи да получава покани и да работи като фрилансър за едни от най-големите международни рекламни агенции, отново никой не го пита какво е завършил - питат за портфолиото му
Аз съм за домашното образование, разбира се регламентирано и поставено в законова рамка, не е нужно всички да минават през матрицата, достатъчно е да държат регламентирани изпити всяка година, за да е ясно, че все пак учат децата.  Всеки трябва да има право на избор. Избора не е лошо нещо, просто е още една възможност
И за да не ме нападнете на религиозна тема - не съм за домашното образование, защото съм религиозна фанатичка  Laughing

# 927
  Не разбирам защо непрекъснато говорите за университет и какво сте научили, или не в него. Въпросът е, какво сте научили в училище, и дали домашното училище би могло да бъде алтернатива.
мисля, че омбудсмана се е изразил много добре:

В случая не могат да се пренебрегнат изтъкнатите аргументи за конституционното задължение на държавата да осигури образование, за това, че училището представлява общество и е в интерес на децата да бъдат част от това общество, както и че поради възрастта си децата не биха били в състояние да предвидят последствията от решението на родителите да не посещават училище.

Явно е, че все пак трябва да има някаква регулация, ако се разреши официално съществуването на домашно образование в България и осигуряването на образователен минимум, както и някакво отношение по тези чуждестранни програми, ако по тях се обучават децата. Че в тях може да липсват, например основни неща, като четене и писане на родния език. Коя държава ще разреши подобно нещо?

# 928
  • София
Това за дипломата сериозно ли го пишете? В такъв случай, защо не си изгорите дипломите и СV-тата не напишете само, че сте грамотни и самоуки специалисти? Или утре децата ви като пораснат, едва ли ще им кажете "нИдей, мама, да ходиш в университет, не си залужава, само ще си изгубиш времето! Я ме виж мен и баща си - аз съм самоук програмист, а той е самоук рекламист." На бас, че ще натискате отрочетата дори да учат и да вземат диплома! Прриказвате си наизуст! Това, че има някои професии, в които не е нужна тапия не означава, че важи за всички останали професии. Да не говорим, че има професии, които са на, така да се изразя, разрешителен режим, и не можеш да ги практикуваш, първо ако нямаш диплома и второ, ако гилдията не ти даде разрешение. Не можеш да си лекар или юрист без диплома, също и счетоводител (в Закона за счетоводството е описано каква тажест има стажът и образованието).

# 929
 Домашната/родителската  матрица ми си струва доста по-затегната и меко казано съм изненадана от ,мнението че децата били собственост на родителите си .
Отговорност да ,но не и собственост убедена съм в правото им на избор на занимания, приятели и /относително/ самостоятелен живот до една определена възраст.
Вие продължавате да си говорите за домашното образование като за това, на което му се вика индивидуално обучение / преди много страници беше даден тук регламента/ ,а тези хора искат нещо по различно .Не искат изпити, не искат проверки ,не искат дипломи  искат си американската система .
 А това ,че училището видите ли не било ви дало нищо за професиите ,които упражнявате в момента  е пълна глупост .

Божидар се цели към университет ма не български, а американски  общонста нали е там все пак.

Общи условия

Активация на акаунт